Din rețetele domnului farmacist Bobaru: LEURDA (Allium ursinum)

Redactia
Poate pentru că este prea modestă la înfăți­șare, Leurda ține să atragă atenția prin miro­sul ei. Zici că a mâncat cineva usturoi în pădure! Curios, cauți de unde vine mirosul, și ce să vezi: covoare de plante cu frunze lucioase și florile albe îți trimit damful direct în nas. "Asta e", par să zică, "mirosim a mujdei, ca mujicii, dar când e vorba de sănătate, nu se ia nimeni la trântă cu noi". Sfatul nostru este să vedeți singuri dacă este adevărat. Pădu­rile sunt pline de flori de Leurdă, care abia aș­teap­tă să le fie încercate puterile. Pot fi consumate frunzele crude, transformate în sa­late, sau planta întreagă, sub formă de pre­parate farmaceutice.

Descrierea plantei

Leurda este o plantă ce face par­te din familia bul­boa­selor, alături de ceapă și usturoi. Are frunze sub formă de lance, lucioase, suculente, de culoare verde intens, cu flori mici și albe, dispuse în vârful tul­pinii sub forma unui glob. Prin fre­care între degete, emană un miros specific de usturoi, de unde și de­numirea de usturoi sălbatic, ustu­roiță sau usturoiul ursului. Dacă nu le-ar trăda mirosul, florile de Leur­dă s-ar putea con­funda cu cele de lăcrămioară, tot albe, și tot înve­lite în frunze groase și verzi. O păcăleală care nu merge nici măcar de 1 aprilie!

Recoltare și uscare

Frunzele de Leurdă se recoltează înainte de timpul înflori­tului, în lunile martie și aprilie. Rădăcinile (bulbii) se recoltează acum primăvara, devreme, sau toamna târziu. Uscarea se face la umbră, în strat sub­țire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, bal­coane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înain­tea utilizării.

Compoziția chimică

Leurda are o compoziție complexă, conține uleiuri eterice, levuloză, săruri minerale și vitamine hidroso­lubile.

Preparate din Leurdă

Pulberea
Frunza uscată de Leurdă se macină foarte fin, în­tr-o râșniță de cafea. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță, drept condiment imprimând mâncăru­rilor un gust plăcut, usturoiat.

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Leurdă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dau într-un clocot și se lasă timp de 30 minute la infuzat, după care se filtrează. Se îndul­cește, după gust, cu miere

Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de Leurdă uscată și mă­runțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrea­ză prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt fla­con, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzu­te cu dop-pipetă. Termenul de va­labilitate este de 2 ani de la data pre­parării. Dacă se observă depuneri pe pe­rioada păstrării, se agită flaconul înainte de utili­zare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de Leurdă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea lim­pede de reziduul depus la fundul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în fla­coane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concen­trația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la fri­gider.
Datorită conținutului în al­cool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțet medicinal
Mod de prepa­ra­re: 2 linguri de frun­ze de Leurdă uscate și mărunțite groscior se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Ur­mea­­ză apoi filtrarea și condiționarea în fla­coane brune. Se utilizează extern, în diferite boli, conform rețetelor de mai jos.

Ulei terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate de Leurdă se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soa­relui câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folo­sește extern, mai ales în bolile dermato­logice.

Tratamente interne

Nota farmacistului. E­xis­tă o dispută aprinsă pe plan mondial, în lumea di­ver­șilor specialiști, dacă unele plante alimentare pot fi ac­ceptate, fără rezer­vă, în gru­pul medicamentelor. Sunt pă­reri pro și con­tra, deși Or­ga­nizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează clar fap­tul că medicament este orice substanță de natură vegetală, animală sau de sinteză care previne, ameliorează sau vin­decă o boală. Punc­tul meu de vedere este că unele plante medicinale pot intra în grupul medicamentelor, chiar dacă ele nu sunt procesate ca me­di­ca­mente, ci doar ca alimen­te. Din aceas­tă dispută a rezul­tat și a fost acceptat termenul de su­pliment alimentar, care este un aliment cu virtuți medica­men­­toase.
Acum, primăvara, se reco­man­­dă consumul Leurdei proas­pete, sub formă de salate sau alte mâncăruri. În restul anului, se recomandă preparatele obți­nute din Leurdă - infuzia, tinctura sau vinul din Leurdă.

* Detoxifiant al organismului
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo bi­loba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face regulat, la interval de 3 luni de zile, timp de cel puțin 20 de zile pe lună.

* Boli ale aparatului cardio-vascular: hipertensiune arterială
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba ori saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai de ginkgo biloba și saschiu.)
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicații locale, cu diverse creme sau unguente preparate de Far­macia Faltis.

* Boli virale (răceală, gripă, guturai)
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului digestiv (colită de fermentație, diaree)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Infecții ale aparatului uro-genital (cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile sistemului nervos central (insomnii, anxietate, nervozitate)
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boală aterosclerotică
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de saschiu.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Bolile pielii (dermatologice) - dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, fungice
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli ale unghiilor (onicomicoză)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de două ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 lin­­guri (30 ml) pe zi, du­pă masă.
Se completează tra­ta­men­­tul local cu loțiuni și unguente preparate de Farmacia Faltis.

* Afecțiuni alergice (urticarie, prurit, eriteme)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli hematologice (anemie)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) pe zi, după masă.

* Boli parazitare interne (viermi intestinali, oxiuri, tenie)
Infuzia: se bea câte o cană de ceai pe zi.
Vinul: se iau câte 2 linguri (30 ml) seara, la culcare. Tratamentul durează 3 zile, după care se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 de grame.

Tratamente externe

* Afecțiunile anusului și rectului
(hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită)
Se pot folosi tratamente locale cu creme și supo­zitoare preparate la Farmacia Faltis.

* Băi vaginale
Se folosește o fiertură din frunze de Leurdă. Se apli­că apoi local ovule vaginale, preparate la Farma­cia Faltis.

* Gargarisme - pentru boli ale cavității bucale (afte, gingivite, stomatite abcese dentare)
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Leurdă. Se poate aplica local un co­lutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis produce frecvent asemenea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.