Răspuns pentru COSTEL P. - Alba, F. AS nr. 1201 - "După operația de prostată, mă chinuie incontinența urinară"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Incapacitatea de a reține urina în vezică până în momentul actului micțional (incontinență urinară) poate avea mai multe cauze. Sisteme­le muscular și nervos care controlează retenția și eliminarea urinei sunt com­plexe. Ele pot fi afectate de boli, me­dicamente, infecții de tract urinar, pro­bleme ale prostatei sau complicații ale unor intervenții chirurgicale, pre­cum în cazul dvs. În același timp, afec­țiunile neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și accidentul vascular cerebral sunt con­diții patologice care pot, la rândul lor, produce incon­tinență urinară.
În cazul dvs., este evident că incontinența are drept cauză intervenția chirurgicală suferită la nivelul prostatei, cât și deteriorarea sfinc­teru­lui vezical. Trebuie știut că, deși este supărătoare, incontinența uri­nară nu este în general o problemă medicală serioasă. Există tratamente pentru pierderea involuntară de uri­nă, iar, în multe cazuri, controlul asu­pra vezicii poate fi redobândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic. Medicul dvs. vă poate reco­manda efectuarea de exerciții spe­cifice (exerciții Kegel), care să toni­fieze aria pelvină, sau exerciții de antrenare a vezicii, pentru redobân­direa controlului asupra micțiunii. Uneori, modificări minime în activi­ta­tea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de lichide înainte de culcare, pot ameliora situația. În cazul în care incontinența urina­ră persistă, problema poate fi controlată prin medi­cație, măsuri speciale sau chiar intervenție chirurgi­cală, care poate fi abordată atunci când modificările stilului de viață și medicația (anticolinergică) nu au fost eficiente. Incontinența cauzată de rezecția pros­tatei, ca tratament pentru cancerul de prostată sau adeno­mul de prostată, poate, și ea, beneficia de trata­men­tul chirurgical. În anumite cazuri de incontinență, urolo­gul poate recomanda implantarea chirurgicală a unui sfincter uretral artificial, care să permită con­trolul deschiderii (eliminare) și închiderii (conti­nență).
Ca tratament naturist al incontinenței urinare, reco­mand alcoolatura de Tuia (3x1 lingu­rițe pe zi), diluată în 100 ml apă, timp de 8-12 săptă­mâni, și uleiul de Șofrănel presat la rece (2x1 lingurițe pe zi), în asociere cu medicamentul alopat Zevesin, sau alt medicament similar, care conține substanța activă solifenacinum succinat.
Să auzim numai de bine!


Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"După operația de prostată, mă chinuie incontinența urinară"
(Răspuns pentru COSTEL P. - Alba, F. AS nr. 1201)


În urma operației de prostată poate apărea incon­ti­nența urinară, ca o manifestare temporară, în pri­mele 1-3 luni. Prostata a crescut în volum timp de ani de zile, iar vezica s-a îngroșat, ca să poată împinge cu mai multă putere urina afară. Ca urmare, după ope­rație, îi trebuie mult timp pentru a se readapta la ca­na­lul urinar mai larg și fără obstacolul prostatei.
În timpul operației, nu a fost afectată vezica, ea era afectată mai de mult, numai că nu era evident pen­tru dumneavoastră acest fapt. Există medica­men­te care calmează vezica și tratamente de stimulare elec­trică, care ajută la rărirea urină­rilor și la stăpânirea senzației de urgență care însoțește pierderea de urină.
Dacă pierderea este dată de slă­biciunea sfincterului și nu de o ve­zică nervoasă, atunci trebuie să în­vă­țați să exersați perineul, ca să aju­tați la refacerea sfincterului. Dacă acesta este foarte slab, și în cazul acesta există meto­de de stimulare electrică pentru recuperarea lui.
Operația de prostată are ca singur beneficiu un jet urinar mai puternic și, astfel, o golire vezicală com­pletă. Operația de prostată NU poate rări urinările și NU tratează urinările de noapte. Un pacient care are DOAR urinare deasă și urinări nocturne, dar cu jet urinar puternic, nu are indicație de a-și opera pros­tata.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Caut un remediu naturist pentru osteoporoză"
(Răspuns pentru IOANA V. - Galați, F. AS nr. 1199)


Osteoporoza este un proces degenerativ, de pier­dere a masei osoase, prin pierderea de minerale, în special calciu și siliciu. Afecțiunea este mai răspândită la femei, dar este întâlnită și la bărbați, într-un procent mai mic. Această rarefiere osoasă are cauze ce țin de sistemul endocrin și de capacitatea de asimilare de minerale.
Cauze:
* lipsa sau solicitarea insuficientă a țesutului osos și muscular
* dereglări la nivelul sistemului hor­monal (endocrin), respectiv nivel scăzut de estrogeni
* aciditate și acidoza ridicată în organism
* supraponderalitate
* regim alimentar inadecvat, să­răcit în principii active de bază.
Ce puteți face în această problemă de sănătate:
* Să începeți un program de exerciții fizice adec­vat vârstei, sub îndrumarea, inițială, unui instructor sportiv, pentru a va însuși modali­tatea corectă de efectuare a acesto­ra. Efectuați aceste exerciții de 4-5 ori pe săptămână, pentru a vă întări musculatura, care, fiind atașată de sistemul osos, îl stimulează să re­țină mineralele necesare formării matricei osoase.
* Să vă expuneți la soare în sezonul cald, în inter­valele orare adecvate (până în 10:30 și după ora 16:00).
* Să pierdeți din surplusul ponderal care supra­solicită articulațiile.
Ca remedii naturiste, vă recomand:
* plante care echilibrează funcția hormonală: lemn-dulce, fenicul, trifoi-roșu, soia, schinduf
* plante cu efect remineralizat: urzică, coada-ca­lului, rădăcinoasele (morcovi, păstârnac, țelină)
* suplimente alimentare care conțin omega 3, 6, 9 într-un raport echilibrat
* suplimente pe bază de calciu organic, mag­neziu, vitamina K2, bor și vitamina D.
Un rol foarte important pentru tratarea osteopo­rozei îl are uleiul de mac.
Cele mai importante alimente pentru cei suferinzi de pierderea de masă osoasă sunt: cruciferele (varza, broccoli, conopida, gulia), rădăcinoasele, iaurturile probiotice, sardinele consumate cu tot cu oase, se­min­­țele de in, chia și soia fermentată.
Ținând cont de faptul că va trebui să pierdeți și din excesul ponderal, vă sunt necesare, de asemenea:
* plante care stimulează și accelerează metabo­lis­­mul și arderea grăsimilor: uleiul de șofrănel, ca­feaua verde, ceaiul verde, ananasul.
Pentru informații suplimentare, scrieți-mi pe adre­sa de e-mail.