Bășcălie la pătrat

Cititor Formula AS
- Când legile țării sunt formulate de politicieni lipsiți de logică și viziune -

Stimată redacție,

De mai mulți ani, cetățenii din satul Hârsa, com. Plopu, jud. Prahova, se luptă cu turmele de porci mistreți, care le strică grădinile și culturile agricole din câmp, dar și cu nepăsarea crasă a autorităților!
Anul trecut, mistreții mi-au distrus semă­nă­turile și plantațiile de toamnă (ceapă, usturoi, lăptuci, zme­ură, coacăze proaspăt plantate) din grădina din jurul casei, iar vecinei mele, Petcu Alexandrina, pensionară CAP, întreaga suprafață semănată cu porumb. În urma sesizării scrise, făcută de Petcu Alexandrina, s-a format o echipă de specialiști care au constatat pagubele la cultura de porumb, iar pă­gubita a rămas în așteptarea despăgubirilor. Cum nici după 7 luni de așteptare nu a primit despă­gu­bi­rea promisă, am trimis o petiție d-lui prim-ministru Victor Ponta. (Eu nu am făcut sesizare scrisă, ci numai verbală.) În scrisoarea de răspuns primită de la cei care administrează fondul cinegetic se preci­zează că sătenii nu au luat toate măsurile cerute de lege, deci nu pot primi despăgubiri.
Ce prevede legea nr. 407/2006.
Art. 1, punctul d - prevede ca proprietarii de cul­turi agricole să amplaseze în culturile agricole mijloace de îndepărtat, fizice ori chimice, cu aju­torul cărora vor împiedica pătrunderea animalelor (adică garduri) în culturile agricole.
Art. 3, punctul d - prevede ca proprietarii tere­nurilor agricole să dețină numărul maxim de câini prevăzut de lege, pentru paza culturilor. (?!)
Personal, consider că legea respectivă este total aberantă, formulată de niște politicieni lipsiți de logică și viziune.
Se știe că terenurile agricole au formă dreptun­ghiu­lară, iar lungimea medie este de 3-400 de metri. Cheltuielile cu construcția unui gard de împrej­muire (mijloacele fixe, cum prevede legea!), mai ales în cazul în care terenul respectiv este la marginea tar­lalelor, când gardul are o lungime de 3-400 de metri, nu pot fi amortizate, nici în următorii 20 de ani, de­oarece mistreții rup cu ușurință un gard de nuiele sau împletitură de sârmă. La toate astea se adaugă și hrana pentru câinii de pază, câini care trebuie să fie puternici, altfel... Și din modul în care sunt for­mu­late unele legi ale țării se vede clar că poli­ti­cienii noștri au nevoie de țărani numai la VOT. Asta e, în opinia mea, BĂȘCĂLIE la pătrat!

ing. ALEXANDRU DUMITRU - str. Școlii nr. 19A, com. Plopu, sat Hârsa, jud. Prahova