O nouă criză?

Cristian Curte
Mulți analiști și experți în macroeconomie au ridicat steagul roșu pentru anul 2016.

China, care este un mamut cu impact planetar, frânează brusc, iar bursele ei sân­ge­rează, încă din 2015. Prețul petrolului se pră­bu­șește până la valori ridicole, de 1,5 dolari ba­rilul, pentru sor­timentele inferioare, bo­gate în sulf. Ma­te­riile prime îl urmează. În plus, FED-ul s-a de­cis să stopeze era ba­nilor gratuiți, oprindu-și ti­parnița și ridi­când dobânda de referință.
Toate aceste evenimente ar putea pro­voca o criză mondială, la fel de severă, spun unii, cu cea declanșată în anul 2008. Bursele din întreaga lume au reacționat deja, scăzând puternic. Rămâne de văzut dacă această tendință se va permanentiza sau nu. Un lucru este însă mai mult decât limpede: economia glo­bală a intrat, la fel ca și iarna, pe cod galben, dacă nu chiar portocaliu.
Cum stăm noi, românii? În general, mai bine decât în 2008. Cu o economie mai așezată, cu un curs mai stabil. Păcătuim, însă, ca întotdeauna, cu un dezmăț bu­getar de proporții, petrecut, culmea!, chiar înainte de viforniță.
În 2007, când economia duduia, iar premierul Tări­cea­nu se bucura de criza din SUA, pentru că ne per­mi­tea tu­turor să ne luăm case în New York, a fost deschis larg bu­zunarul bugetar. Ne-am înfruptat din el cu toții și am fost, poate, o clipă - poate două, fericiți. Simțeam și noi ce în­seamnă bunăstarea, huzurul, chiar.
Apoi a venit dezastrul. Bursa, prețurile la case, cursul valutar și, în final, salariile crescute aiurea, s-au prăbușit. Am tras în criza aceasta ca nicio altă nație din Uniunea Europeană, corecțiile suferite de economia noastră fiind printre cele mai severe, depășite doar de Grecia. Și am plătit, la propriu, anul sau anii de nesă­bu­ință. Dacă acum România e mai așezată macroeco­nomic e meritul nostru, al tuturor.
Din păcate, guvernanții nu au învățat nimic. Anul trecut guvernul Ponta a împărțit daruri mai ceva ca Moș Crăciun, pe care, ce-i drept, nu l-a mai apucat la Palatul Victoria. Consecința este că anul acesta ne vom apropia de 3% de­ficit bugetar. Va trebui să împrumutăm acești bani, pentru că nu avem încotro. Și ar fi fost bine, că tot se apropie iarna economică, să nu avem găuri în buget, ci puțin surplus, bani albi pentru zile negre. Dar ce să te faci cu guvernanții noștri, care sunt obișnuiți cu banii negri pentru zilele albe?