Semințele - forțele prea puțin cunoscute ale naturii

Natasa Galche
- Încă din timpuri străvechi, semințele au fost un aliment principal pentru om. Magia nu se lipsea nici ea de semințe, atât pentru alungarea duhurilor rele, cât și pentru îndepărtarea bolilor trupești. Astăzi, în România, gloria semințelor tradiționale de dovleac și de floarea-soarelui a fost înlocuită prin semințe exotice de chia, de pin, de quinoa, psyllium, dar și de semințe de in, de pepene galben sau de morcov, care și-au aflat noi întrebuințări -

Semințele de chia

În cultura vechilor civilizații precolumbiene, azte­ce, mayașe și incașe, semințele de chia erau atât de valoroase, încât se întrebuințau ca monedă de schimb. Socotite de-a dreptul magice, poțiunile preparate din ele ofereau forță și rezistență luptătorilor, făcându-i curajoși și invincibili. Din semințe zdrobite se obținea uleiul de chia, cu care femeile își ungeau chipul și trupul, pentru regenerare.

Avitaminoză
* Se prepară un pahar de suc proaspăt din frunze de păpădie. Se adaugă două se­mințe pisate de chia. Se admi­nistrează câte trei linguri, îna­inte de a mânca. Durata trata­men­tului este de zece zile. Se face o pauză de două săp­tă­mâni, apoi se reia.
* O sursă bună de vita­mine, în special la sfârșitul iernii și în­ceput de primăvară, este infuzia de scoruș de munte și semințe de chia. Peste o lin­gură de fructe uscate de scoruș și trei semințe de chia se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, de preferat în­tr-un termos, timp de patru-cinci ore. Din când în când, recipientul se agită. Se strecoară li­chidul și se ad­ministrează câte o jumătate de cană, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o lună de zile.
* Peste două linguri de flori de gălbenele și două semințe de chia se adaugă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un vas acoperit, timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau câte două linguri de pre­parat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de două săptămâni.
* O lingură de frunze proaspete, mărunțite, de măcriș se pune la fiert cu două căni de apă. Se fierb la foc mediu, timp de 15 minute. Înainte de a stinge fo­cul, se adaugă trei semințe de chia. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat vreme de două ore. Se strecoară. Se administrează câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de zece zile.
* 40 de grame de miere de tei, o jumătate de lin­guriță de pulbere din semințe de chia și o jumătate de pahar de suc proaspăt de mere se amestecă bine și se toarnă într-un recipient închis ermetic. Se admi­nis­trea­ză câte trei linguri, de trei ori pe zi, înaintea me­selor principale. Tratamentul nu are restricție de timp.

Diabet zaharat
* 15 mililitri de suc proaspăt obținut din frunze și rădăcină de brusture se diluează în 250 de mililitri de apă rece. Se adaugă două semințe de chia. Vasul se acoperă și se lasă de seara până dimineața. Se bea câte o cană, de trei ori pe zi, timp de o lună și jumătate. Se face o pauză de o lună de zile, apoi se poate relua.
* O lingură de muguri de liliac și trei semințe de chia se fierb într-un litru de apă, timp de 20 de minute. Se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat până se răcește complet, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de 21 de zile, fără în­trerupere. Mugurii de liliac se culeg primăvara, înainte de a se desface, și se usucă într-un loc umbros.
* Peste cinci căței de usturoi pisați și trei semințe de chia se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă peste noapte la infuzat. Se strecoară. Se administrează câte un sfert de cană, de două ori pe zi, înainte de a mânca. Durata tratamen­tului este de zece zile. Se face o pauză de alte zece zile, după care se poate relua.
* O rădăcină proaspătă de brus­ture (de preferat de mai) se dă pe ră­zătoare. Se adaugă o jumătate de lin­guriță de pulbere de semințe de chia și se consumă zilnic, înainte de masa de prânz.

Normalizarea tensiunii
* O bucată de dovleac se dă pe răzătoare: 30 de grame se amestecă cu pulberea de la trei semințe de chia. Se consu­mă o dată pe zi, înainte de ma­să. Se mărește doza treptat, pâ­nă se ajunge la 150 de grame, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră îna­intea meselor princi­pale. Durata trata­men­­tului este de o lună și jumătate. După o pauză de 15 zile, se poate relua.
* Sucul proaspăt de la o sfeclă roșie micuță se amestecă cu pulberea de la trei semințe de chia. Se administrează pe stomacul gol, câte o lingură, cres­când doza treptat, până se ajunge la 100 de mililitri, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de două luni.

Afecțiuni ale inimii
* Peste o lingură de măceșe mărunțite (proaspete sau uscate) și două semințe de chia se toarnă un pahar cu apă filtrată. Vasul se acoperă și se lasă timp de opt ore. Se strecoară și se administrează pe parcur­sul zilei. Durata tratamentului este de 21 de zile.
* Peste o lingură de flori de păducel și două se­mințe de chia se toarnă 250 mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de cel puțin două ore. Se administrează câte 30 de mililitri, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor princi­pale. Durata tratamentului este de două luni.
* Peste o linguriță de frunze de mentă mărunțite și o jumătate de linguriță de semințe de chia se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat până se răcește. Se bea câte o cană, pe parcursul întregii zile. Durata tratamentului este de zece zile.

Tratamente cosmetice

Loțiune pentru piele uscată

Două gălbenușuri de ou, 250 de grame de iaurt natural și 15 mililitri de ulei de chia se amestecă bine. Se aplică pe piele și se lasă să acționeze timp de 15 minute. Se clătește cu apă călduță. Se aplică de două ori pe săp­tămână.
Uleiul din semințe de chia are efect și împotriva cearcănelor și ri­durilor din jurul ochilor. Se aplică în fiecare seară, masând foarte ușor, cu buricele degetelor.

Întărirea firelor de păr
Peste 80 de grame de semințe de chia puse într-o sticlă, se adaugă 500 de mililitri de apă filtrată. Re­cipientul se agită bine și se lasă timp de o oră, apoi se introduce la frigider, pentru 15-20 de minute. Se adau­gă trei linguri de suc de lămâie. Soluția se aplică pe păr și se lasă să acționeze timp de zece minute. Se clă­tește cu apă călduță. Tratamentul se face o dată pe săptămână, timp de minimum trei luni.

Semințele de dovlecel

Se obțin din legume mature, bine coapte.

Împotriva afecțiunilor sistemului endocrin
50 de grame de semințe de dovlecel se dau prin râșnița de cafea până se obține o pudră omogenă. Se administrează câte zece grame de pulbere, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. După administrare, se bea un pahar de apă fiartă și răcită. Durata tratamentului este de 21 de zile.

Împotriva paraziților intestinali
Peste 50 de grame de semințe de do­vle­cel se adaugă 200 de mililitri de apă. Se fierb la foc mediu, timp de 15 minu­te, se acoperă și se lasă la infuzat pentru două ore. Se strecoară. Se administrează câte 100 de mililitri, de două ori pe zi, între mesele principale. Durata tratamen­tului este de două săptămâni.

Împotriva stărilor de nervozitate
Într-un recipient de sticlă de culoare închisă, peste 150 de grame de semințe de dovlecel, se toar­nă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 21 de zile, agitând sticla zilnic. După această perioadă de timp, se adaugă 80 de grame de miere, flaconul se agită bine și se mai lasă la ma­cerat încă șapte zile. Se filtrează printr-un tifon pus în mai multe straturi. Se administrează câte zece mililitri de preparat, seara, înainte de culcare. Durata tratamentului este de două-trei luni. Pentru un efect maxim, trata­mentul se ține de două ori pe an.

(În nr. viitor - Semințele de mărar, de in, de pepene galben și de morcov sălbatic)