Roșia Montană, la un pas de patrimoniul mondial!

Ciprian Rus
- După ce au ocolit sistematic, din 2000 încoace, o soluție în problema Roșiei Montane, autoritățile române sunt, în sfârșit, hotărâte să salveze patrimoniul cultural și natural al Apusenilor. Guvernul Dacian Cioloș a decis să protejeze Roșia Montană, prin includerea ei pe lista patrimoniului UNESCO, și caută soluții concrete de finanțare pentru dezvoltarea zonei -

O decizie curajoasă

Vreme de 16 ani s-au codit autoritățile să ia o decizie fermă în problema Roșiei Montane. Presați, pe de o parte, de banii și de lobby-ul insidios al celor de la Gold Corporation, iar pe de altă parte, de o societate civilă tot mai vocală, care solicita salvarea pa­trimoniului istoric din Munții Apuseni, ofi­cialii ministeriali au preferat strategia tragerii de timp: nici nu au blocat investiția în exploatarea auriferă cu cia­nuri, dar nici nu au dat toate avizele necesare de­marării proiectului. Nodul gordian a fost tăiat de noul guvern al premierului Cioloș, care, deși abia instalat, demonstrează ce înseamnă să ai cu adevărat curajul de a rezolva o problemă majoră cu impact popular uriaș.
La doar câteva săptămâni după ce declarase lo­calitatea sit istoric de importanță națională (cate­go­ria A), Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, mai face un extraordinar cadou Roșiei Montane. Vineri, 5 februarie, în preziua serbării primei atestări docu­men­tare a faimoaselor mine de aur din Apuseni, Mi­nis­terul Culturii și Ministerul Mediului, Apelor și Pădu­rilor au comunicat către Centrul Patrimoniului Mon­dial de la Paris, intenția de înscriere a Peisajului cultu­ral minier Roșia Montană în lista indicativă a Ro­mâ­niei pentru Patrimoniul Mondial! O mare vic­to­rie pen­tru apărătorii Roșiei Montane, un pas decisiv pentru sal­varea ei și un pre­ce­dent pentru alte zone de mare importanță ale României, vizate, și ele, de in­tenții de ex­ploa­tare minieră, ce riscă să producă ade­vărate dezastre cultu­rale și naturale.

Grup de lucru pentru Roșia Montană

Potrivit evaluărilor ministeriale, Roșia Montană în­deplinește cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poa­tă fi înscris în Lista Pa­tri­moniului Mon­dial. Încadrarea propusă de mi­nis­terele Culturii și Mediului este în categoria "peisaj cul­tural", care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive între om și mediul său natural. Prezența Ro­șiei în Lista indicativă națională este doar primul pas în vederea includerii sale în Patrimoniul Mondial. Urmează un întreg proces de documentare, la finalul căruia, peste câțiva ani, statul român poate înainta do­sarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mon­­dial. Până atunci, Guvernul României anunță deja începerea unor ample consultări cu comunitatea locală și cu experți din societatea civilă, pentru a găsi cea mai bună strategie pentru viitorul Roșiei Mon­tane. Cinci ministere vor face parte din acest "task force", cum l-a numit ministrul Culturii!
La doar o zi după oficializarea deciziei lor, mi­nis­trul Culturii, Vlad Alexandrescu, și ministrul Me­diu­lui, Cristiana Pașca-Palmer, au profitat de orga­nizarea, la Muzeul Țăranului Român, a Zilei Roșiei Montane, pentru a se întâlni cu zecile de moți veniți la eveniment și pentru a le explica planurile de viitor ale Guvernului, în legătură cu mult-încercata zonă a Mun­ților Apuseni. Cristiana Pașca-Palmer și Vlad Alexandrescu i-au asigurat, atât pe roșieni, cât și pe aprigii lor susținători din București, că dezvoltarea Roșiei Montane este obiectiv prioritar pentru Guver­nul Cioloș. Am profitat de prezența celor doi miniștri la eveniment, pentru a le cere să ne explice cum văd ei viitorul unei Roșii Montane fără cianuri.

VLAD ALEXANDRESCU, Ministrul Culturii
Cinci ministere își unesc forțele pentru viitorul Roșiei


"Decizia noastră a venit în urma unor studii foarte serioase. Am ajuns, astfel, alături de Ministerul Me­diu­lui, la înscrierea peisajului cul­tural-minier Roșia Mon­tană în lista indicativă a României pentru Patri­mo­niul Mondial al Umanității. După cum știți, aceas­tă decizie vine în urma unei lungi etape de amânări și ezitări. Noi ne-o asu­măm la modul cel mai ferm și res­ponsabil. Știm că ea va aduce vi­zi­bilitate unui pei­saj de excepție. Galeriile romane de exploa­tare au­ri­feră de la Roșia Montană sunt unice în Europa. Nicăieri nu s-a mai păstrat această tehnologie, ca să nu mai vorbim de cei peste 8 kilometri de galerii miniere care se găsesc în țara noastră!
Astăzi este prima etapă din acest program, care va trebui continuat printr-o colabo­ra­re a comunității locale, a adminis­tra­ției locale, a locuitorilor din zonă, astfel încât să putem avansa cu acest dosar și să obținem in­clu­derea peisajului cultural-minier de la Roșia Montană în patrimo­niul UNESCO.
Pe de altă parte, suntem con­ști­enți că trebuie să ne îngrijim și de viitorul oamenilor care locu­iesc acolo. Dacă până acum orga­ni­zațiile non-gu­ver­namentale au fost oarecum singure în a încerca să-și imagineze un viitor pentru forța de muncă din zonă, a sosit vremea ca Guvenul României să se preocupe în mod planificat, responsabil, de viitorul ce­lor de acolo. Pe 16 februarie, va avea loc o primă întâlnire între reprezentanți ai mi­nis­terelor Mediului, Culturii, Economiei, Fon­du­rilor Europene și Agriculturii, în care vom încerca să punem cap la cap toate ide­ile pentru o dezvoltare a zonei, care să res­pecte patri­moniul cultural și patrimoniul natural, echilibrul ecologic care se găsește în momentul de față la Roșia Montană, printr-o schemă de dezvoltare durabilă, care să țină seama de fonduri europene și de fon­duri naționale. Este, într-adevăr, ceva ce nu s-a mai făcut la noi! Am dori ca socie­ta­tea civilă să vină cu idei și să trimită câte un reprezentant la această întâlnire, la care se vor pune bazele unui grup de lucru pentru Ro­șia Montană, care va implica toate aceste mi­nistere, astfel încât peisajul cultural și mediul natu­ral să nu fie alterate, dimpotrivă, să fie puse în valoare și să dea un sens vieții oamenilor de acolo. Pornind de la ceea ce vrem să facem, vom găsi și resursele. Vom porni de la idei, de la ce vrem să facem în Roșia Mon­tană în con­tinuare, și apoi vom căuta diverse axe din pro­gra­mele europene sau naționale, pentru finan­țarea aces­tor idei. E un mod nou de a gândi al Gu­ver­nului Cio­loș, de a porni de la ceea ce vrem să facem către sur­­sele de finanțare, și nu de la sur­sele de finanțare care să ne mode­leze ceea ce vrem să facem".

CRISTIANA PAȘCA-PALMER, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Cea mai bună soluție: "economia verde"


"Când a pornit această inițiativă de a gândi un proiect de dezvoltare alternativă pentru Roșia Montană, am plecat de la ideea de peisaj cultural. Peisajul cultural exprimă cel mai bine interacțiunea dintre om și natură, felul în care omul a transformat natura de-a lungul timpului. La Roșia, există un peisaj cultural atât de deosebit, încât dorim să-l introducem pe lista patrimoniului cultural UNESCO, iar asta reprezintă o ocazie extraordinară pentru comunitatea locală de a gândi alternative de dezvoltare care să fie bazate pe valoarea acestui patrimoniu. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este responsabil și pen­tru păs­tra­rea patrimoniului natural al țării, acesta este unul din­tre motivele pentru care, alături de domnul ministru Alexandrescu, am acceptat să pornim acest proiect-pi­lot pentru Roșia Montană, care ar putea să fie re­pli­cat în alte zone frumoase ale țării, chiar zone mi­niere, unde avem această valoare de patrimoniu cultural, de tra­diții, și care, datorită faptului că mine­ritul este acum în declin, sunt cumva abandonate. E mult de lucru, dar dacă venim toți la masă și ne punem ideile creative la un loc, pu­tem găsi cele mai bune soluții, astfel încât acolo să existe o viziune a ceea ce eu aș numi «eco­no­mie ver­de». Economia verde este una dintre direcțiile pe care ni le-am pro­pus la minis­terul Mediului anul acesta și care, foarte concret, în­seam­­nă să facem această legătură în­tre mediu, natură și dezvoltare eco­nomică și socială. A existat în ul­tima vreme o ten­siune între cât de mult ne dez­voltăm și cât de mult protejăm mediul, fără ca, de fapt, să vedem că există și puncte de intersecție, pe care le putem folosi în be­neficiul comunităților. Roșia Mon­ta­nă este un brand care asigură valoare adăugată eco­nomică. Se pot ima­gina tot felul de mici afaceri lo­cale, de la tu­rism la agri­cultură ecologică. Este o zonă care atrage deja multă lume din țară și din străinătate, iar asta poate fi valorificat economic, pentru o viață mai bună pentru localnici. Mă bucur că e o inițiativă îmbrățișată de întregul Guvern și sperăm să reușim ceva foarte con­cret, foarte aplicat, care să aibă rezul­tate vizibile".


Foto: Facebook - Rosia Montana in UNESCO World Heritage