Tinerețea este un mare dar, bătrânețea este cea mai frumoasă răsplată

Redactia
ANCHETĂ "FORMULA AS"

Nu avem cum să le "vedem în sine", dar amân­două sunt cât se poate de reale. Amândouă sunt NOI, "noi" fiind suma tuturor "eu"-urilor noastre. Fiecare cu perspectiva lui, cu... realitatea lui, pe care, evident, o "deformează", pentru că poziția din care și-a creat-o și din care o trăiește este A LUI, și acesta este un lucru de la care nu poate, EL, adică fiecare eu, să facă abstracție.
Vârstele noastre sunt simple pietre kilometrice pe drumul pe care am fost așezați și pe care unii îl urmează, alții încearcă mereu să-l schimbe. Vârsta este o sumă, o adunare și, cum spunea Domnul Noi­ca, "Vă place adunarea? Spiritul de turmă?". Vârs­tele sunt turmele temporale ale vieților noas­tre. Ne marchează fizic și psihic, dar nu au semni­ficație, cum să spun, metafizică.
Mă întrebați ce anume ne poate ține deasupra vârstei, un loc unde vârsta nu mai contează? Două lucruri: să nu încetezi nicio clipă să gândești și nicio clipă să nu încetezi să iubești, necondiționat, pe toți cei din jurul tău. A, și încă ceva: să te "obiș­nuiești" și să te împaci cu tine. Făcându-ți și tu ție însuți un dar, dându-ți posibilitatea de a privi cu zâmbet, când trist, când amuzat, cum "trec anii, trec lunile-n goană și-n zbor săptămânile trec". Mai e ceva. O tentație care, din când în când, ne ame­nin­ță: o viață cât mai lungă, dacă se poate, fără bo­lile și catas­tro­fele bătrâneții biologice și, din nou, da­că se poa­te, care... să nu se sfârșească ni­ciodată. În ultimii ani, tentația aceasta a îm­brăcat diferite chi­puri, unul dintre ele fiind cel al multimi­lio­narului rus Dmitry Itskov, care promite că prin 2045, vom fi toți tineri, să­nătoși și frumoși, pentru că ne vom putea co­man­da un... alter ego, un "eu vir­tual", găzduit în­tr-un com­puter, în care să "uploadăm" întreaga noas­­tră fi­ință biologică, men­tală și spirituală. Deus ex Ma­chi­na schimbat de milionar in machina! Poate că așa va fi. Dar eu, totuși, mă întreb așa, în vânt: cine este de fapt acel "eu" pe care l-am încărcat într-un com­puter? Nu mă întreb dacă mă va recunoaște cineva, așa cum am fost, cu bunele și relele mele - mă în­treb ce voi mai putea face? Dar nici asta nu con­tea­ză. Mă întreb însă altceva: mă voi mai putea bucu­ra sau amărî de ceea ce fac? Voi mai putea avea re­gre­te? Îi voi mai putea iubi pe copiii mei și pe so­ția mea? Se va mai putea numi "viață" existența mea în adâncul memoriei computerului în care, de fapt, nu m-am "transferat", ci m-am ascuns? Gest de ultimă teamă și de suprem orgoliu - două dintre ce­le mai grele păcate... "la pachet" nu în Reali­ta­tea Virtuală, spre care se pare că suntem din ce în ce mai puternic atrași, ci într-o (banală) Realitate ilu­zorie. Ca într-o stupidă recla­mă publicitară.
Am tot repetat mereu ce mi-a spus odată un bun prieten genetician, într-o emisiune: atunci când un cercetător pornește o cercetare, el o va duce până la capăt, indiferent de discuțiile din jurul ei! O spun și acum. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moar­te, cum promite Dmitry Itskov... Este bine? Este rău? În loc să încerc eu să răspund, vă amintesc cum își încheia, acum 120 de ani, A.G. Swinburne "Gră­dina Proserpinei", unul dintre cele mai fru­moa­se și emoționante poeme care s-au scris vreo­dată:
De prea mult drag de ce e viață-n lume./ De teamă și speranță-eliberați,/ Zeilor, oricare-or fi anume,/ Cu scurte vorbe mulțumim plecați/ Că nicio viață veșnic nu trăiește/ Că ce e mort nicicând nu se trezește/ Că apa cea mai leneș curgătoare/ Gă­sește loc și ajunge pân' la mare.//
Nu prea ne mai aducem aminte (și mulți nici n-am observat, poate) că, "la început", când Cineva Crea bucată cu bucată lumea, la fiecare sfârșit de zi se uita să vadă cum arată ceea ce făcuse și de fiecare dată vedea "că este bine". De câte ori am privit noi la ceea ce am făcut? Și, vom mai avea oare timp la sfârșitul vieții noastre să ne punem pentru ultima oară această întrebare? Sau ne pregătim de pe acum să dăm răspunsul printr-un delegat computerizat? Poate transumanismul va fi lumea de peste o sută-două de ani. Dar răspunsul la întrebarea care ni se va pune NOUĂ, nu lui, "ce ai făcut cu darul pe care ți L-am dat la început și cu răsplata cu care te-am răsplătit la sfârșit?", nu-l vom putea da. Și asta, cred eu, nu este bine.

ANDREI DOROBANȚU, fizician