Răspuns pentru GABI P. - București, F. AS 1206 - "Există vreun tratament naturist pentru neuropatie diabetică?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Efectele pe termen lung ale diabetului apar încet și, în general, au puține simptome la început. Însă, cu timpul, complicațiile pe termen lung implică distrugerea vaselor de sânge mari și mici. Ceea ce are drept rezul­tat apariția de procese patologice adia­cente grave, cum sunt afecțiunile car­dio-vasculare (aproape inerente), retinopatia diabetică, nefropatia (cau­ză de insuficiență renală ce impune dializă), creșterea riscului de infecții prin alterarea capacității celulelor imunitare de a se apăra împotriva germenilor patogeni care intră în organism etc. Prin­tre aceste complicații se numără și neuropatia peri­ferică (diabetică), cauzată de valo­rile ridicate ale glicemiei care, în­cet dar sigur, distruge rețeaua de nervi (le afectează capacitatea de a transmite mesaje) ce conectează cre­­ierul cu mușchii, pielea și cele­lalte organe. Înțepăturile, senzația de arsură, parestezia (amorțire) sunt simptome obișnuite ale neuro­patiei diabetice, iar cu timpul, în lip­sa unui tratament adec­vat și a unui regim dietetic corect, se poate ajunge până la pierderea totală a sensibilității în zonele afec­tate. Mai mult, distrugerea nervilor care con­trolează funcțiile autono­me (siste­mul neuro-vegetativ), poate duce la creșterea frecvenței cardiace, accentuarea sudorației, apariția unor probleme de control sfincterian, și chiar a impotenței în cazul bărbaților. Nu este de neglijat nici faptul că diabetul duce la scăderea fluxului de sân­ge care ajun­ge la extremități (în special pi­cioare), fenomen care, alături de distrugerea structurilor ner­voase periferice, poate determina apariția unor răni deschise (ulcerații), mergând până la gan­gre­na­rea zonei afectate. În cazul dvs., precum și în cazul altor persoane afectate de neuropatie periferică, con­secu­tivă diabetului, medicația alopată și regimul alimen­tar rămân vectori terapeutici indispensabili și, de aceea, nu voi insista pe aceste aspecte care rămân la latitudinea medicului dvs. curant. În schimb, con­sider că este important să cunoașteți căile terapeutice natu­rale prin care această patologie poate fi contro­lată, în contextul mai larg al complicațiilor diabetu­lui.
Astfel, s-a constatat că un deficit fiziologic pre­lun­git de magneziu favorizează insulino-rezistența, fenomen ce face ca glucoza să rămână în sânge și să întrețină un nivel prea mare al glicemiei. Asigurarea unei doze zilnice de 400-500 mg magneziu amelio­rează efectul insulinei injectate și contribuie la ate­nua­rea complicațiilor diabetului (neuropatie, altera­rea sistemului nervos). Sursele naturale de magneziu organic sunt produsele alimentare obținute din: ce­reale integrale (paste, pâine, orez), legume uscate (fa­sole albă sau roșie) și oleaginoase (nuci, migdale, fistic) care conțin acizi grași mononesaturați ce pro­tejează arterele.
Afinul (mirtilina, conținută de frunzele acestui arbust, are un efect hipoglicemiant dovedit) protejea­ză vasele sanguine și combate complicațiile hipergli­ce­miei, fiind un remediu utilizat în tratarea oricărei forme de diabet. Merișorul de munte - la fel ca și afinul, frunzele și fructele merișorului conțin prin­cipii active (flavonoide, arbutozida) cu acțiune anti­diabetică. Eucaliptul, Ginsengul și Ginkgo-biloba sunt plante exotice cu puternice efecte antidiabetice, și acționează prin stimularea producției pancreatice de insulină, diminuarea glicogenezei hepatice și sporirea troficității pereților vasculari.
O altă categorie de remedii hipoglicemiante, indi­cate în controlul diabetului și al complicațiilor sale, include castravetele amar (momordica charantia), răchitanul și schinduful.
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, extractul de muguri de dud negru, uleiul de luminița-nopții, tinc­tura sau uleiul volatil de cimbru, uleiul de in sau cel de cânepă, drojdia de bere, acidul gama-amino­butiric (GABA) sau coenzima Q10 sunt, la rândul lor, remedii necesare, atât pentru controlul valorilor gli­ce­miei, cât și pentru stimularea procesului de refa­cere a structurilor nervoase deteriorate, dar și pentru stimularea producerii neurotransmițătorilor implicați în conducerea impulsului nervos (acetilcolina, dopa­mina).
Să auzim numai de bine!


Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"După operația de prostată pierd urină. Ce remedii mi-ar face bine?"
(Răspuns pentru VASILE BANCIU - Blaj, F. AS 1205)


Pierderea de urină poate avea două cauze: din cau­­za vezicii, care este prea activă sau sensibilă (când pierderea se produce în drumul spre toaletă și este legată de senzația intensă de a urina) sau pier­derea din cauza slăbiciunii sfincteru­lui, și atunci pier­derea de urină apare la efort fizic, schim­barea poziției, tu­se. Fiecare din ele are soluții spe­ci­fice.
Medicamentele enumerate de dum­neavoastră se potrivesc pentru pierde­rile a căror cauză este vezica hiperac­tivă. Din descrierea dvs. reiese, însă, că pier­derile apar la schimbarea pozi­ției, deci pot să fie provocate de slăbi­ciunea sfincterului, caz în care medi­ca­men­tele enumerate nu sunt de mare ajutor. Cu atât mai mult cu cât ele pro­duc, ca reacție secundară, constipația.
Ce v-ar ajuta ar fi exersarea muș­chilor perineului, sub controlul unui kinetoterapeut, care să vă învețe con­tracția corectă și exerciții adaptate for­ței musculare a perineului dumnea­voastră. Dacă perineul este foarte slab, poate fi exersat prin electrod introdus transanal și stimulat elec­tric.
Înainte de toate, însă, ar trebui să efectuați o urocultură și o ecografie, care să verifice dacă vezica dum­nea­voastră se golește complet după urinare, pentru a exclude o incon­tinență prin vezica plină, care nu se golește și "pierde prin preaplin".


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Cum pot evita recidiva unui fibroleiomiosarcom?"
(Răspuns pentru CLAUDIA M. - Sibiu, F. AS nr. 1207)


Leiomiosarcomul uterin este cancerul muscula­turii uterului (miometrului); acest tip de cancer cu­prinde aproximativ 2-3% din cazurile de cancer ute­rin. Leiomiosarcomul uterin nu trebuie confundat cu leiomiomul uterin benign (fibromul uterin). Unele ma­nifestări ale bolii pot fi: sângerări vaginale anor­male, dureri pelvine, abdominale, lombare, anemie, dar, din nefericire, multe sarcoame uterine ajung la un stadiu avansat fără simptome, în prezent neexis­tând teste sau examinări pentru a detecta sarcoamele uterine la femeile fără simptome (asimptomatice). Cauzele exacte ale apariției leio­mio­sarcomului uterin nu sunt cu­noscute. Tratamentele de bază sunt: inter­venția chirurgi­cală (his­terectomia și/sau salpin­go-ova­rec­­tomia), radio și/sau chi­mio­te­rapia, și dacă este cazul (mai rar), terapia hormonală. Ale­gerea și aso­cie­rea acestor tra­tamente de­pinde de tipul și di­men­siunea tu­morii, sta­diul bolii, tipul histolo­gic, in­vazia în mio­metru, în gan­glioni, sta­rea generală de sănătate a bolnavei.
Tratamentele naturale, asociate tratamentelor alo­pate, pot contribui la reducerea riscului de recidivă, la creșterea timpului de supraviețuire și îmbunătățirea calității vieții bolnavei. Una dintre substanțele natu­rale eficiente în această afecțiune este resveratrolul.
Există două forme de resveratrol: trans-resve­ra­trol și cis-resveratrol. Trans-resveratrolul este stabil și ușor de absorbit de organismul uman, spre deose­bire de cis-resveratrol, care nu este stabil și nu este ușor absorbit. Resveratrolul este, deci, un nume gene­ric, pentru un produs care poate oferi beneficii pentru sănătate, doar dacă con­ține cantități suficiente de trans-resveratrol, ingre­dientul activ și benefic.
"Resveratrolul" nu înseamnă deci trans-resvera­trol! Produsul Resveratrol Synergy(R) - Secom conține 200 mg/tableta de trans-resveratrol, care furnizează 10 mg trans-pterostilbene, 99% puritate, extract pa­tentat pTeroPure(R), produs de firma Chroma­Dex(R)Inc. SUA. Produsul se prezintă sub formă de tablete Easy-Solv(R), care asigură dizolvarea în câteva minute după înghițire.
Cancerul este și trebuie tratat ca o boală a fiecărei persoane.
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) eva­luarea stării globale de sănătate a pacientului, etapa esențială în elaborarea programului de tratament na­tu­ral, se face pe baza analizelor medicale, dar și a tes­tării EIS (electroscanare interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a dife­ritelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, îna­inte ca ele să poată fi evidențiate prin analize san­guine sau imagistice. Testarea permite și urmărirea evo­luției stării de sănătate și a rezultatelor obținute prin administrarea tratamentului complementar adec­vat.
Abordarea holistică și integrativă a pacientului și calitatea excepțională a produselor Secom(R) (peste 250 tipuri), care conțin extracte inovatoare din plante, sunt factori esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile, atât în cazul mamei dvs., cât și al altor bol­navi care solicită în paginile acestei prestigioase reviste, programe de tratamente naturale, pentru di­ferite afecțiuni.