O zeiță greacă, la București: PEGGY ZINA

Dana Ene
- În timp ce lumea le cântă prohodul, jeluindu-i pentru sărăcia în care se zbat, grecilor le arde de Dragobete și pupături. Dovada: marea sărbătoare a îndrăgostiților va fi celebrată la București de o zeiță elenă, mult îndrăgită și de români: Peggy Zina. Pogorârea între muritori se va petrece pe 13 februarie, de la orele 21.30, în frumosul spațiu din "Le Chateau" -

Peggy are o carieră impresionantă. ?n cei peste 20 de ani de activitate muzicală a scos nu mai puțin de 14 albume, a câștigat 10 discuri de platină, numeroase discuri de aur, precum și două premii Arion (distincții foarte râvnite în țara ei natală) - pentru cea mai bună cântăreață de muzică laiko. Vocea ei ușor răgușită, "afumată", și combinația de ritmuri moderne pop, cu tradiționalul laiko (etno gre­cesc), și bucuria de-a chema în melodiile ei soarele - când blând, când fierbinte al Eladei, i-au adus cântă­reței o grămadă de fani, recrutați atât din­tre compatrioți, cât și din lumea întreagă.
Calliope Zina (cunoscută sub numele de scenă Peggy Zina) s-a născut pe 8 mar­tie 1975, la Atena, dar rădăcinile familiei își trag seva dintr-un sătuc de pe malul Mării Ionice, Sitaria, de unde părinții ei au plecat în capitala greacă, în căutarea succesului. A venit pe lume pe când mama ei, Stella Chrysikopoulou, era deja un nume cunoscut pe scena muzicii populare grecești. De la ea a și moștenit talentul, și azi a reușit chiar s-o depășească în faimă. La nici cinci ani, lua lecții de pian și dans. Dar deși mama-Stella o învăța cu răbdare melodii populare, micuța artistă s-a simțit atrasă mai degrabă de jazz și pop. Calliope și-a cucerit primii fani încă de pe băncile școlii, când a început să facă furori chiar și în rândul profesorilor. Nu este de mirare că a fost adesea aleasă pentru rolul prin­cipal în piesele de teatru școlare, sau ca "primadonă" a evenimentelor muzicale. Totuși, viața nu i-a fost mereu ușoară. Pe când avea doar 14 ani, tatăl ei moare, și atât mama, cât și fiica, sunt devastate de suferință. Din fericire pentru ele, în viața lor va intra curând un om cu totul și cu totul excepțional - Nikos Tsiftelis, care umple, într-un fel, golul lasat de cel dis­părut. Calliope avea să-l iubească pe tatăl ei vitreg la fel de mult ca pe propriul ei pă­rinte. "Nikos m-a crescut ca pe copilul lui. M-a iubit, m-a încurajat și sprijinit mereu. Nu am auzit de la el niciodată o vorbă grea", mărturisea artista într-un interviu.
Calliope a urmat liceul de limbă fran­ceză "Jeanne D'Arc" din Pireu, timp în care începe să se gândească tot mai serios la o carieră muzicală. Faptul că mama ei era deja o cântăreață cunoscută nu o ajuta prea mult în visul ei, căci mulți produ­cători considerau că profesorii îi lăudaseră talentul mai mult de dragul Stellei. Cu toate acestea, Calliope nu se dă bătută, și în 1995, reușește să-și lanseze primul disc, "Peggy Zina". Este numele pe care îl va purta pe scenă de acum înainte. Una din melo­diile de pe acest disc, "An Pas Me Alli Tha Sou Spaso to Kefali", ajunge să fie un hit al verii. Curând, tânăra artistă găsește de lucru prin diverse cluburi, iar în 1998, își lansează cel de-al doilea album - "Ane­vaines". Pentru că succesul mamei îi umbrește, în con­tinuare, cariera, hotărăște să se mute într-un alt oraș din Grecia - Salonic, unde o ia de la capăt cu audi­țiile. Cântă prin cluburi și baruri, iar după ce își lansează cel de-al treilea disc, "Ena Hadi" (2001), cariera ei începe să prindă contur. După primele încer­cări de a cânta doar muzică pop, Peggy se lasă con­vinsă de apropiați să facă un compromis și îmbră­țișează muzica laiko. Va fi lozul ei câștigător. Albu­mul "Mazi Sou" (2003), pe care aceste ritmuri sunt evidente, îi aduce primul disc de platină și un contract de invidiat - 100 de apariții într-un an pe scena unuia dintre cele mai cunoscute clu­buri din Atena - "Apollon". Peggy este primul solist, în cei 35 de ani de existență ai clu­bului respectiv, care a reușit o asemenea performanță. De aici încolo, calea îi este deschisă.
Cel de-al șaselea album al carierei, "Matono" (2004), avea să-i aducă încă un disc de platină și pri­mul Arion pentru "Cea mai bună cântăreață de folclor - laiko". Urmează anul și discul, iar succesul n-o părăsește.
?n 2007, Peggy este un adevărat star în Grecia, dar concertează și prin alte colțuri ale lumii, în special prin locurile unde există comunități grecești și unde ascul­tătorii îi gustă și apreciază nu doar linia melodică, ci și versurile. Nu este, deci, de mirare, că la nunta ei cu propriul manager muzical, Giorgos Liras (alături de care Peggy trăia o poveste de dragoste de peste 10 ani), s-au prezentat nu mai puțin de 800 de invitați, mulți dintre ei celebri în Elada. A fost o nuntă ca-n povești, pe plaja Trikorfo din Halkidiki. Dar proaspăta mireasă nu s-a lăsat dedulcită prea mult și, în loc să-și ia vacanță și să plece într-o lungă lună de miere, a lansat un nou album - "Trekse" - și a mai câștigat un disc de platină. "Multă lume s-a așteptat să mă retrag o vreme și să mă apuc să fac un copil. Dar eu am simțit că nu este momentul potrivit", declara ea într-un interviu. Copilul mult dorit, o fetiță pe nume Electra, a venit pe lume trei ani mai târziu, exact la timp ca să-și ajute mama să depășească o perioadă extrem de grea. ?n 2010, cu o lună înainte să nască, soțul artistei, Giorgos, a fost la un pas de infarct. Iar tatăl adoptiv al lui Peggy, Nikos Tsiftelis, a murit chiar pe 10 octom­brie, în urma unui anevrism cerebral, la două zile după ce se născuse Electra. "Venise să ne viziteze în spital cu doar câteva ore înainte să se stingă din viață. Era atât de bucuros pentru noi, atât de încântat că este bunic... Mama și soțul meu mi-au ascuns faptul că a murit, până ce m-am externat cu Electra din spital. Am fost devastată", povestea ar­tista. Micuța Electra a aju­tat-o să treacă mai repe­de peste tragedie, dar Peggy a simțit nevoia să își ia o vacanță mai lungă și să se dedice familiei. Apoi a re­venit în forță cu două discuri noi, "Sou Hrostao Akoma Ena Klama" (2012) și "Peggy Zina LIVE" (2013).
Cel mai recent album al ei, "Para Polla", a fost lan­sat anul trecut, pe 13 noiembrie, și i-a adus un alt disc de platină. Anul acesta, pe lângă numărul mare de concerte programate prin întreaga lume, Peggy și-a găsit timp să fie și jurat al emisiunii X Factor din Grecia.
Concertul bucureștean al lui Peggy Zina va cu­prinde melodii de pe noul ei album, dar și cele mai cunoscute șlagăre ale artistei. ?n deschidere, organi­zatorii evenimentului au pregătit și un recital surpriză, de tobe. Biletele pot fi găsite în rețeaua Eventim și au prețuri între 450 și 650 lei (VIP).