Rețete cu ceai

Elena Josan
Indiferent dacă folosiți ceai negru, chinezesc sau indian, efectele lor sunt egale, într-o mulțime de între­buințări.

1. Adăugat în aluatul de patiserie, ceaiul îi dă o culoare mai intensă și o pojghiță mai rumenită, când e copt.
2. Ochii iritați se calmează prin aplicarea plicule­țelor de ceai opărite, care se țin apoi un timp în apă cu gheață sau se lasă câteva ore în frigider, în puțină apă.
3. Pentru eliminarea vânătăilor, aplicați pe locul cu pricina un pliculeț de ceai sau un tampon de vată îm­bibat în infuzie. Proce­dura se repetă de două ori pe zi, timp de 20 de minute.
4. Tenul afectat de acnee se spală cu ceai verde, iar arsurile solare, cu ceai ne­gru.
5. Clătirea cavității bucale cu ceai negru con­cen­trat îndepărtează respirația urât mirositoare și o împrospătează.
6. Transpirația abundentă a tălpilor: adunați 15-18 pliculețe folosite de ceai negru, puneți-le pe foc în 2,5 l de apă fierbinte, lăsați-le să clo­co­tească 10 mi­nute. Turnați decoctul într-un li­ghean, și câtă vreme lichidul e cald, țineți picioa­rele (spălate în prealabil) în el, timp de 15 minute. Repetați de 3 ori pe săptămână.
7. Mirosul de pește sau de carne crudă iese din mâini, dacă țineți palmele 2-3 minute în soluție con­centrată de ceai negru.
8. Frunzele de ceai - un îngrășământ or­ganic exce­lent, care conține multe ele­mente nutritive. Pentru stimularea creșterii plantelor, frunze uscate de ceai se introduc în pământ, înainte de semănat (500 g de ceai la 1 mp de grădină). Nu puneți în ghi­vece multe frun­ze de ceai umede, deoarece pot provoca dezvol­tarea mucegaiului.
9. Țânțarii se sperie de fumul produs de frunzele de ceai arse, iar moliile fug de pliculețele de ceai verde aranjate pe rafturile dulapului.
10. Ceaiul este un colorant natural pentru părul închis la culoare. Se amestecă câte o lin­gură de rozmarin, salvie, ceai negru și se in­fu­zează în 200 ml de apă fierbinte, în termos, peste noapte. Cu soluția strecurată se freacă foarte bine rădăcinile părului. Lichidul rămas se întinde pe toată lungimea firelor.
11. Vopsitul ouălor în maro. Într-un litru de apă se pun 4 linguri de ceai uscat. Se fierb ouăle în el 10 mi­nute, se adaugă 2 linguri de oțet și se mai fierb încă 5-7 minute.
12. Luciu pe haine. În cazul în care hainele au început să prindă luciu în unele locuri, șter­ge­ți-le cu o bucată de pânză de flanel înmuiată în ceai negru concentrat, oferin­du-le un aspect proas­păt, aproape nou.