ARGILA

Florentin Popa
RECAPITULĂRI NECESARE

Jean Valnet, unul dintre "clasicii" terapiilor na­tu­rale, vorbind despre proprietățile vinde­că­toare ale argilei, a numit-o "îngerul pământu­lui". Pare neverosimil ca un leac atât de simplu să aline atât de multe afecțiuni. Și totuși, este adevărat. Folosită în medicina orientală de mii de ani, ea ocupă și azi un loc important în tratamentele natu­riste. Acest pământ colorat și untos vin­decă o mulțime de boli, de la bana­la gastrită până la unele tipuri de can­cer! Foar­te apre­ciată de citito­rii re­vistei noas­tre, care o re­comandă per­ma­nent în scrisori, argila a devenit și obiect de stu­diu științific, care îi con­firmă valorile. Un motiv în plus să re­venim cu infor­mații noi. Ghid în de­mersul nostru ne va fi cunoscutul co­la­borator al revis­tei, d-l ing. chi­mist MIRCEA BOCAN, impor­ta­torul argi­lei ALGO - una din­tre cele mai efici­en­te formule te­ra­peutice exis­tente pe pia­ța supli­men­­telor alimentare din Ro­mâ­nia.

Pământul care vindecă

- Amenințate, până în urmă cu câți­va ani, pro­dusele naturiste de să­nătate s-au instalat comod pe piețele româ­nești, la concurență cu medica­mentele cla­sice. Între atâtea promi­siuni mira­cu­­loase de vin­decare, ce rol mai ocupă modesta argilă?

- După o experiență de 30 de ani în tratamentul cu argilă și după 15 ani de confirmări din partea celor care au folosit-o (multe publicate chiar în paginile "For­mu­lei AS"), pot spune - fără să fiu lipsit de modestie - că toate medicamentele și produsele naturiste la un loc nu fac atât bine cât face argila. Știu că pare o declarație "îndrăzneață", dar niciun leac natural nu are pluriva­lența tămăduitoare a argilei, cu vindecări atât de clare și sigure. Cel mai la îndemână exemplu sunt bolile di­gestive, care se vindecă spectaculos cu argilă (garantez rezultatele!) fără nimic altceva, nici măcar o dietă spe­cială (deși aceasta grăbește vindecarea). Argila ajută la eradicarea bolilor digestive, pe care medicina clasi­că le consideră cronice: gastrite, melene, enterocolite, ulcere, afecțiuni cauzate de germenii patogeni sau, în cazul rectocolitelor ulcero-hemoragice, de folosirea antibioticelor de sinteză chi­mică, extrem de puternice și de toxice, care duc la dis­trugerea florei intestinului, a stomacului și a colonu­lui. Cel mai vulnerabil este colonul, pentru că în colon toxinele colcăie 24 de ore din 24 și sunt foarte agresive. Chiar dacă se folosesc în paralel probiotice, efectul lor nu poate să compenseze dezastrul pe care îl fac antibioticele, caz în care trebuie protejat peretele colonului și refăcută flora. Argila este un pansament gastric excepțional și distruge germenii patogeni, deci poate înlocui cu succes orice antibiotic recomandat pentru zona digestivă. Rectocolita ulcero-hemoragică este o altă boală "grea" care se vindecă cu argilă. Pe lângă dozele obiș­nuite de argilă din cură, este necesar ca bolnavul să mănânce, efectiv, argilă. Con­sumată ca atare, argila trece prin stomac și intestin, distruge bacteriile, apoi tamponează pereții colonului, ajutând mult la vindecare.

- Studii recente, efectuate de cercetătorii cana­dieni, au descoperit noi virtuți terapeutice ale argilei medicinale, care pare să vindece și bolile de ficat...

- Da. Argila vindecă și bolile de ficat. Am avut plă­cuta surpriză să constatăm că cirozele alcoolice uscate, de pildă, se vindecă extrem de ușor cu argilă. Cam în două luni! Am constatat că argila are și efect antiviral, distruge, în timp, virusurile B și C. Când ficatul este deja vindecat, recomandăm să se asocieze în cură și tinc­tura de propolis - un antiviral natural de excepție. Tinc­tura de propolis se ia timp de 12 zile pe lună, dar nu în apă, ci pe pâine sau pe biscuiți, pentru că altfel nu e solubilă în sucul gastric! Avem în evidență câteva zeci de cazuri vindecate cu acest tratament combinat.

Fără încredere nu există succes

- În scrisorile sosite pe adresa redacției, se reco­mandă argila și în bolile de rinichi, chiar și în infec­țiile urinare, care fac ravagii în ultimul timp.

- Chiar și în bolile renale, argila face minuni! Eu m-am vindecat de insuficiență renală cu ajutorul ar­gi­lei. Ați prezentat în paginile revistei cazul unei doam­ne din Sibiu, cu același diagnostic, pregătită pen­tru dia­liză, cu fistula montată deja. A aflat despre argilă și, după două luni de cură, creatinina i-a ajuns la 0,7! Când i-au văzut analizele, medicilor nu le-a venit să creadă, dar au refuzat să îi scoată fistula. Încăpă­țâ­narea doctorilor vine din faptul că pentru insuficiența renală nu există tratament, n-au văzut în viața lor un om pregătit de dializă să se vindece de această boală! În sensul acesta, vreau să fac câteva precizări. La unii bol­navi cu insuficiență renală gravă, rinichiul începe să funcționeze după o săptămână de la ad­ministrarea argilei, iar urina își schimbă culoarea - devi­ne maro și miroase puter­nic. La alte persoa­ne, rinichiul începe să funcțio­neze mai greu, după o lună, două. Ar­gila având o mare putere antitoxică, bol­navii se sperie când au scaun sau trans­pi­rație urât mirositoare. Dar nu trebuie să se sperie, e primul semn de vindecare! Ar­gila scoate toxinele pe unde poate, până când rinichiul se vindecă! Dacă avem de-a face cu o pielonefrită, cu ri­nichi de dimensiuni normale, fără chisturi, vinde­carea este garantată 100%. Dacă avem rinichi polichistici sau uscați, vindecarea e pro­centuală, în funcție de țesutul renal care încă este viabil. De altfel, argila echi­librează întreg metabo­lismul și cel mai ușor se vede acest lucru la pietrele de la rinichi, unde argila face un schimb ionic și calculii dispar, pur și simplu! Nu contează din ce sunt formați; calculii se dizolvă și nu reapar. La toate acestea, aș vrea să adaug un lucru extrem de important: vindecarea are nevoie și de în­credere în tratament. Am observat că persoanele care au încre­dere că se vindecă și urmează tratamentul dis­ciplinat scapă de stresul bolii, și rezultatele se insta­lează mai repede.

Atenție la sarea iodată!

Nu aș vrea să încheiem enumerarea bolilor care se vindecă cu argilă fără să amintesc și de bolile tiroidei, unde se obțin, de asemenea, rezultate notabile. Chiar și nodulii tiroidieni dispar! Trebuie să fac o mențiune: în România se consumă cu inconștiență sare io­da­tă. Sa­rea, așa cum a pus-o Dumnezeu în pă­mânt, are 95% clorură de sodiu (care este toxică!), 5% minerale și iod natural. Prin rafinare, se eli­mină mineralele și iodul natu­ral, care sunt bu­ne, și se concentrează clo­rura de sodiu, care este toxică. Ce rost are să mai consumăm sare, dacă aruncăm tot ce e bun în ea? O pro­blemă este că sarea rafi­nată conține iod sintetic. Or, în timp ce iodul natural este ex­­cep­țional, iodul sintetic este dău­­nător și provoacă noduli tiroi­dieni și cancer de tiroidă. În ulti­ma vreme, tot mai mulți pacienți au astfel de probleme. Am avut un caz incre­dibil. O tânără din Văliug era pro­gramată pentru operație de noduli tiroi­dieni. I-am dat argilă, și după o lună, când s-a dus la con­trol, era totul perfect. Într-o singură lună i-au dispărut nodulii tiroidieni și i s-a reglat tiroida. Au tre­cut mulți ani de atunci, dar n-a mai avut probleme.

Niciun efect secundar!

- Care este cantitatea optimă de argilă ce poate fi consumată zilnic?

- Argila poate fi luată în orice cantități, de către ori­cine, la orice vârstă: bolnavi, oameni sănătoși, gra­vide, lăuze, chiar și copii. Atunci când este o problemă seri­oasă de sănătate, trebuie luate doze mai mari - "doze de șoc", cum le numim noi. Argila poate fi luată în ori­ce cantități, pentru că nu are absolut niciun efect secun­dar. Se pot consuma 2-3 kg de argilă în câteva ore, la nevoie. În cantități mărite, reușește să distrugă rapid germenii patogeni. După ce se vindecă boala, se poate lua în continuare doar o doză de întreținere, ca sur­să de minerale naturale, pentru reglarea metabolis­mului și pentru efectul bactericid. Aici e locul să amin­tesc de măștile cu argilă, excepționale pentru întreți­nerea tenului. Este bine să se prepare cu suc de castra­vete, iar după ce se spală, recomandăm și o cre­mă emolientă bună, pentru că argila usucă tenul. La tenul acneic și gras, rezultatele sunt incredibile. Însă masca trebuie asociată și cu o cură internă, pentru că de multe ori, cauza este o infecție în sânge.
Argila poate fi folosită și sub formă de cataplasme pentru răni, gangrene diabetice și ulcer varicos. Am avut rezultate foarte bune la ulcerele varicoase sau ră­nile gangrenate care nu se vindecau de mult timp. Ca­ta­plasma (ca o plăcintă) se pune direct pe rană și se lasă câteva ore. Se pun 2-3 cataplasme pe zi, timp de una, două săptămâni. Vindecarea este destul de rapidă.

- Spuneați că nu se impune o dietă în perioada curei cu argilă...

- Sunt interzise alcoolul și grăsimile. În rest, se vor consuma alimente cât mai sănătoase, fără conservanți și alte E-uri.

- Argila duce la constipație?

- Unele persoane acuză apariția con­­stipației la doza de șoc. Lor le recomand să consu­me cât mai multe fibre: semințe de cânepă, chia, qui­noa, in râșnit - câte o lingură din fiecare, în puțin iaurt. Dau un tranzit excepțional și se evită astfel con­stipația. Alți pacienți fac diaree; asta se întâmplă mai des decât constipația, dar nici ei nu trebuie să stopeze cura, pentru că este reacția normală de apărare a orga­nis­mului, care vrea să scape de bacterii sau de toxine.

Șah-mat la cancer!

- N-ați vorbit despre cancer. Forța lui distru­gă­toare e mai presus de puterile argilei?

- În urmă cu câțiva ani, s-a întâmplat ceva foarte interesant. Patru doctoranzi din Cluj au cumpărat argila noastră din farmacii și au analizat-o. După vreun an de zile, cineva de la Ministerul Sănătă­ții mi-a trimis o co­pie a concluziilor la care au ajuns. Studiile, realizate cu aparatură de ultimă generație, au demonstrat că ar­gila Algo, nu numai că înglobează și elimină germenii pa­togeni și particulele de metale grele, dar ajută la trans­­portul substanțelor utile în organism. Studiul a fost tra­dus în limba engleză și publicat pe site-ul rețelei inter­naționale de sănătate "Else­vier". Dar studiile doc­to­ran­zilor de la Cluj au de­mon­strat încă un fapt remar­cabil: argila are și o pu­tere anticancerigenă reduta­bilă. Nu are efecte în meta­staze, dar celulele canceroase nou formate sunt distruse și elimi­nate, există probe în acest sens. În compoziția argi­lei gă­sim argint, zinc și se­leniu, ele­mente fundamentale pentru catali­za­rea producției de enzi­me care distrug celulele can­ce­­roase. Avem mul­te cazuri de bolnavi care au folosit-o și sunt foarte bine, chiar dacă nu li se dădea prea mult de trăit... Atenție, însă, pe lân­gă argilă, acești bol­navi au ținut o dietă ex­clu­siv ve­ge­tariană, fără pro­teină ani­mală, așa cum recomandă și marele nu­trițio­nist american, dr. T. Colin Campbell.

- De ce considerați că argila ALGO e mai bună decât alte ar­gile din comerț?

- E vorba în primul rând de com­poziția argilei. Argilele româ­nești au un conținut ridicat de ni­sip și de mică. Nu sunt dăună­toa­re, dar e un balast care sca­de pro­cen­tul de minerale. Noi aducem ar­gila din­tr-un loc care a fost când­­va fund de mare. Faptul că o im­por­tăm de la peste 6.000 de km distanță, cu cos­turi mari de transport, spune multe. Da­că facem astfel de eforturi, e clar că e cea mai bună, alt­fel am fi luat-o din România. Acum, de exemplu, ne bazăm doar pe stoc, nu mai putem să importăm nimic, pentru că în zona podișu­lui tibetan sunt - 45°C și ex­ploatarea e în­chisă. Ne-au trebuit 15 ani să reușim să pu­­nem la punct apro­vi­zio­narea. Important e că acum func­­ționează totul strună și putem onora toate co­men­zile.


D-l ing. MIRCEA BOCAN poate fi contactat la tel. 0788.233.873. Argila ALGO se poate comanda la tel. 0258.865.677. Informații suplimentare și mărturii ale celor care au folosit-o puteți găsi pe www.argila-algo.ro