VIRGINIA NICOLAU - "Terapia Bowen n-are legătură cu paranormalul și nici cu bioenergia"

Florentin Popa
Terapia Bowen

Stau întins pe un pat de masaj, într-un cabinet cochet din Capitală. Lumina difuză îndeam­nă la meditație, și chiar reușesc să-mi șterg pentru un timp gândurile ce-mi inundă mintea... Mă trans­pun pe un vârf de munte și admir un fantastic apus de soare, care îmbracă brazii falnici din vale în sclipiri portocalii. Simt, din când în când, împunsături scurte pe trup, dar nu mă opresc din visare. Nu știu câtă vreme a trecut; și nici nu-mi pasă, de fapt. E o stare plăcută, ca o plutire prin văzduhul aprins. Când termin ședința de terapie și mă ridic, se întâmplă ceva și mai ciudat: tălpile nu-mi simt greutatea, iar mintea mă lasă să zbor mai departe, în neant. E prima ședință de terapie Bowen pe care-am făcut-o. Nu știu dacă-mi face bine sau nu, pentru că nu sufăr de vreo boală anume. Dar știu că starea aceea aș vrea s-o trăiesc la ne­sfârșit!

O terapie manuală, care stimulează autovindecarea

- Prea puțin cunoscută în țara noastră, terapia Bowen promite performanțe deosebite, în foarte multe afecțiuni. Care este originea ei?

- E o poveste interesantă: australianul Thomas Ambose Bowen a conceput această terapie prin anii '50. Soția sa suferea de astm bronșic și avea nevoie frecvent de spitalizare. Tom a început să-i aplice o me­todă proprie de tratament, pentru a o ajuta să scape de crizele de astm. Starea lui Jessie se îmbunătățea con­stant, astfel că, la un mo­ment dat, n-a mai avut nevoie de medicamente sau de spitali­zare. Vestea că Tom a descoperit o nouă metodă terapeutică s-a răspândit repede în oraș. Seara, după ce venea de la muncă, el se ocupa în propria casă de toți cei care îi cereau ajuto­rul pentru diferite probleme de sănătate. La începutul anilor '60, Tom Bowen și-a des­chis o clinică, unde îi trata pe bolnavii de astm, dar și pe cei cu afecțiuni organice, probleme emoționale și mentale. Iar rezul­tatele erau din ce în ce mai spectacu­loase! Deși nu avea studii medicale, Tom Bowen a de­venit un tera­peut foarte respectat și a ajuns să tra­teze 13.000 de oameni pe an. Rugat insistent de mulți pa­cienți să-i inițieze în tehnica sa de tratament, abia în 1974 a ac­ceptat ca medicul Oswald Rentsch să-i consemneze metoda. În România, terapia Bowen a ajuns abia prin 2006, însă după zece ani de terapie, avem deja nume­roși terapeuți valoroși în întreaga țară.

- În ce constă și cum acționează această terapie?

- Bowen este o terapie manuală, bazată pe stimu­larea mecanismelor de autovindecare ale organis­mu­lui. Tratamentul constă în aplicarea unor mișcări deli­cate, dar ferme, cu degetele, pe anumite puncte ale cor­­pu­lui, cu pauze de câteva minute între mișcări. Pau­zele sunt importante, deoarece îi oferă corpului po­­sibilitatea să prelucreze mesajele transmise către creier. Terapia Bowen echilibrează sistemul nervos vegetativ, fapt ce duce la o "reamintire" a stării de să­nă­tate preexistente. Mișcările creează fluxuri de ener­gie ce trimit impulsuri către creier, care induce ime­diat relaxarea și reducerea durerii. Bowen este o teh­nică extrem de simplă în aplicare, dar totuși sofisticată în esență: nu acționează doar la nivel fizic, ci și asupra psihicului. În plus, influențează benefic biochimia organismului. Practic, terapia ajută trupul să urmeze legile naturale care stau la baza funcționării sale armo­nioase, ca un întreg. Inteligența naturală a corpului decide ceea ce îi este necesar pentru a-și reveni. Tera­peuții Bowen nu sunt vindecători cu calități paranor­male, cum cred unii. Ei nu pun diagnostice și nici nu trebuie să fie medici sau cadre medicale. Iar terapia Bowen nu are nimic în comun cu bioenergia.

Remediu pentru o mulțime de boli

- În ce afecțiuni dă cele mai bune rezultate?

- Orice afecțiune poate fi ameliorată sau tratată prin terapia Bowen. Răspund foarte repede și bine pro­blemele musculare și articulare (gonartroze, umeri înțepeniți, entorse, luxații) și problemele coloanei ver­tebrale (spondiloză, lombosciatică, discopatie, hernie de disc, scolioză, cifoză). Rezultate foarte bune am avut și în torticolis, pelvis înclinat, diferențe între mem­brele inferioare, sechele după rahitism, fibro­mial­gie (sindrom de durere cronică manifestat prin durere difuză și sensibilitate în mușchi, ligamente și ten­doane, tulburări de somn și slăbiciune fizică) - ca­zuri în care terapia Bowen ameliorează durerile ime­diat, iar continuarea tratamentului ajută la reinstalarea stării de sănătate și echilibru!
Lista afecțiunilor care se pot trata cu ajutorul tera­piei Bowen este însă mult mai lungă: astm bronșic, bronșite, rinite alergice, vegetații adenoide, otite, sinu­zite, enurezis nocturn, migrene, probleme diges­tive (reflux gastroesofagian, esofagită de reflux, gas­trită, colon iritabil, constipație), probleme hormonale (chisturi ovariene, infertilitate, menopauză precoce), probleme uro-genitale (fibrom uterin, prolaps de uter, prolaps de vezică urinară, boli ale prostatei), proble­me emoțio­nale (stres, tensiune nervoasă, depresie, confuzie, atacuri de pa­ni­că, anxietate), probleme renale (nisip și pietre la rinichi, infecții urinare) sau ale organelor interne (steatoză hepatică, hepa­tite, cal­culi biliari etc.), de­reglări ale glandei tiroi­de (hipertiroidie, hi­poti­roidie, noduli tiroidieni).
Eficacitatea terapiei Bo­wen în tratarea migre­nelor are rezultate pozitive în peste 80% din cazuri, iar în cazul astmului bronșic, se constată reducerea frec­venței cri­zelor la 83% dintre pacienți!
Rezultate surprinzătoare au fost obținute în bolile neuro­lo­gi­ce: Parkinson, sechele după A.V.C., para­lizie facială, distrofie mus­cu­lară, tetrapareză spastică, scle­roză multiplă, autism, A.D.H.D. Terapia Bowen are rezultate în­cu­­rajatoare la persoanele cu para­lizie cerebrală: au o atitudine mai calmă, li se îmbună­tățesc echilibrul și controlul capului, le crește puterea de concentrare și de înțelegere.
Tehnica Bowen ajută și la îmbunătățirea circula­ției limfatice. Pacienții cu limfedem primar și edem limfovenos se simt mai bine și se mișcă mai ușor după terapie. Pacienților li se recomandă ca după ședință să facă o plimbare, să nu stea așezați mai mult de jumă­tate de oră, pentru a stimula circulația limfatică, și să bea apă - 30 ml/kg corp zilnic, pentru a ajuta orga­nismul să elimine toxinele și pentru a optimiza pro­ducția celulară. S-a constatat că după o ședință Bowen se triplează producția de celule nediferențiate, care sunt trimise acolo unde este nevoie de ele!
Bolile autoimune (alergiile, diabetul, boala Lyme, psoriazisul, poliartrita reumatoidă, spondilita anchi­lopoietică) răspund la fel de bine la tratament.
Femeile însărcinate pot apela cu încredere la aceas­­tă terapie, pentru că e cea mai sigură și eficientă metodă de tratament. Ele scapă de grețuri, constipație, dureri de spate, edeme. Copilul se dezvoltă armonios, nașterea este mai ușoară, lactația se instalează mai repede. Nou-născutul până în 6 luni poate beneficia de procedura Baby Bowen, care atenuează șocul tra­va­­liului, calmează colicile și alungă insomnia.

Niciun pericol!

- Ce avantaje are terapia Bowen față de alte terapii naturale?

- Cel mai important aspect este că funcționează la 97% dintre pacienți. Terapia nu are contraindicații, nu face rău, nu este deloc invazivă și poate fi aplicată la nou-născuți, femei însărcinate, sportivi, bătrâni, chiar și la animale. La copii și la tineri, rezultatele sunt chiar spectaculoase! În plus, rezolvă simultan mai multe probleme de sănătate. E relativ ieftină (50 lei/ședința) și accesibilă, pentru că sunt terapeuți calificați în toată țara. Terapia Bowen este recomandată și oamenilor sănătoși, pentru reglarea imunității și a sistemului hor­monal, echilibrarea organismului, combaterea stresu­lui, îmbunătățirea somnului, scăderea anxietății și pre­venirea apariției bolilor. Făcută periodic, terapia Bo­wen ne dă un tonus deosebit și posibilitatea să ne reechilibrăm singuri, din interior. Oricine poate învăța această tehnică, pentru a-și ajuta și semenii, la nevoie.

- Cum ați ajuns practicantă Bowen?

- Nu întâmplător m-am apropiat de terapia Bowen. A fost un moment în viața mea când am avut mare nevoie de aju­tor pentru băiatul meu, care avea tulbu­rări de dezvoltare. A vorbit abia la 5 ani și avea mari probleme cu oasele. Ca orice mamă, am cău­tat perma­nent soluții de tratament, dar me­di­­cina clasică nu îl putea ajuta. Între timp, și starea mea de sănă­tate se deteriorase, din cauza stre­sului permanent la care eram su­pu­să. Eram foarte afec­tată de sta­rea lui, îmi fă­ceam griji că nu va mai putea să meargă la școală, că nu se va integra într-un colectiv, alături de alți copii. Începu­sem să am tot mai des tulbu­rări digestive, iar medicii m-au diagnosticat cu boală de reflux esofagian. Nici pe plan psihic nu stăteam mai bine - psihiatrul la care am ajuns mi-a spus că sufăr de anxietate. De par­că nu era de ajuns, m-a pus la pă­mânt o alergie puternică, de care n-am putut scăpa nici cu trata­ment homeopa­tic. Eram pur și simplu disperată! Când am aflat de cursurile Bowen, n-am stat de­loc pe gânduri. M-am agățat de această terapie "cu dinții"! Era ultima solu­ție. Și am învățat din greu! La început, lu­crând asupra mea, n-am simțit mare lucru. Dar, încet, încet, am scăpat de anxietate, mi s-au rărit și crizele diges­tive, aler­gii făceam foarte rar, mă simțeam din ce în ce mai bine. Mi-a revenit optimismul și am înce­put să-i fac terapie și copilului meu. Evoluția stării lui de sănă­tate a fost mai lentă, dar rezultatele finale mi-au depă­șit așteptările. Băiatul meu are acum 12 ani, merge la o școală normală, vorbește foarte bine, se exprimă co­rect. De curând, a început cursurile de lim­bă germană și se descurcă perfect. S-a dezvoltat armo­nios, chiar dacă încă mai are unele probleme cu oa­se­le. Sunt feri­cită că am descoperit această terapie, care pe noi ne-a ajutat într-un moment de mare deznădejde. Pot spune că terapia Bowen mi-a schimbat viața! Nu credeam că voi ajunge vreodată terapeut, n-am avut niciodată ap­ti­tudini pentru tehnici manuale, însă totul se învață...


D-na VIRGINIA NICOLAU poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață "Armonia" din str. Italiană nr. 13, ap. 3, sector 2, București, tel. 0314.379.629, 0766.298.458, 0735.143.176