Răspuns pentru ELENA PANDELE - București, F. AS 1135 - "Sora mea face forme grave de bronșită astmatiformă"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Astmul este o boală frecvent întâlnită, mai ales în lumea noastră de azi, puternic indus­tria­lizată. În jur de circa 300 milioane de indivizi în întreaga lume sunt afectați, cu 250.000 de decese anuale. Este cea mai des întâlnită boală cronică a copilăriei. Până la pubertate îi vizează mai ales pe bărbați, iar după pubertate, după vârsta de 40 ani, este mai des întâlnit la femei. Două treimi din pacienții cu astm sunt diagnosticați înainte de vârsta de 18 ani, și aproape jumătate din ei au parte de o ameliorare sau dispariție a simptomelor, înainte de a fi adulți.
Factori de risc pentru astmul bronșic:
* Alergeni din mediul înconju­rător
* Infecții respiratorii virale
* Consumul de aspirină și antiin­flamatori nesteroidieni (ibuprofen, indometacin etc.)
* Stresul psihic
* Fumul de tutun
* Toxine din mediu (fumul in­dustrial, prafuri de lemn, fumul de la vopsele etc.)
* Obezitate
* Factori maternali (gravide care fumează, vârstă înaintată maternală etc.)
Cu toate acestea, nu se știe precis cauza astmului. Un lucru este cert, anume - că pacienții cu astm bron­șic suferă de o inflamație a căilor respiratorii, ceea ce duce la blocarea lor, îngreunând semnificativ respi­rația.
Din punct de vedere naturist, plămânul primește și gestionează energiile exogene. Este unul dintre punctele de apărare ale organismului. Grijile, anxie­tatea, măcinarea interioară afectează și plămânul. În plus, el stabilește un contact important cu mediul în­conjurător, care, dacă lipsește, poate duce la tulburări cum sunt răcelile dese și astmul. Folosirea prea frecventă și uneori fără rost a antibioticelor (mai ales pentru răceli virale sau minore) nu permite ca această relație să fie stăbilită corect. Acest lucru duce la slăbirea funcțiilor plămânului și chiar la blocaje în fluxul său energetic.

Recomandări naturiste:
* Ieșirea frecventă în aer liber și contactul cu oamenii. În cazul copiilor, ei trebuie să fie feriți de cei care au infecții pulmonare.
* Viața în natură, plantarea mai multor pomi în jurul locuinței, păstrarea spațiilor verzi existente și chiar extinderea lor este salutară pentru sănătatea populației.
* Deși excesul de igienă poate fi dăunător, se recomandă curățirea și aerisirea locuinței în mod regulat, pentru a evita acumularea alergenilor și pen­tru a lăsa să pătrundă și energie proaspătă în locuință.
* Eliminarea fumatului și a mediului de fumători.
* Mișcarea fizică moderată ajută la întărirea plămânilor și la combaterea obezității, un factor im­portant în producerea astmului.
* O dietă mai săracă în grăsimi și proteine animale, consumul mai multor legume și fructe. Unii specialiști sugerează și administrarea acizilor grași omega 3, care pot combate fenomenul inflamator.
* Dacă este prea frig afară, este important să vă acoperiți nasul și gura, pentru a nu declanșa un atac de astm.
* Practicată atât în occident, cât și în România, vizitarea sali­nelor are ca efect mai mult decât doar uciderea microbilor, ci și faptul că aerul de salină este mai aspru, și deschide căile respi­ra­torii.
* Plante medi­ci­nale: uleiul de negrilică/chimen negru (Ni­gella sa­tiva), ceaiul de men­tă (Mentha pi­perita) sunt bune dezinfectante, iar aroma lor deblo­chea­­ză plămânii. A­celeași însușiri au hreanul, ceapa și usturoiul, con­sumate în cantități moderate.
* Fizioterapia pulmonară (sub supravegherea pneumologului) ajută la întărirea plămânului. Ea are drept scop de a-l reînvăța pe pacient cum să respire corect, pentru a-și întări musculatura respiratorie și a crește flexibilitatea toracală.
* Acupunctura este foarte eficientă la tratamentul astmului. Ea întărește energia plămânului, deblo­chează fluxul energetic blocat și echilibrează ener­giile organismului în întregime.
* Homeopatia ajută, și ea, la rezolvarea proble­melor profund emoționale care stau la baza astmului. Corect folosită, are potențialul de a rezolva această boală. Tratamentul pentru astm trebuie indivi­dua­lizat, conceput în funcție de personalitatea pa­cien­tului. Medicamente recomandate: Arsenicum album, Amonium carbonicum, Kali carbonicum, Magnesia carbonica, Natrum muriaticum.
Vă urez succes!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Cum mă vindec de cistocel?"
(Răspuns pentru ILEANA - Suceava, F. AS 1126)


Provocat de slăbirea structurilor anatomice care stabilizează organele din bazinet (vezică, uter etc.), cistocelul se manifestă prin deplasarea parțială sau totală a vezicii urinare către peretele anterior al va­ginului sau la nivel in­ghinal.
De cele mai multe ori, este însoțit de tulburări de micțiune (incontinență uri­nară), durere sporadică în partea inferi­oară a abdomenului (mai ales când bol­navul se apleacă în față), umflătură la ieșirea din vagin (în cazuri grave, când se produce și prolapsul uterului).
Cauzele slăbirii mușchilor ce susțin bazinetul pot fi: nașteri repetate ale unor copii ce depășesc greuta­tea normală, ridicarea unor greutăți mari, exerciții forțate de gimnastică, deficiențe congenitale, ruptu­rile peri­anale care au loc frecvent în cazul nașterilor forțate-rapide, care provoa­că de­plasa­rea (prolap­sul) orga­nelor pelvine din po­ziția lor fiziologică.
Vă recomand să vă adre­sați unui medic gine­co­log/ urolog care va stabili dacă este necesară o cisto­gramă sau dacă cistocelul a evoluat către gradul doi/trei (prolaps utero-vaginal), când se im­pune cistopexia (fixarea chi­rur­gicală a vezicii urinare). Nu­mai medicul specialist poate aprecia dacă se impune, și când, instalarea unor dispozitive care susțin vezica urinară-uterul-vaginul, numite "pesare vaginale".
Aceste diafragme pot ridica vezica urinară în po­ziția în care pierderile urinare sunt evitate. În funcție de stadiul de evoluție al bolii (cazuri ușoare), medicul poate recomanda plasa pentru cistocel - Nazca TC.
La clinica "Ponderas" din București (tel. 021/9886) se poate face o intervenție laparoscopică - minim invazivă, operația Burch.
Tratamentul naturist, în caz de incontinență uri­nară, se face prin băi de șezut cu ceai de coada-calu­lui, traista-ciobanului, ciocul-berzei, crețișoară. Beți câte 3 căni pe zi din același ceai, în care puneți câte 25 picături Renostim sau Xantoprostal. Zilnic, faceți masaj cu tinctură de traista-ciobanului, în regiunea vezicală.
Multă sănătate!