GLOBURILE DE AUR 2016

Dana Ene
- Lady Gaga și Sylvester Stallone, printre câștigători -

Pe 10 ianuarie, în Los Angeles, la Beverly Hilton din Beverly Hills - California, a avut loc cea de-a 73-a ediție a galei Globurilor de Aur, premii acordate de Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA). Cum Globul de Aur e luat drept semn sigur despre felul în care se va înclina balanța la Premiile Oscar, el este un eveniment ur­mărit cu interes ma­xim de milioane de oa­meni îndrăgostiți de film.
În ediția de anul acesta marele câștigă­tor a ieșit filmul "The Revenant", în regia lui Alejandro González I?árritu. Pelicula a pri­mit trei trofee, pen­tru: "Cel mai bun film-dramă", "Cea mai bună regie" - Alejandro G. I?árritu și "Cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă" - Leonardo DiCaprio.
Rolul lui Hugh Glass, din "The Re­ve­nant", i-a adus lui Leo­­nardo DiCaprio (41 ani), cel de-al trei­lea Glob de Aur din carie­ră, și admiratorii ma­re­lui actor ameri­can speră că, anul acesta, el va obține și Oscar. Nominalizat de patru ori pentru Pre­miul A­ca­demiei Americane de Film, DiCaprio nu a reu­șit nicio­dată să intre în posesia mult râvnitului tro­feu. Poa­te că rolul acesta extrem de solicitant îl va con­vin­ge, în sfârșit, pe juriul american că-l merită cu prisosință.
Dar marea surpriză a venit de la cel de-al doilea mare câștigător al serii, filmul SF "Marțianul", care a fost înscris, în mod destul de surprinzător, la cate­goria comedie, și care a primit alte două premii im­portante ale serii, pentru pentru: "Cel mai bun film - comedie/musical" și "Cel mai bun rol principal mas­culin într-un film - co­me­die/musical" - Matt Da­mon. Asta l-a făcut pe comicul britanic Ricky Gervais, invitat să pre­zin­te pentru a patra oară gala acestor premii, să iro­­nizeze puțin eveni­men­­­tul: "O publicație holly­woodia­­nă a scris că une­le staruri nu vor veni la gală, de tea­ma glumelor făcute pe sea­ma lor. De par­că sta­ruri­le ar putea sta departe de șansa de a câștiga un Glob de Aur. Mai ales când compa­niile de pro­duc­ție au plă­tit deja pen­tru ele...".
Iar dacă Leo­nardo DiCa­prio și Matt Damon s-au înscris pe lista mari­lor câștigători la categoria "bărbați", pe lista doam­ne­lor, premiantele serii au fost două tinere speranțe ale cinematografiei americane: Jennifer Lawrence și Brie Larson. Jen­ni­fer Lawrence (25 ani) și-a adjudecat cel de-al patrulea Glob de Aur din carieră, pentru "Cea mai bună actriță de come­die", cu rolul din filmul "Joy", în timp ce Brie Larson (26 de ani), a învins-o pe mult mai cunoscuta și experimentata Cate Blanchett, câștigând primul ei trofeu important din carieră, "Cea mai bună ac­triță într-un film - dramă" cu rolul pe care l-a interpretat în filmul "Room".
"Steve Jobs", controversata peliculă ce prezintă viața co-fondatorului compa­niei Apple, a primit și ea două Globuri de Aur. Filmul i-a adus actriței britanice, Kate Wins­let, cea de-a patra statuetă de aur din carieră, pentru "Cea mai bună ac­triță în rol secun­dar într-un lungme­traj"(în numărul trecut al revistei, am publicat un interviu al actriței, despre rolul pe care îl interpretează în "Steve Jobs"), și lui Aaron Sorkin pre­miul pentru "Cel mai bun scenariu".
Alți doi câștigători pe care nu se pariase prea mult au fost: Sylvester Stallone, care a primit premiul pen­tru "Cel mai bun actor în rol secundar într-un lung­me­­traj", mulțumită rolului din filmul - "Creed", și ce­le­bra cântăreață americană Lady Gaga, declarată drept "Cea mai bună actriță într-o mini­serie/ film de televi­ziune", pen­tru rolul din "American Hor­ror Story: Hotel". Este prima dis­tincție de acest fel din cariera ambilor ar­tiști.
Sylvester Stallone (69 de ani), care a venit la eveniment însoțit de frumoa­sa lui soție și de cele trei fiice ale lor, a fost emoționat până la lacrimi. Actorul american a mai fost nomina­lizat la un Glob de Aur în 1976, pentru scenariul filmului "Ro­cky", dar atunci plecase acasă cu mâinile goale.
În ce-o privește pe Lady Gaga (29 ani), ea a surprins, de data aceas­ta, nu prin excentricitatea ei "cla­sică", ci, dimpotrivă, prin ele­gan­ță. Îmbrăcată într-o rochie nea­gră, su­perbă, cu o coa­fură a la Mari­lyn Monroe, ea a sur­prins și prin emoția autentică de care s-a lăsat co­pleșită, renunțând la cinis­mul ei. "Înainte de a fi dorit să fiu cân­tă­rea­ță, am visat să fiu actriță. Nu­mai că am reușit mai întâi în mu­zică".
Un alt câștigător de cursă lungă, îndelung aplaudat, a fost și Ennio Mor­ri­cone (87 ani) care și-a mai adău­gat anul acesta un trofeu la im­presio­nan­tul lui palmares muzical, câștigând premiul pentru "Cea mai bună co­loană sonoră" - "The Hateful Eight".
O surpriză plăcută a fost și premiul câș­tigat de lungmetrajul maghiar "Son of Saul", care-l are în distribuție și pe actorul român Levente Mol­nár, actor al Teatrului Maghiar din Cluj. "Saul Fia/ Son of Saul" a fost desemnat "Cel mai bun film străin". Filmul repre­zintă de­bu­tul în lungmetraj al regizorului ma­ghiar László Ne­mes și a fost distins, deja, cu Mare­le Premiu al Ju­riu­lui, la gala de anul trecut a Festiva­lu­lui de la Can­nes, cu mari șanse, anul acesta, la un Oscar... În ceea ce pri­veș­te filmele de televiziune și seria­lele, marile câș­ti­gă­toare ale serii au fost: "Mozart in the Jungle" - "Cel mai bun serial de te­leviziune musi­cal/comedie", și "Mr. Robot" - "Cel mai bun serial de televiziune - dra­mă". Iar trofeul pen­tru întreaga activitate, Cecil B. De­Mille, i-a revenit actorului de culoare Denzel Washington (61 de ani).
Cât de bine chibzuite au fost premiile Globul de Aur vom vedea la decernarea Oscarurilor de la sfâr­șitul lunii februarie.