Premierul și fermierii

Cristian Curte
- Vești bune pentru țăranii români -

"S-a tot vorbit de vânzarea pă­mân­tului la străini. Vreau să vă transmit un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la stră­ini, îmi doresc ca pă­mântul să fie utilizat de co­mu­nitățile locale, pentru că e o resursă pe care greu o poți obține din altă parte. Dacă o pier­deți, cu greu puteți s-o mai obțineți îna­poi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel na­țional pentru a le­gi­fera vânzarea pă­mân­tului către străini, nu pot aceste legi să înlo­cu­ias­că dorința dum­­­neavoastră, a proprietarilor, de a vin­de sau nu pă­mân­tul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local".
Sună frumos cuvintele premierului Dacian Cioloș. Și, mai ales, clar. Le-am auzit rostite și de alții, dar nu așa. Sloganul cu "nu ne vindem țara" a făcut carieră, ime­diat ce Ro­mâ­nia por­nise să facă, în 1990, primii săi pași, ti­mizi, spre ca­pi­talism. Sensul era însă altul: "Nu ne vin­dem țara, ca s-o fu­răm noi". Ceea ce s-a și în­tâm­­plat. Pro­­ble­ma, însă, a ră­mas. Mai cu sea­­mă după ade­ra­rea la Uni­unea Euro­pea­nă, chestiunea înstrăinării bu­nu­­rilor națio­nale, de la vechile fabrici până la resursele naturale și terenurile agri­cole, a devenit o temă de dialog aprins.
Premierul are dreptate: legile nu pot face prea multe în acest sens, căci tere­nu­rile s-au înstrăinat, prin inter­me­diari ro­mâni, încă dinainte ca reglementările ins­pi­rate de Bru­xelles să devină mai per­mi­sive. Dar vorba e vorbă, iar fapta e faptă. Iar aici, spre deosebire de prede­ce­sorii săi, ingi­ne­rul horticultor Dacian Cioloș, fost co­misar european pe Agricultură, chiar vine cu niște mă­suri concrete. Le-a prezentat luni, pe 21 martie, într-o întâl­nire cu fermierii din județul Alba. Este vorba despre un pachet de măsuri care va crește exponențial numărul micilor fer­mieri care pot lua bani europeni. E vorba despre scăderea la jumătate a indicelui de productivitate necesar pentru cei care solicită bani UE, eliminarea unor acte birocratice, precum și anu­larea obli­ga­tivității de deținere a unei suprafețe agri­cole compacte.
Cercetări academice foarte serioase, citate de Guver­nul Cioloș, demonstrează că fermele foarte mari nu răs­pund ne­voi­lor sociale, zonele cu cele mai mari fer­me din Ro­mâ­nia fiind și zonele cele mai atinse de sărăcie (Vaslui, Brăila, Ialo­mița, Călărași). În plus, spune pre­mierul, în momentul de față, doar 3% dintre țăranii ro­mâni pot lua fonduri eu­ro­pene, din cauza pragului înalt de productivitate cerut de for­mularele de finanțare. Pla­nul gu­ver­nului se adresează toc­mai gos­po­dăriilor mij­lo­cii. În jur de 400.000 de fer­me ar putea beneficia de fon­duri UE du­pă aplicarea noului plan, față de 60.000, în prezent. Banii de la UE ar însemna circa 15.000 de euro sprijin pentru o fer­mă și între 50.000 și 70.000 de euro pen­tru deschiderea unei afaceri ne-agri­cole în zona rurală (activități de producție, ser­vicii me­di­cale, sanitar-veterinare și agroturism etc.), bani pentru care nu e ne­voie de cofinanțare.
Dacă planul lansat de Dacian Cioloș va funcționa, iar fer­­mele mici vor deveni mai productive, unul dintre efec­te va fi, spun specialiștii, tocmai scăderea ten­din­ței de vân­­zare a micilor terenuri agricole. Iată, deci, că se poa­te să-ți aperi "pământul", și fără sloganuri și legi xenofobe!