Secretele centenarilor chinezi

Redactia
- Mâncați mai puțin, dacă vreți să trăiți mai mult -

Curioși să afle regimul de viață al chinezilor care trăiesc, frecvent, peste 100 de ani, cercetătorii occi­den­tali afirmă că unul din secrete constă în faptul că mănâncă puțin, ba, uneori, nu mănâncă deloc, din cau­za sărăciei în care trăiesc. Și mai există un obicei: să te ridici de la masă înainte de a te fi săturat. Concluzia: ingerarea unui număr redus de calorii pre­lun­gește viața.

* Porții mici, de cinci ori pe zi
Ingerarea unor porții mici de alimente, de patru-cinci ori pe zi, oferă organismului un aport re­gulat de nutrienți, de zahăr în sânge și de energie, pe toată durata zilei. Porțiile reduse obosesc mai puțin sistemul digestiv și metabolismul. În plus, acest mod de a repartiza caloriile pe durata întregii zile reduce riscurile bolilor coronariene.
­­

* Vegetarieni în timpul săptămânii, "carnivori" în weekend
S-a constatat oficial că ve­ge­tarienii au mai puține boli de­ge­nerative și cancere, decât ru­dele lor consumatoare de carne. Se estimează că un sfert din bo­lile canceroase se datorează lip­sei de fibre vegetale complete în alimentație. Dar pentru a trăi mult, chinezii nu renunță defi­nitiv la carne. Se mulțumesc să o consume doar la ca­pă­tul săptămânii, în cantități "potrivite".


* Nu vă despărțiți de usturoi

Alicina din usturoi previne scleroza arterelor și obstrucția vaselor de sânge ale inimii, scade coles­terolul și dizolvă grăsimile, stimulează hipofiza, reglează glicemia și previne cancerul. Centenarii chinezi își încep dimineața cu usturoi, iar țăranii care lucrează în orezării îl iau cu ei, drept merinde.


* Nicio masă fără condimente
Reacția naturală, când mâncăm alimente iuți, este apariția transpirației și a roșeței în obraji. Sunt semne bune, că vasele de sânge se dilată și circulația sân­gelui se accelerează. Nelipsite de pe masa chinezilor - usturoiul, ceapa, piperul, boiaua, ghimbirul și curcuma, împiedică formarea plachetelor de grăsime din sânge și îmbunătățesc circulația. Dacă vă iubiți ini­ma, mâncați condimente.