Vitamina magică E

Iulia Vlad
Zisă și "vitamina tinereții", vi­tamina E (tocoferol) are un rol important în felul cum arătăm și în să­nătatea noastră.

Ea "păzește" celu­lele împotriva acțiunii distructive a celor mai mari "dușmani" ai sănătății, radi­calii liberi, pe care îi descompune, și în acest mod sunt prevenite o serie întreagă de boli, iar îmbătrânirea este încetinită. Mai ales pentru piele, vi­tamina E este o "prietenă" de nădejde: previne apariția infecțiilor, a inflama­țiilor și a "petelor de bătrânețe", iar în cazul leziunilor, arsurilor și rănilor, ac­ce­lerează vindecarea. Cum cel mai bi­ne vitaminele se asimilează din sur­se naturale, alegeți alimentele cu un con­ți­nut mare de vitamina E: legume verzi - salată verde, pătrunjel, spanac, broc­coli, varză, mazăre; fructe uscate olea­ginoase - alune, nuci, migdale, ara­hide, semințe; fructe - banane, afi­ne, cătină; uleiuri vegetale presate la rece, germeni de cereale, ficat, gălbe­nuș de ou, untură, produse lactate - lapte, unt.

Rețete cu vitamina E

Uleiul de germeni de grâu

Se masează, ca atare, pe pielea cu­rățată înainte, sau se adaugă câteva pi­cături în cremele pe care le folosiți. Are efecte remarcabile în îngrijirea sânilor, a decolteului și gâtului, a tenului uscat, îmbătrânit, lipsit de tonus, elasticitate, ori care se descuamează; pentru corp - în tratarea și prevenirea pielii uscate, solzoase, a vergeturilor.

Emulsie împotriva ridurilor
Ingrediente: 25 ml ulei de germeni de grâu, 12,5 ml ulei de avocado, 30 g lanolină, 32,5 g cetaceum (spermanțet) - ingredientele se găsesc în magazine naturiste sau farmacii.
Amestecați într-un vas pus pe aburi lanolina și cetaceumul doar până se topesc, apoi trageți deoparte, adăugați uleiurile, amestecați și lăsați să se ră­cească. Se aplică seara pe zonele ri­da­te, cu masaj ușor.

Uleiul de ricin
Bogat în vitamina E, este renumit pentru efectele sale miraculoase asupra creșterii și îndesirii părului, a genelor și sprâncenelor.
Pentru gene și sprâncene sănă­toa­se și lucioase pe o perioadă înde­lun­gată (cel puțin o lună), aplicați ulei de ricin pe gene, de la rădăcină spre vârf, cu o periuță specială (care se spală du­pă fiecare utilizare), sau cu un beți­șor cu vată. Sprâncenele se masează ușor, cu mici mișcări circulare, folosind o cantitate mică de preparat, insistând la rădăcină. Evitați orice contact al pro­duselor cu ochii, pentru că provoacă iritații. Ștergeți excesul cu un șervețel, tamponând ușor