Răspuns pentru SIMONA VASILIU - Arad, F. AS nr. 1200 - "Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer pancreatic"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși cancerul pancreatic reprezintă numai un pro­cent mic din totalitatea bolilor neo­plazice, el este, fără îndoială, una din­tre cele mai agresive și severe forme de cancer, însotiță de obicei de un prog­nostic foarte rezervat. Motivul pentru care acest tip de cancer are o mortalitate așa de mare rezidă în fap­tul că, frecvent, este diagnosticat tar­div, el neproducând nici un semn sau simptom, până la atingerea unui stadiu avansat și incurabil. Când semnele și simptomele apar, cele mai frecvente sunt durerea abdomi­nală, scăderea importantă în greu­tate (în medie 13 kg), îngăl­benirea pielii și a ochilor (icter), datorată blocării ductului biliar de către masa tumorală.
Multe dintre motivele pentru care apare acest tip de cancer sunt ne­clare, însă anumiți factori, precum fu­matul, istoricul familial, vâr­sta, sexul (bărbații au un risc cu 30% mai mare față de fe­mei) sau pancreatita cronică (inflamația pe termen lung a pancreasului) pot crește riscul de apa­riție. Din pă­cate, rata de supra­vie­țuire în cancerul pancreatic este în general re­dusă, deoarece, în momen­tul în care este identificat, se evi­den­țiază și determinări se­cundare (me­tastaze).
În cazul când cancerul este des­coperit precoce și este limitat la ni­ve­lul parenchi­mu­lui pancrea­tic, în­de­părtarea unei părți a pan­crea­sului sau a pan­crea­sului în întregime poate fi în­cu­nunată de succes. Cea mai frecventă intervenție chirur­gicală (procedura Whipple) constă în scoaterea unei părți din stomac și a primei părți a intestinului subțire, împreună cu vezica biliară. Este o pro­cedură com­plexă și dificilă, care necesită o perioadă lun­gă de recuperare. Radio și chimioterapia pot fi folosite pen­tru creșterea duratei de supraviețuire, dar nu vindecă boala.
O altă opțiune terapeutică este blocarea ganglio­nilor celiaci, prin care sunt distruși nervii ce duc spre pancreas, iar terapia cu enzime pancreatice poate fi de folos în reducerea malabsorbției și scăderii în greu­tate.
Se înțelege deci că, cel puțin din punctul de ve­dere al abordării terapeutice convenționale, șansele de vindecare pentru cancerul pancreatic sunt foarte mici, scopul vizat fiind în special prelungirea duratei de viață. Așa stând lucrurile, alternativa terapiei com­plementare devine, practic, singura formă de trata­ment care mai poate oferi șanse pacientului.
În ultima perioadă, studii biochimice, farmaco­logice și clinice au pus în evidență principii active noi, capabile să ducă o luptă importantă cu flagelul neoplazic de diferite localizări. Cele mai noi progrese în domeniul terapiilor antineoplazice naturiste s-au concretizat în apariția unor produse complexe, cu ac­țiune multiplă (antitumorală, antimitotică, inhibitoare a angiogenezei peritumorale, imunostimulantă etc.), dintre care, pentru neoplasmul pancreatic, eu reco­mand folosirea Extractului de pelin dulce (Arte­misinin), Arbinoxilanul, Oncolyn și, nu în ultimul rând, Avemar (extract fermentat din germeni de grâu), remedii capabile să stopeze evoluția bolii, prin inhibarea multiplicării celulelor anormale, capaci­tarea sistemului imunitar și reducerea sau chiar blo­carea căilor enzimatice de metastazare.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!


Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

"Mama mea are Zona Zoster. Există vreun leac naturist?"
(Răspuns pentru MIRUNA - București, F. AS nr. 1193)


Zona Zoster este o afecțiune provocată de virusul varicelo-zosterian. Este același vi­rus care provoacă varicela, la copii. Odată intrat în organism, virusul se localizează la nivelul rădăcinilor nervilor periferici și, în anumite condiții, începe să se replice și apare boala. Zona Zoster poate să apară, pe parcursul vieții, la toți cei care au avut în copilărie varicelă. În condițiile în care scade imunitatea (stres, supraso­licitare fizică sau psihică, expunerea în exces la ultra­violete, boli cronice grave, tratamente cu medi­ca­mente care deprimă sistemul imun - chimioterapice, cortizon, vârsta înaintată) virusul începe să se multi­plice și apare boala.
În Zona Zoster se descriu trei faze ale bolii: faza prodromală, în care apar simptome generale, care pot să fie similare cu cele ale unei viroze - dureri de cap, sensibilitate la lumină, amețeli, țiuituri în urechi, manifestări diges­tive - de obicei fără febră. Carac­teristică în această fază este apariția unei dureri, care poate să fie însoțită și de mâncărimi, în zona în care ulte­rior va apărea erupția. În faza eruptivă apar leziunile caracteris­tice. Acestea sunt localizate pe o singură parte a corpului (extrem de rar, leziunile pot fi bilaterale), sunt sub formă de mici vezicule, similare cu cele din herpes, extrem de dureroase, umplute cu li­chid clar, la început, care se tulbură după 3-4 zile. Ulterior, veziculele se sparg și se usucă. Aceste leziuni au două ca­racteristici importante: dure­rea in­ten­să și localizarea de-a lungul traiec­tului unui nerv. Cele mai frec­vente localizări sunt cele de la față și de la trunchi (în special nervii inter­costali) și apoi membre. În această fază, pacienții sunt con­tagioși, virusul se poate transmite prin intermediul li­chidului din vezicule. Este recomandată evitarea contac­tului cu gravide, copii, vârst­nici sau bolnavi cronici. În faza posterup­tivă se instalează nevralgia. Apare o durere in­tensă, care durează câteva săp­tămâni, dar se poate pre­lungi ani de zile. Această du­rere poate afecta respirația, alimentația și calitatea somnului. Este localizată la nivelul nervului care a fost afectat de erupție .
Complicațiile bolii sunt reprezentate de nevralgia post-herpetică, care nu mai dispare după câteva săp­tămâni, ci devine cronică. Aceasta presupune apariția durerilor intense, care afectează calitatea vieții pa­cientului, chiar până la instalarea unei depresii.
Altă complicație, care apare mai rar, este disemi­narea erupției pe o zonă mare și cu afectarea organe­lor interne. Afectarea nervilor cranieni cu tulburări de sensibilitate sau motricitate este o altă complica­ție. În timpul fazei eruptive, veziculele se pot supra­infecta bacterian, ceea ce duce la o agravare a bolii.
Complicații grave pot apărea în cazul localizării oculare. Poate apărea afectarea corneei, a irisului sau chiar a retinei, cu leziuni care afectează vederea.
Tratamentul medicamentos constă în medica­men­te antivirale (acyclovir) care se administrează oral sau injectabil, în cazurile mai grave (vârstnici cu boli cronice grave, imunodeprimați). Pe lângă tratamentul antiviral se administrează analgezice și antinflama­toare, medicamente care combat durerea și inflama­ția. În cazul nevralgiei care se prelungește, se pot ad­ministra chiar analgezice majore, derivați de morfină și antidepresive, pentru a îmbunătăți starea psihoe­moțională a pacientului. Pe lângă medicația adminis­trată intern, se mai pot aplica creme, local, cu efect anti­inflamator și analgezic.
Terapiile complementare au un arsenal foarte efi­cient în lupta cu zona zoster și, în special, cu nevral­gia post-herpetică. În faza eruptivă, se administrează plante cu efecte antivirale și antiinflamatoare. Vă recomand administrarea de gheara-mâței, năpraznic, agaricus. Pentru dureri, se poate asocia extractul de scoarță de salcie, tinctura de propolis, Coenzima Q10, în doze mari. Sucul de aloe, atât intern cât și ex­tern, are, de asemenea, efecte antivirale și antiin­flamatoare foarte bune. Pentru durerea nevralgică se recomandă, de asemenea, administrarea unui extract de rhodiola rosea.
Și acupunctura este eficientă, în special în trata­mentul durerilor post-herpetice. Dintre remediile ho­meopate, vă recomand, în cazul erupției, Rhus tox și Ranunculus bulbosus CH 5, câte o doză, de 4-5 ori pe zi. Pentru durerile nevralgice, vă recomand Hype­ricum CH 30 - o doză, de două ori pe zi. În cazul în care durerile sunt mari și au condus la instalarea unei depresii, este recomandată psihoterapia.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie,
Clinica Medical-Es, București, tel. 0723/51.07.37


"Sufăr de gastrită cronică atrofică"
(Răspuns pentru MIHAI B. - Vaslui, F. AS nr. 1198)


Gastrita atrofică se datorează prezenței bacteriei Helicobacter pylori, o bacterie care dis­truge mucoasa gastrică. Rămânând fără protecție, pereții stomacului sunt agresați de acidul clorhidric și această agresiune provoacă inflamații și eroziuni. Atitudi­nea terapeutică recomandată constă în două etape: prima etapă implică trata­mente ce duc la eliminarea bacteriei. Ele pot fi bazate pe antibiotice sau pe remedii naturale. A doua etapă constă în refacerea mucoasei gastrice și implicit a digestiei. Tratamentul durează aproximativ 3 luni, pentru a avea rezultate eficiente. Este de pre­ferat tratamentul natural, din două motive:
1) el nu are reacții adverse și
2) bacteria nu capătă rezistență la tratamentul natural, așa cum reușește să își câștige rezistența la antibiotic. Se folosește, printre altele, un extract din mu­guri de broccoli, numit sulforafan, despre care s-a de­monstrat că distruge această bacterie.
Pentru a stabili un tratament complet, vă puteți programa la nr. de telefon 0723/51.07.37