Răspuns pentru TUDOR, F. AS nr. 1182 - "Fiul meu are acnee"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Acneea este o problemă des întâlnită, cu efectul prin­cipal manifestat la nivel cutanat. Este o problemă care afectează 85% din adolescenți. Nu există o prevalență clară pe sexe, dar în adolescență este mai afectat sexul masculin, iar sexul feminin, la vârsta adultă. Deși este mai des întâlnită la adolescenți, acneea poate afecta și nou-născuții, sugarii și tinerii până la deceniul al treilea de viață.
Acneea este o tulburare care se manifestă la ni­velul foliculului pilosebaceu (ori­ficiu din care iese fi­rul de păr), din care face parte și glanda sebacee, care secretă o substanță uleioasă, numită se­bum. Secreția sebumului este in­fluențată de prezența hormonilor androgeni.
Există patru factori impor­tanți implicați în acnee: * blo­cajul foli­culului pilosebaceu, prin îngroșarea peretelui cana­lului * exces de pro­ducere a se­bumului * prezența unui microb numit Propionobacterium acnes în foliculul pilosebaceu * in­flamația foliculului pilosebaceu.
În afara acestor cauze, fac­torii genetici și familiali ar putea juca, și ei, un rol important. Există tot mai multe dovezi că unele alimente ar putea contribui la agravarea acneei. Nu se poate minimaliza nici efectul factorului psihic, căci stresul poate agrava acneea.
Alți declanșatori ai acneei:
* Unele medicamente - diverse contraceptive, cre­­me grase, creme cu corticosteroizi sau anabo­lizante (folosite de culturiști), unele medicamente, cum ar fi vitamina B în doze mari, medicamentele pentru epilep­sie sau tulburări psihice ar putea cauza sau agrava leziunile de acnee.
* Expunerea la unele substanțe industriale, cum sunt derivatele de gudron. Leziunile în aceste cazuri se găsesc și pe zonele acoperite de haine.
* Expunerea solară ameliorează uneori acneea, dar practicată în exces, poate provoca leziuni acnei­forme.
* Tulburările hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, pot fi asociate cu acneea. Totuși, nu toate femeile cu chisturi ovariene au acest sindrom.
Acneea poate îmbrăca forme ușoa­re și severe. Se caracterizează prin leziuni numite comedoane, care sunt blocaje ale folicului pilosebaceu, fiind de două tipuri - cele închise (puncte albe) și cele deschise (puncte negre). Alte manifestări: papule (leziuni inflamate, roșii); pustule (leziuni cu puroi); leziuni adânci, cu lichid (chisturi) sau solide (noduli). Unele forme mai severe și aparte de acnee pot fi asociate cu febră și alte tulburări.
Din cauza aspectului inestetic, inclusiv a faptului că acneea poate lăsa cicatrici, mulți pacienți suferă o diminuare semnificativă a calității vieții lor, ajun­gând, uneori, la depresie.
Din punct de vedere naturist, acneea poate fi re­zul­­tatul unui dezechilibru energetic yin-yang, cu o pre­do­minanță a energiilor yang (energia activă, mas­cu­lină), manifestându-se ca un exces de hormoni andro­geni. De asemenea, s-ar putea să fie și un exces de căl­dură, în special în Focarul mijlociu și inferior (sis­temul metabolic), care se manifestă la nivelul cu­tanat, prin inflamație.
Din punct de vedere naturist pot fi urmate urmă­toarele sfaturi:
* Curățirea feței cu săpun blând, ceea ce ajută la redu­cerea cantității de bacterii de pe față și la deblocarea porilor.
* Dietă fără băuturi acidulate, dulciuri și mân­că­­ruri foarte rafinate. Se recomandă mâncăruri proas­­pete, multe fructe și vegetale, mai puține lactate.
* Evitați cremele cosmetice grase, căci pot bloca porii.
* Plante medicinale - infuzii de ceai verde și aloe vera; creme pentru acnee cu acid azelaic, uleiul de arbore de ceai (Tea Tree) este recomandat ca fiind eficient (nu se consumă intern).
* Aplicații locale și consum de miere de manuka, folosită în multe spitale occidentale pentru vinde­carea rănilor.
* Eliminarea fumatului previne îmbătrânirea precoce a epidermei.
* Creme ce conțin zinc.
* Unii pacienți recomandă creme cu 5% cartilaj bovin, ca fiind de mare efect.
* Expunerea moderată la soare. Pielea este făcută să fie expusă în mod moderat la elementele naturii, inclusiv la soare.
* Homeopatia dă rezultate foarte bune în acnee. Deși efectele sale sunt relativ lente, ele sunt perma­nente. De asemenea, ajută la îmbunătățirea aspectului cicatri­celor. Un studiu personal, prezentat pe plan interna­țio­nal, arată că homeopatia rezolvă peste 80% din cazurile de acnee, la tinerii sub 18 ani. Se reco­mandă medicamente cum ar fi Arsenicum iodatum, Silica, dar și în cazul acesta, medicamentele indivi­dua­lizate, constituționale, au efec­tele cele mai bune.
* Suportul familial. Pacienții cu acnee prezintă un risc ridicat de depresie. Ei au nevoie de încu­rajarea celor din jur, pentru a rea­liza că nu aspectul lor fizic con­tează, ci personalitatea lor, cine sunt ei în interior. Cu asemenea încurajări, ei pot birui mult mai ușor boala.
* În alegerea fondurilor de ten, trebuie evitate cele cu baze uleioase, și alese cele cu baze apoa­se. Ele să fie aplicate la mi­nimum necesar, doar cât să aco­pere defectele. Vă urez succes!


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Nepotul meu are tumoră cerebrală talamo-encefalică stânga"
(Răspuns pentru EMILIA STĂNESCU - București, F. AS nr. 790)


Stimată cititoare, există un tratament naturist care i-ar face bine nepotului dvs. El a dat rezultate remar­cabile în cazul unei fetițe de 15 ani, din Timișoara, cu tumoră de nuclei bazali, de 2,5 cm. În urma unui consult interdisciplinar, s-a apreciat că tumora este inabordabilă chirurgical. Tratamentul anti-cancer ad­mi­nistrat bolnavei nu a avut eficiența dorită. Ne­mulțumiți de evoluția tratamentelor efectuate în Clinica de neurochirurgie, părinții hotărăsc să aban­doneze tratamentul citostatic și radioterapeutic. Tratamentul naturist efectuat a dus, după 3 luni, la dispariția tumorii cerebrale. Formațiunea tumorală cerebrală abia se mai observa la tomografia computerizată, iar pareza feței, a mâinii și piciorului stâng, dispăruseră. După un an și jumătate de la începutul tratamentului, starea fetiței era foarte bună, și-a reluat activitatea școlară normală. Tratamentul naturist, pe care l-a urmat fetița și pe care trebuie să-l urmeze și nepotul dvs., este următorul:
* Regim alimentar. În primele 30 de zile, regimul va consta în:
- Sucuri de fructe și legume - sucurile de fructe se vor prepara din struguri, mere Golden și portocale, iar sucurile de legume se vor prepara din morcovi, pătrunjel, sfeclă roșie, respectând următoarea rețetă: 283 ml suc de morcovi, 85 ml suc de sfeclă, 85 ml suc de pătrunjel. Prepararea acestei rețete trebuie făcută cu mare precizie. Rezultatele sunt în funcție de respectarea cantităților. Sucurile de fructe și legu­me este recomandat să fie consumate prin înghițituri mici (20-30 ml), între orele 7-11, la intervale de 3-5 mi­nute. Se recomandă ca sucurile de fructe să fie în can­titate de 400-500 ml.
- Se va consuma zeamă de tărâțe și lapte de capră nefiert, gălbenuș de ou crud frecat cu miere, grâu încolțit amestecat cu miez de nucă și miere de albine vie, ceai de tătăneasă (1 litru), care se va bea pe parcursul unei zile, la interval de 4 ore (câte 250 ml), și ceai de coada-calului - dimineața și seara, pe sto­macul gol, câte 0,5 litri.
* Masaj. Masajul trebuie făcut zonelor refle­xogene cores­punzătoare creierului și sistemului lim­fatic. Masaje cu infuzii de plante medicinale, frecții cu prosopul umed, băi reci la picioare, mișcări ușoare de gim­nastică medicală și plimbări scurte în aer liber (30-40 minute de două ori pe zi).
* Administrarea de Apisan-Forte. Față de tratamentul naturist, urmat în 1985 de fetița despre care v-am vorbit, vă recomand în plus și adminis­trarea unui preparat apicol cu un conținut ridicat de acizi nucleici ADN și ARN, Apisan-Forte. Veți da bolnavului 3 linguri pe zi, timp de 2 luni, 2 linguri pe zi, 2 luni, și 1 lingură pe zi, 2 luni. Pentru admi­nistrarea lui, se vor folosi doar linguri de lemn sau de plastic, niciodată de metal.
* Autopsihoterapia. Gândirea pozitivă este vitală pentru vindecarea bolnavilor. Gândul este o mare forță, care poate genera vindecarea, dar totodată poate întreține boala. Un bolnav care are în­credere în propriile rezerve și are o mentalitate încrezătoare în vin­decare va deter­mina organismul să se mo­bilizeze în vederea însănătoșirii.
Este bine să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, următoarele: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne, Dum­nezeule, ajută-mă să mă fac bine".
Descurajarea, gândirea negativă, referitor la sufe­rință, trebuie eliminate și înlocuite cu gândire pozi­tivă și o bună dispoziție care se pot obține printr-o muncă utilă, interesantă și o petrecere normală a tim­pului liber.
Sperând că tot ce v-am prezentat mai sus vă va fi de folos, vă doresc multă sănătate.
P.S. Documentația în baza căreia veți face masajul (circa 8 pagini) o veți primi prin poștă, după apariția răspunsului și după ce îmi veți comunica adresa.


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Sufăr de dermatomiozită"
(Răspuns pentru PETRE, F. AS nr. 1177)


Vă recomand un tratament, de cel puțin 20 de zile, cu unguentul POCO. Este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș. POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com.
Multă sănătate!
(Răspunsuri valabile și pentru VICTOR - Brașov, "Caut un leac pentru papilom hiperkeratozic", F. AS nr. 1177, și SILVIA, "Fetița mea are purpură trombocitopenică idiopatică", F. AS nr. 1177)