Răspuns pentru CARMEN CRISTIAN - Galați, F. AS nr. 1201 - "Unchiul meu are doar 43 de ani și suferă de neoplasm faringo-laringian"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În afară de fumat și consumul de alcool (factori principali de declanșare), există și alte cauze posibile ale cancerului larin­gian, cum ar fi dieta bazată în special pe alimente prăjite sau intens proce­sate industrial, pe carne roșie, grăsimi animale și, în același timp, săracă în legume sau fructe proaspete. Toto­dată, expunerea profesională la anu­mite substanțe poate favoriza apariția acestui tip de cancer (gaze produse în timpul vopsirii, inhalarea de azbest, praf de cărbune, formaldehida sau nichel). Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul și proba­bi­litatea genetică, care poate reduce capacitatea larin­gelui de a repara țesuturile afectate de agresiunea factorilor de mediu.
Este important să se știe că, în mare măsură, acest tip de cancer poa­­te fi tratat cu succes dacă este depistat precoce, orice tergiversare sau igno­rare a simptomelor defini­torii (durere la înghițire, tuse persis­ten­tă, respi­rație dificilă, modificarea timbrului vocii, scăderea ponderală inexpli­ca­bilă etc.) putând duce la răs­pândirea neoplasmului în alte re­giuni ale gâtu­lui sau chiar mai departe.
Acest tip de cancer se poate trata în mai multe moduri, dar alegerea tratamentului adecvat trebuie să țină cont de stadiul în care se află boala (stadializarea TNM), etajul laringian în care s-a dez­voltat (supraglotic, glotic, subglotic) și agresivitatea histologică. Chimioterapia, radiote­rapia, terapia biologică sau tratamentul chirurgical sunt metode consacrate în abordarea neoplasmului laringian, iar conduita terapeutică va fi stabilită de medicul onco­log în funcție de particularitățile cazului în discuție. Totuși, trebuie menționat că radioterapia este, de multe ori, singura terapie cu potențial cura­tiv pentru această condiție patologică, mai ales dacă neoplas­mul se găsește în stadiul I sau II.
Chiar dacă, în urma tratamentului, cancerul a fost eradicat complet, posibilitatea unei recidive rămâne prezentă, mai ales în primii ani, astfel că monito­rizarea periodică (examinare clinică, laringoscopie, teste imagistice) trebuie să fie frecventă în această perioadă.
Abordarea naturistă complementară a cancerului laringian și a altor tipuri de neoplazii din sfera ORL trebuie să țină cont de unele aspecte importante (sta­diul evolutiv, antecedentele patologice, alte boli cro­nice în desfășurare, medicația curentă etc.) și, de aceea, tratamentul trebuie inividualizat și adaptat or­ganismului unchiului dvs.
Cu titlu informativ, vă recomand să abordați un protocol terapeutic bazat pe remedii ca Artemisinin, Arabinoxilan, vitamina B 17, gargarisme cu infuzie de mărul-lupului, Curcumina și Avemar. Sigur, există și alte combinații terapeutice naturiste, dar despre ele putem discuta telefonic. Să auzim numai de bine!


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Mama mea are o formațiune hepatică"
(Răspuns pentru CAMELIA - București, F. AS nr. 1200)


La nivel mondial, cancerul hepatic este al cincilea ca frecvență, având și o rată de apariție din ce în ce mai mare. El poate să apară inițial în ficat sau poate fi o metastază a cancerului renal, mamar, ovarian, pulmonar, pancreatic, de colon.
Posibilitățile de tratament dispo­nibile în prezent sunt rezecția chi­rur­gicală a tumo­rii, transplantul he­patic, redu­cerea sau distrugerea tu­mo­rilor prin chimio și radio-em­bo­lizare (reducerea vasculari­zării tu­mo­rii), crioterapia (distrugerea tu­mo­rii prin frig), electrorezecția, chimioterapia, radio­terapia, imunoterapia. Ale­gerea metodei de trata­ment este stabilită de medicul oncolog și depinde de factori cum ar fi tipul, dimensiunea, numărul și loca­lizarea tumorilor, starea generală de sănătate a bol­navului (infecțiile cu virusuri hepatitice B și/sau C, ciroză, diabetul, alcoolismul, excesul de fier sau cupru etc.). Un progres important în tratamentele oncologice a fost făcut prin descoperirea mecanis­melor de apariție și multiplicare a celulelor tumorale cum ar fi apoptoza și neoangiogeneza. Aceste desco­periri au dus la elaborarea unor medicamente care re­duc mecanismele cancerului, numite "terapii mole­culare țintite" (acționează asupra celulelor tumorale, fără toxicitate pe celulele sănătoase). Eficiența tra­tamentelor oncologice, inclusiv a "terapiilor molecu­lare țintite" poate fi îmbunătățită prin asocierea aces­tora cu substanțe bioactive standardizate, extrase din plante. Aproximativ 80% din pacienții cu cancer folosesc și produse naturale pentru îmbunătățirea capacității de vindecare a cor­pu­lui. De exemplu, sulforafanul este o substanță cu efect de îm­bunătățire a structurii și a func­țiilor hepatice și de prote­jare a structurii ADN-ului și a divi­ziunii celulare sănă­toase. Din­tre legume, broccoli con­ține sul­forafan gluco­sinolat, dar aces­ta are eficiență numai sub influența enzimei mirozinaza. Deci, nu orice produs care con­ține extract uscat de broccoli ofe­­ră sul­fo­rafan, cauza fiind lip­­sa miro­zinazei din aceste pro­duse!
Produsul Brocco Max(R) - Se­com conține atât sul­fo­rafan glu­co­zino­lat din broccoli, 30 mg/ capsula, cât și en­zima mirozinaza, care asigură trans­formarea sul­fo­rafanului gluco­zi­nolat în sulfo­rafan activ biologic.
Vă reamintim că în Centrul de Medicină Inte­gra­tivă Secom(R), programele de tratament natural sunt elaborate pe baza analizei holistice a fiecărui caz în parte, urmărindu-se: reducerea unora dintre meca­nis­mele specifice implicate în creșterea și progresia can­cerului (ex. prin efect imunostimulator, antiviral, apop­totic); reducerea toxicității tratamentelor onco­logice; susținerea funcțiilor ficatului (hematopoieza, termoreglarea, metabolizarea proteinelor, lipidelor, glucidelor, stocarea sângelui, fierului, vitaminelor, detoxifierea, menținerea echilibrului electrolitic); ame­liorarea reacțiilor secundare ale tratamentelor alo­pate.
Evaluarea stării globale de sănătate a pacientului, etapa esențială în elaborarea programului de tratament, se face pe baza analizelor medicale dar și a testării EIS (electroscanarea interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afec­țiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, en­docrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neu­ro­logice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin ana­lize sanguine sau imagistice. Testarea permite și urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute prin administrarea tratamentului comple­men­tar adecvat. Abordarea integrativă a pacientului și calitatea excepțională a produselor Secom(R) (peste 250 tipuri), care conțin extrase inovatoare din plante, sunt factori esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile și în cazul mamei dvs. dar și al altor bol­navi care solicită în paginile acestei reviste programe de tratament natural.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Caut un remediu naturist pentru osteoporoză"
(Răspuns pentru IOANA V. - Galați, F. AS nr. 1199)


Osteoporoza este o boală metabolică cauzată de reducerea unor secreții hormonale, dar și o boală osoasă, prin efectele produse asupra oaselor, res­pectiv demineralizarea și pierderea elasticității.
* Rezultate foarte bune în tratarea osteoporozei se obțin prin schimbarea alimentației și adăugarea de alimente ca: broccoli, citrice, lapte de soia, migdale, susan, tofu, lapte de vacă de țară. Este necesară și o dietă personalizată pentru a regla metabolismul și pentru a vă întoarce la greutatea optimă.
* Un alt factor important este mișcarea în aer liber. Recomand mersul rapid cu ajutorul bețelor de drumeție și elongațiile.
* Soarele este un alt element de bază în cadrul tra­ta­mentului, ale cărui efecte benefice sunt de ne­con­testat. Este obligatoriu să stați la soare în zilele în­so­rite de iarnă, iar vara, plaja este foarte indicată. Ac­tivarea vitaminei D se realizează cel mai bine cu ajutorul ultravioletelor.
Nu tre­buie uitat și rolul suplimentelor, ce au o importanță deosebită, ele aducând în orga­nism substanța activă, fără încărcă­tură glicemică și fără calorii.
* În această patologie este indicat să încărcăm organismul cu un calciu în for­mă chelată, ce nu se depune în țesuturile moi.
* Un alt supliment important este Vitamina C. Atenție însă, pentru că există multe variante de vita­mina C sintetică pe piață, versiuni care nu au efectele scontate. Mai mult, vitamina C nu se depozitează, iar timpul de metabolizare este foarte scurt, de aceea va­rianta cea mai bună este cea cu eliberare controlată.
Ar mai fi și alte suplimente ce se pot adăuga în funcție de patologia de bază a fiecărei persoane. La baza acestei afecțiuni pot sta atât hipotiroidia, cât și un diabet zaharat. Profilul nutrițional se stabilește cel mai bine în urma unui consult medical.