Fructe uscate pentru sănătate și siluetă

Iulia Vlad
Cine vrea să fie suplu, dar și sănătos, nu greșește dacă apelează și la fructe uscate. Folosite ca alimente, dar și ca leacuri, din antichitate și până astăzi, ele sunt prețioase, mai ales pe vreme de iarnă, fiind mai ușor de păstrat decât fruc­tele proaspete. Adevărate "concentrate" de vita­mine și minerale, hrănitoare și vindecătoare pentru o mul­țime de afecțiuni, ele sunt de mare ajutor și în dietele de slăbit.

Cum slăbim cu fructele uscate?

* Cu ajutorul lor, dieta devine mai ușoară. Pen­tru că sunt bogate în substanțe nutritive și fibre, cre­ează o senzație de sațietate, alungând foamea chi­nui­toare care apare în cazul unui regim.
* Sunt "gustări" ușor de preparat, sărace în calo­rii, pe care le putem lua la serviciu, în excursii etc., fără să fim nevoiți să renunțăm la dieta pe care o ținem.
* Alături de fulgi de cereale și lapte, pot alcătui un mic dejun sănătos, energizant și care nu îngrașă.
* Bogate în zahăr natural (glucoză și fructoză), fructele uscate trebuie incluse cu moderație în die­tele de slăbit, ca înlocuitor pentru alte surse de carbo­hidrați (pâine, cartofi, paste etc.). Într-o dietă echilibrată, carbohidrații trebuie să constituie 50 la sută din "porția" de zi cu zi.

De evitat

Nu toate fructele uscate sunt "bune" pen­tru sănăta­te și silu­etă. Iată ce trebuie tăiat de pe listă:
* evitați fructele us­cate cu adaos de zahăr (fructe con­fiate) - unele dintre ele sunt acoperite cu zahăr sau sirop îna­inte de a fi uscate
* evitați fructele uscate tratate cu con­servanți numiți sulfiți, pentru a le păstra mai mult și a le face mai atrăgătoare, viu și intens colorate - mai ales în cazul caiselor și stafidelor. Sulfiții pot cauza erupții pe piele, boli respiratorii și de stomac. De aceea, alegeți fructele în culori mai "mohorâte" - fructe organice
* fructele uscate pot fi contaminate cu fungi (ciu­perci) și toxine, dacă nu sunt manipulate și păstrate cores­punzător.

Ce trebuie să alegeți

Stafidele
Cine nu duce dorul delicioaselor stafide din cozo­­nacii copilăriei? Micuțe, dar gustoase și ener­gizante, ele sunt adevărate "medicamente" naturale. Stafidele sunt struguri uscați, într-o mare varietate de dimen­siuni și culori, în funcție de soiul fructelor folosite. Pot fi consumate crude, ca o gustare, sau incluse în diverse preparate.
Iată ce beneficii au stafidele asupra sănătății:
* au un indice glicemic mediu spre scăzut, sunt foar­te bogate în fibre și facilitează digestia, ajutând la slăbit
* scad tensiunea arterială
* normalizează nivelul glicemiei și al coleste­rolu­lui, și le țin sub control (pot fi consumate chiar de diabetici, în cantități mici)
* scad inflamațiile
* grăbesc și ajută vindecarea bolilor plămânilor, de ficat, rinichi, vezică
* reduc riscul apariției cancerului de stomac și de colon.

Curmalele
Aroma lor amintește de poveștile celor "o mie și una de nopți". Sunt utilizate pe scară largă în prepa­rate dulci și sărate, în țările orientale, Europa și Ame­rica. Sunt o sursă importantă de antioxidanți, potasiu, fier și fibre.
* au efect laxativ, facilitând evacuarea intesti­nală și, deci, slăbitul
* sunt indicate pentru refacerea celor extenuați, slăbiți sau în convalescență, precum și femeilor în­săr­cinate, mai ales în ultimele luni de sarcină
* protejează organismul împotriva infecțiilor respiratorii, a răcelilor
* bune în caz de efort fizic și intelectual
* s-a observat că în zonele unde curmalele sunt alimente de bază, cancerul și tumorile sunt rare.

Caisele uscate
Cu mii de ani în urmă, caisele uscate erau o marfă apreciată și des transportată pe "Drumul Mătăsii". Sunt o sursă prețioasă de fibre, vi­tamina A și potasiu. Efecte:
* sunt eficiente împotriva con­sti­pației, stimulează activitatea sto­macului, a ficatului și metabolismul
* stimulent pentru imunitate
* echilibrant nervos, împotriva stărilor depresive
* combate lipsa de vitamina A și anemia.

Prunele uscate (neafumate)
Adevărate "bomboane natu­ra­le", poartă în ele aroma și par­fumul toamnei. Sunt un ingredient im­portant în supele, mâncărurile sau deserturile tradiționale ale multor po­poare. Sunt extrem de hrăni­toare, bogate în fibre, vitaminele A și K, și puternic mineralizate. Din bine­facerile prunelor:
* pentru că au un conținut mare de fibre și sorbitol, sunt un puternic "laxativ" natural
* conținutul lor mare de minerale ajută la prevenirea osteoporozei
* decongestionează ficatul, reduc infla­mațiile tubului digestiv
* ca sursă de antioxidanți, ajută la pre­veni­rea cancerului și a bolilor de inimă
* ajută la menținerea siluetei, pentru că "satură" și nu ridică nivelul zahărului din sânge.

Smochinele
Arabii le considerau un "leac" uni­versal, și le includeau în mai toate mâncărurile.
* au efect laxativ
* ajută digestia, sunt emoliente și calmante
* sunt hrănitoare și tonifiante, recomandate celor în convalescență, bătrânilor, copiilor
* pentru susținerea efortului intelectual, în perioade stresante
* sunt un remediu eficient pentru inflamațiile și secrețiile în exces ale aparatului respirator.

Rețetă de slăbit cu smochine
Dieta constă în 3 smochine, mâncate dimineața, pe stomacul gol, alături de o cafea neagră, apoi, la fiecare trei ore, câte 3 smochine. O zi pe săptămână ținută astfel vă ajută să slăbiți câte un kilogram pe lună.