Interacțiuni periculoase

Rodica Demian
- Influența plantelor medicinale și a alimentelor asupra medicamentelor -

Conform statisticilor internaționale, tot mai mulți oameni apelează la remedii din plante, când vor să-și rezolve problemele curente de sănătate. Sunătoare, împotriva stărilor depresive, ginkgo, pentru stimularea celulelor cenușii. Și persoa­nele grav bolnave încearcă să facă ceva în plus pentru a-și redobândi sănătatea cu astfel de preparate. Dar atenție! Unele remedii "blânde" din natură pot in­flu­en­ța negativ efectul medicamentelor vitale, la fel ca și unele alimente "nevinovate", precum salata sau su­cul de grapefruit, care intră în interacțiune cu anu­mite componente ale medicamentelor.
Iată câteva "combinații" care pot duce la com­pli­cații.

Remedii naturale împotriva depresiilor

Sunătoarea acționează blând, are efecte secundare puține și este foarte apreciată. Și totuși, ea poate re­duce efectul terapeutic al unor medicamente. Ciclo­sporina, de pildă, un medicament pentru combaterea reacțiilor de respingere de după un transplant de orga­ne, își pierde mult din eficiență în combinație cu sună­toarea, care influențează și acțiunea anumitor medica­mente pentru inimă (Digoxina), pentru SIDA, hemo­coa­gulante (de tipul cumarinei), preparate antiastma­tice (care conțin theofilină) etc. În plus, există indicii că, în cazuri izolate, sunătoarea poate reduce și efectul pilulei anticoncepționale.

Remedii pentru irigarea sanguină

Corp și creier

Substanțele conținute în usturoi și ginkgo biloba au o acțiune anticoagulantă asupra sângelui și de aceea pot avea o influență negativă în cazul hemora­giilor, atunci când persoanele în cauză iau preparate anticoa­gu­lante.

Vă place Lemnul-dulce zaharisit?

Dulce-acrișor, apărut de curând în comerțul ali­men­tar, preparat ca bomboane, Lemnul-dulce conține glicirrhizină, o substanță care, ingerată în exces, poate influența negativ asimilarea mineralelor în organism, ducând la pierderi mari de potasiu. Urmarea? Retenția de apă, hipertensiunea, slăbiciuni musculare. Acest pericol poate să apară la un consum de 50 de grame Lemn-dulce pe zi. Medicamentele pentru eliminarea ex­cesului de apă din organism pot avea efecte nega­tive în prezența Lemnului-dulce. Iar medicamentele pentru inimă care conțin digitalină au efecte secundare crescute.

Laptele și brânza

Sunt considerate sănătoase, pentru că alimentează organismul cu calciu. Dar atenție, dacă urmează să luați antibiotice, renunțați la lactate, alimentele care conțin calciu formează împreună cu antibioticele niște complexe greu solubile la nivelul intestinului. Urma­rea: în circulația sanguină ajunge o cantitate mai mică de substanță activă. De aceea, laptele, apa minerală cu un conținut ridicat de calciu nu sunt recomandate în timpul administrării antibioticelor.

De ce n-au antinevralgicele efect?

Preferate pentru eficiența lor rapidă, se întâmplă, totuși, ca antinevralgicele să nu aibă efect. Cauza poa­te fi micul dejun bogat în fibre, care amână acțiunea tabletelor. Muesli, de pildă, întârzie absorbția în sânge a paracetamolului și aspirinei.

Vă plac legumele și fructele?

Foarte bine! Dar dacă luați medicamente anticoa­gulante ar trebui să includeți mai rar în meniul dvs. salata verde, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, fa­solea și mazărea. Datorită conținutului lor ridicat în vitamina K, ele pot slăbi efectul medicamentelor care subțiază sângele.

Sucul de grepfruit

Are gust bun și e sănătos mai ales la micul dejun. Dar substanțele componente ale acestui fruct amărui sto­pează descompunerea unor medicamente, iar con­centrația acestora în organism crește. Recomandarea medicilor se reduce la un singur pahar de suc pe zi. Cea mai periculoasă este interacțiunea lui cu medica­men­tele pentru hipertensiune. Când cumpărați medi­ca­­mente, citiți prospectul cu atenție. Dacă pe el scrie că preparatul nu trebuie administrat împreună cu sub­stan­țe precum eritromicina, înseamnă că și grep­fruitul este tabu.