Răspuns pentru FLORI, F. AS nr. 1102 - "Sunt diagnosticată cu depresie, anxietate și atacuri de panică"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Descrierea stării dvs. psihice este amplă, dar in­com­pletă, sugerând două manifestări diferite: atacuri de panică dar și tulburări de panică. Diferența dintre ele constă în faptul că atacurile de panică nu se repetă și dispar, atunci când cauza lor - o si­tuație de stres de moment dispare, în vreme ce tulburările de panică apar din senin, fără o cauză aparentă, sunt recurente și provoacă teamă profun­dă. Simptomele pe care le descrieți sunt caracteristice ambelor manifes­tări: vertij, palpitații (senzații de bătăi puternice ale inimii), transpirații, senzația de leșin. Există însă și altele, cum ar fi: dureri în piept, frisoane, lipsă de aer, crampe abdominale, senza­ția de a fi deconectat de realitate, sen­zația de pericol iminent.
Posibilele consecințe ale tulbu­rării de panică sunt: diminuare semnificativă a calității vieții, risc ridicat de alcoolism, de dependență de droguri, incapacitate de a munci efectiv, depresie și tendințe de sui­cid.
Posibilele cauze ale tulburării de panică includ:
* Factori genetici - boala tin­de să fie prezentă la rudele de gra­dul 1 ale celor care suferă de tul­burări de panică.
* Tulburări ale creierului - tul­­burările de panică ar putea fi le­gate de unele dezechilibre chimice la nivelul creieru­lui.
* Evenimente traumatice/stresante - cum ar fi pierderea unei persoane dragi, un accident etc. ar putea declanșa tulburări de panică.
* Temperamentul - tulburările de panică sunt mai frecvente la persoanele cu tendință spre pesimism și gânduri negative.
* Excesul de tutun și cafeină.
* Modificări majore în viață, cum ar fi nașterea unui copil, un divorț, mutarea într-un mediu nou.
* Evenimente traumatice în copilărie, cum ar fi abuzuri fizice, neglijare afectivă, abuzuri sexuale.
Circa 2-6% din populația globului suferă de tul­burări de panică. Ele sunt mai frecvent întâlnite între 18-45 ani (la dvs. a început puțin mai de­vreme - 15 ani), sunt de vreo 2-3 ori mai des întâlnite la femei, mai ales la cele care nu au avut niciodată copii, precum și în perioada de după naștere.
Complicațiile tulburărilor de panică pot include următoarele: * Alcoolism și abuz de droguri. * Fobii diverse, inclusiv frica de a ieși din casă. * Probleme financiare. * Izolare socială. * Risc sporit de boli de inimă.
Din punct de vedere naturist, tulburările de panică pot fi privite ca o slăbiciune a rinichiului energetic, care nu mai poate exercită energia de frânare naturală asupra corpului energetic, astfel că rezultă tulburări. În plus, lipsa energiei rinichiului semnalează lipsa energiei voinței, ceea ce scade încredere în sine și, prin urmare, naște frică.
Există cazuri când atacurile de panică rezultă din nesiguranță, din teamă față de ceva. Această frică sau nesiguranță apare ca urmare a vulnerabilității față de un element amenințător.
Din cauza faptului că tulburările de panică gene­rează risc semnificativ de sinucidere și pentru că mulți pacienți nu pot să se echilibreze singuri, este important să aibă ajutorul constant al unui pro­fesio­nist din domeniu.
Acestea fiind spuse, se pot sugera următoarele abordări naturiste:
* Somn suficient și odihnitor - oboseala provo­cată de nesomn duce la un sentiment de neputință și nesiguranță.
* Organizarea treburilor - trebuie făcută într-un mod relaxat, ceea ce diminuează stresul și anxietatea. De asemenea, limitați-vă la activități pe care le puteți îndeplini, pentru a evita eșecul, care alimentează neîncrederea și panica.
* Exercițiile fizice - gimnastică, înot, mersul pe jos, toate vor contribui la relaxare. Când sunt făcute în mod plăcut, duc la eliberarea endorfinelor, ceea ce crește senzația de bine.
* Fumatul, cafeina, consumul de stupefianți - sunt interzise. Pot declanșa sau agrava atacurile de panică.
* Yoga, Tai-qi - sunt tehnici care ajută la deten­sionare și relaxare și merită încercate.
* Grupurile de sprijin - sunt foarte importante. Fie vă alăturați unui grup dedicat persoanelor cu tulburări de anxietate, fie înconjurați-vă de oameni pe care vă puteți baza și cu care puteți vorbi fără teamă. Acest tip de contacte dau senzația de a nu fi singur, de a avea în preajmă oameni de nădejde, ceea ce contribuie la sentimentul de siguranță.
* Terapia de comportament - este considerată metoda cea mai bună de către psihoterapeuți. Are cele mai mici costuri, cele mai scăzute rate de eșec și, în multe cazuri, este folosită înain­tea medicamentelor. Printre altele, îl pune pe pacient treptat față în față cu temerile sale, ceea ce îl ajută să con­știentizeze faptul că ele nu au temei, ca în final să le poată îndepărta. Îl ajută, de asemenea, să cunoască și să înlăture comportamente care produc sau întrețin atacuri de panică.
* Meditația - are scopul de a liniști mintea. Nu este nevoie de tehnici ezoterice, chiar se recomandă evitarea lor. Să fie aplicate doar metode de a calma și a stăpâni mintea.
* Rugăciunea - lipsește cu desăvârșire din viața omului modern, din păcate. Rugăciunea ne ajută să menținem legătura cu Făcătorul nostru, sursă a tot ceea ce este bun. Fără această legătură, omul este ca o barcă fără cârmă și va eșua undeva, cândva. Nu poate nimeni să fie cu adevărat fericit fără rugăciune, fără legătura cu Dumnezeu în viața sa cotidiană.
* Plante medicinale - sunătoarea (Hypericum perforatum), mușețelul (Matricaria chamomilla) și teiul (Tilia cordata) pot fi de ajutor.
* Acupunctura - ajută la întărirea energiei rini­chiului, calmarea energiei inimii, precum și la o echilibrare generală a organismului.
* Homeopatia - dă rezultate foarte bune în tulburările de panică. Medicamente homeopate, cum ar fi Aconitum, Argentum nitricum, Arsenicum ar putea fi de folos, mai ales în situații acute. Ideal este, însă, un tratament individualizat, bazat pe constituția fiecărui pacient în parte. Vă urez succes!


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Există vreun tratament eficace pentru epilepsie cu crize focale?"
(Răspuns pentru ELENA LONG - Buzău, F. AS nr. 1191)


Epilepsia este o manifestare anormală a sistemu­lui nervos central, caracterizată prin crize. Ea poate avea o cauză bine determinată (epilepsie simpto­matică) sau să țină de alterarea funcțiilor unor celule nervoase din creier.
Boala se manifestă sub diferite forme: * Epilepsie generalizată * Epilepsie focală * Absențele de tip epileptic * Echivalențele epileptice.
Epilepsia focală pe care o acuzați se poate vin­de­ca prin tratamente naturiste. Ca să vă vindecați, tre­buie să mâncați timp de 6 luni doar următoarele ali­mente: orez, grâu, pâine neagră, arpacaș, legume cu ulei sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă, spanac, sucuri dulci de fructe preparate în casă; za­hăr, sare în cantitate mică; miere de albine. Sunt interzise următoarele alimente: carnea, peștele, toate intoxi­cantele, fasole, băuturi fierbinți, ceai negru și verde, cafea, oțet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca: po­rumb, mămăligă, condimente iuți, ardei iute etc. Luați Apisan-Forte, 2 linguri pe zi, două luni, și o lingură pe zi, timp de 4 luni.
Un automasaj făcut de două ori pe zi este benefic. Zonele de masat și durata masajului le puteți obține dacă îmi dați un telefon la 0723.74.23.98, seara, între orele 20:00-22:00.
O perioadă de timp, trebuie să beți, în loc de apă obișnuită, doar apă distilată. Canti­tatea este de maxi­mum 90 de litri. Nerespectarea cantității men­ționate poate duce la efecte nedo­rite. Pe peri­oada tratamentului, trebuie să aveți o gândire pozitivă, adică să doriți și să fiți convinsă că vă faceți bine. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori pe zi, cu voce tare sau în gând, urmă­toa­rele: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne Dumne­zeule, ajută-mă să mă fac bine!".

Rețete naturiste pentru epilepsie
* Se macerează timp de 15 zile: 200 g de rădă­cini proaspete de valeriană într-un litru de alcool de 60 grade. Conținutul sticlei se agită zilnic pentru omo­genizare. Se filtrează și se pune în sticle închise la culoare. Se iau 40-50 picături în jumătate de cană cu ceai sau apă, seara, la culcare.
* Se iau câte 19 semințe de muștar, de 3 ori/zi, timp de 3 săptămâni.
* Se amestecă ulei de măsline cu fagure și ceară de albine, și se topesc în "bain-marie". Cu preparatul obținut se unge o bucată curată de pânză și se aplică, sub formă de compresă, pe coloana vertebrală.
* Se fac băi cu decoct din fân de pădure.
* Se consumă multă ceapă crudă, eventual se bea suc de ceapă.
* Se fac cure succesive, de câte 40 de zile, cu 15 zile pauză, luând pe nemâncate câte o linguriță de pulbere de brânca-ursului, de 3 ori pe zi.
NOTĂ: Rețetele se fac pe rând, una câte una, indiferent de ordine.
Acest tratament este eficient pentru toate tipurile de epilepsie. Dacă cunoașteți bolnavi suferinzi de epilepsie, aduceți-le la cunoștință acest tratament.
Vă doresc multă sănătate!