Ce trebuie să mai știți despre urzici

Redactia
Cură cu semințe de urzică

Semințele de urzică sunt bogate în hormoni naturali, cu mare putere energizantă. Ele stimulează func­țiile corpului, în caz de oboseală, anemie, epuizare nervoasă. Au efect puternic de întărire a memoriei și de combatere a fenomenului de uitare, care apare la persoanele de vârsta a doua. Pentru o cură de 2-3 săptămâni, se iau trei linguri de semințe uscate de urzici, zdrobite în piuliță și ames­tecate cu miere.

Cură cu suc de urzici, contra anemiei

Dimineața, la prânz și seara, înainte de masă, se ia câte o lingură de suc de urzici proaspăt presat, diluat cu puțină apă. Pro­gresiv, doza poate fi sporită la 10 linguri pe zi. Tra­tamentul poate fi folosit cu succes și în următoarele împrejurări: pierdere de sânge (accidente, operații), menstre puternice, sarcină, inflamații digestive, infec­ții renale cronice, hemoroizi cu sângerări, viermi in­tes­tinali, lipsă de vitamine, de fier, exces de medi­camente.
Ca sprijin suplimentar pentru cura cu suc de urzici se recomandă sucul de sfeclă roșie și de struguri negri, înlocuirea zahărului cu miere, consumul de spanac, ficat de vițel, multă mișcare în aer liber.

Cum se prepară sucul de urzici


Pentru obținerea sucului, urzicile se recoltează primăvara, astfel încât să fie fragede, crude. Se curăță de codițe și impurități, se pun în strecurătoare și se spală sub jet de apă, după care se lasă să se scurgă. Se introduc frunzele și tulpina în mașina de stors. Sucul obținut se lasă circa 20 de minute să se limpezească și se strecoară prin tifon. Se consumă imediat după ce a fost obținut, ca atare sau în combinație cu suc de mor­covi. Se servește la temperatura camerei, în pahare de băuturi răcoritoare sau în pahare de apă. Pentru con­sumul imediat, se poate păstra 4-6 ore la frigider. Pen­tru un timp mai îndelungat (circa 12 ore), se păstrează prin congelare. Pentru a-și menține culoarea, sucul se amestecă cu zeamă de lămâie (3 linguri la 1 l de suc) sau vitamina C pulbere (1 lin­gu­­riță la 1 l de suc). Se toarnă în tava pentru cuburi de ghea­ță și se introduce la con­gela­tor. Cuburile se scot din tavă și se pun într-o pungă de poli­etilenă, care se păstrează în coșul con­gelatorului. Sucul se poate con­gela și în pahare de polietilenă. Pentru consum, cu­burile se scot din conge­la­tor, se pun în paha­re, se lasă să se decongeleze și se consu­mă imediat. Se adaugă cuburi de suc de morcovi sau suc din morcov proaspăt.

Sirop de urzici

Ingrediente: 1 kg urzici, 3 pahare apă, 500 g mie­re. Urzicile se dau prin mașina de tocat, iar pasta obținută se pune la fiert în 3 pahare de apă. Se stre­coară prin tifon, sucul obținut se amestecă cu 500 g mie­re, se mai adaugă 1 pahar cu apă și se fierbe din nou până se îngroașă. Se ține în sticle la rece.

FRUMUSEȚE

Rețetă contra căderii părului

* Se pun la foc 100 g frunze proaspete de urzică, cu 1/2 l oțet de mere și 1/2 l apă rece. Se lasă să fiarbă 5 minute, se pune la răcit, apoi se strecoară. Cu soluția obținută se fac frecții zilnice, la rădăcina părului.
* Infuzia de urzică, folosită ca apă de clătit după spălarea părului cu șampon, îi redă acestuia strălucire și volum.

Apă de păr cu urzici
Se umple o sticlă curată, pe jumătate, cu frunze proaspete de urzici. Deasupra se toarnă, până la gura recipientului, oțet de mere. Se închide cu dop și se pune 3 săptămâni într-un loc însorit. Se scutură perio­dic. Se strecoară. Cu esența obținută se frecționează rădă­cina părului, pe care îl întărește și îi combate că­derea.