PUTEREA RUGĂCIUNII

Cititor Formula AS
"Tot ce cerem prin rugăciune se va împlini"

Stimată doamnă directoare Sânziana Pop,
Sunt un împătimit cititor al "Formulei AS", e sin­gu­rul ziar pe care-l citesc permanent și cu multă plă­cere și admirație. Apreciez profesionalismul colectivu­lui de redacție. Sunt Stănescu Emilian, din București. Dacă e posibil și considerați că merită a fi publicat și articolul pe care-l pun pe hârtie mai jos, voi fi onorat și mulțumit de decizia dvs.

Rătăcirile tinereții
Dispunem de o întreagă literatură națională și internațională despre probleme de suflet și de credință, referitoare la puterea credinței, autosugestie și posibi­li­tățile nemărginite ale corpului omenesc de a-și păstra sănătatea sau chiar a-și reface sănătatea prin credință profundă, rugăciune și ascultare. Sunt studii și cerce­tări în acest sens, semnate de înalte capete luminate, de doctori, psihologi și scriitori, care vin cu argumente științifice și foarte serioase. Sunt cercetări ale psihi­cului uman, ale conștiinței și ale influențelor fac­toru­lui divin în evoluția noastră. Nici nu ne dăm seama de co­moa­ra ce o purtăm, de corpul omenesc, de creierul și sufletul care ne mențin spiritul, gândirea și con­știința specifică numai omu­lui. Am citit cărți despre pu­terea gândului, despre inteligen­ța materiei, despre conexiu­nea omului cu Dumnezeu. De altfel, noi sun­tem parte din univers, suntem conectați și comunicăm cu uni­versul. Menirea noastră, prin tot ceea ce facem și gândim, este aceea de a evolua, de a ne perfecționa, de a deveni mai u­mani, mai înțelepți. Că în reali­tate, în societate, lu­crurile merg uneori prost, depinde numai de individ și, mai ales, de interesul său egoist de a acapara, a acumula, în detrimentul celorlalți.
Printre lecturile mele se numără și multe cărți des­pre viața și activitatea unor preoți care, prin rugăciune și smerenie, au devenit sfinți. După trecerea lor în viața veșnică, așa cum spunea Sfântul Ardealului, monahul Arsenie Boca, ei ne vor da mult mai mult. Trebuie să le cerem ajutorul prin rugăciune, cu răb­dare. Tot ce cerem prin rugăciune se va împlini. Ca tot omul, am avut și eu perioade de rătăciri, de resem­nare sau res­pingere a celor sfinte. În tinerețe, deși părinții și fami­lia erau buni creștini ortodocși, influen­țele regimului comunist, studiile de filozofie marxistă și socialism științific, plus darwinism, mă determi­naseră să devin ateu. Profesorul meu de filozofie și socialism științific era ateu convins și lupta din răs­puteri să ne conver­tească. Nu de puține ori am avut con­traziceri și dispute cu tata și cu alte persoane care încercau să mă facă să înțeleg rostul religiei și al credinței. Mi-am pus tot timpul întrebări, am citit și consultat multă literatură din aceste do­menii. Încet, încet, mi-am clarificat con­cep­tul de divinitate. Încă din adolescență am devenit un bun creștin, dar nu bisericos. Merg la bi­serică cât mai des posibil, dar mai ales după slujbă. Este locul unde mă simt cel mai bine, îmi adun gândurile și las restul problemelor la ușa bisericii. Am citit și recitit o carte de mare preț, a d-lui doctor C-tin Dumitru Dulcan, despre inteligența materiei. Recent, am mai citit o altă carte, care a lăsat urme adânci în sufletul meu, "Descoperă puterea cosmică din tine", apoi "Puterea gândului" și altele. Referitor la puterea rugăciunii și, mai ales, a influenței unor sfinți preoți și monahi, am multe de spus. Sunt mândru și fericit că Dumnezeu, prin aceste fiin­țe devenite sfinți, ne dă posibilitatea să înțe­legem rostul nostru pe această planetă. Dacă am da ascultare cu toată seriozitatea gândirii și în­țelepciunii lor, noi, oamenii, putem deveni mai buni și mai sociabili.
Chiar d-l doctor Dumitru Constantin Dulcan, într-un articol din "Formula AS", mărturisea că re­gretă că nu este mai tânăr. Peste un număr de ani, tineretul de azi, care este foarte inteligent și receptiv, va trans­forma lumea spre bine, spre armonie și înțe­legere. Regretul nostru este că acum, lumea politică și eco­nomică e bulversată de interese meschine, de indi­vidualism și egoism, în detrimentul celorlalți.
Eu m-am axat pe trei sfinți pe care îi venerez și le urmez doctrinele religioase. E vorba de părintele Arsenie Boca de la Prislop, Sfântul Nectarie din insula Eghina din Grecia și monseniorul Vladimir Ghika, un om de o mare cultură și smerenie. Citesc tot ce pot găsi în librării, presă și biblioteci despre ei și nu nu­mai. Viața și operele lor sunt repere de necontestat pentru mine și, probabil, pentru mulți alții. Important este să fie voință să le citim doctrinele, ideile, con­ceptele, să ne închinăm în fața acestor minți luminate de lumina Divină.

Un "zbor" norocos
Am fost și eu, ca mulți alții, încercat din cauza greșelilor și limitelor mele în gândire și credință. Era ziua de 4 octombrie 2012, ora 14.10. Ieșeam de pe strada Brazilia, din București, unde achitasem o fac­tură la lumina electrică. Mă grăbeam să ajung în Piața Alba Iulia în circa 15 minute cu mașina, parcată pe o stradă laterală, dincolo de B-dul Iancu de Hune­doara. Ieșit în stradă, m-am îndreptat spre o trecere de pie­toni, din stația Dorobanți. La stopuri, în cele două sen­suri, erau oprite coloane de mașini, de pe câte 3 rân­duri. Fiind în criză de timp, am trecut printre mașini. M-am asigurat, dar nu suficient. Din senin, un taxi­me­trist grăbit, cu trei pasageri ce mergeau la Gara de Nord, tot grăbiți, a țâșnit din rânduri, a intrat pe con­trasens și m-a lovit în plin. Am fost lovit lateral, în pi­ciorul stâng și zona femurală. Impactul a fost mor­tal: aruncat în sus, apoi la circa 5 metri, cu capul și mâna stângă în asfalt. În timpul "zborului", am văzut o ceață și o siluetă albicioasă. În gând, am zis: "Sfinte Arsenie Boca, am să mor, ajută-mă!". A urmat salva­rea, poli­ția, agitația... Tot cartierul vuia că în ac­ci­dent a murit un om. La Spitalul de Urgență Floreasca mi-am reve­nit. La radiologie, controlat amănunțit, doctorul mi-a spus că nu am nici un os rupt, niciun organ atins și nicio leziune. După trei zile, am putut să merg cu ca­drul prin salon, apoi cu cârjele, iar după 10 zile, am ajuns acasă. După multă gimnastică de recu­perare, adică după 2 săptămâni, conduceam din nou mașina. Doctorul mi-a spus că numai Dumnezeu m-a salvat. La așa lovitură, rar se scapă cu viață. Dar, cu o zi mai înainte, am fost în biserică. Am stat câteva ore singur, într-o stare de așteptare, de neliniște, ca atunci, înainte de furtună. Presimțeam că ceva nu e în regulă, că cerul se năruie asupra mea.
În septembrie 2012, am fost la Prislop, la mormân­tul Sfântului Arsenie Boca. Ce liniște, ce atmosferă de sfințenie, de fericire! Vine lume multă, cu flori, cu gân­­duri bune, cu dragoste și încredere. De acum îna­inte, voi merge în fiecare vară, când e cald și bine, să am timp să savurez acea atmosferă dumnezeiască din acele locuri minunate. Sfântul ne-a spus: "După tre­ce­rea mea în cealaltă viață, vă ajut mai mult, numai să-mi cereți!". De ce spun toate acestea? Nu e nimic în­tâm­plător. Suntem în conexiune cu Universul, sun­tem parte din el și ne supunem legilor lui. Ne simțim așa cum gândim și cum trăim. Să luptăm cu noi înșine, și nu cu alții, să devenim mai buni și mai umani!
EMILIAN STĂNESCU - București

"Da, există minuni!"

Citisem și eu despre minunile săvârșite de Sfântul Nectarie din Eghina, din minunata "Formulă AS". Îmi doream ca măcar o singură dată să pot ajunge la București, să mă rog la moaștele sale de la Mânăstirea "Radu Vodă". Simțeam o chemare puternică spre El, inexplicabilă, și soarta a făcut ca în septembrie 2012, să fiu nevoită să ajung în București și să rămân până a doua zi. Așa că am folosit metroul, am mers și pe jos și... l-am găsit. Am întrebat și-n stânga, și-n dreap­ta, căci Sfântul nu se lasă descoperit așa ușor. Trebuie să crezi cu adevărat în El și în mi­nunile sale. Nu țin post, recunosc că sunt o păcătoasă, merg în bise­rică și mă rog când simt nevoia, mă rog seara acasă, am citit Aca­tistul Sf. Nectarie de mai multe ori, câte patruzeci de zile, că așa am fost sfătuită, am citit și Acatistul Maicii Domnului, Acatistul părin­telui Arsenie Boca și ale altor Mari Sfinți, în funcție de supărările pe care le aveam și de necazurile care cereau o anume rezolvare.
M-am rugat, am lăcrimat, tre­când prin dreptul raclei cu moaște, am cumpărat mir și Acatistul și am făcut o poză. Mi-a plăcut mult locul și am plecat cu inima îm­păcată și cuprinsă de o mare liniște și bucurie. Pe atunci, nu știam ce-mi rezervă Dumnezeu. În ia­nua­rie 2013, am rămas însărcinată mai ușor decât mă așteptam, și - deși nu a fost o sarcină ușoară, am năs­cut la termen, prin cezariană, un băiețel de greutate me­die, Ștefan-Alexandru. Copilașul meu cu ochi al­baștri, blond și cu o fermecătoare gropiță în obră­jorul drept... Dar bucuria avea să fie scurtă. Copilul s-a născut aproape asfixiat și a fost pus la oxigen, deși nu am fost informată de aceste lucruri și de faptul că s-ar putea să aibă urmări în timp. Și problemele au apărut încă din primele zile, după întoarcerea acasă. Săptă­mânile se transformau în luni, semnele și manifes­tările bolii erau evidente. Era clar că ceva nu este în regulă, dar nu știam denumirea afec­țiunii, pruncul fiind prea mic pentru a fi diag­nos­ticat. Dar anul trecut, în martie-aprilie, după un re­gres total, a urmat diag­nosticarea. Crudă, dureroasă, deși o bănuiam din ce citisem cu aviditate pe internet: "circulară de cor­don!". Am cerut păreri la mai mulți medici, ni s-au dat speranțe că, fiind diagnosticat de timpuriu, are șanse mari de recuperare.
Problemele lui Ștefan erau numeroase: de imuni­ta­te și sânge, de întârziere în dezvoltare și retard în lim­baj... soldate cu multe internări și crize specifice bo­lii. Copilul avea un an și jumătate și nu "vorbea" decât trei cuvinte. Nu știam cum va evolua, căci ni­meni nu putea spune concret dacă va vorbi sau nu vreo­­dată. Așteptam o minune! Credeam în minuni! Speram, cu fiecare zi care trecea, să se întâmple și cu băiatul meu... ceva. Ceva bun! Și am ajuns la Bucu­rești, pentru in­ternare, cu marea dorință ca bunica ma­ternă să ajungă la moaștele Sfântului Nectarie. S-a ru­gat din tot sufle­tul, a aprins lumânari și a luat mir pen­tru uns copilul, chiar a dus câteva lucruri de la toți ai casei și le-a atins de raclă. Și-a plecat și ea împă­cată, mai încrezătoare și cu speranță. Nu ne rămânea decât să ne rugăm în continuare... și să așteptăm. Când puiul meu trebuia să împlinească doi ani, s-a întâmplat Mi­nu­nea. Da, exis­tă minuni! După rugi aprinse, tris­tețe și lacrimi, bă­ie­țelul meu a început să re­pete vocale și cuvinte după noi, să nu­me­re până la zece. Repetă numele său, zice că are doi ani. Ce pot spune decât că Sfân­tul Nectarie ne-a făcut și nouă un dar, nesperat de frumos și de neașteptat: Ște­fan începe să vorbească, nu e mut băiețelul meu! Mai avem multe de făcut privind recu­pe­rarea pe limbaj, urmând în viitorul apro­piat și logopedie, dar primul pas a fost făcut, cu ajutorul Sfântului.
V-am scris despre miracolul din viața noastră, pentru că mi-am promis mie și Sfântului Nectarie, că voi anunța despre acest fapt, atunci când se va întâm­pla. M-am ținut de cuvânt și le urez tuturor să aibă parte de împlinirile la care speră, să creadă cu tărie și să se roage din su­flet, căci ele apar când nu ne aștep­tăm, când vrea Domnul. Important este să ni le do­rim cu adevărat și să vrem să le re­cunoaș­tem. Să-i recu­noaștem Sfântului puterea și să-l cinstim așa cum se cuvine.
Mulțumesc, Formulă Minunată, că mi-ai dat șansa de a cunoaște un Mare Sfânt!
ELENA T. - Râmnicu Vâlcea

"Strigătul meu a fost auzit"

Înainte de orice, doresc să vă felicit din tot sufletul pentru rolul extraordinar și înrâurirea pe care o aveți asu­pra cititorilor dvs.! Ați schimbat în bine viețile atâ­tor oameni! Și apoi aș vrea să adaug și eu doar o sme­rită mărturie despre ajutorul primit de la Sfântul Nec­tarie, căruia mă rog mereu cu speranță când dau de greu.
Mă pregăteam să plec cu părinții la o clinică din străi­nătate (unde tatăl meu urma să sufere o interven­ție chirurgicală). La supărarea pricinuită de boala lui și la stresul pregătirii, s-a adăugat o viroză puternică, care s-a făcut brusc simțită cu doar o zi înaintea ple­că­rii. Am început să mă simt foarte rău. Mă durea în­treg corpul, tot gâtul și pieptul îmi ardeau, mă sufoca o tuse necontenită. Seara, la culcare, nu am putut spu­ne, în genunchi, decât Tatăl Nostru. Am adormit cu o durere mare de gât și laringe, rugându-mă Măicuței Domnului să mă ajute să le fiu sprijin părinților mei, și nu piedică (mă temeam să nu transmit virusul și ta­tălui meu, și așa foarte bolnav). Apoi am repetat întruna: Sfinte Nectarie, iartă-mă că nu-ți pot citi întreg acatistul, mi-e rău și nu am puteri. Dar nu mă lăsa! Aju­tă-mă! Sfinte Nectarie, nu mă lăsa! N-o să credeți, dar a doua zi dimineață, m-am trezit complet sănătoasă și clară la minte, de parcă n-aș fi avut nimic. Am plecat în străinătate, fiindu-le de ajutor părinților mei într-o călătorie grea, cu mult nepre­văzut, pe parcursul căreia am avut o ener­gie uimitoare. Un dar minunat, mij­lo­cit de Sfântul Nectarie, căruia îi mulțu­mesc din tot sufletul! L-am primit fără să am vreun merit. Nici măcar nu mă rugasem cum se cuvine. Doar am strigat după ajutor și el a fost auzit de Dum­ne­zeu și de sfântul său cel degrabă ajutător, care mi-a devenit călăuză vieții. Să fie în vecii vecilor lău­dat!
CRISTIANA V. - București

"Am simțit cum ceva se smulge din pieptul meu"

Am citit despre Sfântul Nectarie din întâmplare și, în urma unui imbold lăun­tric de care n-am mai scăpat, am început să mă rog lui. I-am simțit prezența ime­diat. Așa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată. Să simt aievea, lângă mine, un sfânt pregătit să-mi dea ajutor. Iar mi­nunile au început să apară. Într-o ex­cursie, lovin­du-mă ușor la un sân, după câteva zile am observat o întăritură, când m-am palpat. Am contactat imediat medicul de fami­lie, care m-a trimis la oncologie, la specialist. La ma­mografie s-a văzut "ceva", la ecograf la fel. Vă ima­ginați spaima mea. Am început să am acele gânduri negre, periculoase. Atunci m-am "agă­țat" de Sfântul Nectarie, rugându-mă neîncetat. L-am rugat și pe Dum­nezeu să-i sporească puterile, să i le înmulțească de milioane de ori și să-l țină în slava Lui, înaintea tuturor sfinților. Am doar 47 de ani! Și minu­nea s-a întâmplat anul acesta, de Bobotează, când după rugă­ciuni fierbinți, am simțit, pur și simplu, cum ceva se smulge din pieptul meu. Am pus mâna și m-a trecut un fior: sânul meu devenise normal, la fel ca celălalt, ne­dureros și neted. Am știut imediat că Sfân­tul Nectarie m-a salvat. La controlul efectuat la o clinică privată din Londra, orașul în care trăiesc, s-a confirmat că sânul redevenise normal. Mai există ceva chisturi mi­cuțe, lichide, dar e ceva comun.
Îți mulțumesc, Sfinte Nectarie, încă o dată, zi de zi. Îți mulțumesc și Ție, Dumnezeul meu, Iisuse Hris­toase, slavă Ție!
VERONICA - Londra

"Doctorul m-a-ntrebat uimit: «Ce-ați făcut?»"

Stimată redacție,
Vă scriu aceste rânduri cu rugămintea de a fi pu­blicate, ca să se folosească de ele toți cei care au ne­voie de ajutor. L-am descoperit pe Dumnezeu și am plecat pe calea credinței prin revista "Formula AS", cu ani în urmă, când așteptam cu multă nerăbdare să apară fiecare număr, și citeam, cu sufletul la gură, pa­gi­nile de spiritualitate. Prin articolele publicate în revistă i-am cunoscut pe părintele Cleopa, pe părintele Arsenie Boca, pe Sfântul Spiridon, pe Sfântul Necta­rie și pe alți sfinți, cărora la nevoie le-am cerut ajuto­rul în rugăciuni, citindu-le acatistele sau mergând la bise­ricile unde se află moaștele lor. Și răspunsul la rugă­ciunile mele a venit fără întârziere. Un exemplu este legat chiar de băiatul meu, care, deși aflat la vâr­sta întemeierii unei familii, nu vroia să audă de căsă­torie și de copii. Atunci m-am pus pe rugat. Zi de zi am mers la biserica Sfântul Spiridon, unde se află moaș­tele lui și icoana făcătoare de minuni, iar ajutorul a venit neîntârziat. Anul acesta, băiatul meu face nun­ta! Și mai am evlavie la un sfânt puternic și ajutător, Sfântul Nec­tarie! La Mânăstirea "Radu Vodă" am mers prima dată din curiozitate, să văd unde se află moaștele sale, fiindcă auzisem că vindecă bolile, chiar și pe cele negre. Mă îmbolnăvisem și eu și aveam mare nevoie de ajutor. Aveam de mulți ani probleme de circulație peri­ferică, pe care nu le-am tratat la timp, și boala a avansat, ajungând la insuficiență venoasă. Când am ajuns la medic și auzind că ar fi nevoie de operație, m-am speriat. Cu experiența pe care deja o aveam, m-am pus iarăși la ru­gă­ciune, mergând zi de zi la biserică. M-am rugat fierbinte, cu lacrimi în ochi, la icoana Sfântului Nectarie, pe care o am și acasă, să-mi vindece boala, să mă ferească de operație. Și ajutorul Sfântului a venit într-un fel neînchipuit. După noile analize făcute, medicul m-a întrebat uimit dacă am schim­bat tratamentul, sau ce făcusem, fiind­că rezultatele investigațiilor erau cla­re: nu mai aveam nimic. La întâmplarea aceasta, cu adevărat minunată, vreau să mai adaug un gând. Adevărat, rugăciunea ajută, dar numai rostită cu întreaga ființă, din stră­fundul tău sufletesc. Doamne ajută!
ADINA STAN - București

"Am fost moartă și m-au înviat"

Dragă redacție,
Vreau și eu să vă spun cât este de bun și de milostiv Atotputernicul Dumnezeu cu noi, oamenii, chiar dacă alergăm la El doar la greu și necaz.
Am fost crescută de părinți în frică de Dumnezeu. Posteam posturile și mă rugam la Bunul Dumnezeu. Dar după ce m-am căsătorit, soțul meu îmi spunea că nu este păcat dacă nu postim și că este păcat numai ce scoatem din gură, vorbe urâte și rele. Și eu m-am lăsat dusă de el. Am început să nu mai postesc postu­rile mari și nici miercurile și vinerile, și nici nu mă mai rugam, și nici la sfânta biserică nu mai mergeam, deci, l-am uitat pe Bunul Dumnezeu. Au trecut câțiva ani și apoi m-am îmbolnăvit. Am făcut o depresie gra­vă, pe care nu o doresc nimănui. Nu mai puteam dor­mi, nu puteam mânca și nici să lucrez. M-am dus la medic și mi-a dat tratament. Cât a durat tratamentul, m-am simțit bine, dar după terminarea lui, mi-a fost mult mai rău. Eram foarte, foarte slăbită, atât fizic (nu cântăream nici 25 kg), cât și psihic. Toți oamenii care m-au văzut ziceau că sunt gata de ple­carea din lumea aceasta. O verișoară de-a mea m-a îndrumat atunci să mă duc la Sfânta Mânăstire Fră­sinei din județul Vâl­cea, la părintele Lavrentie (omul lui Dumnezeu). Am ajuns la el (a plecat la Domnul în anul 2002), și cum m-a văzut, mi-a spus să postesc miercurile și vinerile și pos­turile de peste an. Eu i-am răspuns: "Părinte, cum să postesc, nu mă vedeți în cel hal sunt? Căci este numai pielea și osul de mine". Dar el cu blândețe îmi spune: "Să postești, că Bunul Dumnezeu și cu Maica Lui cea Sfântă mai tare te vor întări". Mi-a citit o ru­gă­ciu­ne, am venit acasă și am început să-i ascult sfaturile pe care mi le-a dat. Mi-a recoman­dat să citesc în fiecare zi Acatistul Mântui­to­rului nostru Iisus Hristos, al Prea­sfintei Năs­cătoare de Dumnezeu, și seara, pe lângă alte rugăciuni, să citesc Pa­raclisul Maicii Dom­nului. Și, încet, încet, am înce­put să-mi revin și să pun la loc ki­logramele, deși nu lăsam niciun post deo­parte. M-am făcut sănă­toasă, dar de rugă­ciune nu m-am lăsat. Ea este crezul vieții mele. Izvorul care îmi astâmpără sufletul.
Mare este puterea lui Dumnezeu, căci tăiat bucăți, te învie și nu te lasă. Mare este puterea și bunătatea Prea­sfintei Născătoare de Dumnezeu, căci nu ne lasă pradă celui viclean, numai noi, oamenii, să ne punem toată nădejdea în Ea.
Eu îi mulțumesc lui Iisus Dumnezeu și Măicuței Lui Cea Sfântă și tuturor sfinților, căci am fost moartă și m-au înviat. Nu știu cum să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu, căci a făcut mari minuni cu mine. Acestea s-au întâmplat în vara anului 1976. Sunt 40 de ani de atunci și n-am mai avut nimic.
LUCREȚIA

(Reproduceri după icoane basarabene pe lemn)