Răspuns pentru N. M. - Sinaia, F. AS 1205 - "Mi s-a depistat un neurinom acustico-vestibular"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși neurinomul de nerv acustic este o tumoră cu ca­rac­ter benign și evoluție lentă, acesta poate repre­zenta o amenințare severă, deoarece este localizat în apropierea câtorva nervi și structuri cerebrale vitale. Tumora este de obi­cei situată lângă locul în care nervul părăsește cavitatea craniană și intră în structurile osoase ale urechii interne. Pe măsură ce își mărește dimensiu­nea, neurinomul poate produce, prin presiune, deteriorarea structurilor mai sus amintite. Din acest motiv, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și dimensiunea tumorii, înainte de a aborda un tratament naturist, ați putea decide, împreună cu medicul specialist, monito­rizarea evoluției tumorale, înde­păr­tarea pe cale chirurgicală sau tratarea ei prin chirurgie stereotac­tică, numită și "chirurgie cu bis­turiu Gamma". Radiochirurgia stereotactică, folosită de obicei pen­tru tratarea tumorilor cere­bra­le, presupune trimiterea cu acu­ra­tețe a unei doze ridicate de radia­ții, folosind asistența computeri­zată. Razele focalizate de radiații Gamma sunt trimise cu precizie către masa tumorală, evitându-se astfel lezarea altor structuri cere­brale.
În altă ordine de idei, excizia chirurgicală a neurinomului de acustic necesită, de obicei, o echi­pă chirurgicală care include atât specialiști neuro­chirurgi, cât și chirurgi ORL. Practic, tumora este abordată fie prin mastoidă și prin structurile interne ale urechii, fie pe deasupra urechii, fie prin spatele regiunii mastoidiene, ori folosind o combinație între aceste proceduri. Pledez pentru acest tip de interven­ție, deoarece, deși are caracter invaziv, reușita este garantată. În general, spitalizarea post-operatorie este de 3-5 zile, iar recuperarea la domiciliu durează în jur de o lună. Este de la sine înțeles că și simptomele caracteristice neurinomului de acustic (vertij, tinitus, deprecierea auzului), vor dispărea în post-operator, fără a mai recurge constant la medicamente specifice disfuncției vestibulare.
În cazul în care teama de operație este prea mare și vă hotărâți pentru un tratament naturist, remediile care pot facilita procesul de resorbție tumorală sunt următoarele:
* Spânz - se utilizează în combaterea tumorilor cerebrale și din sfera ORL, în cure de 3 săptămâni cu 2 săptămâni pauză între ele, la dozajul de 200 mg pul­bere de rădăcină uscată, o singură dată pe zi, dimi­neața pe stomacul gol. Fiind un depurativ și purgativ foarte puternic, spânzul trebuie administrat în aso­ciere cu plante care prezintă efecte antitoxice și pro­tectoare asupra ficatului (armurariu, lemnul-dom­nului).
* Mesteacăn - seva sau scoarța - prezintă efect citostatic asupra celulelor tumorale (benigne, malig­ne) intracraniene. Se administrează câte 250-500 ml sevă pe zi, în cure de 4-6 săptămâni, sau decoct din scoarță de mesteacăn - o cană de 250 ml zilnic.
* Ganoderma - este un remediu cu acțiune anti­tumorală datorată conținutului mare de germaniu orga­nic, util în procesul de resorbție al tumorilor benigne, la fel ca și năpraznicul, cu care se poate asocia la administrare.
* Se mai pot folosi în același scop maceratul de vâsc și cojile de citrice rase (4-6 lingurițe pe zi), care acționează favorabil în combaterea tumorilor cere­brale prin conținutul mare de flavonoide. Pe par­cursul tratamentului, luați și extract din mlădițe de vâsc, 3x50 picături pe zi, înainte de mesele prin­cipale, atât pentru tulburărille de echilibru și vertij, cât și pentru efectul de normalizare a modificărilor tisulare și tendințele de transformare celulară carci­nogenă.
Să auzim numai de bine!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Cum pot trata naturist hipertensiunea? Nu suport tratamentul clasic"
(Răspuns pentru ANA MATEI - Târgoviște, F. AS 1205)


Hipertensiunea arterială reprezintă un simptom, o manifestare care are la bază mai multe probleme de sănătate, printre care nivelul colesterolului și tri­gliceridelor ridicat, disfuncții ale rinichilor, pro­bleme cardiace, nivel de stres ridicat. Pe lângă aceste cau­ze endogene, un rol important îl ocu­pă și ali­mentația bogată în sare, mezelurile, murăturile în cantități mari și dulciurile concentrate (cu creme).
Ce puteți face în această situație?
* Să consumați mai multe fructe și legume în stare proaspătă (sub formă de salate) sau preparate termic sumar.
* Să optați pentru leguminoase (mazăre, fasole, linte, soia, năut, lupin, bob) în detrimentul cantităților mari de carne grasă, în special de vită și porc.
* Consumați cereale integrale la micul dejun (fulgi, musli), în care puteți adăuga semințe și nuci­fere (alu­ne, nuci, migdale, macada­mia etc). Acestea le puneți de seara la în­muiat în lapte vegetal (soia, ovăz, orez, migdale, după preferințe). Se­mințele și nuciferele ar fi bine să fie spălate înainte de a fi adaugate în musli, pentru a se îndepărta acele sub­stanțe inhibitoare enzimatic și cu rol de antinutrienți, pe care acestea le dez­voltă odată ce sunt decorticate, respectiv decojite, în cazul nucife­relor.
* Uleiurile pre­sate la rece (măsline, cânepă, ra­piță, dovleac, in, cocos) sunt o alter­nativă sănă­toasă, bogată în acizi grași ome­ga, cu rol antiin­flamator și de flui­dizare a sângelui. Se evită uleiurile rafinate și cu conținut ridicat în omega 6.
* Siropul de agave, arțar, za­hărul integral de cocos, melasa li­chidă, ște­via și mierea crudă sunt alter­native sănătoase la za­hărul alb și brun.
* Făina integrală, pastele făinoase din grâu dur sau grâu spelta sunt deosebit de sănătoase și o va­riantă mult mai indicată decât făina albă și deri­vatele obținute din aceasta.
Ca tratament naturist, puteți lua, în funcție de aspectele de sănătate:
- dacă aveți probleme cu rinichii: coada-calului, mătase de porumb, mesteacăn, cozi de cireșe
- dacă aveți colesterolul ridicat: frunze de măs­lin, leci­tină, acizi grași omega, policosanol, usturoi.
- pentru sănătatea inimii sunt indispensabile: coenzima Q10, păducelul, acizii grași omega și res­veratrolul.
- pentru combaterea propriu-zisă a hiperten­siu­nii: usturoiul, păducelul, frunzele de măslin, vâscul, brânca-ursului.
Dacă vă confruntați cu un stres ridicat și susținut, vă sunt de mare folos plante precum lavanda, pă­du­celul, roinița și talpa-gâștei.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Mă pot vindeca de sindrom hiperalgic post Zona Zoster?"
(Răspuns pentru MIHAI PREDA - Focșani, F. AS nr. 1202)


În primul rând, Zona Zoster este un virus herpetic ce se manifestă atunci când imunitatea este foarte scăzută, și ea permite acestui virus să devină agresiv și să se manifeste prin leziuni, mai ales de-a lungul nervilor intercostali, provocând vezicule ce merg la suprafață. Datorită acestor leziuni pe nervi, durerile persistă chiar și după ce se vindecă rănile de pe corp, mai bine spus - rămâne o sensibilitate ca de arsură. Se obțin rezultate foarte bune, cu un anu­mit complex de multivitamine, ce ajută ca terminațiile nervoase să se refacă într-un timp cât mai scurt. De asemenea, este necesară și administrarea de antiinflamatoare, pentru a stopa evoluția leziunilor. Se impune o creștere a imu­nității, printr-o alimentație bogată în vitamina C dar și carotenoizi, sau chiar cu integratori de creștere a imunității. Toate astea reușesc să neutralizeze viru­sul, într-o perioadă cuprinsă între 6-12 luni. Aceasta depinde, însă, de ce alte boli cronice există, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, boli car­diace sau boli renale ce sunt și imunodepresive. În funcție de tabloul fiecărui caz în parte, se face un program personalizat, pentru a avea rezultate cât mai bune, în cel mai scurt timp.
Pentru alte întrebări și chiar programări, puteți să mă con­tactați telefonic, de luni până vineri, la Clinica Medical ES.