ARNĂUȚOII

Otilia Teposu
- Povestea unui neam din Muscel -

Elena Ion are nouăzeci și șapte de ani și a trăit mai bine de jumătate din viață căutând cinci morminte. Părinții și trei frați. Acum știe că nu le va mai găsi niciodată și își trăiește durerea cu demnitate și modestie, într-o casă veche, pe o stradă liniștită din Câmpulung.
Este sora fraților Arnăuțoiu, vestiții "partizani" din Muscel, aflați în fruntea rezistenței anticomuniste din Munții Făgăraș, despre care s-au scris zeci de cărți. Frații și părinții ei s-au stins în temnițele comuniste, ea însăși a făcut mulți ani de închisoare, fiind arestată de două ori. Elena Ion este printre puținii supraviețuitori ai unor vremuri întunecate din istoria noastră, iar amin­tirile sale sunt mărturii vii peste care nu se poate trece.

Tatăl satului

Născută în 1919, în comuna Nuc­șoara, din județul Muscel, Elena Ion este fiica Laurenției și a lui Iancu Arnăuțoiu, care a fost învățător în sat. A avut patru frați. Cel mai mare, Ion, ofițer de cava­lerie, a murit pe front, în Cri­meea. Ordonanța lui le-a adus părinților o șuviță de păr legată cu panglică tricoloră. Atât a rămas în urma unui "băiat desăvârșit, pen­tru care dragostea de țară era mai presus de propria viață." O șu­viță de păr și un mormânt pier­dut în pustiul războiului. Primul, din cele cinci. A fost o lovitură grea pentru familie. Doamna Elena alege o fotografie din teancul aflat pe masă în fața noastră și mi-o ex­plică: Laurenția, mama ei, în mare doliu după feciorul pierdut, este alături de cel de-al doilea băiat, Toma, fost ofițer în garda regală, înlăturat din armată după abdicarea silită a Regelui Mihai. Privesc chipul împie­trit de durere al mamei din fotografie, privirea oțelită a fiului de lângă ea și ascult vorbele grave, aproape sa­cadate, cu care femeia din fața mea îmi spune istoria neamului ei. Ceva din dârzenia mamei a ajuns și în fermitatea aspră a fiicei, despre care n-ai zice că ur­mează să împlinească o sută de ani. "Tata a fost un om deosebit, a educat în spirit patriotic toate genera­țiile de elevi pe care i-a școlit, dar mai ales copiilor lui le-a impus să iubească adevărul, să-și iubească țara și pe regele lor. Tata era devotat satului, era doctorul și avocatul sătenilor, era părintele tuturor. Era foarte prețuit, un om vesel și iubit de toți. I-au zis «Tatăl satului», pentru că nimic nu se făcea în sat fără sfatul lui, nici măcar o nuntă. Ajunsese să fie naș la aproape tot satul. Mama era o femeie demnă, de o cinste ireproșabilă, care n-a îngăduit nici cea mai mică abatere de la purtarea cuviincioasă și cinstită. O femeie înaltă, șatenă, tare muncitoare. Îi adora pe frații mei, cărora le făcea toate poftele. Toma era un băiat înalt, frumos, foarte ambițios, vorbea puțin, era mereu îngândurat, foarte încăpă­țânat. Anton, al trei­lea frate, a fost ofițer de rezervă în aviație, a fost rănit însă, la București, când s-au retras nemții, ajungând mare mutilat de război. A stat mai mult prin sanatorii. Petre, fratele mai mic, a făcut o școală comercială, și tata a hotărât ca el să se întoar­că în Nucșoara, să moștenească gospodăria părin­tească. Aceștia am fost noi, cei din familia învăță­torului Arnăuțoiu, și acum n-am rămas decât eu. O vreme, am avut o viață de familie împlinită și armo­nioasă, însă venirea co­muniștilor la putere a întors lumea noastră pe dos. Și întoarsă a rămas pentru totdeauna. Eu nu mai văd acum să citesc, ca să mă informez, să fiu la zi cu ce se întâmplă, ceea ce e foarte dureros pen­­tru mine. Mă mai uit la televizor, dar veștile mă înfiorează, mă tulbură. Mă gândesc la ceea ce a fost această țară românească, pe ce valori s-a ba­zat ea, văd ce este astăzi și mă îngrozesc. Îi plâng pe urmașii mei, căci nu știu ce viață vor avea mâine, poimâine, în asemenea timpuri grele."

"Plata ar fi un glonț"

După școala primară făcută la Nucșoara, Elena Arnăuțoiu a urmat liceul la Câmpulung. S-a căsătorit apoi cu profesorul de istorie Florea Ion și în 1939 s-a născut băia­tul lor, Viorel. Au locuit mai întâi la Cra­iova, apoi la Slatina, după care au ajuns la Câm­pu­­lung, unde soțul ei a fost director la Liceul comercial. Și-au cum­pă­rat și o casă, numai că după plecarea frați­lor ei în munți, aceasta a fost naționalizată. "Dacă-ar putea povesti zidurile ei prin câte am trecut de când am cum­părat-o... Acum, pentru copii ar fi mai simplu dacă m-aș duce la ei, la București. Dar cum pot eu să părăsesc casa în care s-au îngropat toa­te durerile și bucuriile vieții mele? Tot ceea ce mă încon­joară aici îmi aduce aminte de trecut, fotografii, cărți, albu­me pe care le pot răsfoi atunci când mă simt sin­gură. De-aici n-am să plec decât atunci când am să mă duc sus în cer, la cei dragi, de care mi-este tot mai dor."
Schimbarea s-a produs du­pă abdicarea Regelui Mihai și a fost dramatică pentru întrea­ga familie. Toma Arnăuțoiu, ofi­țer în garda regală, a fost dat afară din armată. A mai avut voie să poarte haina militară doar șase luni. În acest răstimp, a venit la Câmpulung, la sora lui, Elena. A vrut să ceară sfa­tul ei și al cum­natului, profesor de istorie, despre vremurile pe care le trăiau. "Eu am fost ca o mamă pentru frații mei. A doua mamă, când erau la studii veneau la mine, îi ajutam cu ce puteam, le pre­găteam ce le plăcea mai mult, găseau la mine un sfat bun totdeauna. Veneau după mine pe oriunde am fost." Profesorul Florea Ion i-a spus lui Toma să se înscrie la o facultate și să uite că a fost militar în garda regală, căci comunismul nu va putea fi înlăturat de­vreme. Dar pen­tru Toma Arnău­țoiu, vorbele aces­tea au părut o in­sultă. Cum să nu poată fi înlăturat comu­nismul? "Flo­rea", i-a răspuns fostul ofițer, "te respect că mi-ești cumnat, că mi-ai fost profesor, dar pentru cei care gân­desc ca tine, pla­ta ar fi un glonț!" Aceste vor­be au închis pe veci casa familiei Ion pentru Toma și aceea a fost ultima vizită a lui la Câm­pulung. Sora lui nu l-a mai văzut nicio­dată, pentru că în 1949, frații ei s-au alăturat rezistenței din munți, unde au stat ascunși nouă ani, înainte de a fi arestați și con­dam­nați la moarte. Nu l-a mai văzut pe fratele ei, i-a auzit doar pașii și lanțurile cu care era legat, în nopțile în care era dus la anchetă, pentru că au fost, o vreme, vecini de celulă, la închisoare.

Rezistența din munți

Toma Arnăuțoiu s-a înscris la București, la facul­tate. Acolo a luat legătura cu colonelul Arsenescu și au hotărât să înființeze o orga­nizație de luptă anticomu­nistă cu sediul la Nuc­șoara. "Acest Arsenescu avea un frate pro­curor la procuratura militară în București și avea legături cu o ambasadă străină. Au făcut o ședință la București, unde au venit vreo treizeci, treizeci și cinci de persoane, foști ofițeri, avocați, profesori și alții, și au pus la cale formarea acestei organizații. Erau optimiști. Credeau că într-o lună de zile vin americanii și ne scapă de ruși." Urma ca a doua zi după această întâlnire, Toma și cu Arsenescu să plece la Nucșoara, unde să con­tinue organizarea. Acum se știe că unul dintre cei prezenți a trădat și că începând de a doua zi, securitatea a fost pe urmele lor, de când au plecat din București. "A știut tot ce-au făcut, pas cu pas, cum s-au dus la un unchi de-al meu la Brădet, care era frate cu mama, preo­tul Victor Popescu, la care au dormit o noap­te, cum au plecat la casa de la Nucșoara, cum au început să se organizeze, să ia legătura cu preotul din sat, cu învățătorii din împrejurimi, cu oameni mai de seamă." Muscelul, zonă bogată și pur românească, n-a fost colectivizat pe-atunci, dar începuseră amenințările comu­niste de luare a pământurilor. Oamenii erau toți "îndârjiți, îndârjiți", așa că n-a fost greu să adere la mișcarea de rezistență care înce­puse să se organizeze. Într-o noap­te, securi­ta­tea i-a încercuit, dar au reușit să fugă în munți. Frații Toma și Petre Arnăuțoiu, colonelul Ar­senescu și alți simpatizanți ai mișcării, printre care "Jugleanu, cu soția și copilul, un fin de-al nostru, doc­torandul Marinescu și mai mulți alții, care urmau să fie alimentați de cei ră­mași în sat." Era primăvara anului 1949. Dar america­nii mult așteptați n-au mai venit și par­tizanii au stat ascunși nouă ani, pînă în 1958, când au fost prinși. În tot acest timp, au fost ajutați cu alimente de cei rămași în sat, numai că secu­ri­ta­tea a început arestă­rile printre cei care-i aprovi­zionau pe "bandiții" din munți. "A fost des­tul să prindă pe unul, și ăsta i-a dat în vileag pe toți. Nu din răutate, ci pen­tru că pur și simplu nu știau cum se ține un secret. Îmi aduc aminte că în toam­na lui 1949, s-a făcut un lot masiv de arestări printre care a fost și mama, și Elisabeta Rizea, mulți bărbați și femei din sat. La noi în casă nu mai era nimeni, pe tata îl ares­taseră încă din primăvară, așa că acolo s-a instalat secu­ritatea."

Cu frica în sân

Elena Ion era în această perioadă în Câmpulung. Ochii securității erau ațintiți asupra ei. "Mă tot che­mau la securitate și mă chestionau, le spuneam că nu știu nimica, deși eu aveam informații despre fugari, de la un văr care era preot aici, la biserica din Schei: Ilie Dragomirescu - a fost și protopop, era băiatul surorii lui tata care locuia în Capul Piscului. El aproviziona toate bisericile cu lumânări, tămâie, cum se obișnuia. Veneau la el după lumânări, și preoți de la Nucșoara. Vărul meu nu le lua bani pe marfă: «Dați acolo ce trebuie la verii mei din munți», le zicea. El îmi spunea și mie care sunt noutățile. Dar eu n-am șoptit la nimeni niciun cuvânt. Nici măcar soțului meu nu i-am spus. Niciodată, nimic. Așadar, aveam informații de la preotul Ilie Dragomirescu, vărul meu, dar și de la o țărancă din piață, care avea un magazin de cereale. Surorile ei erau în legătură cu frații mei, acolo, în munte. La ea veneau milițieni la cumpărături și ăștia vorbeau și ea îmi șoptea și mie una, alta, despre ei."
- V-a fost frică în perioada aceea?
- Da, dar am sperat că se va termina într-o lună, căci așa știam, că vin americanii și scăpăm. O min­ciună sfruntată, de care nici nu mai vreau să aud și din cauza căreia au intrat la închisoare sute de oa­meni. Am stat cu frica în sân, pentru că eram urmăriți tot timpul. În 1950, ne-au naționalizat și nouă casa, ne-au băgat chiriași, noi am rămas cu o cameră, pen­tru care a trebuit să plătim chirie. Vă dați seama ce în­seamnă asta? După ce am făcut eforturi ca să cum­părăm casa, să ajungem în situația să plătim ca să stăm în ea. Apoi, soțul meu a fost dat afară din învă­țământ, fiind considerat dușman al poporului, și pe mine m-au arestat, la fel ca pe frații și cumnatele mamei. Așa a început un lung șir de sufe­rințe fără sfârșit.

Castronul cu lacrimi

Elena Ion a fost dusă la București. Amintirile pri­mei închisori sunt și acum, la mai bine de o jumătate de veac, tulbu­rătoare. "Ne-au dus pe toate femeile în niște sai­vane de oi, la marginea orașului. Nu erau pa­turi, erau doar niște scân­duri, pe care ne cul­cam. Pentru învelit a­veam o pătură mizera­bilă, și când dădeai cu mâna pe ea, te murdăreai, iar sub cap aveam un bolovan în loc de pernă. Dormeam una lân­gă alta, și sus și jos, ca sardelele. Când am intrat în saivanul acela, m-am îngrozit. Într-un colț erau niște țigănci care se jeleau, altele se băteau, unele se înju­rau, era o gălăgie de mi s-a părut că sunt în iad. M-am urcat pe un pat și am văzut de sus tot specta­colul. Erau acolo soții de politicieni, femei consi­de­rate legionare sau chiabure, dar erau acolo și deținute de drept comun, hoațe și prostituate. Toate eram bă­gate la un loc. Scopul era să ne "educe" alea de drept comun. Ne puneau să le despădu­chem, ne batjocoreau, Doamne, prin ce am trecut!" De la Bu­cu­rești, a fost repartizată la închisoarea de la Oc­nele Mari, unde a lucrat la popota ofi­țerilor. Ajutor i-a fost o vreme Euge­nia Mureșanu, venită de la canal, care i-a povestit despre prietenia ei cu Lu­cian Blaga. Într-o zi, l-a descoperit printre deținuți pe tatăl ei. Cu mare greutate și cu precauții uriașe, dar și cu complicitatea unui gardian mai omenos, a reușit să-i dea o chiftea. "Când îl scoteau la plimbare, îl bă­gau mai întâi în veceu și acolo i-am lăsat de mâncare. Tata era înne­bunit de foame, saliva uitându-se la ali­men­tele care erau în bucătăria unde lucram, dar nu puteam să-i dau mai mult, pentru că eram strict urmărită. Îmi era o milă așa de tare de el, săra­cul, cum îi tremurau buzele de foa­me."
După ce a făcut un an de închi­soare, deși urma să fie eliberată, Elena Ion a mai primit un an de detenție și a fost dusă la coloniile de muncă de la Pipera, împreună cu mătu­șile ei. Acolo a fost colegă de de­tenție cu soția gene­ralului Ulea de la Palatul Regal, cu doamna Mad­gearu, cu doamna Codreanu, soția "Că­pitanului", cu alte soții de doctori, avocați și politicieni din vremea aceea. Au săpat straturi, pentru a planta legume, pe o miriște unde nu mai fusese grădină de zarzavat până atunci. Pământul era tare ca piatra. Desțelenirea a fost chinuitoare, normele de lucru uriașe. "Eu m-am năs­cut la țară, știam ce e aceea o sapă, deși mama nu m-a pus niciodată să sap în câmp, poate doar niște flori am săpat, până să fiu arestată. Mă uitam la doam­nele cu care eram colegă de închisoare, nici nu știau cum să țină sapa în mână. Când dădeau cu sapa, săreau bulgării de țărână uscată în toate părțile. Ca să-mi pot face norma, m-a ajutat mama preotului Vasilescu de la Stoenești, care fusese arestat în lotul Arsenescu. Ea era de la țară, fusese arestată adminis­trativ, adică fără să fi făcut ceva, doar pentru că era mama preotului care fusese în relație cu Arsenescu. Când dădea cu sapa, se cunoștea. Ea m-a aju­tat ca să-mi împlinesc norma, căci mie mi s-au umflat pi­cioa­rele și nici nu mă mai pu­team mișca." Cât a fost bolnavă, Elena Ion a fost ajutată de mama preotului, care îi oprea din mâncare ceea ce era mai bun și mai consistent, îi dădea câte o bucată de pâine, împărțea tot ce avea cu ea și-o ajuta mereu să-și facă nor­ma de muncă. Într-o zi, a primit dreptul să scrie o carte poș­tală aca­să, și în cele două­zeci de rânduri regula­men­tare, i-a spus soțului ei unde este. Acesta a venit "la vorbitor" la ea împreună cu băiatul. "N-am putut să vorbesc cu băiatul nimic, pentru că a plâns încon­tinuu, iar soțul meu n-a putut să-mi spună decât că suntem nenorociți, că a fost dat afară din învățământ și că băiatul nu a mai fost primit la școală din cauza arestării mele. Mi-aduc aminte că m-am dus acolo pe câmp și atâta am plâns, de mi s-a umplut castronul în care ne dădeau mânca­rea, de lacrimi, când mă gân­deam la copil. Doamne, îmi ziceam, să-mi dea mie douăzeci de ani de închi­soare grea, numai să fie copilul meu liber, să poată termina școala! Atâta am plâns și m-am zbuciumat, că nu știu cum de am mai rămas în toate mințile a­tunci. Eram distrusă, cum să sufere copilul meu, care fusese premiant, cu media cea mai mare pe școală, pentru o vină care nici mă­car nu exista?! Într-una din nopți, am avut un vis: era o cameră mare și o per­dea maronie lungă, până la pă­mânt, și o voce din spatele ei mi-a spus să nu mai plâng, pentru că din clipa aceea ea va avea grijă de copilul meu. Am știut că era Maica Dom­nu­lui, și de atunci am ma­re nădejde la Ea, care mă apără în tot momentul. Dar de mare ajutor mi-au fost și colegele de închi­soa­­re. Exista o mare soli­da­ritate între femeile în­chise pe motive politice. Femeile legionare erau renumite pentru dârzenia lor. Pur și simplu, nu le părea rău că sunt în pușcărie, erau cumva întărite de răul pe care-l îndurau. Nu puteai să rămâi indi­fe­rentă când vedeai cu cât patos vor­beau, cum cântau și cât erau de puter­nice. Le-au și separat de noi, celelalte, ca să nu ne influențeze. Din scame și bucăți de ațe și lână deșirate împleteau mărțișoare, mici cadouri pe care și le făceau între ele, la anumite ocazii. Cum să nu rămâi impresionat de asemenea gesturi, știind în ce con­di­ții stăteau fe­mei­le acelea și cât aveau de suferit, fără să fie vinovate de ceva. Și eu am primit un mărțișor, într-o primăvară, doi papu­cei împle­tiți, pe care o doamnă din lotul legio­narelor mi i-a băgat pe sub ușa celu­lei. Am fost impresionată, ele care erau de zece, cincisprezece ani închi­se, aveau moralul mai bun decât unele în­chise de câteva luni."

Acasă

După doi ani și câteva luni de închi­soare, atunci când s-au desființat colo­niile de muncă, Elena Ion a fost eliberată. Casa era naționalizată, soțul scos din serviciu, băiatul eliminat din școală, situația era cum nu se poate mai grea. A hotărât că cea mai mare urgență era să facă tot ce era posibil pentru ca băiatul să-și continue școala. A găsit pentru el un profesor meditator foarte bun, care nu-i lua bani, dar trebuia să-i dea de mâncare, pentru că trecea și el printr-o situație dificilă. Apoi, ca să-și dea examenele în particular, băiatul a trebuit să se anga­jeze la fabrica de cără­midă de la Grui, unde lucra și soțul ei. Încăr­cau cărămida la fabrică și o descărcau la gară. Îi vedea când treceau cu camionul pe lângă casă și i se rupea inima de bă­iatul al cărui drum fu­sese retezat pe ne­drept. În ziua în care s-a dus la examene, Elena a stat în genunchi, s-a ru­gat și a plâns de când a ieșit el pe ușă, până când s-a reîntors acasă și i-a spus că a fost re­primit la școală, pentru că a luat nota maximă. De atunci încolo, nimic nu avea să i se mai pară greu, oricât de nedrept i-a fost destinul.
"Am dus-o greu, foar­te greu, trăiam din meditațiile so­țului meu și ce mai scotea de la fabrica de cărămidă, când prindea de lucru. Nu mi-e rușine să spun că era sărbătoare când puteam să cum­păr câte o bu­cată de cap de vită, care era cea mai ieftină carne. Fă­ceam ce puteam ca să ne ajungă mânca­rea. Cartofii și varza erau mâncarea de bază. Dar oricât a fost de greu, n-am cerut nimic de la nimeni, m-am des­curcat din cât am avut. Dacă nu era altceva, erau bune și urzicile. Important este că am drămuit totul așa ca să nu fie zi fără o mâncare caldă pe masă. Pen­tru aceasta, am avut un soț care m-a prețuit și un băiat care mi-a dat mari satisfacții. Am avut un moral bun, altfel n-aș fi ajuns la liman. Am moștenit puterea asta din familie, cred că aceasta e cheia rezistenței mele."

Închisoarea cu regine

După ani lungi de urmărire, în 1958, luptătorii din munți au fost prinși. Au urmat zeci de arestări. Frații Arnăuțoiu aveau un jurnal foarte amănunțit despre tot ceea ce au făcut de când au început rezistența în munți. Tot era notat acolo, cine i-a ajutat, când și cum. An­chetatorii au aflat, astfel, lista întreagă a partiza­nilor și a celor care au simpatizat cu mișcarea lor. Pare că e o prostie naivă să ții un asemenea jurnal, care, căzut în mâna urmăritorilor, a fost o mină de aur pen­tru ei. Partizanii au făcut însă lista cu toți cei care i-au ajutat, ca să poată să-i recompenseze mai târziu pentru solidaritatea lor. Erau trecuți pe listă chiar și cei care le-au dat o pâine sau o țigară ori o cană cu apă. Și toți au avut de suferit apoi, mulți ani, în în­chisorile comu­niste. În jurnal era scris și că Elena Ion primea vești despre ei de la femeia din piață și de la vă­rul ei, preot, ceea ce a dus la o nouă arestare.
"M-au arestat din nou, și când m-au luat de acasă, i-am spus soțului meu să divorțeze, ca să nu moară de foame, cu copil cu tot. M-au dus la Pi­tești, unde am fost împreună cu toate cele șasesprezece femei care i-au ajutat pe partizani. Și mama a fost re­ares­tată, dar au dus-o direct la peniten­ciar, pentru că ea făcuse deja șase ani de închisoare și avea dosarul făcut. Nouă luni de zile, cât a ținut ancheta de la Pitești, unde am fost duse, n-am văzut cerul și n-am pus picio­rul pe pământ. Femeile acelea îmi poves­teau cu bucurie cum i-au ajutat pe frații mei, și mă gân­deam, Doamne, cum veți plăti voi bucu­ria asta! Una mi-a spus, odată, că le-a dat partizanilor o oală cu lapte, și a doua zi a băgat de seamă că vaca ei dă lapte mai mult. Curând, le-au luat la anchete, de unde se întorceau bă­tute, cu fotele rupte, plânse, despletite, dar niciodată nu le-am auzit spunând ceva urât la adresa fraților mei, sau vreo vorbă de regret pentru ceea ce au făcut. Cred că Musce­lul naște oameni deose­biți. Au fost femei cu un caracter deose­bit, cum rar se mai află. Niște țărănci care s-au purtat ca niște regine, acolo, în închisoare. N-am văzut o tărie de carac­ter mai mare la nimeni. În primul lot erau cei condam­nați la moarte, frații mei și cei apropiați lor, cu care au fost în munți. Apoi urmau pedepsele mari, de 20 și 25 de ani, și apoi cele mai ușoare. Eu am fost în lotul cinci. Îmi aduc aminte că într-o dimi­neață, devreme, era încă noap­te afară, ne-am trezit într-un zgomot mare, de lanțuri și urlete ale celor duși la moarte. «Iertați-ne, strigau ei, nu am vrut să facem rău nimănui, iertați-ne!», dar nu strigau către călăi, ci pentru noi, cei care sufeream din cauza acțiunilor lor. Îi au­zeam din spatele ușilor închise. «Ma­mă, tată, soție, soră», strigau ei, «ierta­ți-ne!». A fost ceva îngrozitor. Fe­meile din celulă își smulgeau părul din cap de disperare și-și rupeau hainele de pe ele. A fost ceva ce nu voi putea uita nicio­dată! Dar niciuna dintre ele n-a spus vreodată o vorbă acuza­toare la adresa fraților mei, care îi chemaseră pe oameni în munte și pe care i-au ajutat. Nimeni din cei închiși nu a re­gretat ajutorul dat partizanilor, pentru că spiritul acesta de luptă pentru dreptate, pe care l-au încunu­nat partizanii, era de fapt prezent în toți oamenii din sat."
Vis-a-vis de celula în care era închisă Elena Ion, se afla închis tatăl ei, învățătorul Iancu Arnăuțoiu, iar la stânga, era celula fratelui ei, Toma. Noapte de noapte auzea lanțurile cu care erau legați când erau duși la anchetă. "Mi se rupea inima în mine de jale și n-aveam cum să-i ajut. Într-o noapte, am auzit cum l-au scos pe tata din celulă și cum l-au bătut de cum a ieșit pe coridor. Avea săracul 76 de ani și era bolnav. L-au bătut până când le-a strigat «Împuș­cați-mă, dar nu mă mai bateți, că nu mai pot!». Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-am mai auzit din gura lui. Mai târziu, după ce m-au eliberat, am aflat că a murit în 1962, la penitenciarul din Botoșani."
Într-o altă noapte (căci mai ales noaptea se dez­lănțuiau călăii), când s-a deschis ușa celulei, Elena a văzut că gardiana le-a adus pe mama și pe cum­nata ei. Fără să știe că sunt urmărite pe vizetă, a coborât din pat, s-a dus și a sărutat mâna mamei, le-a îmbrățișat pe noile venite și au început toate să plângă. N-a trecut mult, însă, și s-a deschis din nou ușa și Elena a fost chemată afară din celulă. "Cum te cheamă?" "Ion Elena". "Minți!" "Să trăiți, nu mint, buletinul și dosarul meu sunt la dumnea­voastră, cum aș putea să mint?" "Cine era femeia la care i-ai sărutat mâna?" "Să trăiți, era mama mea." "N-ai știut că n-ai voie?" "Să trăiți, n-am știut că n-am voie să să­rut mâna mamei mele, care m-a născut și m-a cres­cut!" "Ai să înfunzi carcera, ia-o de aici!" Elena Ion a fost dusă din nou în ce­lulă, și când s-a deschis iarăși ușa, se aștepta să fie luată și băgată la carceră. Dar perfidia ancheta­torilor era fără margini. În loc să o ducă pe ea, au luat-o pe mama ei, pe Laurenția Arnăuțoiu. La car­ceră a întâlnit o doctoriță, care i-a spus mai târziu Elenei, după ce s-a eliberat, că mama ei era bucu­roasă: "Spune-i fiicei mele că nu-mi pare rău că am ajuns la carceră, îmi pare bine că am mai văzut-o!". Aceea a fost ultima oară când Elena Ion și-a mai văzut mama. Laurenția Arnăuțoiu a mai stat încă patru ani la Jilava, apoi a fost trimisă la Mier­curea Ciuc, unde a murit cu patru zile înainte să fie eliberată, după ce făcuse zece ani de pușcărie grea. A murit strigând: "Copiii mei, copiii mei!".

Plânsul împreună

Când a venit acasă de la închisoare, Elena Ion era bolnavă. S-a îmbolnăvit de TBC osos în pușcărie, având o mână imobilizată. A ajuns la grădina publică, dar i s-a făcut rău când și-a văzut casa, n-a mai putut să meargă și s-a așezat pe o bancă. A ajuns acasă aju­tată de un domn, care o cunoștea. "Soțul meu nu era acasă, dar când a venit, i-am spus de la început: «Flo­rea, tu știi bine că eu nu am fost vinovată de nimic. Nu mai trăiește nimeni din familia mea, acum sunt bolnavă, uită-te la mine cum am rămas. Dacă ai de gând vreodată să-mi reproșezi ceva, te rog să divor­țezi acum. Sunt sătulă de acuzații și de anchete. Am o singură mână bună, dar sunt hotărâtă să mun­cesc cu ea și să-mi cresc copilul!». Mi-a promis că va fi bine. Nu era foc în casă, că el nu avea drept la cartelă de lemne, nici nu a avut ce să-mi dea de mân­care. Am mâncat din slănina pe care am primit-o la ieșirea din închisoare. M-a menajat și m-a ajutat cât a putut. O singură dată a fost răutăcios cu mine. În '65, băiatul meu a fost admis la facultatea veterinară, cu bursă. Eram bucuroși. Venea Crăciunul, făceam curățenie și l-am rugat pe soțul meu să mă ajute să șterg praful de sus, de pe șifonier. «Nu te ajut, că nu eu te-am nenorocit!», mi-a zis el. Când am auzit asta, am vrut să mă arunc pe geam de supărare. Dar m-am gândit că am un copil și trebuie să trăiesc pentru el. A fost singurul reproș, izbucnit târziu, după o viață de chin, pe nedrept. Fusese băiat de țăran, care se ridi­case pe propriile puteri, până a ajuns profesor, fusese director al liceului, dar din cauza faptului că era cumnatul partizanilor Arnăuțoiu, a fost dat afară de peste tot. Pentru el s-au închis toate drumurile. L-am înțeles că i-a fost greu. Și-a făcut facultatea ve­nind cu traista în băț, și fusese eliminat fără niciun drept! Am plâns după ce mi-a spus ce mi-a spus, și - minunea lui Dum­nezeu! - după două ore a venit poș­tașul și i-a adus reîncadrarea în învățământ. A venit la mine și și-a cerut iertare plângând. Am plâns amân­doi, cât pentru toată viața chinuită pe care am avut-o."

Întâlnirea de Paști

Încetul cu încetul, și-au reluat viața normală, în­cer­când să uite anii de suferință și de privațiuni. Soțul ei a fost reîncadrat ca profesor, băiatul a terminat facultatea cu notă maximă. Pentru a depăși greutățile, Elena a început să lucreze, să coasă, să tricoteze fla­nele, rochii de dantelă, de mătase, pentru prie­tenele care-o plăteau, întotdeauna, mai mult decât merita. Asta, pentru a o ajuta în mod discret. "A fost tare greu la început, eu cu andrelele țineam casa, bărbatul meu din salariul lui întreținea băiatul la facultate. Din orice am făcut câte ceva. Din pantaloni rupți am făcut șepci, pe care le dădeam unor femei să le vândă la piață. Ne-am refăcut, dar greu. Ne-am repri­mit casa după 42 de ani de plătit chirie. Am reușit să-mi reiau via­ța, dar am și o mare durere: cei cinci morți, cărora nu le știu mormântul ca să le aprind câte o lumânare: tata, mama, frații Ion, Toma și Petre".
Într-o seară de Paști, fără să fie anunțată dinainte, Elena Ion a fost vizitată de Cor­ne­liu Coposu, care a trecut prin Câmpulung. De la secretarul său, ginerele preotului din Brădet, care era nepot de-al Elenei Ion, Cor­neliu Coposu a aflat că mai există cineva din familia Arnăuțoiu și a vrut să vadă despre cine este vorba. Și asta, pentru că soția lui Cor­neliu Coposu a fost în aceeași celulă cu mama Elenei Ion, cu Lau­renția, în vreme ce el a fost coleg de celulă cu Iancu Arnăuțoiu. L-a rugat pe domnul Coposu să o ajute, ca să identifice mormân­tul tatălui ei, dar acesta i-a spus că acolo, la Botoșani, când murea cineva, era dezbrăcat de uniforma dungată, ca să se facă econo­mie, apoi trupul gol era pus într-o ladă și aceasta aruncată într-o mlaș­tină, așa că ar fi imposibil să se mai poa­tă recupera. "Nu vă rămâne decât să le cinstiți memoria și să-i păstrați vii în amin­tiri", i-a mai spus domnul Coposu. Și exact asta face Elena Ion, de mai bine de o jumă­tate de veac. Vorbește cu patos despre nea­mul ei, ori de câte ori are ocazia: "Toată familia mea s-a destrămat, din cauza luptei anticomuniste. În ciuda greutăților și a ur­mă­rilor, niciunul n-a cedat. Mama mea și-a pierdut copiii pentru țară și n-a fost pome­nită atât de des cum a fost Elisabeta Rizea. Eu n-am făcut nimic, mi-am nenoro­cit familia, bărbatul și copilul. Eu nu cer nimic pentru mine, dar pentru mama mea nu pot să tac. Urmele de cravașă peste obraz se uită, dar uciderea copiilor de către niște călăi comuniști nu! N-am făcut rău la ni­meni, n-am pârât pe nimeni, cu cinste și cu demnitate am suferit condam­na­rea pe nedrept."
Femeia din fața mea continuă să vor­bească, o as­cult, o ascult și nu mai pot s-o întrerup, căci vorbele ei s-au prefăcut de multă vreme în cinci lu­mânări care ard.