Programul minimal de fitness - Sănătate în 7 minute!

Gilda Fildan
- Mușchii sunt bodyguard-ul corpului omenesc. Puși la treabă, nu ne ajută doar să avem siluetă și să slăbim, ci ne protejează împotriva infarctului miocardic și a cancerului. Aflați cum vă puteți fortifica trupul în doar 7 minute pe zi -

Cât și cum ne mișcăm

Nimeni n-ar angaja un bodyguard leneș, care să-și irosească întreaga zi trândăvind pe canapea. Cineva care și-a ales o asemenea meserie trebuie să aibă o constituție atletică, reacții rapide și o rezistență consi­derabilă la efort. Iar ca să-și păstreze aceste calități, el e obligat să se antreneze cu regularitate. Exact același lucru se poate spune despre musculatură, care este bodyguard-ul corpului nostru. Ca un adevărat apără­tor de nădejde, musculatura ne ferește de disconfort și boală, printre altele, de dureri de spate, infecții, osteo­poroză, diabet, cancer și chiar de o moarte prematură. Dar nici ea nu ne poate ocroti cum se cuvine decât atunci când, la rândul ei, se găsește într-o formă co­res­punzătoare. Și mai există o asemănare între ea și un bodyguard: mușchii trebuie provocați, pentru a-i determina să reacționeze și să-și îndeplinească rolul de pavăză.
Din fericire, n-avem nevoie pentru aceasta de un antrenament solicitant, de forță. Specialiștii Organi­zației Mondiale a Sănătății apreciază, unanim, că sunt suficiente 20 până la 30 de minute de mișcare, în câteva din zilele săptămânii - fie că e vorba de plimbări cu bicicleta, înot, gimnastică aerobică sau hula-hoop (să adăugăm că, în varianta lui modernă, de instrument perfecționat pentru îmbunătățirea con­diției fizice, cercul de hula-hoop este prevăzut acum pe interior cu un șir de protuberanțe din silicon, care oferă un masaj mai mult decât binevenit). Cer­cetă­torii germani, aflați în topul studiilor legate de miș­care și sport, duc ideea cu un pas mai departe: "Sun­tem ferm convinși - și dispunem de date convin­gă­toare în acest sens - că zece minute de mers în pas alert sunt la fel de eficiente ca 30 de minute de plim­bare lejeră."
Înțelegem din opiniile citate mai sus că, pentru a obține un efect pozitiv asupra stării noastre de sănă­tate, esențială nu este atât durata mișcării, cât mai degrabă intensitatea și consecvența cu care o practi­căm. Nu e mai puțin adevărat că, în condițiile unei agende cotidiene stresante, cei mai mulți dintre noi nu reușesc să-și rezerve nici măcar acea jumătate de oră pentru sport sau pentru o plimbare în ritm susți­nut, de trei sau patru ori pe săptămână. Soluția salva­toare pe care v-o propunem este "Programul minimal de fitness", descris și ilustrat la sfârșitul acestui ar­ticol. Cu ajutorul lui pot fi fortificate, în numai șapte minute pe zi, toate grupele importante de mușchi. Iar dacă acest efort minim nu va face din dvs. niște veri­tabili atleți, el vă va permite, totuși, să aveți sănătatea pe care v-o doriți, precum și o formă fizică excelentă.

Mușchii ne păstrează oasele rezistente

Așadar, unde își exercită mușchii funcția de pro­tecție? Cea dintâi acțiune a lor este una evidentă și de la sine înțeleasă: ei mișcă și controlează ansamblul scheletului. Îl stabilizează și îi preiau o parte din po­vară, prevenind astfel durerile de spate și de articu­lații. În prezent, specialiștii cunosc faptul că suferin­țele coloanei vertebrale sunt provocate, în proporție de 85-90%, de disfuncțiile și contracturile musculare. Mare parte din aceste neplăceri s-ar putea evita, dacă pacienții ar fi dispuși să efectueze un antrenament de gimnastică adecvat. În același timp, mușchii asigură hrănirea țesutului osos și cartilaginos. Datorită lor, oasele sunt puse în mișcare și au de suportat tracțiuni permanente, ceea ce le stimulează activitatea meta­bo­lică. Drept urmare, densitatea osoasă crește, preve­nindu-se pericolul osteoporozei. De asemenea, muș­chii lucrează asupra cartilajelor articulare. Supu­nându-le mereu la împingeri și presiuni, ei determină o reînnoire continuă a lichidului sinovial, dând car­tilajului posibilitatea să se regenereze.
La fel de însemnat, chiar dacă mai puțin vizibil, este și un alt registru de acțiune al musculaturii: ea nu reprezintă doar o componentă a aparatului loco­mo­tor, ci și cel mai mare organ participant la meta­bo­lism. Un kilogram de masă musculară arde între 50 și 100 de calorii în fiecare zi - iar aceasta se întâmplă în stare de repaos. Desigur, atunci când musculatura se pune în mișcare, consumul ei de energie se multiplică. De pildă, o femeie cu greutatea corporală de 60 de ki­lograme arde aproximativ 300 calorii în numai 30 de minute de jogging. Consumul de energie este direct proporțional cu dimensiunea mușchilor. Așa se ex­plică necesitatea de a completa antrenamentul de re­zistență cu un program de exerciții destinate dez­vol­tării masei musculare. Căci musculatura ne poate proteja împotriva obezității printr-un mecanism foarte simplu: când depunem efort fizic, epuizăm rezervele de energie ale mușchilor, care, în consecință, vor fi obligați să extragă zahăr și grăsime din ficat și din de­pozitele adipoase.

Prevenirea diabetului și alungarea cancerului

Aici intervine o altă funcție de protecție a body­guard-ului nostru personal: prevenirea declanșării unui diabet de tip 2. De regulă, în stadiul preliminar al rezistenței la insulină se manifestă tulburări în metabolismul glucidelor și lipidelor. Specialiștii ne surprind chiar cu o afirmație categorică: "Diabetul de tip 2 este o complicație clasică a atrofiei muscu­lare." O masă musculară activă consumă mai multă glucoză, deci scade nivelul glicemiei și astfel reduce considerabil riscul și urmările unei îmbolnăviri.
Însă antrenamentul de forță ne vine în ajutor și pe altă cale: în momentul când se contractă, mușchii eli­berează așa-numitele miokine, niște mediatori bio­chi­mici asemănători cu hormonii. Deși nu li s-a descifrat pe de-a-ntregul modul de acțiune, un lucru e limpede: acestor mediatori li se datorează faptul că mișcarea produce efecte de ameliorare în numeroase afecțiuni. Ba mai mult chiar: ele oferă și protecție contra can­cerului. Specialiștii au demonstrat că un grup de ase­menea hormoni, care poartă denumirea de SPARC, inhibă formarea de polipi în intestin - iar, după cum se știe, aceste formațiuni se pot maligniza ulterior, dând naștere unui cancer de colon. Însă și su­ferinzii au șansa de a beneficia de forța tămăduitoare a mușchilor: studiile arată că mișcarea practicată con­secvent poate crește rata de supraviețuire la cancerul de colon cu până la 47% și la cancerul mamar cu până la 40%. Pentru pacienții care fac ședințe de chimio­terapie, antrenamentul de forță este mai important decât cel de rezistență. Musculatura sporește capa­citatea de autoapărare a întregului organism, deoarece menține funcțio­na­litatea organelor interne și garan­tează astfel o rată mai înaltă de supraviețuire.
Relativ nouă este și teoria că exercițiile de forță pot proteja inima. Dacă, nu mai departe de acum câți­va ani, medicii se străduiau să-i convingă pe cardiaci că mișcarea le este contraindicată cu desă­vârșire, în prezent, ei le recomandă, dimpotrivă, un antrenament moderat - respectiv, unul care să nu le provoace o respirație forțată. În ultimul timp, stu­diile au pus în evidență faptul că antrenamentul de forță conservă elasticitatea vaselor de sânge și previne creșterile bruște ale tensiunii arteriale, care sunt extrem de peri­culoase. Așadar, o musculatură vigu­roasă consti­tuie, într-adevăr, un protector eficient al sistemului car­dio­vascular.
Concluzia nu poate fi decât una singură: tot ce aveți de făcut este să vă ridicați bodyguard-ul perso­nal de pe canapea și să-l trimiteți de urgență să facă puțin sport.


Șase exerciții care întăresc tot corpul

1. COAPSELE

Stând în picioare, în­cru­cișați brațele la piept și mu­tați toată greutatea corpului pe călcâie. Inspirați și în­doiți genunchii, împingând popoul în spate, ca și cum ați vrea să vă așezați pe un scaun. Aveți grijă ca spatele să rămână mereu drept. Pe expirație, reveniți din cea mai joasă poziție șezând, iarăși în picioare. Executați 1-2 serii de câte 20 de re­pe­tări.

2. ANTRENAMENT PENTRU ZONA MEDIANĂ A CORPULUI

Culcați pe o parte, îndoiți din genunchi pi­cioarele suprapuse. Sprijiniți-vă în cotul aflat exact dedesubtul umărului. Apoi expi­rați și ri­dicați trunchiul de la podea, până când genun­chii, picioarele, trunchiul și ca­pul vor forma o linie (așa cum se vede în fo­tografia de mai sus). Pe inspirație, apropia­ți-vă din nou de podea, însă fără a lipi com­plet de ea coapsele. 20 de repetări.

3. MUSCULATURA ABDOMINALĂ

Întinși pe spate, cu brațele paralel pe lângă corp, îndoiți genunchii și ridicați tălpile de la podea, lăsând picioarele cu sprijin doar în căl­câie. Înălțați puțin brațele și desprindeți ușor omoplații de sol. Zona lombară a coloa­nei rămâne lipită de podea. Apoi coborâți trep­tat, fără a aduce complet la orizontală umerii sau brațele. 1-2 serii de câte 20 de repetări.

4. COLOANA VERTEBRALĂ

Culcați pe spate, aveți bra­țele întinse pe lângă corp. Por­nind de la fese, vă ridicați treptat, vertebră cu vertebră, până când corpul formează o linie oblică între bazin și ge­nunchi. Rămâneți în această poziție pe durata a 2-3 respi­rații, după care coborâți lent și reveniți cu toracele pe po­dea. 1-2 serii de câte 20 de re­petări.

5. PICIOARELE ȘI FESELE

Așezați-vă în patru labe, cu privirea în­drep­tată în jos. Depărtați piciorul drept în la­teral, ridicați-l și apoi coborâți-l. Fiți atenți ca aceste mișcări să nu modifice unghiul de 90o dintre coapsă și gambă, spatele să rămâ­nă drept, iar capul să se afle în prelungirea coloanei verte­brale. Privirea va fi tot timpul orientată spre po­dea. 1-2 serii de câte 20 de repetări, după care exercițiul se reia cu ce­lălalt picior.

6. BRAȚELE ȘI TORACELE

Pornind din poziția în patru labe, întindeți picioarele. Greutatea corpului se prijină pe mâini și pe degetele picioarelor, iar privirea se îndreaptă în jos. Pe inspirație îndoiți brațele, astfel încât toracele să coboare, ajungând foar­te aproape de podea. Pe expirație întindeți bra­țele, împingând corpul în sus. Un amănunt im­portant: brațele nu vor fi întinse complet. 1-2 serii de câte 8-15 repetări.

Știați... sau nu

Numărul - 650 de mușchi ne susțin corpul și îi fac posibilă deplasarea. De exemplu, o musculatură bine antrenată a trunchiu­lui apără coloana verte­bra­lă de consecințele supraso­li­citării.
Structura - Fiecare dintre mușchii scheletici se com­pune din fascicule de fi­bre musculare, dis­puse paralel cu axul său lon­gi­tudinal.
Importanța mișcării - E­xer­cițiul fizic mărește nu­mărul acestor mănunchiuri de fibre (miofibrile).