Un sprijin neprețuit: Plantele cu hormoni

Redactia
- Piele întinsă, contururi ferme, păr bogat și strălucitor - frumusețea femeilor depinde de valorile hormonale. Din fericire, nu e nevoie să apelăm neapărat la pilule. Cosmetica naturistă oferă rețete pe bază de plante cu efect hormonal garantat și fără pericole -

Pielea și sânii: HAMEIUL
De sute de ani se știe că florile de ha­mei sunt un stimulent hor­­monal. Cu mult înainte de culturile industriale de azi, el creștea în gră­dina cu flori, îmbă­tân­du-le pe femei cu aroma sa nu tocmai înmires­mată, dar foarte stimulativă. Nu-i de mirare, având în ve­dere că hameiul conține 100 mg de fitoestrogen la kilogramul de flori.
Efecte: extractele din flori de hamei întăresc pielea și dau fermitate sânilor. Iată o rețetă "istorică" prin vechime și prin efect: dacă vreți să aveți sâni fru­moși, beți zilnic o cană mare de bere și un­­geți-vă sânii de trei ori pe zi cu spu­ma ei.
Pentru ten: preparați un ceai con­cen­trat din conuri de hamei. Șterge­ți-vă fața și gâtul seara și dimineața, după ce v-ați demachiat și spălat. Când stați acasă, repetați procedeul și peste zi. În plus: amestecați o linguriță de ceai concentrat în crema dvs. obiș­nui­tă.

Obraz tânăr și ferm: OVĂZUL
Sissi, celebra împărăteasă austriacă, își aplica zilnic măști de ovăz: 1/2 cană de fulgi de ovăz se a­mes­tecă bine cu 1/2 cană de lapte și se pun să dea un clo­cot pe flacără foarte mi­că, până se obține un terci mai gros (even­tual, poate fi subțiat cu lapte). Se lasă să se răcească puțin, apoi se adau­gă 2 linguri de apă de trandafiri. Se întinde cald pe față, pe gât și pe decol­teu. Du­pă 15 minute, se spală și se unge fața cu o cremă.
Efecte: ovăzul întărește țesutul, lim­­pezește și liniștește tenul. Substan­țele pe care le conține formează un soi de peliculă protectoare care acționează ca un blitz-lifting.

Ridurile: SOIA
În Japonia, soia reprezintă alimen­tul de bază. Mulți oameni de știință văd în faptul acesta explicația pentru rata scăzută de cancere din Țara Soa­relui Răsare, dar și pentru tenul extrem de întins al japonezelor.
Efecte: uleiul de soia și măștile din semințe încolțite de soia stimulează pu­ter­nic metabolismul pielii și reduc ridurile de pe obraz.
Rețetă: o dată pe săptămână aplicați pe față, pe gât și pe de­colteu comprese de tifon cu ulei de soia încălzit pe baie de aburi. Puneți dea­supra un celofan sau o folie subțire de plas­tic și un prosop. Lăsați să acțio­neze 15 minute, apoi spă­lați-vă cu apă călduță, dar fără să­pun. Tapotați-vă cu un prosop curat.

Atac la pistrui: CREȚIȘOARA
Vechii germani nu foloseau creți­șoara doar pentru forța vindecătoare pe care o are în bolile ginecologice. Ei știau că sucul din frunzele plantei (azi se obține în centrifugă) șterge pistruii, iar ceaiul de crețișoară strânge porii și potolește inflamațiile ochilor.
Efecte: ceaiul de crețișoară împie­dică distrugerea colagenului, întărește țesuturile vătămate prin sarcină, cure de slăbit și deregări hormonale.
Rețetă: Intern: faceți o cură de ceai de crețișoară (o linguriță de plantă la o cană de apă) o săptămână din fiece lună. Extern: umpleți o sticlă de un sfert de litru cu frunze proaspete de cre­țișoară. Turnați deasupra alcool de 90° și lăsați să se macereze o săptă­mână. Strecurați și puneți extractul într-o sticlă curată. În fiecare dimineață și seară, femeile care au pori dilatați și di­verse pete pe piele să se șteargă cu un tampon îmbibat în extractul de plantă, diluat cu puțină apă distilată.