O rușine de Parlament!

Ciprian Rus
Doar 30 de deputați s-au aflat, lunea trecută, în plenul Camerei, în timpul dez­ba­te­rilor pe proiectele de au­tostrăzi din România.

O demonstrează poza pe care și-a făcut-o cu telefonul mo­bil, de la tribuna sălii de șe­dințe, deputatul Remus Cer­nea, pentru a demonstra interesul pe care colegii săi îl au față de una dintre temele cele mai de­li­cate ale ultimilor 20 de ani. În timp ce pu­ținele tronsoane realizate prin țară crapă la doar câteva luni după ce sunt inaugurate cu fastul cuvenit unor mari capodopere ale umanității, iar Autostrada Transilvania nu e gata nici pe sfert la patru ani de când ar fi trebuit dată în funcțiune, aleșii își găsesc altceva de făcut, în loc să-și bată capul cu astfel de probleme. În schimb, când e vorba să-și voteze privilegii (vreo 350 de foști depu­tați s-au înscris deja pentru pensii spe­ciale, cuprinse între 1.500 și 4.600 de lei, bo­nus la pensia pentru meseria de bază) sau să își apere colegii penali, unul nu lipsește! Ce-i drept, au avut ceva treabă în ultimii ani, căci cererile de încuviințare a arestului pre­ventiv trimise dinspre DNA au curs înspre Palatul Parlamentului mai ceva ca flu­xurile de știri... Numai că și aici parla­men­tarii au profitat de fiecare ocazie, pen­tru a-și da arama pe față: când a fost vorba să o înfunde pe Elena Udrea, au fost în stare să lucreze și-n schimbul trei, când a fost vor­ba de prieteni de gașcă, precum Mădălin Voi­cu, s-au opus pe față unei judecări echitabile.
Iar nesimțirea nu se oprește aici. Redemptive, pe zi ce trece, tupeul răsare mai abi­­tir, ca și cum duhurile comunismului ar mai bântui încă prin Casa Poporului, la un sfert de veac după căderea regimului lui Ni­colae Ceaușescu. În cel mai pur stil al Ple­­narelor PCR, majoritatea parla­men­ta­rilor, con­centrați în jurul PSD, și-a făcut un obi­cei din chemarea la ordin a premierului Da­cian Cioloș, ori de câte ori li se pare că țara arde. Nu e vorba, desigur, despre si­tua­ția autostrăzilor - căci mai-marii noștri fo­lo­sesc escorte ale Poliției sau avioane, atunci când se grăbesc - ci despre răfuielile unor firme private cu Fiscul, clarificate deja de sentințe judecătorești definitive. Că în­tâm­plarea nu e una izolată, o dovedesc ame­­nințările transmise mai întâi de pre­șe­dintele PSD, Liviu Dragnea, în privința unei mo­țiuni de cenzură după scandalul ANAF - Antena 3, iar apoi de deputatul PSD Șerban Ni­colae, care a și prezentat, de altfel, co­legilor, un proiect de moțiune in­ti­tulat "Ex­perimentul guvernului tehnocrat tre­buie să înceteze". Dacă se mai îndoia ci­neva de adevăratele "sentimente" ale parla­men­ta­ri­lor față de noul guvern, adică dis­cre­ditarea cu orice preț și prin orice mij­loace a pu­ținilor specialiști care se mai chi­nuie să pună un pic de ordine în România, acum nu mai e nici un dubiu. Degeaba a în­cer­cat să o scalde Liviu Dragnea, retractând ideea mo­țiunii, "generată de emoția ge­ne­rală și de dorința de a apăra cu toate puterile mele libertatea de exprimare și libertatea pre­sei", că mai mult s-a înfundat, nepu­tân­du-se abține să-i arate pisica premierului Cioloș: "PSD nu depune moțiuni de cen­zu­ră pentru imagine. PSD chiar ar avea pu­te­rea, îm­preună cu aliații săi, să pice gu­vernul!".
Cu un astfel de Parlament și lipsit de spri­jinul unui președinte care își pierde pe zi ce trece credibilitatea, Dacian Cioloș are luni grele în față. Dar și o carte mare de ju­cat! În troaca de porci a politicii ro­mâ­nești, el și câțiva dintre oamenii lui sunt sin­gu­rele licăriri de speranță.