Remedii naturale pentru bolile renale și urinare

Ilie Tudor
Plantele medicinale

Au un efect foarte puternic atât pro­filactic, cât și curativ, în bolile reno-uri­nare, atunci când sunt prepa­rate sub for­ma extractelor lichide. Administrate pe stomacul gol, pe lângă faptul că mă­resc diureza, ajung să-și exercite acțiu­nea terapeutică la nivelul aparatului uri­nar la scurt timp după administrare.
* Tinctura de ienupăr - este probabil cel mai pu­ternic antiin­fecțios urinar și diu­retic dintre reme­diile ve­ge­tale de la noi. O găsim practic în toate far­ma­ciile și magazi­nele na­turiste și este reco­man­dată mai ales în tratarea cistitelor acu­­­te și cronice, a nefri­telor, a glomerulonefri­te­lor, a pielo­ne­fri­te­lor și a ure­tritelor (inclusiv în cele go­no­cocice, ca adjuvant la trata­mentul cu an­tibiotice). În microlitiază (pietre la rinichi de di­mensiuni mici), este reco­man­dată pentru amplificarea diurezei și pentru favori­za­rea eliminării calculilor. În afec­țiunile po­lichistice renale, întârzie procesul de evo­luție a bolii.
Mod de administrare: o linguriță di­lua­tă într-o ju­mătate de pa­har cu apă, de 4-6 ori pe zi. Un trata­ment durează două săptămâni, cu o săp­tă­mână de pau­ză, după care se poate relua.
* Infuzia fierbinte de măghiran - se pre­pară astfel: se opăresc două linguri de mă­ghiran mărun­țit cu o cană de apă clo­cotită, după care se acoperă și se lasă să stea 15-25 de minute. Se filtrează infu­zia astfel ob­ținută, după care se bea cât mai fierbinte, eventual în­dulcită cu mie­re. Se bea, mai ales în zilele frigu­roase, de că­­tre per­soanele cu rinichi sen­­sibili, pen­tru prevenirea îmbolnă­virii.
Mod de administrare: ca trata­ment, se beau zilnic 3-4 căni, pentru vin­de­carea rapidă a infecțiilor renale și uri­nare, care se agravează la frig, sau pen­tru a favo­riza eli­minarea rapidă a cal­culilor blocați pe traiectul urinar.
* Tinctura de rășină de brad - se obține prin dizolvarea a 5-6 lingurițe de rășină curată în jumătate de pahar (100 ml) de alcool alimentar de 90 de grade. Are, la fel ca și tinctura de ienupăr, un efect an­ti­microbian puternic, dar este ceva mai blândă (uneori ienupărul este iritant), în plus, fiind cicatrizantă și sporind imu­ni­tatea nespecifică la nivelul aparatului reno-urinar.
Mod de administrare: câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de trei-patru ori pe zi, pentru tratarea cisti­te­lor și nefritelor (inclusiv în cele însoțite de sângerări) cronice și acute.
* Un ceai complex - se prepară din două lingurițe de iarbă de merișor, 2 lingurițe de iarbă de peliniță maritimă, 2 lingurițe de frunze de mesteacăn, 1 lin­guriță de mușețel. Acest amestec de plante se lasă să stea în jumătate de litru de apă călduță, de sea­ra până dimineața, când se filtrează; ma­ceratul se lasă deo­parte, iar planta ră­masă după filtrare se opărește cu încă ju­mătate de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească, până ajunge la tem­pe­ratura camerei; se fil­trează in­fu­zia ast­fel ob­ținută și se com­bină cu mace­ra­tul pus deoparte an­terior, obținându-se cca un litru de preparat.
Mod de administrare: doza zilnică este de trei-patru căni (750 ml - 1000 ml) pe zi, în cure de două-pa­tru săptă­mâni. Se recomandă mai ales în tratarea litiazei renale (pietre la rinichi), fiind eficient în cazul calculilor formați din urați, fosfați și oxalați. Este reco­mandat de asemenea în infecțiile renale și în cis­titele cronice și ca ad­juvant în tra­tarea cancerului re­nal. Ameliorări sem­nifi­ca­tive au fost semnalate și în cazul folosirii acestui ames­tec pentru tratarea glome­rulopatiilor cu mecanism imun.

Băile fierbinți de șezut

Sunt adesea folosite pentru vinde­ca­rea bolilor de rinichi și de vezică, având efecte rapide de mărire a imunității lo­cale, de dilatare a căilor urinare - ceea ce favorizează eliminarea frag­men­telor de calculi (pietre) blo­cate. Se folosesc in­fuzii con­cen­trate din plante, care core­lea­ză efectul termic cu cel al plantei din care sunt extrase.
Modul de efectuare a băii este simplu - infuzia respectivă se pune într-un lighean când este încă fier­binte, fiind adu­să la o temperatură suportabilă prin adău­garea de apă rece. În li­gheanul plin până la jumă­tate, ne vom așeza astfel încât să ne scufundăm în­tregul bazin, până în zona rinichilor. Baia durează 15-20 de minute, timp în care, periodic, va trebui să adăugăm în apa din lighean infuzie fierbinte, pentru a păstra o tem­peratură ridicată, pe în­treaga durată a apli­cației. După înche­ierea intervalului menționat nu ne șter­gem, ci doar ne tamponăm cu un prosop, după care ne vom îmbrăca și ne vom odihni la căl­dură, vreme de jumătate de oră.
Modul de preparare al infuziei: într-un vas cu cinci litri de apă clocotită se pun trei-patru mâini din planta aleasă, după care se acoperă și se lasă să infuzeze vre­me de 20 de minute; se filtrează și se pune în lighean.
Dintre plantele re­co­mandate în trata­rea bolilor reno-uri­nare vom menționa acum doar trei: coada-calului - re­comandată în special pen­tru tra­tarea cisti­tei și nefri­tei în fază acu­tă. În me­dicina popu­lară, era recomandată pen­tru cazurile de blo­caj renal. Sulfina - sti­mu­lează activitatea ri­ni­chilor și favorizează dila­tarea traiec­te­lor urinare pentru eliminarea calculilor. Este recomandată în mod special în ca­zurile de colică renală, în tratarea cis­titelor acute, însoțite de o puter­nică sen­zație de arsură și usturime. Coada-șori­celului - este un remediu foarte bun în cistitele cu sângerări, în nefritele și glo­merulonefritele care se agravează la frig și curent.

Alimentația naturală

Deși a fost lăsată ultima, este cea mai importantă în combaterea și mai ales în prevenirea bolilor renale. Iată ca­re sunt principalele orientări care tre­buie res­pectate în alimentație, pentru a putea lupta eficient contra acestui tip de afecțiuni:
* Evitați alimentele cu aditivi ali­men­tari - celebrele de acum E-uri sunt vinovate în primul rând pentru mărirea inciden­ței unor boli renale care înainte erau mult mai rare și care acum au cunoscut o adevărată explozie.
* Eliminați sau limitați la maximum con­sumul de carne.
* Reduceți consumul de alcool - în pri­­mul rând tăriile, apoi băuturile cu mulți amelioratori de aromă și gust. Chiar și mult lăudata bere (au fost co­man­date studii care au dat-o drept un adevărat prieten al rinichilor) este bine să fie consumată cu moderație.
* Beți în locul apei de la robinet apă de izvor și apă minerală - spre deosebire de apele de suprafață, apele extrase de la adâncime au în general efect diu­retic puternic, ajutând la buna funcționare a rinichilor. În plus, apa de izvor și cea minerală nu sunt tratate cu clor, element care se pare că dăunează în timp funcției renale. Vă recomandăm dintre apele care se găsesc în comerț: Lithinia, Herculane (varianta plată), Biborțeni, Izvorul Alb.
* Consumați multe fructe crude.

Câteva combinații excepționale de sucuri

Acestea nu au doar rolul de a preveni bolile renale, ci sunt adevărate medica­mente, cu efecte puternice în lupta cu aceste afecțiuni. Sucurile se con­su­mă zilnic, în can­titățile prescrise la fie­care combinație în parte, în cure de 14-28 de zile. Întrucât cantitățile din fiecare suc adăugat în combinație trebuie mă­su­rate cu o anumită precizie, vă recoman­dăm ca în cazul în care vreți să ur­mați o ase­menea cură, să vă cumpărați din comerț un vas gradat, cu ajutorul căruia să pu­teți măsura nu­mărul de mililitri. Iată în continuare câteva din cele mai puternice combinații:
* Pentru combaterea litiazei: 400 ml morcov + 100 ml castraveți + 100 ml ri­dichi (negre sau roșii) - re­zultă 600 ml care se beau, în câteva reprize, dimi­neața, pe stomacul gol.
* Pentru tratarea bolilor chistice, glo­merulo­patiilor cu mecanism imun: 200 ml morcov + 20 ml ceapă + 80 ml țe­li­nă - rezultă 300 ml, care se beau, în câ­te­va reprize, pe stomacul gol, pe par­cur­sul zilei (de preferință, înainte de masă).
* Pentru stimularea funcției rini­chilor: 400 ml morcov + 50 ml pătrunjel + 50 ml ridichi (negre sau roșii) - rezultă 500 ml, care se beau în mai multe re­prize, pe stomacul gol, pe parcursul unei zile.
* Contra cancerului la rinichi și vezică: 400 ml morcov + 50 ml pătrunjel + 100 ml sfeclă roșie + 20 ml ceapă - rezultă 570 ml, care se beau în mai mul­te reprize, pe stomacul gol, pe parcursul unei zile.