Poticnelile dreptei

Toma Roman
Rezultatul alegerilor locale din 5 iunie a.c. este de importanță capitală pentru partidele politice ro­mânești.

El reprezintă cel mai serios indicator pentru po­ziția lor la startul "parlamentarelor" din noiembrie. În func­ție de ad­ministrațiile locale cucerite, partidele reali­zează pers­pec­tiva câștigării sau pierderii acestora. De pri­măriile și consi­liile județene deținute depinde, în mare mă­sură, orientarea viitoare a opțiunilor electoratului. Nu întâmplător, partidele la putere se întrec în dirijarea unor fonduri "de dezvoltare", spre autoritățile locale. Nu în­tâm­plător, PSD-ul, partidul cu cei mai mulți șefi de ad­mi­nis­trație locală din România, se zba­te să impună o "le­ge a pen­siilor nesimțite", pentru con­ducătorii aleși ai aces­­tor administrații. Un primar sau un șef de consiliu jude­țean, ca să nu mai vorbim de membrii ins­tituțiilor de bază din di­versele localități ale țării, vor "trage" foarte tare în susți­ne­rea partidului care, iată, se luptă pentru a le asigura bă­trânețile. Având cei mai mulți primari, pre­ședinți de con­silii județene și șefi de instituții locale, PSD-ul a mers și mai departe în acontarea viitorului său gu­ver­na­mental, cramponându-se de legea (acceptată con­junctural, la adop­tarea ei, și de PNL) alegerii primarilor în­tr-un singur tur de scru­tin. Nu contează că democrația (ce presupune gestio­narea afacerilor unei comunități prin votul majorității membrilor ei) este grav călcată în pi­cioa­re. Într-un singur tur de scrutin vor fi aleși la con­ducerea comunităților lo­cale, can­­didații plasați pe primul loc, chiar dacă votanții lor re­pre­zintă un procent inferior pra­gului democratic, de 50% din electorii acestora. PSD-ul s-a prevalat de legea electorală exis­tentă, deși recunoaște - cu jumătate de gură - că ea nu es­te corectă. Se va reveni la votul în două tururi, la urmă­toa­rele "locale", peste patru ani. Până atunci, pentru că îi este fa­vo­ra­bilă, deși nede­mocratică, actuala lege trebuie să funcționeze.
În acest context, PSD-ul este sigur că-și va menține po­ziția de cel mai mare partid al țării. Cu sateliții săi, UNPR, ALDE și chiar UDMR, el va putea câștiga, relativ ușor, "parlamentarele" din toamnă, revenind, întărit de noua legitimare electorală, la guvernare. Singura temere a acestui partid populist, dominând prin electoratul său con­servator și nostalgic, o reprezintă electoratul urban, mai informat, mai cult, mai deschis spre înțelegerea regu­lilor de func­țio­nare a statului de drept. Se știe, din analiza tutu­ror alegerilor locale din postcomunism, că marile cen­tre urbane și electorii din diaspora s-au orientat constant spre grupările partinice de dreapta, în care vedeau posi­bi­litatea evitării unei alune­cări spre generalizarea corupției, a cleptocrației, definitorii pen­tru un partid (PSD-ul), născut din năpârlirea fostei no­men­claturi roșii. Cum, la "locale", diaspora nu votează, PSD-ul s-a orientat, cu aju­torul legii electorale existente, spre divizarea alegă­to­rilor urbani, în­cer­când să câștige, "din­tr-un foc", cele mai mul­te aglo­me­rări în care aceștia vie­țuiesc. Câștigarea unor mari centre urbane ar asigura, pentru viitorul imediat al țării - prezer­varea dominației PSD-iste, adică a unei false grupări de stân­ga, alcătuită din alianța celor mai mari "ba­roni postre­voluționari", trauma­tizați de pierderea controlului asupra Justiției, de ofensiva DNA, ANI și a celorlalte instituții ale sistemului juridic. O "lărgire" a ad­ministrației locale PSD-iste ar reprezenta nu numai un "cec în alb" pentru "parla­men­tare", ci și o creștere a posi­bi­li­tăților de blocare a inde­pendenței, la bază, a sis­temului ju­ri­dic, o creș­te­re a ca­pacității de intoxicare politică a acestuia. În pers­pec­tiva "roză" anunțată astfel, câștigarea primăriei Bucu­reș­tiului, a Capitalei, ar reprezenta cireașa de pe tortul PSD-ist.
Bucureștiul a fost pierdut, deja, de dreapta, în urmă cu opt ani. Primarul Oprescu, PSD-ist "sub acoperire", a bene­ficiat de divizarea partidelor de dreapta, impunând - după cum s-a văzut la încheierea "forțată" a celui de-al doilea mandat al său - domnia unei găști de afaceriști ve­roși, a unui clan ce a risipit arbitrar și interesat banii bucu­reștenilor. Nicio urmă a marilor proiecte, anunțate em­fatic de Sorin Oprescu, nu poate fi găsită azi în Capi­tală. Nici măcar pro­iectele începute de predecesorii săi nu au fost, în tota­litate, finalizate. D-l Oprescu a lăsat ad­mi­nistrația capitalei în mâi­nile unui sistem bine uns, de di­ri­jare "cu adresă", a con­tractelor municipale, de acor­dare preferen­țială a PUZ-urilor, de extorcare a micilor afaceri urbane etc. Și, totuși, deși bucureștenii au înțeles că administrația PSD-istă a fost cea mai putredă dintre cele care s-au succedat la conducerea Capitalei, deși bucu­reștenii au fost vârful de lance al pro­testelor care au dus la căderea "celui mai corupt dintre gu­verne" (guvernul Ponta), partidul "ur­mașilor lui Ion Ili­escu" pare a fi pe cale să câștige iarăși pri­măria celui mai mare oraș al țării. Să fi glisat spre stân­ga comunitatea urbană cea mai bine informată și cultivată a României? Nici pome­neală! De vină e dreapta ce pare a nu fi învățat nimic din cele două alegeri locale anterioare. Ca și acum opt ani, ca și acum patru ani, partidele de dreapta se prezintă divizate la alegeri, concurând între ele, spre deosebire de "duș­ma­nul" lor, PSD, care, dimpotrivă, își strânge rândurile, ală­tu­rân­du-și "aliații" din ALDE și UNPR. PSD bene­fi­ciază din plin de monstruosul aparat de propagandă al "an­te­nelor", lăsat moștenire de coruptul dovedit, Dan Voi­cu­lescu. Rolul A3 este acela de a întreține iluzia conti­nui­tății USL, prin susți­nerea combinației de interese dintre Drag­nea și Popescu-Tăriceanu, dintre socialiștii PSD și "li­be­ralii" ALDE. PNL a renunțat la lipsitul de carismă Bușoi, alegându-l drept candidat pe mult mai di­na­micul Ludovic Orban. Dar va putea, oare, Orban s-o învingă pe "înfipta" Vrânceanu-Firea, în situația contes­tării com­petențelor lui nu numai din di­rec­ția clanurilor mafiote, bine sudate, ale PSD, ci și din direcția con­curenților lui de dreapta, independentul Nicușor Dan sau can­didații MP, M10 etc.? Alegerile într-un singur tur o fa­vorizează net pe candidata PSD, care poate obține, cu ușu­rință, 20-25% din voturile bucureștenilor. PNL ar tre­bui, da­că vrea să câș­tige Capitala, să realizeze o înțelegere flexi­bi­lă cu par­ti­dele din același spectru, inexistența ei pavând ca­lea spre vic­toria PSD. Or, victoria stângii, în Bucu­rești, va fi pasul cel mai mare spre câștigarea "parla­mentarelor" și, în con­se­cință, spre înstăpânirea PSD peste țară pentru alți patru ani.