ZODIACUL LUNII MARTIE

Tana Rosca
- Întâmplător sau nu, prima eclipsă a acestui an cade pe 8 martie. Acest mărțișor celest se prezintă sub forma unei eclipse totale de Soare în Pești. Planeta guvernatoare a eclipsei este marele benefic Jupiter, ceea ce sună bine, căci el promite, în principiu, prosperitate și onoruri. Conjuncția eclipsei cu steaua fixă Denebola anunță posibilitatea unor neplăceri provocate de vreme. Marele astrolog William Lilly vorbește despre planuri de îndepărtare a unui mare conducător și de întrebări care se nasc cu privire la înalte fețe bisericești. Această eclipsă se aseamănă mult cu eclipsa totală de Soare din 1999, așa încât cei care au trecut atunci prin momente mai dificile ar face bine să se pregătească, să nu pățească ceva similar. Cea de-a doua eclipsă a anului este cea parțială de Lună, care are loc în Balanță, pe 23 martie. Planetele care spun povestea eclipsei sunt Saturn și Venus. Este vorba în primul rând despre oportunitatea unor câștiguri bănești, de decizii care pot duce la un înalt nivel de bunăstare. Pericolul este ca cei cărora le crește brusc venitul să nu formeze dependențe față de lux -

BERBEC
"Verde" la bani


Planeta dvs. guvernatoare, Mar­te, își schimbă locul și, deci, și no­ro­­cul, pe data de 7, când in­tră în Să­getător. Tot acolo se găsește Sa­turn și, împreună, cele două planete vă fac să vă concentrați asupra studii­lor, asu­pra călătoriilor în străinătate sau asu­pra relațiilor cu persoane din stră­i­nătate, care pot fi oameni de vază. Pen­tru unii dintre dvs. se poate ivi pe ne­așteptate ocazia să călăto­reas­că, în­să deplasările de orice fel conțin un factor de risc accentuat până pe data de 8. La fel se întâmplă și cu luările de poziție publice - e bine să fiți prudenți în afirmațiile dvs. față de alții, să evi­tați enunțurile radicale sau agresive, căci vă puteți alege cu dușmani as­cunși. De abia din 21 încolo veți avea și tonusul potrivit, și puterea de con­vin­­gere necesară pentru a vă im­pre­siona profesorii sau persoanele influ­ente din străinătate.
BANI: După 6 vă mai scade mo­tivația de a investi atât de multă energie în chestiuni bănești, dar asta nu înseamnă că eforturile dvs. nu vor da roade.
CARIERĂ: Inamicii ascunși sunt deosebit de activi luna aceasta, mai ales că eclipsa totală de Soare se petrece tocmai în casa lor. Un motiv în plus de a fi moderați și de a nu vă lăsa pro­vocați.
DRAGOSTE: Cuplurile stabile ar tre­bui să se concen­treze mai mult asupra sentimentelor decât asupra intereselor materiale care le unesc, și care, în final, le-ar putea dăuna.
SĂNĂTATE: Ganglionii sunt sen­si­bili și limfa circulă greu, motiv pentru care extremitățile, mai ales picioarele, pot fi mereu um­fla­­te.

TAUR
Tentă de ireal


Viața dvs. de zi cu zi poate îm­bră­ca, luna asta, pe alocuri, o tentă magică, de parcă nu ați fi pe pământ sau parcă ați filma cu în­ce­ti­nitorul activitățile dvs. cotidiene. Această tentă de ireal poate fi inte­re­santă și plăcută, dar nu când sunteți la volan. De aceea este bine să vă con­centrați asupra condusului până cel puțin pe 8, deoarece reflexele dvs. pot fi încetinite. În schimb, felul în care in­teracționați cu anturajul poate fi de­o­sebit de plăcut, mai ales în intervalul 13-22, când Mercur și Venus vă ajută să comunicați cu inspirație, dar și cu precizie, cu cei din jur. Este posibil să aveți percepții deosebit de fine, făcând observații care pot să-i ajute mult pe cei ce vă-nconjoară. Puteți fi remar­cați sau primi o recunoaștere publică a meritelor dvs. la mijlocul acestei luni.
BANI: Sătui de limitările pe care vi le impune de o bună vre­me încoace marele malefic Saturn, sun­teți impulsionați de Marte, din 7, să vă îmbunătățiți afacerile. Puteți lua decizii inspirate, dar numai în ultima parte a lunii.
CARIERĂ: Comunicarea cu șefii merge foarte bine până pe 5 și în continuare vă puteți face re­mar­cați, prin creativitate, până pe 12. Aprecierea de care vă bucurați se poa­te solda însă cu invidii destul de puter­nice, spre sfârșit de lună.
DRAGOSTE: Fie regăsiți pe cineva pe care l-ați iubit profund și l-ați pierdut, fie vă găsiți marea dragoste. Cele mai mari șanse sunt la mijlocul acestei luni.
SĂNĂTATE: Zona capului este cea care trebuie menajată maxim luna aceasta, mai ales pe final.

GEMENI
Dificultăți în doi


Călătoriile îndepărtate ori stu­dii­le pot fi o sursă de mare satis­fac­ție, la începutul lunii. Cel mai spec­taculos interval se întinde până pe 5, când puteți avea un impact ma­xim asupra celorlalți, dar influ­en­ța micului benefic Venus per­sis­tă până pe 12. Aceia dintre dvs. care călătoresc pot lega pri­e­tenii cu persoane deosebit de plă­cute și instruite, cei care fac cursuri universitare sau postuni­ver­sitare se pot face remarcați în domeniul academic. Nu este exclusă și câștigarea unei burse de studii. Rela­ții­le de prietenie încep să joace un rol din ce în ce mai mare după 20, iar în ulti­mele zile ale lunii, puteți pune la cale un proiect original de grup, care se poa­­te bucura de mare succes.
BANI: Fără glumă, la mijlocul aces­tei luni vă puteți îmbo­găți, dacă vă dați seama la timp că un pro­iect pe care l-ați discutat la un mo­ment dat cu cineva din familie poate fi reluat și aplicat cu succes. Dar mai sunt posibile și alte scenarii.
CARIERĂ: Ieșiți, măcar temporar, din starea de nehotărâre de până acum, dar destul de mult pentru a putea face un pas înainte. Interacțiunile cu șefii pot duce cu ușurință la acest rezultat, iar intervalul optim se înscrie între 13 și 18.
DRAGOSTE: În cuplu se anunță difi­cul­tăți, din 7 încolo, când Marte vine cu sămânță de ceartă, iar apoi din 26, când Saturn intră în miș­ca­re retrogradă. Ambii malefici sunt greu de contracarat.
SĂNĂTATE: 11-18 este intervalul de formă optimă, când energia fizică și tonusul mental merg mână-n mână.

RAC
Recunoaștere profesională


Unii dintre dvs. se pot decide să se reorienteze în privința stu­dii­lor sau să plece să studieze în străi­nă­tate. Acesta poate fi unul dintre efec­tele eclipsei totale de Soare din Pești, din data de 8. Este posibil ca alții să se decidă, pur și sim­plu, să ple­ce să locuiască o vre­­me în străi­nă­­tate, iar altă va­riantă ar fi ca Ra­cii care lu­crează în do­me­nii artistice, în presă sau alte pro­fesii cu po­tențial de vizibili­ta­te, să atragă în­tr-o măsură mai ma­re decât până acum atenția pu­bli­­cu­lui. Eclipsa de Lu­nă din 23 vă poa­te aju­ta ca, îm­preună cu cei din familie, să luați decizii ju­di­cioase privitoare la chestiuni mate­riale, dar dacă banii de­vin prea im­portanți în această ecuație, ei ar putea să tulbure atmosfera familia­lă.
BANI: Contractele semnate până pe data de 5 sunt însoțite de energii pozitive. Bani câștigați cu plă­ce­re sau cu puțin efort puteți obține în continuare, sub influența patroanei ba­ni­lor, Venus, până pe 12.
CARIERĂ: Conștiinciozitatea și dis­ciplina vă aduc acum recunoașterea meritelor profe­sio­nale, poate sub o formă neaștep­ta­tă. Din 26, anumite obstacole pot să reapară însă și să vă limiteze suc­cesul.
DRAGOSTE: Multe povești de dra­goste care au în­­­ceput furtunos în ultimele luni pot intra în faza de con­so­li­dare, du­pă data de 7, altele se pot des­tră­ma. Cu­­­plu­­rilor consacrate le merge bine.
SĂNĂTATE: Din 7 încolo, am­bii malefici, Marte și Sa­turn, vă pot afecta sănătatea. Durerile de cap pot fi frecvente și se pot înteți pe fi­nal de lună. După 26, Saturn retro­grad vă atrage atenția asupra afec­țiu­nilor dvs. cronice.

LEU
Campioni în carieră


Aceia dintre dvs., care au lucrat cu osârdie la dezvoltarea unui talent sunt din ce în ce mai aproape de reușită. Aveți însă grijă ca suc­cesul și laudele să nu vă schimbe comportamentul, altfel, începând cu data de 26, unii dintre cei ce v-au susținut și v-au fost aproape își pot retrage sprijinul. Poate fi vorba și despre talentul copilului dvs., cu care n-ar fi cazul să vă lă­u­dați excesiv. În urma eclipsei totale de Soare din data de 8 nu este exclus să vi se activeze anu­mite calități latente mai speciale. Dacă aveți momente de intuiție sau percepții ieșite din comun nu le ignorați, dar nici nu vă speriați. Întrebați-vă mai degrabă cine din neamul dvs. a avut înzestrări si­milare, pe care, iată, vi le-a transmis. Eclip­sa de Lună din 22 vă poate afecta re­­flexele, deci v-am recomanda să nu șo­­fați, în special dacă vremea e plo­ioasă.
BANI: Situația veniturilor dvs. di­rec­te se poate îmbunătăți con­si­derabil în această perioadă. Nu e ex­clus ca anumite proiecte inițiate în trecut, care păreau sortite eșecului, să poată fi reluate cu șanse bune de reușită.
CARIERĂ: Vă dați seama din ce în ce mai mult câtă putere aveți, din fe­lul în care se grupează echi­pa în ju­rul dvs. Ajunge doar să dați to­nul.
DRAGOSTE: În cuplu dom­nește o stare plă­­cută, de care se face res­pon­sabil mai mult partenerul dvs., până pe 13. Poveștile de amor încep să fie supuse unor probe, după 6, care pot deveni decisive din 26.
SĂNĂTATE: Sunteți în plină reve­nire a forțelor, vă crește și imunitatea.

FECIOARĂ
Visele prind contur


Câștigați o privire din ce în ce mai realistă asupra unor planuri ambițioase pe care vi le-ați propus în tre­cut, dar care au stagnat ori au fost amânate, din diverse motive. Iar pe măsură ce vă ajustați așteptările și vă mulțumiți cu ceea ce se poate înfăptui, iată că aceste proiecte se întorc către dvs., prinzând din nou viață. Ele vor pu­tea fi puse în practică cu atât mai re­pede și mai bine, cu cât vă păstrați rea­lis­mul și renunțați la ambiții. Intrarea lui Marte în Săgetător, pe 7, ar putea declanșa niște conflicte cu bărbații din fa­milie, iar dacă nu sunteți împă­ciu­itori, relațiile pot să se și rupă, după 25. Atunci, marele malefic Saturn, tot în Săgetător, intră în mișcare retrogradă și se poate să vă aduceți aminte de toate ne­plăcerile din trecut pe care vi le-a fă­cut o rudă sau alta, mai ales dintre cele vârstni­ce. Încercați să nu luați decizii radi­ca­le.
BANI: Afacerile dvs. merg mai bine acum, dar din 26 încolo n-ar fi cazul să faceți contracte pe ter­men lung. Ve­ni­turile di­recte sunt marcate de eclip­sa din 8, care vă ascute flerul la bani.
CARIERĂ: Vă bucurați de toată simpatia colaboratorilor dvs., până pe 5, și rămâneți în topul popu­­larității, măcar până pe 13, prin ges­­­turile dvs. de colegialitate.
DRAGOSTE: Aici vă afectează eclip­sa totală de Soare din 8, care poate arăta că e cazul să vă gân­diți că e timpul să-i acordați par­te­nerului mai multă autoritate decât până acum. Din 13, Venus vă ajută s-o faceți elegant.
SĂNĂTATE: Mercur vă asigură agi­litatea, până pe 5, iar Ve­nus vă reglează funcțiile organis­mu­lui, până pe 12.

BALANȚĂ
Claritate și distanță


Cea de-a doua eclipsă a aces­tei luni se petrece pe data de 22 în semnul dvs. Planetele care definesc această eclipsă parțială de Lună sunt marele malefic Saturn și micul benefic Venus, stăpâna zodiei dvs. Energia lor combinată este una bună în pri­vința rezolvării pro­blemelor practice, dar puteți fi frustrați din pricina faptului că vă simțiți înstrăinați de natura dvs. ro­man­tică. În mod ciudat, tocmai această percepție mai rece asupra lucrurilor vă poate face să ajungeți la con­clu­zia că a sosit vremea să vă schimbați imaginea cu una care exprimă mai bine cine ați devenit. Aceeași ca­pacitate crescută de obiectivare vă permite să trageți limite acolo unde simțiți că alții tind să profite de dvs. La începutul lunii, mai precis până pe 10, vi se cere atenție crescută la condus. Tot acum puteți intra fără veste în conflict cu cei din anturaj.
BANI: Din 7 începând vă mai relaxați în privința banilor. Dacă aveți idei, puteți găsi cu ușurință un partener de afaceri.
CARIERĂ: Eclipsa totală de Soare din 8 vă poate ajuta să vă îmbunătățiți relațiile de muncă și crește eficiența cu care vă implicați în proiectele de echipă. Venus vă e alături până pe 12.
DRAGOSTE: O repoziționare e necesară, o spune eclipsa de Lună din 22. Vechiul rol s-a cam uzat și ar trebui să aflați și să aveți curajul să spuneți cine ați devenit și care sunt nevoile dvs. de acum.
SĂNĂTATE: Insomniile se pot acutiza, iar retenția de apă din organism se face simțită mai ales la nivelul labelor picioarelor.

SCORPION
Detașare și calm


Până pe 7 sunteți încă sub in­fluența lui Marte, care vă oferă energia sa puternică. Du­pă aceea, deveniți mai calmi și detașați cu privire la evoluția lucrurilor puse în mișcare din ianuarie încoace. Relațiile de familie sunt destul de ciudate, până pe 5. Pe de-o parte, vă simțiți profund legați de membrii familiei dvs., dar nu reușiți să comu­ni­cați prea bine cu ei. Se poate să-i luați prea repede. Dar între 6 și 12 rămâne doar starea de intimitate plăcută. Eclipsa de Lună din 22 îi activează pe ina­micii dvs. ascunși dar, din fericire, puteți fi avertizați asupra acestor mașinații.
BANI: Din 7 încolo, ambii malefici, Marte și Sa­turn, afectează felul în care se deru­lea­ză problemele dvs. financiare. Sunteți foarte con­cen­trați și hotărâți să reușiți dar, mai ales după 25, puteți proceda cu prea multă duritate sau vă simțiți copleșiți de problemele nerezolvate.
CARIERĂ: Vă vine greu să distingeți, luna a­ceasta, între prieteni și dușmani. Pa­radoxal, eclipsa de Lună (care înseamnă întune­ca­re), vă ajută să faceți lumină în aceste relații complicate.
DRAGOSTE: Eclipsa de Soare din 8 vă poate face să vedeți altfel persoana iubită. E greu de spus în ce fel se va produce această mo­dificare. Unii vor deveni mai toleranți față de micile sale defecte, alții dimpotrivă, vor da jos de pe soclu pe cineva pe care l-au idealizat excesiv.
SĂNĂTATE: Tensiunea arterială și durerile de cap se pot face simțite, crescând ca intensitate, pe măsură ce se apropie eclipsa din 22. La fel se întâmplă cu insomniile.

SĂGETĂTOR
Între doi malefici


Începând cu data de 7, energicul Marte pătrunde în zodia dvs. Tot aici se găsește și Saturn, deci iată-vă cu ambii malefici în propria ogra­dă. Această denumire nu trebuie să vă sperie, deoarece beneficii sunt leneși, iar maleficii sunt puși pe treabă. Niciodată nu vom putea progresa mai mult în rezolvarea problemelor noastre decât atunci când îi avem în coastă pe Marte și Saturn. Dvs. sunteți deja disciplinați de către severul Saturn, dar Marte vă va da energia necesară de-a vă confrunta direct cu toa­te limitele și obstacolele. Marte se mișcă însă rapid, iar Saturn nu poate ignora detaliile, așa încât, din 26, când retrogradează, vă face să reveniți asupra amă­nuntelor neglijate. Eclipsa de Soare din 8 pro­du­ce ajustări în căminul dvs., iar cea de Lună din 22 vă ajută să vă obiectivați în relațiile de prietenie.
BANI: Starea finanțelor dvs. este într-un con­ti­nuu proces de îmbunătățire. Se poate ca oa­meni care au ignorat anumite propuneri ale dvs. să vă roage să începeți să lucrați cu ei.
CARIERĂ: Pentru a vă consolida prestigiul în ochii șefilor dvs. ar fi cazul să vă mai împrospătați cunoștințele. Cu această ocazie s-ar putea să vă dați seama care dintre ele se cer revizuite cu prioritate.
DRAGOSTE: Cu Marte și Saturn în semnul dvs., romantismul se vede prin telescop - aveți cu totul alte preocupări. Aveți grijă să nu intro­duceți o notă de duritate în relația de cuplu.
SĂNĂTATE: Durerile de cap și tensiunea in­traocu­lară își reduc din intensitate după 7. Dispare și pericolul de accidente.

CAPRICORN
Prestigiu și recunoaștere


Mulți dintre dvs. sunt stân­je­niți când primesc com­pli­mente pentru că, în perfecționismul dvs., nu faceți niciodată lucrurile la fel de bine cum v-ați propus ini­țial. Dar feedback-ul pe care îl primiți acum va fi greu de ignorat, pentru că vine din partea unor persoane pe care le respectați mult sau despre care știți sigur că nu sunt interesate. Acesta este efectul lui Jupiter re­tro­grad în Fecioară, în conjuncție cu Nodul Nord. Ju­piter vorbește despre prestigiu, iar Nordul Nord (sen­sul vieții) arată că vă vine ce vi se cuvine. Ar fi re­co­mandabil să împărtășiți cu alții cunoștințele care v-au adus în locul în care vă aflați acum. Se întâmplă ceva foarte interesant din punctul de vedere al relațiilor dvs. sociale. Se poate ca unii prieteni să înceapă să vă invidieze și să fie puși la punct de persoane care vă invidiază în secret și nu vă sunt prietene.
BANI: Șansa vă surâde până pe 12 inclusiv, însă, până pe 5, nu vă lăsați presați să semnați con­tracte pe care să nu le fi citit cu atenție înainte.
CARIERĂ: Eclipsa de Lună din 22 vă as­cu­te discernământul, atât în privința rela­țiilor dvs. cu șefii (mai ales dacă sunt femei), cât și cu privire la procedurile necesare ca să avansați.
DRAGOSTE: Se întrevăd mai degrabă niște flirturi simpatice pentru Capricornii singuri, decât vreo mare iubire. Acestea se desfășoară cu pre­că­dere între 13 și 22.
SĂNĂTATE: Marte începe să vă răscolească afec­țiunile cronice, începând din 7, dar de abia din 26 vă puteți motiva să vă îngrijiți cu serio­zi­tate.

VĂRSĂTOR
Hai la joc!


Începeți luna bine, cu comu­ni­cativul și agerul Mercur (până pe 5) și cu ar­mo­nioasa Venus (până pe 12) în semnul dvs. Asta în­seam­nă că sunteți relaxați, fermecători și puși pe dis­tracție. Aveți însă grijă să nu vă neglijați îndatoriri mai serioase, mai ales până pe 5, deoarece pot fi con­secințe neplăcute. Viața dvs. socială începe să prindă un ritm frenetic, din 7 încolo, iar dacă acordați mai mult timp și energie nou-dobândiților amici, cei vechi s-ar putea supăra, ceea ce va deveni evident după 25. În urma eclipsei de Lună din 22, statutul dvs. public ar putea avea de câștigat, dacă puneți ac­cen­tul mai mult asupra unor aspecte practice pe care le cunoașteți, decât asupra unor cunoștințe pur teoretice.
BANI: Și la acest capitol aveți parte de o eclipsă, și anume cea din 8, în urma căreia există riscul de a vă ambala prea tare în niște proiecte care nu prea au cum să reușească la proporțiile pe care vi le imaginați. Fiți prudenți!
CARIERĂ: La început de lună, șefii dvs. s-ar pu­tea să fie prea puțin încântați de ati­tu­dinea dvs. fermecătoare și nonșalantă. Ei vor re­zul­tate, iar dvs. sunteți prea "lasă-mă să te las" ca să vă concentrați cu adevărat. Vă repliați după 5.
DRAGOSTE: Până pe 12, amorul vă poate ocupa timpul, min­tea și sufletul în așa mă­sură, încât orice se întâmplă în restul vieții dvs. să ca­dă pe planul doi.
SĂNĂTATE: În continuare sunt oportune curele de detoxifiere, dar mai ales un regim alimentar menit să susțină efectul acestora.

PEȘTI
Oare cine sunteți, cu adevărat?


Eclipsa totală de Soare din semnul dvs., de pe 8, vă ridică semne de întrebare în legătură cu identitatea. Dvs. aveți oricum o individualitate complexă. Dacă Neptun în semnul dvs. vă provoacă, de aproape șapte ani confuzie, eclipsa vă permite să vă redefiniți per­sonalitatea. Pentru un rezultat bun este nevoie să vă asumați suferințele cele mai profunde, cu tot cu vul­nerabilitatea care decurge din ele. Venus în semnul dvs., din 13 și până la sfârșitul lunii, este exact liantul de care aveți nevoie pentru a închega această perso­nalitate revizuită. Până pe 5 se cam bârfește pe seama dvs., dar asta nu vă prea afectează.
BANI: S-ar putea să fie dificil să luați decizii sub presiune în perioada eclipsei de Lună din 22, dar porniți de la premisa că intuiția vă func­țio­nează foarte bine.
CARIERĂ: Greul vieții începe pe 7, când Marte îi determină pe șefii dvs. să vă ceară să performați într-un ritm mai alert. Nu încercați să recurgeți la improvizații, căci acest lucru s-ar întoarce împotriva dvs. după 25.
DRAGOSTE: Indiferent care este statutul dvs. relațional, luna aceasta o puteți trăi într-o stare de îndrăgosteală fără obiect, mai ales din 13 încolo. Sigur, e mai frumos în doi, dar al doilea s-ar putea să fie mai mulți, în martie, adică: iubita, cântăreața de la radio, actrița de pe ecran...
SĂNĂTATE: Odihna și îngrijirea corporală au efecte maxime între 6 și 12. Sunteți predispuși la infecții ale căilor respiratorii superioare, până în preajma datei de 5.