Copii și computere - marea deconectare

Cristian Curte
Când în anul 2010 Nick Bilton, jurnalist la "New York Times", a fost sunat de Steve Jobs, marele șef de la Apple, să fie muștruluit pentru că scrisese despre scă­de­rea vânzărilor de iPad imediat după lansare, nu se gândea că va avea conversația vieții lui.

La un moment dat, în timpul dialogului cu "mons­trul sacru" al calculatoarelor, Nick a avut ins­pi­rația să-l întrebe pe Jobs - "Deci, probabil copiii dum­neavoastră iubesc iPad-ul?" Răspunsul a venit prompt și l-a năucit - "Nici nu l-au folosit. Suntem atenți cu tehnologia pe care o folosesc copiii acasă". Așadar, omul care ne-a schimbat tuturor viața, reinventând, prac­tic, computerul, telefonul inteligent și tableta, își creștea odrasele departe de propriile produse.
Și nu e singurul. Potrivit ziarului spaniol El Pais, ma­rii specialiști în IT din Silicon Valley, Mecca planetară a pro­gramatorilor și antreprenorilor ultimelor tehnologii informatice, nu își duc copiii la școlile în care accentul este pus pe educația cu ajutorul computerului. Ei preferă mo­delul clasic, bazat pe interactivitate umană și creativitate. Un cunoscut, american get-beget, absolvent la Harvard și proprietar de companie IT, îmi povestea cum încerca zilnic să stea departe de computer și internet, iar despre televizor nici nu încăpea vorbă, pentru că nu avea. Bizar, mi-am spus. Omul mi-a povestit apoi că întâlnise la Harvard mulți copii de oameni foarte bogați, care nu avuseseră în toată adolescența lor voie să stea pe net, cum face acum toată lumea, și nici să se uite la televizor. Copiii cu pricina erau printre cei mai buni studenți de la Harvard, așa că se gân­dise să le urmeze exemplul. Cuvântul e dur, dar putem vorbi de perversitate.
În timp ce nouă ne vâră pe gât produsele lor high-tech, elitele IT din America își feresc copiii de ele, impu­nân­du-le un stil de viață normal, ca pe vremea bunicii. E lim­pede că nu fac asta degeaba. Potrivit aceluiași cotidian "El Pais", care citează un specialist în educația Waldorf, ale că­rei școli s-au înmulțit în Silicon Valley, "elevii educați cu di­ver­se tehnologii au deseori o dispoziție scăzută pen­tru a gân­di creativ și pentru a rezolva problemele." În plus, ceea ce ei învață astăzi, mâine e, poate, perimat. Așa că e mult mai util să investești în creativitatea, concen­tra­rea și capacitatea lor de a lua decizii.
Foarte logic și de bun simț, numai că lumea crede că lu­cru­rile stau exact pe dos. Mai ales lumea românească. Mo­tiv pentru care își îndoapă odraslele cu tot ce e mai nou și mai "cool" pe piață. Mai ales părinții cu bani parcă vor să re­cupereze prin copii tot ce nu au avut ei pe vremea co­mu­nismului, ignorând faptul că le fură copilăria și îi trans­for­mă în roboți.