TEST SENTIMENTAL: Cum iubim?

Gilda Fildan
- Testul pe care vi-l propunem atenției vă va ajuta la o mai bună cunoaștere a capacității dvs. sen­ti­mentale. Când ne îndrăgostim, suntem atenți la "jo­cul de glezne" al celui pe care visăm să îl prin­dem în mreje, deși jocul nostru "de glezne" e la fel de impor­tant, ade­sea chiar decisiv. Din păcate, nău­ciți de emoția îndră­gos­telii, ne pierdem capul și acționăm, adesea, or­beș­te, ur­mân­­du-ne doar pornirile și instinctul. La fel de pă­guboasă este și incapacitatea comu­nicării, a des­chi­derii către celălalt. Acuzați de răceală și indi­fe­­ren­ță, în realitate sun­tem doar incapabili de a expri­ma sen­ti­mente. C-o fi una, c-o fi alta, testul care urmează vă aju­tă să vă cu­noașteți perso­nali­ta­tea sentimen­tală și, dacă e cazul, să o și co­rectați. Cu cât ne cu­noaș­tem mai te­meinic pe noi în­șine, cu atât vom reuși mai bine să cul­tivăm afecțiunea și respectul re­ci­proc în via­ța noastră de cuplu -

Fațetele iubirii
Ele decid ce anume căutăm (fără să ne dăm sea­ma) în partenerul pe care ni-l alegem. Și decid mo­dul cum vom acționa, în momentele când iubirea ajunge în impas. Care sunt aceste fațete, în cazul dumneavoastră?

Dificultăți curente
Când ești proaspăt îndrăgostit, te simți plin de elan și speranță, indiferent dacă ai 30 de ani sau 60. Dar celor singuri, trecuți de prima tinerețe, le vine mai greu să-și deschidă din nou sufletul la chemarea iubirii. Relațiile din trecut le-au modelat și fixat un anumit tip de comportament, în raport cu partenerul, care îi face să aibă exigențe mai mari și, totodată, le sporește prudența. Iar în viața de zi cu zi a unui cu­plu, acest comportament se insinuează pe neaș­teptate, umbrind fericirea celor doi. Însă, odată ce ei sunt conștienți de existența lui și îl înțeleg, li se oferă posibilitatea de a-l ține sub control.

Vă dăm o mână de ajutor
Cu cât cunoaștem mai aprofundat și mai exact modul nostru de reacție în iubire, cu atât ne va fi mai ușor să acordăm încredere unui (nou) partener. Numai atunci vom izbuti să avem cu cineva o rela­ție de la egal la egal, o conviețuire sinceră, bazată pe prețuire reciprocă. Iar iubirea va avea șanse să dureze până la sfârșitul vieții.

Cum funcționează testul

Sunteți o persoană singură? Atunci notați în pătrățelul de la sfârșitul fiecărei afirmații cifra care concordă cel mai bine cu ultima relație pe care ați avut-o. Vă duceți viața în cuplu? În acest caz, vă rugăm să evaluați cele 30 de afirmații, atât dvs. cât și partenerul, fiecare pentru sine, de la 0 puncte ("nu corespunde"), la 1 ("în mare măsură, nu cores­punde"), 2 ("în mare măsură, corespunde") și 3 ("corespunde pe deplin"). Literele A-F marchează cele șase fațete ale atitudinii dvs. într-o relație. La fiecare fațetă (de la A la F) puteți realiza maximum 18 puncte.
Notă: Prin cuvântul PARTENER se înțelege atât un bărbat, cât și o femeie.

Test

A

A-mi iubi partenerul nu înseamnă pentru mine că el ar fi răspunzător pentru fericirea mea 24 de ore din 24.
Mă doare enorm când sunt respins de partenerul meu, sau când se folosește de mine în propriul lui interes.
Nu mi se pare jenant să cer ajutorul partenerului, ori să-mi recunosc în fața lui o greșeală.
Mi-e ușor să-mi dau seama ce simte partenerul meu.
Partenerul meu și cu mine parcurgem umăr la umăr toate suișurile și coborâșurile vieții.
Pentru mine, iubirea înseamnă, în primul rând, a te simți ocrotit.
Suma punctelor

B

După părerea mea, erotismul și sexualitatea sunt foarte importante într-o relație.
Țin mult să am în continuare un corp atrăgător, care să inspire dorință.
Mă îngrijorez când partenerul nu mai face dragoste cu mine o perioadă ceva mai lungă sau când partenera mă refuză.
Uneori, îmi supraevaluez forțele și observ asta abia când încep să am dureri de cap sau de spate.
Îmi place să-mi îmbrățișez partenerul și atingerile lui mă fac fericit/ă.
Cu plăcere mă las sedus spontan de partenerul meu.
Suma punctelor

C

Iubirea este pentru mine, înainte de toate, o mare aventură.
Vreau să încerc mereu lucruri noi împreună cu partenerul meu.
Într-o relație stabilă, eu simt nevoia să am multă libertate de mișcare și independență.
Unde mă văd eu pe mine sau pe noi, peste cinci ani? Nu-mi fac planuri pentru un viitor atât de îndepărtat.
Doar n-am să renunț să flirtez, numai fiindcă am un tovarăș de viață statornic.
"Până când moartea vă va despărți ..." Așa ceva n-am putut să cred niciodată.
Suma punctelor

D

Chiar dacă între mine și partenerul meu totul este așa cum trebuie, mă chinuie mereu temerea că, la un moment dat, ne vom despărți.
Ori de câte ori apar dificultăți, am tendința să cred că vina îmi aparține.
Nu reușesc să-mi scot multă vreme din minte nici cele mai inofensive divergențe de opinii.
În general, primesc cu mare greutate criticile venite de la partenerul meu.
Pentru mine, lucrul cel mai important într-o relație este armonia.
De obicei, eu sunt cel dintâi care sesizează că partenerul, prietenii sau colegii au o problemă.
Suma punctelor

E

În iubire, eu mă conduc mai ales după instinct.
Dacă relația e în ordine, viața de zi cu zi merge ca de la sine.
Mi-e ușor ca, din când în când, să nu mai pun chiar totul sub lupă.
Nu pot pricepe de ce multe cupluri încheie contracte prenupțiale.
Nu mă deranjează dacă partenerul se ocupă de mai puține lucruri, de pildă în gospodărie.
Cel mai mult mi-ar plăcea să trăiesc cu par­tenerul meu mai în voie, fără programe pre­stabilite, pur și simplu, luând zilele așa cum vin.
Suma punctelor

F
Când sunt de altă părere decât partenerul meu, nu cedez prea ușor.
Fac deseori crize de gelozie.
De cele mai multe ori, eu sunt cel care începe o ceartă. După aceea, regret.
Mi-e greu să nu mă las antrenat de sentimente negative puternice.
Aș vrea să am un comportament mai diplomatic și mai calm cu partenerul meu.
Eu spun ce gândesc și arăt ce simt.
Suma punctelor




Evaluarea testului
Cum mă comport când iubesc


Tipul individual de comportament într-o relație constă întotdeauna dintr-o combinație a mai multor fațete. Citiți mai jos, pentru a afla care din ele sunt pre­zente la dvs., precum și ce avantaje și dezavantaje decurg de aici pentru relația dvs. actuală (sau viitoare).

Descifrați tipul de comportament

Cât de ridicat este punctajul dvs. la fiecare dintre fațete (literele A-F)? Semnificative sunt doar acelea la care ați totalizat mai puțin de 7 puncte ("profil slab") sau mai mult de 11 puncte ("profil accentuat"). Nu e important să descoperiți cât mai multe fațete în modul dvs. de a reacționa. Dar parcurgeți-le încă o dată pe cele din zona de mijloc, plasate între 7 și 11 puncte. Acolo unde punctajul nu se înscrie între aces­te limite, trebuie să trageți concluzia că fațeta respec­tivă nu face parte din tipul dvs. de comportament.

A. Am nevoie de încredere

Profilul accentuat
- Aveți o latură deschisă, sentimentală, grație căreia puteți stabili cu ușurință o comunicare afectivă. Nu vă este greu să cereți ajutor, atunci când aveți nevoie. Această "încredere funda­mentală" vă consolidează relația, fiindcă dovedește partenerului cât de important este pentru dvs. Iar în momentele când el se simte suprasolicitat, semnalele pe care i le transmiteți îi spun fără cuvinte: "Poți să te bazezi pe mine."
Profilul slab - Necunoscuților le arătați la în­ce­put latura dvs. rece și circumspectă. Aceasta are pro­babil de-a face cu faptul că s-a întâmplat adesea ca unele persoane apropiate să nu vă fi sprijinit în situa­ții critice. Însă nu uitați că iubirea presupune intimi­tate, țeluri și proiecte comune. Implicați-vă mai profund. Neîncrederea generată de experiențele dvs. dureroase nu se mai justifică în prezent.

B. Îmi plac atingerile

Profilul accentuat
- Tipul dvs. de compor­ta­ment în relații este dominat de o fațetă erotică, fizică. Vă face plăcere să-i atingeți pe alții și adorați să fiți mângâiat. Pentru iubire, acesta este un lucru minunat. Însă, dacă partenerul preferă să se retragă un timp și să fie singur, de exemplu pentru a se odihni după o zi obositoare de muncă, s-ar putea ca el să resimtă ne­voia dvs. de apropiere fizică nu ca pe un răsfăț, ci ca pe o sufocare.
Profilul slab - Latura platonică a tipului dvs. de comportament vă determină să puneți preț mai curând pe "valorile interioare". Vi se pare încân­tă­tor să vă alintați și să dormiți împreună cu par­te­nerul, dar în momentele când vă preocupă ceva, nu doriți să fiți îmbrățișat sau mângâiat. Ar trebui, totuși, să-i explicați asta partenerului dvs., căci altfel riscați ca el să se simtă respins.

C. Mă atrage aventura

Profilul accentuat
- Datorită laturii im­pulsive și amatoare de provocări a tipului dvs. de comportament, sunteți o persoană deschisă și mereu curioasă, chiar și în relațiile de lungă durată. Cine vă iubește trebuie să știe, însă, că programele fixe și rutina nu vi se potrivesc de­loc, fiindcă vă dau sentimentul că sunteți în­cor­setat. Și atenție: aici apare un risc de infi­delitate! Clarificați neapărat ce doză de aven­tură ar fi acceptabilă pentru ambele părți.
Profilul slab - Fațeta scrupuloasă a tipului dvs. de comportament tinde spre situații limpezi, în care domnește ordinea. Eventualitatea de a nu ști exact ce urmează să se petreacă în viitorul apropiat vă pro­duce stres. Gândiți-vă totuși că, deși are avantajul de fi practică, derularea previzibilă a evenimentelor de­vine iritantă în iubire. Așadar: deconectați pilotul auto­mat! Cum ar fi o zi în care să nu vă uitați nici măcar o dată la ceas?

D. Iubesc calmul

Profilul accentuat
- Latura chibzuită și pre­caută a tipului dvs. de comportament vă face să vă asemănați cu o stâncă înconjurată de zbuciumul mă­rii. Știți să împiedicați escaladarea conflictelor și astfel vă ajutați partenerul să depășească situațiile de criză. Însă n-ar trebui să tolerați fără a clipi tot ce vă supără numai din cauză că toată lumea vă cunoaște ca o fire calmă. Tocmai dvs. puteți rosti o critică nepărti­nitoare, atunci când e cazul.
Profilul slab - Fațeta dvs. sensibilă, empatică, vă permite să "vibrați la unison" cu cei din jur. Nu vă scapă neobservată nicio schimbare de nuanță în atitudinea partenerului, dar obișnuiți să căutați moti­vele doar la dvs. și preferați să treceți sub tăcere ceea ce vă deranjează. Însă, o dispută nu înseamnă obliga­toriu o despărțire. Aveți nevoie de mai multă liniște interioară. Încercați s-o obțineți, de pildă, cu ajutorul unor exerciții de concentrare și dezvoltare a atenției.

E. Iubesc, conducându-mă după instinct

Profilul accentuat
- Această fațetă a tipului dvs. de comportament vă face să dați perma­nent ascultare intuiției în iubire. Unui par­tener tensionat, seninătatea dvs. pozi­tivă îi poate lăsa totuși impresia că nu-i luați foarte în serios problemele. Cu cât exis­tența cotidiană solicită mai mult un cuplu, cu atât devine mai necesară conlucrarea dintre intuiție și rațiune, pentru o distribuire corectă a atribuțiilor între parteneri.
Profilul slab - Faptul că vă vine greu să "decuplați" mintea atunci când iubiți se explică prin fațeta dvs. cerebrală, prudentă. Vă deran­jea­ză foarte tare obișnuința partenerului de a aștepta de la dvs. mai mult decât vă oferă. Însă, dacă tocmai a avut - să zicem - niște necazuri la birou, ați putea să-i faceți un mic rabat, sprijinindu-l emoțional. Puteți fi sigur că echilibrul se va restabili.

F. Iubesc cu înflăcărare

Profilul accentuat
- Cu cât sunteți mai încor­dat, cu atât iese mai pregnant în evidență latura dvs. directă și temperamentală. Aceasta face ca o ceartă mi­noră să escaladeze rapid. Un cuvânt nepotrivit e de ajuns. Abia ulterior vă dați seama cât de profund v-ați rănit partenerul. Pe viitor, atunci când apar în­tr-o dis­pută asemenea mărunțișuri cu potențial exploziv, pro­puneți-i partenerului să întrerupeți temporar discuția.
Profilul slab - În loc să luptați cu îndârjire pen­tru a demonstra că aveți dreptate, dovediți stăpânire de sine și diplomație, făcând o ofertă de compromis. Sau păstrați tăcerea la momentul oportun. Recoman­darea e să vorbiți ori de câte ori ceva vă tulbură cu adevărat. Veți găsi, cu siguranță, cuvintele potrivite.