CALENDAR ZODIACAL - VĂRSĂTOR (20 ianuarie - 18 februarie)

Tana Rosca
Prezentare generală

În general, oamenii se mărginesc să învețe regulile care domnesc în familie, în școală, în societate, iar apoi le urmează, pentru că așa face toată lumea. Dar din când în când apare cineva care are curajul să pună aceste norme sub semnul întrebării. Să se gândească, de exemplu, de ce n-ar avea femeile dreptul să voteze, dacă tot sunt în majoritate pe pământul acesta, sau de ce să fie vânați delfinii, care ne sunt egali, fiind cele mai inteligente mamifere marine, în timp ce noi pre­tin­dem a fi cele mai inteligente mamifere de pe sol? Ele nu ne vânează pe noi, atunci de ce le-am vâna noi?! Acest cineva care-și pune asemenea probleme este, în cele mai multe cazuri, Vărsătorul, care a fost croit și creat anume pentru a pune în altă lumină rea­litățile, privite până atunci ca fiind de la sine înțelese.
Lumina aceasta nouă și foarte puternică vine de la planeta guvernatoare a celui de-al unsprezecelea semn zodiacal, Uranus, zeul cerului și stăpânul inițial al tu­ne­telor și fulgerelor. Când Uranus își concentrează energia sub formă de fulger, iar acest fulger cade în­tr-un loc anume, lumina devine atât de intensă, încât ne obligă să vedem lucruri care se aflau, poate, sub nasul nostru tot timpul, dar cărora nu le-am dat atenția cuvenită. Ori ne poate face să descoperim realități despre care nici nu știam că există. Evident că le vom percepe altfel sub lumina puternică a fulgerului, decât luminate de un bec de 40 W. În plus, rea­litățile dezvă­luite de fulgerul uranian nu mai pot fi ig­norate și vor sfârși prin a se impune tuturor.
Deci, ne-am lămurit că Vărsătorul este un avangar­dist, un excentric, oricum, o persoană pentru care realitatea îmbrățișată de marea majoritate nu e decât un punct de plecare pentru o nouă realitate, pe care o întrezărește sau în care chiar trăiește (se spune, adesea, că Vărsătorul trăiește cu două sute de ani înainte în timp, anticipând progresul ca nimeni altul).
Personajul mitologic care ilustrează cum nu se poate mai bine personalitatea Vărsătorului este Pro­me­teu (nume care înseamnă gândire prevăzătoare). Acest descendent al titanilor a pre-văzut (a văzut îna­inte) că omul pământean stătea pe loc în evoluția sa, nu-și împlinea potențialul și, revoltat de faptul că zeii nu se implicau în emanciparea omenirii, a furat un căr­bune din forja lui Hefaistos (după alți autori, o fă­râmă din roata soarelui) dăruindu-le umanității, care, astfel, a putut să facă un mare salt evolutiv. Prometeu a trebuit să plătească pentru gestul său, fiind înlănțuit de o stâncă și având ficatul sfâșiat, în fiecare zi, de vul­turul trimis de Zeus. Dar când și-a ispășit vina față de zei, răzvrătitul Prometeu a fost răsplătit de către centaurul Chiron, care i-a dăruit nemurirea. Mitul lui Prometeu poate fi recunoscut în biografia Vărsătorului Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al SUA. Născut într-o familie nevoiașă, dar înzestrat cu o inteligență neobișnuită și în mare măsură autodidact, a reușit să devină mai întâi avocat, apoi po­li­tician și, în fine, președinte. SUA îi datorează abolirea sclaviei și menținerea uni­tății unei Americi dezbinate de războiul de secesiune. Se spune că i-a povestit soției sale despre un vis în care se vedea întins pe catafalc la Casa Albă (previziune specifică multor Văr­sători), la scurtă vreme înainte de-a fi fost asasinat.
Cel mai mare risc pentru Vărsător este să se lase pradă radicalismului, să se identifice atât de mult cu un principiu sau o idee, încât să piardă din ve­dere realitatea mai largă. Mai există și Vărsă­torii care sunt rebeli fără vreo cauză, genul supărat pe lu­me, care se consideră mari neînțeleși și a căror excen­tri­citate este menită doar să șocheze.
Șocante prin complexitatea și originalitatea lor sunt și personalitățile unor genii muzicale, ca Wolf­gang Amadeus Mozart sau John Lennon, a unor scri­itori cu o vi­ziune de excepție, ca Jules Verne sau James Joyce, sau oa­meni de știință Vărsători, care au schimbat prin per­cepția lor vechea imagine asupra lumii, ca de exem­­plu, Charles Darwin.

Bărbatul Vărsător

Aceasta este specia de bărbat cea mai puțin în­cli­nată către mariaj sau, cel puțin, către o căsătorie în sensul convențional al cuvântului. Pentru bărbatul Vărsător, iubirea conjugală vine cel mai adesea pe locul doi după sentimentul de prietenie (pe care-l consideră mai nobil), iar dacă este cumva pasionat de vreo cauză socială, dragostea poate ateriza cu ușurință pe locul trei sau mai jos.
Înzestrat cu o inteligență ascuțită, prietenos dar distant, într-un fel greu de catalogat, Vărsătorul e altfel. Poate trăi (și stâr­ni) pasiuni fulge­ră­toare (până și la acest capitol se face simțită energia ful­gerului), dar acestea sunt adesea ur­mate de o că­dere în in­di­fe­rență, până când ceva (sau alt­cineva) le declanșează din nou pa­siunea. Poveș­ti­le in­tense de amor ale băr­ba­tului Vărsător pot fi dintre cele mai neobiș­nu­ite și dem­ne de po­ves­tit sau de scris, dar de regu­lă nu du­rează. Doar prima iubire este trăită la cote dem­ne de Romeo și Ju­lieta, și niciun Vărsător care se respectă nu va su­porta ca prima persoană care l-a cu­cerit afectiv să fie cri­ticată sau mini­ma­lizată vreo­­dată, ea va ră­mâ­ne bine fixată, un­deva, pe un pie­des­tal. Vărsătorii care se căsătoresc cu prima lor iubire ră­mân, de cele mai multe ori, alături de ea. Ceea ce poate fi derutant la Vărsător este felul în care știe să fie atent. Să spu­nem că vă întâlniți în oraș și stați de vorbă. Este to­tal prezent (dacă îl interesează persoana sau conversația), de așa manieră încât orice femeie se simte flatată. Șo­cul poate urma la plecare, când ob­servă că Vărsătorul acordă aceeași atenție chel­neriței care a servit la masă sau maidanezului care stă trist lângă o pubelă.
Semnul Vărsătorului este reprezentat de un tânăr fru­mos care poartă pe umăr un vas, din care toarnă, simbolic de­sigur, cunoaștere de ordin superior, pe care o revarsă asupra omenirii. Aces­ta este un job destul de sin­guratic și puțini pot să înțeleagă această nevoie a Vărsătorului. Dar dacă printre acei puțini se găsește o persoană anume, care-i împăr­tășește ideile și-i sus­ți­ne aspirațiile, acea persoană poate, trecând prin­tr-o etapă pregătitoare de prietenie, să ajungă la inima Vărsătorului. Aceste relații construite în timp, cu o ba­ză de prietenie, se vor dovedi, în majoritatea cazurilor, trainice.
Marea specialitate a Vărsătorului este să facă sur­prize - e felul lui de-a spune "Te iubesc!", pentru că nu se simte în largul său să-și manifeste altfel senti­mentele. Surprizele pot fi neplanificate de Vărsător - de exemplu, că iar a uitat aniversarea căsătoriei (sur­prize nedorite) sau plani­fi­cate în detaliu (pe care le vreți neapărat). De exem­plu, ajungeți acasă obosită du­pă o zi de muncă și găsiți nu doar reparată hota de la bucătărie (pe care l-ați rugat de luni bune s-o re­pare), ci și o bucătărie cu totul nouă, dotată cu ulti­mele șme­cherii tehnice. Și asta nu e o invitație să gătiți, căci masa e deja pusă, în mod festiv, și sticla de șampanie pusă la rece.

Femeia Vărsător

Bărbații și femeile au pus la punct, în decursul veacurilor, un sistem de comunicare numit în zilele noastre "semnale". Des­ci­frând corect aceste sem­na­le: mimică, priviri, lim­baj corporal, am putea să ne dăm seama dacă cine­va vrea să ne atragă aten­ția și putem proceda în con­secință. Ei bine, în ca­zul acestei femei neo­biș­nuite, ne putem înșela foar­te ușor. Când se uită cu atenție la un bărbat, e po­sibil să-i studieze cu­loa­rea părului, pentru că i se pare că i-ar sta bine și ei și vrea să-i spună coafezei cât mai exact cum arată. Și pentru că teoria semnalelor e clară în acest sens, bărbatul nu poate interpreta altfel privirile insistente decât ca fiind interes față de pro­pria persoană. Atunci se poate apropia de ea într-o ma­nieră care pe Vărsătoare s-o agaseze. Iar Vărsătoarea va reacționa fără ezitare și radical, iar bietul bărbat va ră­mâne confuz, neînțe­le­gând cu ce a greșit.
Știm, deja, că avem de-a face cu cea mai inde­pen­den­tă dintre zodii și că Văr­sătoarea are oroare de ba­nalități și de dulcegării. Dar este dornică și ca­pa­bilă de pasiune și de căl­dură, ca orice altă femeie. Ceea ce o sperie este însă ideea că, în­tr-o legătură sta­bilă, și-ar pu­tea pierde in­dividua­lita­tea, libertatea de-a fi ea însăși, la care ține enorm. Iată de ce, de multe ori inconștient, Vărsătoa­rea gravitează că­tre bărbați care sunt, dintr-un motiv sau altul, indis­po­nibili. Cele care-și dau seama că nu sunt bine echi­pate să facă față, 24 de ore din 24, ce­rin­țelor unei vieți de cuplu, se pot decide să intre în relații la distanță, în care se simt confortabil. La un moment dat, a existat și un studiu astrologic făcut asupra soțiilor piloților mi­litari din armata americană, femei obligate să pe­treacă uneori perioade lungi în absența soților, plecați în diferite misiuni. Rezultatul a fost concludent, ară­tând un procentaj mult prea mare de caracteristici spe­ci­fice Vărsătorului în astrogramele respectivelor fe­mei, ca să poată fi vorba despre o simplă coincidență. Mai mult, își organizaseră atât de bine viața socială, încât aveau tot timpul câte ceva de făcut, și sistemul de într-ajutorare prietenească era de asemenea cât se poate de bine pus la punct.
Există, sigur că da, o droaie de Vărsătoare căsăto­rite cu bărbați care nu pleacă periodic în misiuni, dar aceș­tia sunt cumva capabili să le ofere spațiul psiho­logic de care au nevoie ca să nu se simtă sufocate. Ca toate semnele fixe, Vărsătorul, odată ce s-a implicat serios într-o relație, se străduiește să o facă să func­țio­neze cât mai bine. Iar femeia Vărsător știe să-și folo­sească inteligența și capacitatea de-a se detașa, pentru a face față dificultăților de care nu e ferit niciun cuplu. Însă oricât de lungă ar fi o relație a ei și oricât de bine a știut să se implice în viața de cuplu, orice Văr­sătoare rămâne, în forul ei interior, un spirit liber. În­trebați-i partenerul.

Copilul Vărsător

Nimic nu este obișnuit la un copil născut sub in­flu­ența lui Uranus, planeta guvernatoare a Vărsă­torului. S-ar putea să vorbească de la 9 luni sau de abia de la patru ani, dar în cel de-al doilea caz, prima lui propoziție ar putea fi: "Mama, ce sunt fractalii?" Pot fi copii neastâmpărați, într-o continuă trepidație (aceștia au nevoie să fie trimiși la sport, de exemplu la baschet sau la patinaj) sau copii interiorizați, care se simt singuri, pentru că nu găsesc pe ni­meni cu care să împărtășească lu­mea lor interioară. În cazul aces­tora, părinții ar face bine să îi supună unui test de inteligență, pentru că s-ar putea să afle că se înscriu printre copiii supradotați (pen­tru care, în România, nu există încă nicio posibilitate de promovare rapidă în cadrul sistemului de învățământ, deși se știe că avem un număr deosebit de mare de copii cu aptitudini ieșite din comun). Mulți din­tre ei au o culoare neobișnuită a ochi­lor și pri­vesc cumva dincolo de rea­litatea ime­diată, văd lucrurile altfel decât oamenii obișnuiți. Tocmai de aceea e bine ca pă­rinții să-i învețe să se ancoreze în rea­litate, pentru că fără a o stăpâni pe acesta, aptitu­dinile lor speciale se pot irosi. Wolfgang Amadeus Mozart, poate cel mai celebru dintre Vărsători, a învățat să compună înainte de-a scrie, și anume, la vârsta de 5 ani, și spunea că nu el com­pune, ci vede partitura cu ochii minții, dar era incapabil să se descurce cu banii. Pentru că priete­nia și rolul jucat într-un grup social au o mare importanță pentru ei, tinerii Vărsă­tori ar trebui să fie puși în contact cu cercuri sociale diverse, pentru a le putea alege pe cele în care se înca­drea­ză cel mai bine.

Profesii și vocații

În horoscop există doar trei semne zodiacale re­prezentate sub formă umană: Gemenii, Fecioara și Vărsătorul. Acesta din urmă, după cum am mai spus, apare sub reprezentarea simbolică a unui tânăr fru­mos, purtând pe umăr o amforă, din care toarnă cu­noaștere superioară asupra umanității. Acest ultim semn de aer este deci chemat să răspândească cu­noaș­­terea. Într-adevăr, găsim destui Vărsători printre pe­dagogii inspirați, excentrici sau boemi, îndrăgiți de ti­ne­rii pe care îi formează pentru originalitatea gân­dirii lor și pentru mintea lor cuprinzătoare. Pentru că omul și umanitatea îi interesează în cel mai înalt grad și sub toate aspectele, un număr mare de Vărsători se îndreaptă către antropologie, psihologie, astrologie sau sociologie, unde adesea descoperă noi metode de abor­dare, cum a făcut-o, de exemplu, marele psiho­log C.G. Jung. Alții, mânați de nevoia de acțiune, devin asistenți sociali, militanți pentru cauze uma­ni­tare sau lideri sindicali, fondează ONG-uri desti­nate protejării speciilor pe cale de dispariție sau conservării pădurilor tropicale. Pot fi atrași, în egală măsură, de cercetarea științifică, având un talent aparte pentru inovații și invenții, ajunge să ne gândim la Thomas Edison, căruia îi datorăm becul.
În orice domeniu de avangardă, Vărsătorul își găsește locul cu naturalețe, simțindu-se acolo mai aproape de viitorul căruia îi aparține, de fapt.

Șeful Vărsător

Da, există și zodii cărora nu le place ipostaza de șefi, iar Vărsătorul este una dintre acelea. De ce nu-i surâde ideea unei funcții executive? Simplu, ea este opusul egalitarismului, în care Văr­­să­torul crede cu atâta determinare. I se pare aiu­­rea (deși din afară, acest lucru s-ar putea să nu se vadă) să ia de unul singur decizii care să in­fluențeze în mod semnificativ viața altor oameni. Își va face la fel de multe probleme dacă e vorba de disponibilizarea vreunui curier sau a unui angajat dintr-o poziție mai importantă, și va ține seama, în ambele cazuri, cu toată obiectivitatea de care e ca­pabil (și e capabil) de toate datele fiecărui caz. Dacă nu se poate decide, va cere informații și sfaturi de la ceilalți. Nu se sfiește să solicite opiniile celor din subordinea lui și, dacă e un Vărsător tipic, va recu­noaște cu sinceritate că se află în impas și nu prea știe ce să facă. Faptul că este prietenos nu înseamnă, însă, că nu e exigent. Va considera orice sarcină de serviciu neîndeplinită corespunzător ca fiind ceva inacceptabil și va lua măsurile de rigoare. La prima abatere, îl va mustra doar pe vinovat, dar a doua oară, se poate lăsa cu o penalizare. Dar va fi la fel de prompt în răsplătirea celor care au pus suflet în re­zol­varea problemelor ce le-au fost încredințate. În ciuda aerului său ab­sent, acestea sunt aspecte care nu-i scapă.
Sunt două lucruri care trebuie știute despre șeful Vărsător, pentru ca relația să meargă bine: angajații pot fi puși, pe neașteptate, să facă ceva fără întârziere și fără a-și ne­gli­ja celelalte atribuțiuni și problemele din viața personală nu au voie să afec­teze performanța profesională. Acest al doilea aspect pare puțin dur, dar un șef Vărsător este de obicei atent la viața personală a celor din echipa sa și le va fi de folos în mo­mentele grele. Preferă, însă, să le dea concediu (chiar plătit) atunci când nu dau randament, decât să vină și să nu facă treabă ca lumea.

Angajatul Vărsător

Dincolo de faptul că memoria îi joacă uneori feste cu privire la numele colegilor, Vărsătorul este un coleg de nădejde. Sare în ajutorul celor care se împotmolesc cu treaba, indiferent dacă relațiile cu aceștia sunt de amiciție sau de simplă colegialitate. Pentru Vărsător, colegialitatea implică niște principii etice foarte stricte și nu consideră că dacă te-a ajutat, îi rămâi dator cu ceva. Orice Vărsător care se respectă e un om de echipă și, nu de puține ori, e cel care dă tonul și imprimă atmosfera de muncă cea mai po­trivită, pentru ca proiectele să se desfășoare cu mi­nimum de frecușuri. Pentru ceilalți colegi, el poate fi uneori o enigmă, pentru că are perioade când interac­ționează cu toată lumea, povestește și glumește, și perioade în care nu bagă pe nimeni în seamă, atunci când este adâncit într-un proiect. O problemă a lui este că, pe cât de dispus este să-și ofere sfatul sau ajutorul concret celor care au nevoie de el, pe atât este de recalcitrant în a-i primi ajutorul oricui, atunci când ajunge el să fie presat de timp.