Descifrați mesajele corpului: STOMACUL și DUODENUL

Andrei Cheran
- Ce împrejurări ale vieții declanșează bolile digestive -

- Când vorbim despre cauza bolilor de stomac, cea mai incriminată este alimentația, deși în marea majoritate a cazurilor suferința e provocată de stres. "Nervii la stomac", cum se spunea pe vremea bunicilor noștri, nu se văd la analizele medicale, dar sunt cu atât mai periculoși. Vă prezentăm, în paginile de față, legătura dintre emoții și ulcer, dar și cum ar trebui să acționați -

Mod de funcționare
Stomacul este partea cea mai mare a aparatului digestiv. Bolul alimentar se oprește în interiorul său, până ce este digerat. Duodenul este situat imediat după stomac. El face legătura cu intestinul subțire. Separate de către pilor, stomacul și duodenul sunt legate în mare prin același mecanism digestiv. După ce au fost malaxate și amestecate cu sucul gastric din stomac, sfincterul piloric se deschide și alimentele sunt trimise în duoden. Acesta constituie partea de început a intestinului subțire, bucata cea mai scurtă, în care se varsă secrețiile produse de către ficat, pan­creas și stomac, aproximativ 5 litri pe zi. În general, stomacul și duodenul reacționează la aceleași soli­citări emoționale. Sunt emoțiile legate de viața noas­tră relațională, socială, de relațiile cu ceilalți. O pro­blemă simplă este somatizată de către stomac. Una mai complexă atacă duodenul.

Stomacul: un malaxor perfect
Acest buzunar, situat dedesubtul coastelor din partea stângă, poate să conțină 1,5 litri de mâncare și de lichid. El secretă un mucus care îi protejează mucoasa internă atât de elementele corozive, cât și de propria sa aciditate. De asemeni, el produce până la 2,5 litri de suc gastric pe zi. Vederea, mirosul, gustul alimentelor și al băuturilor, gândurile sau evocarea unei mân­cări pot declanșa secreția acestuia. Acest suc conține acid clor­hidric, care omoară majo­ritatea bacte­riilor ingerate. Stomacul mala­xează și pre-digeră alimentele. El le varsă mai apoi în duoden, într-o ordine precisă: în primul rând zahărul, mai apoi proteinele și, în sfârșit, materiile grase, pe care le poate păstra timp de 6 ore, pentru a le face mai digerabile. Ceaiul, cafeaua, băuturile gazoase și al­coolul îi stimulează funcțiile de secreție și de eva­cuare. În plus, stomacul absoarbe apa. Când afară este foarte cald, ați observat că după ce beți apă, trans­pirați imediat. În cazul acesta, nu este vorba despre o eliminare a toxinelor, ci a apei și a câtorva săruri mi­nerale, pe care organismul nu a avut timp să le fil­treze.

Când stomacul funcționează mai puțin bine
Scopul acestui articol este de a sensibiliza cititorii la câteva simptome semnificative ale unei disfuncții, descriind, pur și simplu, micile semne ce vă pot pre­veni că stomacul dumneavoastră nu funcționează perfect și că trebuie să luați câteva măsuri de sigu­ranță. Iată ceea ce trebuie să vă avertizeze:
* o halenă acidă dimineața și în cursul după-amiezii
* crampe sau arsuri dedesubtul coastelor din par­tea stângă, uneori deasupra buricului, care se mani­festă la ora 4-5 dimineața
* o arsură ce poate urca spre esofag și regurgitări de acid în gură
* tulburări digestive, precum senzația unui sto­mac greu, care nu se golește niciodată, sau cea de sațietate prea rapidă în timpul meselor
* dureri de spate, situate între omoplați, mai ales atunci când sunteți nemâncați
* senzații de disconfort în anumite poziții, de pil­dă când stați pe burtă, presarea stomacului vă jenea­ză respirația și declanșează o stare ușoară de greață
* nu puteți menține mult timp mâinile ridicate deasupra capului și suportați cu greu hainele sau curelele prea strâmte pe talie
* râgâieli repetate, care vă dau pe moment sen­zația că relaxează tensiunea din stomac
* probleme gastrice, atunci când mâncați dulce sau beți alcool.

Persoanele "stomac-duoden"
Viața multora dintre noi e marcată de relația dintre emoție și stomac, care poate duce la boală. Stomacul reacționează la evenimente din viața socială. Duo­denul, la cele personale, profunde.

Stresul social
Să luăm un exemplu: un profesor de la un liceu mai slab trece prin încercări serioase - confruntări cu ele­vii, dezinteresul părin­ților, scepticismul superi­o­rilor săi, care nu îl susțin. Simte că a rămas fără argu­mente, inca­pabil să facă mai mult. O si­tuație de eșec inad­misibil pentru acest om, care știuse să câștige stima ele­vilor săi și a corpului di­dactic al liceului unde pre­dase mai înainte. Ba chiar era citat drept "profesor model". La început, are sen­zația că își pierde direcția: statutul său social se clatină iar cariera îi este pusă la îndoială. În acest stadiu de stres per­manent, eșecurile repetate îi afec­tează stomacul. Dar situația se agra­vează. În dezacord total cu conducerea școlii, trebuie să părăsească liceul. Devalorizat, rănit în orgoliul său, decăzut în ochii familiei și ai an­turajului, este atins în eul său profund. Încet-încet, începe să aibă dureri nocturne "ca și cum mă arde stomacul", se plânge el. Nu mai suportă cureaua de la pantaloni și are continuu eruc­tații. Uneori are pusee de căldură, care alternează cu accese de frig. E galben la față și slab. Nu mai are încredere în sine. Pasiunea sa de a preda și dorința de a-i ajuta pe elevi au dispărut, lăsând loc deznădejdii. Nu se mai regăsește în nimic. Vrea să șteargă pre­zentul și să se întoarcă în trecut. Viitorul nu mai există. Ajuns la medic, acesta i-a prescris analize care au dus la descoperirea unui ulcer duodenal.

Imaginea pe care le-o dăm celorlalți
Stomacul și duodenul sunt reprezentarea sinelui nostru, a eului, în raport cu ceilalți, cu munca și cu societatea. Pentru a trăi, trebuie să exiști din punct de vedere social. Și ce ne cere societatea? Să fim pro­ductivi, creativi în mod continuu, urmând și respec­tând regulile stabilite. A reuși să joci un rol satisfă­cător în societate cere multe eforturi. Nu este chiar așa de ușor să existăm și să ne găsim locul într-o lume care are tendința de a-i zdrobi pe cei mai slabi.

Și răspunderile rod stomacul
Stomacul este un organ foarte masculin. Se și spune, de altfel, despre un om te­merar, că "are stomacul tare". În general, ulcerele zi vizează mai mult pe bărbați și mai ales pe tinerii care au ajuns la vârsta când se construiesc din punct de vedere social, când trebuie să-și dove­dească competențele în carieră și în societate. Dar nici femeile care își asumă responsabilități profesionale din ce în ce mai importante nu sunt scutite de boli de stomac.

Probleme cu ierarhia
Fie că suntem salariați sau liber profesioniști, trebuie să dăm socoteală în fața cuiva. Salariatul - șefului său, patronul - celorlalți acționari, medicul - pacienților săi etc. În fața lor, suntem uneori obligați să lăsăm privirea în jos. Nu este vorba despre lașitate, ci despre niște reguli foarte bine stabilite. Important este să nu ne pierdem demnitatea și să rămânem respectați. Dacă ten­siunile devin prea pu­ternice, stomacul so­matizează. Persoa­nele "stomac" suportă foar­­te bine un supe­rior atunci când le este recunoscută va­loa­rea, dar nu și în clipa în care ea le este pusă la îndoială.

Intoleranța crescută la frustrare
Persoanele "stomac" care nu și-au realizat obiec­tivele se simt foarte repede frustrate. Este vorba des­pre o frustrare în raport cu ceilalți și cu scopurile care au fost stabilite. La nivelul stomacului, această frus­trare se manifestă prin crampe, arsuri și spasme. Realizarea socială nu este chiar așa de ușor de atins. Avem nenumărate motive să ne simțim frustrați în fiecare zi.

Lipsa respectului de sine
Această subestimare se situează, după cum am văzut și în cazul altor comportamente, în registrul "prea puțin", "nu destul". Cel care se subestimează se pune în pericol. El riscă să eșueze nu numai în carieră, ci și în relația cu ceilalți. Aceștia vor spune imediat: "Drept cine se crede?". După care urmează res­pingerea. Cel care se subesti­mează adoptă un comportament timid și reținut, întotdeauna sub potențialul său. Ceea ce roade rău la stomac.

Tata și durerile de stomac
Copiii care am fost construiesc adulții care sun­tem. Un copil care se simte timorat de părinții săi ajunge, la un moment dat, să se subestimeze. Un tată care afișează permanent imaginea reușitei forțează admirația copilului său. Acesta din urmă va încerca tot timpul să îl egaleze. În funcție de caracterul co­pilului, uneori, tatăl poate fi un motor excelent de dez­voltare armonioasă, alteori, o frână care duce la în­chiderea în sine și la resemnare. Nevoia de recu­noaștere și de putere a persoanelor "stomac" relevă, de cele mai multe ori, o relație conflictuală cu tatăl și o nevoie de revanșă asupra unei copilării frustrante.

A avea "stomac tare"
Expresia se referă la persoanele care se află per­manent în miezul acțiunii, fiind cât se poate de de­terminate. Pentru a se simți bine, persoana "sto­­mac" are în per­ma­nență nevoie de acțiune. Niciodată mulțumită de ceea ce reușește, vrea întotdeauna mai mult și să meargă mai departe. Spre deosebire de per­soanele "ficat", care se întorc în trecut, per­soa­na "stomac" se uită mereu înainte. Ea se fixează pe viitor, ceea ce o împiedică să aibă timp și de sinele interior, având mereu proiecte noi. Se știe că atunci când suntem absorbiți de preocupări multiple, nu avem timp să ne gândim la noi. Această proiecție în viitor poate fi văzută ca o fugă înainte, dar și ca o terapie care ne permite să ne dominăm anxietatea profundă care ne blochează. Pentru a evita situațiile de eșec, persoana "stomac" este super-activă, acce­lerează ritmul vieții, e aflată permanent în stare de efervescență, în permanentă căutare de soluții și de idei. Ea dezvoltă o puternică creativitate, care poate fi expresia pozitivă a unei anxietăți. Se simte și vrea să fie responsabilă pentru tot. Își creează responsabilități suplimentare, peste obligațiile curente. Va merge, de exemplu, duminica la serviciu, să facă ore suplimen­tare, sau își va lua de lucru în vacanță. Această formă de excitație poate să ducă până la paranoia. Vrea așa de mult să convingă și să izbândească, încât atunci când nu este înțeleasă în avântul ei se simte agresată sau neiubită. Nu suportă să fie criticată sau să nu fie urmată în actele și ideile sale. Nevoia exacerbată de a fi în acțiune, de a se depăși și de a se proiecta în viitor poate declanșa, uneori, crize de agresivitate care stimulează pe loc nivelul cortizolului și, ca efect, creșterea acidității stomacului.

O ambiție pronunțată
Stomacul și duodenul sunt în strânsă legătură cu nevoia de recunoaștere socială și cu eforturile făcute pentru a avea un rol onorabil în societate. Ele evocă imaginea pe care ne-o dorim și vrem să le-o dovedim și celor­lalți. Dacă nu reușim, poate să devină "dureros", la modul pro­priu. Majoritatea ambițio­șilor fără margini suferă de stomac. Ambiția este un mijloc de a ne realiza. Dar când ea devine un scop în sine, se poate întoarce în mod periculos împotriva noas­tră, mai ales în caz de eșec. Dacă este dublată de o trufie fără rost, care se plasează dincolo de satisfacția muncii bine făcute, pagubele vor fi și mai mari.

Seducția și instabilitatea
Persoanelor "stomac" le place jocul seducției. Ele au tendința de a seduce mai degrabă pentru a cunoaște succesul, decât din interes pentru partener. Este de multe ori un joc social. Atenție! Fiți vigilenți cu astfel de oameni. A plăcea, a seduce, a convinge, a reuși nu se obțin fără o oarecare doză de gelozie față de cei care reușesc mai bine și mai repede. Iar gelozia cronică afectează stomacul și inima. În acest vârtej de cuceriri, persoanele "stomac" pot să se dove­dească de o mare generozitate, fie într-un fel spontan și dezinteresat, fie pentru a-și arăta puterea, în funcție de circumstanțe și de anturaj. În timp foarte scurt, ea poate trece de la aroganță la umilință. Puternică cu cei slabi, slabă cu cei puternici! Poate, de asemeni, să navigheze între egoism și altruism. Egoismul este dificil de suportat, al­truismul interesat, care servește la a seduce, este la fel. Victima ca­re realizează că a fost păcălită printr-un joc de seducție are resen­timente. Iar cel sau cea care a încercat să pro­fite sentimental de ea nu este ferit(ă) de represalii.

Frică față de eșec
Persoana "stomac" are o nevoie extremă de a se simți susținută în tot ceea ce întreprinde. Ea dezvoltă multă energie pentru a plăcea și a convinge. Dacă nu reușește, consideră pe loc că a eșuat. De fapt, ea se teme de eșec și îl suportă greu. Este personajul tipic care ilustrează zicala "a reuși în viață sau ați reuși viața". Încercând permanent să convingă, să reu­șească, cel care ține neapărat să fie sub reflectoarele scenei creează o prăpastie între el și ceilalți. Se izolează până ajunge să se simtă neînțeles, neacceptat și neiubit. Uneori are dreptate. Anturajul în care trăiește, care nu este ghidat de aceleași ambiții sau motivații, pur și simplu nu dorește să îl urmeze în ambițiile lui.

Furia spontană
Când un eveniment ne înfurie, fie reacționăm pe loc și ne exprimăm furia țipând sau gesticulând, fie o refulăm și nu lăsăm să se observe nimic. Furia impul­sivă vizează stomacul. Re­sim­țim un junghi sau o arsură în momentul când reacțio­năm verbal sau gestual. În schimb, furia reținută are efect asupra ficatului și, mai ales, a splinei.

Preîntâmpinarea bolilor de stomac

Pe plan fizic

* Renunțați la fumat. Nu vă este un prieten bun. Amestecat cu saliva, tutunul devine extrem de toxic pentru stomac.
* Persoanele pe care le doare sto­macul sunt adesea active, ba chiar hiperactive. Activitatea fizică este primordială la acest tip de simptome, până când prea­plinul de energie se varsă direct în stomac. Sunt de preferat activitățile fizice care obosesc: mersul cu bicicleta, alergarea, plimbările lungi, schiul de fond.

Pe plan alimentar
* Evitați hrana rece. Recele are tendința de a bloca stomacul, care se golește greu. Dacă aveți stomacul fragil, nu începeți mesele cu feluri reci. Este de preferat o supă caldă, pentru că destinde stomacul. Orientalii știu acest lucru și o mănâncă ori de câte ori au ocazia, dimineața, la micul dejun, seara, la cină sau la sfârșitul meselor.
* Evitați zaharurile rapide, de exemplu cele pe care le adăugați în băuturi și în alimente. Ele vor spori aciditatea stomacului, mai ales dacă sun­teți nemâncați. Cea mai periculoasă este ab­sorb­ția de zahăr la sfârșitul dimineții și după-amiezii.
* Evitați alimentele grase. Sporesc aciditatea din stomac.
* Atenție la administrarea de aspirină și la anti-inflamatorii. Ele împiedică mucusul pro­tector al peretelui stomacal să își îndeplinească funcția. Dacă vă doare stomacul sau dacă aveți gastrită sau ulcer evitați-le categoric.
* Mese dese și mici - cele trei mese de peste zi cu care suntem obișnuiți e un obicei cultural. Nu corespunde necesităților noastre biologice. Patru-cinci porții mai mici pe zi furnizează orga­nismului un aport regulat de hrană și energie. Me­sele mici obosesc mai puțin sistemul digestiv și metabolismul. Asta evită supraîncărcarea stoma­cului și dificultățile digestive.
* Mestecați bine - dacă vreți să trăiți mult, fiți amabili cu sistemul digestiv. De câte ori luați o îmbucătură, mestecați-o până simțiți că se transformă în pastă. Alimentele vor fi predigerate de salivă și vor evita oboseala stomacului. Saliva conține enzime care facilitează digestia și permit o mai bună asi­milare a vitaminelor și a oligoelementelor.
* Remedii cu plante - medicina chineză reco­man­dă cu precădere trei plante, pentru prevenirea bolilor de stomac: menta, ghimbirul și mușețelul. Se bea câte o infuzie, preparată dintr-o lingură de ames­tec de plante (1 linguriță din fiecare), după masa de prânz.

Trebuie eliminate și alimentele acide?
În general, ele nu sunt recomandate, totuși, pot avea efecte benefice. Stomacul se scaldă într-o aci­ditate care este cu mult mai puternică decât aceea a alimentelor pe care le ingerăm. Unele alimente acide au tendința de a crește eva­cuarea stomacului. Dacă, de exemplu, un suc făcut din­tr-o lămâie întreagă nu este tolerat de stomac, câteva pică­turi tur­nate într-un pahar cu apă călduță vor facilita diges­tia. Cu toate acestea, persoa­nele cu stomac sensibil ar face bine să evite băutul pe sto­macul gol, la începutul mesei și în timpul nopții.

Alimente ce trebuie evitate
* Lămâia și oțetul, în cantități mari, portocalele, zahărul, ciocolata, alcoolul. Ciocolata, combinată cu alcoolul, seara, înainte a de vă culca, este cumplită pentru stomac. În plus, alcoolul crește aciditatea sto­macală și facilitează refluxul gastric în timpul nopții.

Pe plan psihologic
Persoana "stomac" este activă, chiar hiperactivă. Pentru a-și demonstra valoarea, se supune la provocări, nu totdeauna raționale. Iată câteva tehnici menite să le potolească ardoarea:
* Practicarea de activități fizice obositoare elimină preaplinul de energie: bicicletă, mers pe jos, excursii, jocuri de echipă cu min­gea.
* Gimnastică chinezească, yoga, relaxare prin respirații totale (abdominale).
* Consolare din partea celor apropiați: "muncești prea mult", "te sacrifici", "nu vei rezista în ritmul acesta" etc.
* Orientarea atenției către stomac. Încercați să conștientizați cum se simte. Dacă stomacul dvs. ar putea vorbi, ce v-ar spune? Ce sentimente, energii sau întâmplări acumulați, așa încât vă doare sto­macul? Imaginați-vă un foc violet. Imaginați-vă cum vă scoateți din stomac toate grijile, nervozitatea, vinovăția, neliniștea și durerile și le aruncați în acest foc violet.
* În caz de criză, repetați cuvintele "trece, trece, trece", până simțiți că durerea s-a dus.
* Imaginați-vă cum în stomacul dvs. răsare o lumină puternică, aurie, care îl curăță, îl vindecă și îl umple de energie.
* Alegeți culorile verde, galben și albastru.