Un rocker pursânge la București: BRIAN MAY

Dana Ene
- Pe 14 martie, la Sala Palatului din Capitală, va concerta pentru prima oară în țara noastră chitaristul legendarei trupe Queen, Brian May. Și nu vine singur, ci însoțit de Kerry Ellis, una dintre noile voci aplaudate pe Broadway și pe West End-ul londonez. Concertul lor face parte din turneul One Voice Tour 2016, ce îi va purta pe cei doi muzicieni prin întreaga lume. ?n luna martie, au programate nu mai puțin de 11 concerte în estul Europei, dintre care două în Ungaria, la Budapesta, și patru în Cehia -

Brian May, cofondator al legendarei trupe Queen, alături de Freddie Mercury și de toboșarul Roger Taylor, este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai lumii, compozitor și pro­du­cător. De meserie astrofizician, are un doctorat în astrofizică, o pasiune la care n-a renunțat de dragul mu­zicii, deși a compus unele dintre cele mai cunos­cute piese ale trupei Queen: "We Will Rock You", "I Want It All", "Who Wants to Live Forever" sau "The Show Must Go On" și a fost votat în 2003 drept "Cel mai bun al 25-lea chitarist al lumii", din topul 100 al Rolling Stone Magazine, cel de-al 7-lea chitarist al lumii, conform revistei "Planet Rock" și, nu în ultimul rând, a fost poziționat de către fanii revistei "Guitar World" pe locul al 2-lea în topul Celor mai buni chi­tariști din toate timpurile. ?n 2005, a fost re­com­pensat de Regina Angliei cu "Ordinul Imperiului Britanic", pentru serviciile aduse în domeniul muzical.
?n ceea ce privește cea de-a doua mare pasiune a artistului, astrofizica, el a reușit, în 2007, să-și termine studiile și să obțină un doctorat. A colaborat, alături de Sir Patrick Moore și Chris Lintott, la realiza­rea a două cărți de referință în domeniu "Bang! - The Complete History of the Universe" - 2006 (Bang! Istoria Completă A Universului) și "The Cosmic Tourist" - 2012 (Turistul Cosmic). ?n 2008, un aste­roid a fost botezat chiar cu numele lui: 52665 Brianmay, iar din 2008 până în 2013, a fost rectorul Universității "John Moores" din Liverpool.

Tata și chitara roșie

Brian Harold May s-a născut pe 19 iulie 1947, la Londra. Părinții lui se cunos­cu­seră în timpul războiului, în cadrul Ro­yal Air Force, unde amândoi își făcuseră datoria pentru țară. Tatăl, Harold, era ingi­ner electronist, iar mama, Ruth, visase cândva să de­vină chirurg. "Am fost singu­rul lor copil și am avut o copilărie fru­moa­să și fericită. Părinții mei au încercat să mă ferească de toate relele vieții. Nu mi-a lipsit niciodată nimic. Am avut mereu ce să mănânc și cu ce să mă îmbrac și nu am știut ce eforturi făceau ai mei pentru asta. Am realizat foarte târziu cât de săraci eram, de fapt", se confesa artis­tul într-un interviu. Atât dragostea pentru muzică, cât și cea pentru matematică și fizică, le-a moștenit de la tatăl lui. Harold l-a învățat pe micuțul Brian, încă de la vârsta de 5 ani, să cânte la pian și banjo. La 7 ani, pă­rin­ții îi fac cadou prima chi­tară acustică, pe care artis­tul o mai păstrează și azi. To­tuși, în ochii lor, școala era pe primul loc, iar Brian a încercat să nu-i dezamă­gească. Pentru că era elev de nota 10, i-au dat voie să își urmeze în paralel și pasiunile muzicale. La 16 ani, alcătuia, alături de Tim Staffell (solist și basist) și toboșarul Roger Taylor (care avea să-i fie mai târziu coleg și în trupa Queen), prima lui formație - Smile. "Aveam 16 ani și-mi do­ream din tot sufletul o chitară «adevărată», elec­trică. Cu toate eforturile, ai mei nu își puteau permite așa ceva. Așa că tata a hotărât să mă ajute el să facem îm­preună una. Era ex­trem de priceput... Doi ani ne-a luat realizarea ei. Am folosit tot ce ne-a căzut în mână: o bucată de lemn din­tr-un șemi­neu, supor­tul de la o șa de bici­cle­tă, și chiar vârful unei andrele de-a ma­mei. Așa a luat naș­tere - «Red Special» (cum se numește chi­tara lui Brian, n.r.)", povestea el, la 50 de ani de la crearea chitarei ce avea să-l facă celebru în întreaga lume. Dar chiar dacă muzica îl ademenea din ce în ce mai tare, nu a renunțat cu una cu două la studii. A absolvit cu brio "Imperial College" din Londra, unde a obținut licența în Mate­matică-Fizică. După 1970 se va dedica muzicii. ?m­pre­ună cu Freddie Mercury și Roger Taylor, Brian May avea să înființeze una dintre cele mai cunoscute trupe ale zilelor noastre.

Queen

Farrokh Bulsara (cunoscut sub numele de scenă Freddie Mercury) s-a numărat de la început printre fanii trupei Smile, din care făceau parte Brian și Roger. El li s-a alăturat în 1970 și a venit și cu ideea schimbării numelui formației în Queen. Tot atunci și-a schimbat și propriul nume, în de acum celebrul Freddie Mercury, iar după ce, în 1971, trupa s-a în­tre­git cu John Deacon, aveau să scrie împreună o parte din istoria muzicii moderne. Au scos nu mai puțin de15 albume de studio și 9 live, primul dintre ele fiind "Keep Yourself Alive" (1973), și au câștigat zeci de premii internaționale. "Tata s-a înfuriat când a auzit că renunț la studiile doctorale și arunc pe geam anii grei de școală, în favoarea muzicii. Nu a fost de acord nici cu faptul că locuiam împreună cu o fată fără să mă fi căsătorit cu ea. Era vorba chiar de Chrissie, cea care mai târziu avea să devină prima mea so­ție... Nu a vorbit cu mine timp de doi ani. Abia după ce l-am luat pe sus și l-am dus la un con­cert de-al nostru în Madi­son Square Garden din New York, în 1977, a declarat că mă înțelege. Totuși, am avut senza­ția, toată viața, că nu s-a împă­cat niciodată prea bine cu ideea că am preferat să devin un star rock, în loc de fizician", se con­fesa Brian.
Au urmat anii buni pe cul­mile gloriei, iar din 1974 până în 1988, chitaristul a fost căsă­torit cu Chrissie Mullen, cu care are și trei copii, Jimmy (38 ani), Louisa (35 ani) și Emily (29 ani). Dar căsnicia lor nu a rezis­tat până la "adânci bătrâneți", căci în 1986, Brian avea să se îndrăgostească din nou, de data aceasta de o actriță - Angie Watts - pe care a luat-o de soție în 2000. Angie a fost cea care l-a ajutat să se lupte cu depre­sia, după ce, în 1991, artistul și-a pierdut atât de mult iubitul tată, în urma unui cancer de plămâni, cât și pe priete­nul și colegul de trupă, Freddie Mercury, care a murit la 45 de ani, în urma unor complicații cauzate de in­fectarea cu virusul HIV. Tot Angie este cea care l-a în­curajat să își termine doctoratul început în urmă cu 37 de ani, iar în 2007, i-a stat alături la absolvire.
După moartea lui Freddie, Queen a intrat în declin, însă acest lucru nu i-a făcut pe Brian și Roger să renunțe definitiv la visul lor. ?ntre anii 2004-2009, au cântat alături de Paul Rodgers, iar din 2011, au apărut alături de Adam Lambert, încercând să resusciteze fără prea mare succes formația. Totodată, Brian a început să mai lucreze și cu alți tineri artiști, precum Kerry Ellis (36 ani), alături de care vine la București.
Pe lângă muzică și astrofizică, Brian mai are și alte preocupări, cum ar fi protejarea mediului. Este un activist convins împotriva vânătorii de vulpi și bursuci și are propria-i organizație de protecție a animalelor, intitulată "Save Me" (Salvează-mă). Artistul este și un vegetarian convins.
(Pentru concertul lui cu Kerry Ellis de la București, mai puteți găsi bilete în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 136 și 487 lei.)