9 exerciții de reparat dragostea

Gilda Fildan
Într-un cuplu, divergențele nu vor putea fi evitate niciodată cu totul, însă există posibili­tatea să fie combătute cu succes. Vă oferim 9 exerciții care vă vor ajuta să le dezamorsați, realizând o nouă apropiere sufletească.

1. Cereți iertare
Nu este un lucru ușor, mai ales pentru firile temperamentale. Când cearta se inflamează, nu e nevoie decât să rostiți o frază scurtă: "Te rog să mă ierți." Tocmai fiindcă scuzele dvs. au valoarea rari­tății, ele vor produce un efect pozitiv remarcabil.

2. Mai întâi, lămuriți-vă în sinea dvs.
Oamenii extravertiți sau impulsivi au tendința să-și descarce spontan supărările asupra partenerului. Stop! Înainte de a face așa ceva, conversați puțin cu dvs. personal. Puneți-vă câteva întrebări: "Merită să mă enervez?". "Sunt capabil să schimb eu singur această situație care mă deranjează?". "Se va rezolva problema și fără intervenția mea?". "Se petrec într-adevăr lucruri rele sau mă stresează niște simple presupuneri?"

3. Dialog
O dată pe săptămână, discutați cu partenerul des­pre ceea ce vă creează o senzație de disconfort (pe toate planurile). Vorbiți amândoi doar despre sine, fără a adresa celuilalt comentarii, reproșuri, evaluări de un fel sau altul. Aveți la dispoziție o durată egală de timp, de exemplu 15 minute. Oferiți-vă sprijin reciproc, de pildă, îmbrățișați-vă, liniștiți-vă, pro­pu­neți-vă o optică nouă asupra dificultăților vechi, spu­neți-vă unul altuia cât de mult v-a ajutat această susținere emoțională.

4. Identificați modelele conflictuale
Revedeți rezultatele testului. Ce laturi ale tipului de comportament intră în joc cu ocazia unei dispute, la dvs. și la partener? Unele agravează situația, de pildă faptul că, într-un context tensionat, unul din parteneri insistă cu atingerile (tipul fizic), iar celălalt are o reacție de retragere (tipul platonic). Căutați împreună aceste modele repetitive. Când apar ele? Cum ați putea proceda diferit de acum înainte? Ce fațete ale tipului de comportament ați putea folosi în acest scop, atât dvs., cât și partenerul?

5. Prețuiți-vă reciproc
Un sfat pentru oamenii rezervați și distanți: adresați persoanei iubite o scrisoare, în care veți com­pleta astfel de fraze: "Îmi place la tine îndeo­sebi... ", "Te pricepi de minune să...", "Îmi face bine faptul că tu..." sau "Îmi ești de mare ajutor, când...". Veți simți că vă îndrăgostiți din nou.

6. Sărbătoriți-vă izbânzile
Acordați-vă regulat câte o jumătate de oră, pentru a sărbători (poate chiar cu un pahar de șampanie) reușitele dvs. în cuplu. În situații stresante, îndeosebi persoanele foarte conștiincioase obișnuiesc să-și "uite" calitățile și succesele.

7. Pictați împreună
Deseori, sentimentele sunt greu de exprimat în cuvinte, în schimb, oricine poate picta. Așezați-vă amândoi, pentru 5 minute, în fața unei oglinzi, în tăcere. Când a expirat timpul, continuând să tăceți, pictați împreună o imagine: noi, în relația noastră. Ce vedeți după 15 minute? Discutați despre asta.

8. Acceptați mai multă intimitate fizică
Acest exercițiu netezește calea în special pentru persoanele platonice și distante. Retrageți-vă într-o cameră liniștită, unde să vă simțiți bine amândoi. Priviți-vă în ochi timp de 5-10 minute. Bucurați-vă de momentul dvs. prețios de intimitate.

9. Unde ne aflăm?
Arătați-vă unul altuia cum vă vedeți ca parteneri în cuplu. Puneți pe masă două coli de hârtie, așe­zându-le fie depărtate, fie apropiate sau chiar supra­puse, așa încât ele să reflecte raportul dintre "spațiul vital" care vă aparține dvs. și cel al partenerului. După aceea, plasați o piesă de șah pe hârtia dvs. și una pe a lui. Cât de apropiați sunteți? Spuneți-vă părerea, apoi ascultați-o pe a celuilalt.