Sănătate cu ALOE VERA (II)

Rodica Demian
- Rețete cu frunze proaspete -

Dismenoree
* Suc de aloe vera

Dacă suferiți de tulburări menstruale și mai ales de dureri situate în partea inferioară a abdomenului în timpul sau înaintea ciclului, aloe vera vă va reconforta în mod incontestabil. Beți, de 2 ori pe zi, câte 25 ml de suc de aloe vera.
Precizare. Consumat regulat, sucul de aloe vera favorizează regenerarea mucoasei uterine, dar și pro­ducția ciclică de progesteron și estrogen. Din păcate, nu va putea face să dispară durerile acute care înso­țesc, de obicei, această problemă.

Dureri musculare
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* Ulei de susan negru

Pentru calmarea disconfortului produs de durerile musculare, fricționați zona afectată cu o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, tăiată în două pe mijloc, și impregnată cu câteva picături de ulei de susan.
Bine de știut. Durerile musculare sunt supără­toare, ce-i drept, dar sunt lipsite de gravitate, în gene­ral. În marea majoritate a cazurilor, ele se instalează la 24-48 de ore după un efort fizic relativ intens sau neobișnuit. De cele mai multe ori, durerile dispar de la sine în câteva zile, în funcție de efortul făcut și de con­stituția persoanei în cauză. Dar ele pot fi și de origine virală, mai ales în caz de gripă sau de hepatită.

Eczeme
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* Ulei de susan negru

Dacă suferiți de eczemă, puteți trece o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, tăiată pe mijloc, și im­pregnată cu câteva picături de ulei de susan negru, peste zonele afectate.
Variantă. Puteți, de asemenea, să aplicați o com­presă îmbibată cu suc de aloe vera, care trebuie lăsată să acționeze circa 10 minute. Continuați tratamentul de câteva ori pe zi, până la vindecare. Schimbați com­presa după fiecare folosire.
Bine de știut. La modul general, eczema este o inflamație necontagioasă a pielii, însoțită de roșeață, scuame și mâncărimi dezagreabile, chiar insupor­tabile. Persoanele deosebit de sensibile știu bine ce înseamnă "puseele de eczemă", caracterizate printr-o agravare a simptomelor. Sunt perioade mai dificile, întrerupte de perioade de remisie. În funcție de tipul eczemei (atopică, seboreică, dermatită de contact), simptomele pot dura 1-2 săptămâni, sau se pot pre­lungi chiar mai mulți ani. În momentul de față, nu există un consens medical real asupra eventualelor măsuri preventive.

Entorsă
* Gel de aloe vera
* Gheață

Dacă ați făcut o entorsă, puneți gheață pe locul dureros, după care aplicați, în mod repetat, gel de aloe vera. Calmează durerea și favorizează vindecarea.

Febră
* Miez proaspăt de aloe vera
Scăderea febrei nu reprezintă o problemă. Beți de 3 ori pe zi (ideal, înaintea meselor principale) câte 1 pahar de apă, în care ați diluat, în prealabil, 2 linguri de miez proaspăt de aloe vera. Continuați tratamentul până la dispariția febrei, ceea ce, în principiu, ar trebui să se întâmple destul de repede.
Variantă. Puteți, de asemenea, să aplicați puțin miez de plantă pe frunte. O singură precauție: la anumite persoane, planta de aloe poate provoca niște pete mici roșii. Departe de a fi o "tragedie".

Ficat
* Suc de aloe vera
O cură cu suc de aloe vera s-a dovedit a fi extra­ordinară pentru regenerarea ficatului. În general, se recomandă 2 cure pe an (una primăvara, și a doua toamna), fiecare din ele pe durata a 6 săptămâni. Pe parcursul acestor cure, beți zilnic 20 ml de suc de aloe vera.
Bine de știut. Tulburările hepatice se pot mani­fes­ta prin diverse simptome, adeseori indirecte: obo­seală puternică, lipsă de energie, tulburări renale sau sexuale, un icter, o creștere anormală a volumului ab­domenului.

Gastrită
* Suc de aloe vera
Pentru a trata eficient și natural o gastrită, puteți apela, fără nicio ezitare, la sucul de aloe vera. Beți de 3 ori pe zi câte 25 ml de suc, până ce veți constata o ame­liorare netă a stării dvs. de sănătate.
Bine de știut. Gastrita, care se manifestă prin arsuri la stomac și o digestie defi­citară, este o problemă di­gestivă caracterizată prin in­flamarea mucoasei stoma­cale. Se poate întâmpla ca mucoasa însăși să fie iritată, fără ca pereții să fie afectați. Gastrita poate fi acută, și se manifestă brusc, sau cronică, și evoluează lent, pe parcur­sul mai multor ani.

Gingivită
* Suc de aloe vera
În caz de gingivită, faceți spălături bucale cu aloe vera. Beți de 3 ori pe zi, până la vin­decare, câte 15 ml de suc de aloe vera. Înainte de a-l înghiți, utilizați sucul ca pen­tru o spălătură bucală clasică, clătindu-vă bine gura cel puțin 30 de secunde (pentru impregnarea totală a țesuturilor).
Precizare. Pentru o eficiență maximă, spălați-vă pe dinți, înaintea spălăturilor bucale.

Gripă
* Suc de aloe vera
Sucul de aloe vera poate combate eficient gripa, favorizând întreg procesul de vindecare. Dacă ați făcut gripă, beți de 2 ori pe zi câte 20 ml de suc de aloe vera, până la ameliorarea stării dvs.

Hematom
* Miez proaspăt de aloe vera
Pentru a accelera vindecarea unui hematom, aplicați, pur și sim­plu, pe el, miez de aloe vera. He­ma­tomul se va vindeca într-un timp record.

Hemoroizi
* Miez proaspăt de aloe vera
* Ulei vegetal

Pentru a calma în mod natural zonele iritate, puteți efectua aplicări localizate de miez proaspăt de plan­tă, amestecat cu puțin ulei vegetal. Rețeta e simplă: tăiați o bucată de circa 2 cm grosime dintr-o frunză proaspătă de aloe vera și extrageți miezul. Lăsați-l să se macereze câteva minute în puțin ulei vegetal și zdrobiți-l, apoi, cu furculița, având grijă să se amestece bine cu uleiul. Aplicați-l imediat pe zonele de tratat, de preferat seara, înainte de culcare. Procedați la fel în fiecare zi, până la vindecare.
Precizare. Nu păstrați eventualul miez rămas după aplicare. Aruncați surplusul și preparați un amestec proaspăt în fiecare zi.

Imunitate
* Suc de aloe vera
La sfârșitul verii, când își fac apariția primele zile mai umede și mai reci, este bine să vă întăriți sistemul imunitar. Mai ales dacă o faceți pe cale naturală. Începeți o cură cu suc de aloe vera încă din primele zile de toamnă, pe durata câtorva săptămâni. Beți, deci, de 3 ori pe zi câte 20 ml de suc de aloe vera.

Luxație
* Gel de aloe vera
* Gheață

În caz de luxație, puneți gheață pe zona dureroasă după care aplicați pe ea, în mod re­petat, gel de aloe vera. Cal­mează durerea și grăbește vin­decarea.

Mâncărimi
* 1 frunză proaspătă de aloe vera
* Ulei de brusture

Există o metodă foarte simplă de calmare a mâ­ncărimilor dezagreabile: turnați puțin ulei de brusture pe zona afectată și aplicați, apoi, o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, tăiată în două pe mijloc.
Variantă. În același scop puteți să aplicați pe zona de tratat comprese îmbibate în suc de aloe vera. Lăsați să acționeze circa 10 minute și veți putea constata - cu bucurie - că mâncărimea se estompează, la fel ca roșeața de pe piele.

Stare de oboseală
* Suc de aloe vera
Dacă oboseala dvs. nu este cauzată de o maladie, puteți apela la aloe vera pentru a recăpăta puteri: beți de 3 ori pe zi câte 20 ml de suc de aloe vera, până ce vă regăsiți forma.
Variantă. Specialiștii afirmă că există o altă metodă pentru a reintra în formă, ușor mai complicată decât tratamentul de mai sus. Treceți zilnic, peste față, o bucată de frunză proaspătă de aloe vera, incizată pe mijloc, și impregnată cu câteva picături de ulei de susan negru. Se pare că e la fel de eficient ca sucul băut în fiecare zi.