Virozele respiratorii - Dr. RAREȘ SIMU: "Cei mai expuși la îmbolnăvire sunt copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice grave"

Florentin Popa
- medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cu compe­ ten­ ță în homeopatie -

"Cu cât schimbările climatice sunt mai dramatice, cu atât tul­pinile virale devin mai agresive"

- De la o vreme încoace, primăvara cea mult aș­teptată nu aduce doar "miei și floricele pe câmpii", cum spun poeții, ci și "stoluri" de gripe și de viroze. De ce ne confruntăm sistematic cu acest fenomen?

- Schimbările bruște de temperatură din primă­vara aceasta au grăbit apa­riția infecțiilor respira­torii repetate, unele cu evoluție foar­te gravă. Atunci când în îmbol­năvire este implicat virusul gri­pal (influenza vi­rus), evoluția nefavorabilă poate duce chiar și la de­ces! În ultima perioadă, s-a constatat o adevărată epi­de­­mie de cazuri grave, do­vadă, 15 români au murit din cauza gripei, în ulti­mele două, trei săptămâni. Cei mai expuși la îmbolnăvire, în această peri­oadă, sunt copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cro­nice grave - respiratorii, cardiovasculare, meta­bolice sau ale sistemului imunitar.
Cauzele îmbolnăvirilor sunt multiple. Trecerea de la temperaturi negative la temperaturi pozitive se face extrem de brusc, de pe o zi pe alta. Aceasta are impact negativ asupra organismului, care se adaptează destul de greu, dar și asupra tulpinilor virale, care sunt favo­rizate. Temperaturile ridicate din lunile februarie și începutul lui martie au stimulat dezvoltarea și cir­culația virusurilor. În mod normal, acest fenomen se petrece la schimbarea anotimpurilor toamnă - iarnă și iarnă - primăvară, însă această sezonalitate nu prea mai este valabilă la ora actuală, când, practic, anotim­purile clasice au dispărut, nu mai avem toamnă și nici primăvară, iar trecerea de la sezonul rece la cel cald se face brusc. În aceste condiții, sistemul imunitar se adaptează mai greu și pot apărea probleme de sănă­tate. Pentru a face față acestor schimbări, în organism au loc procese ce duc la apariția unor produși toxici pentru sistemul imun - radicalii liberi. În același timp, unele glande endocrine (tiroida și suprarenalele) sunt suprasolicitate pentru a face față acestor schimbări, și astfel apar dereglări, care afectează sistemul imun. Pe lângă aceste schimbări bruște, chiar faptul că tem­peratura de-afară nu se potrivește cu calendarul, așa cum îl știm și cu care suntem obișnuiți, reprezintă o problemă pentru organism, deoarece el este acordat și se află în rezonanță cu ritmurile naturale, repere care ajută la corecta lui funcționare. În momentul în care ritmul natural este perturbat, apar imediat și problemele fizice, mai ales la nivelul sistemului imu­nitar. Pe lângă efectul pe care îl au asupra organis­mului, schimbările climatice au efecte și asupra tul­pinilor virale. În mod normal, orice virus poate suferi anumite mutații atunci când se schimbă condițiile în care se dezvoltă. Cu cât schimbările climatice sunt mai dramatice, cu atât mutațiile pot fi mai rapide și tul­pinile virale devin mai agresive.

- Putem recunoaște primele semne de îmbol­nă­vire, astfel încât să luăm din timp măsuri tera­peu­tice?

- Manifestările virozelor respiratorii pot fi inițial confundate cu cele ale gripei: febră, stare generală proastă, dureri musculare, dureri de cap, rinoree, tuse, tulburări digestive. Pe parcurs, în cazul gripelor, simp­­tomele inițiale, precum și starea pacientului se agra­vează. De exemplu, febra nu mai cedează la anti­termicele obișnuite și are valori tot mai ridicate. Toate acestea sunt semnale de alarmă, mai ales la persoa­ne­le din grupa de risc amintită. Pentru prevenirea com­plicațiilor, atunci când evoluția bolii se în­răută­țește, pacienții trebuie să se prezinte urgent la spital!

"Nu există medicamente specifice pentru infecțiile cu virusul gripal"

- Ce soluții de tratament există pentru comba­terea virozelor respiratorii și a gripelor sezoniere?

- Tratamentul alopat se face cu medicamente simp­tomatice care combat febra, tusea, congestia na­zală, cefaleea și - după caz - cu antivirale. Trebuie precizat că nu există medicamente specifice pentru infecțiile cu virusul gripal. Atunci când evoluția este nefavorabilă, mai ales la pacienții cu boli cronice severe, la copiii mici sau la vârstnici, este necesară in­ternarea, pentru instituirea unui tratament adecvat, care de multe ori va include și terapie pentru susține­rea funcțiilor vitale - tensiune arterială, plămâni, inimă, rinichi, ficat. Pentru virozele respiratorii se pot utiliza și tratamente comple­men­tare, ca fitoterapia, aroma­te­rapia, homeopatia sau acu­punc­tura.

Plantele medicinale

Fitoterapia are o gamă va­riată de plante medici­nale in­dicate în astfel de cazuri. Se pot folosi infuzii din flori de tei - 1-2 lingurițe la o cană de apă, sau flori de ciuboțica-cucului, sub formă de infuzie sau decoct din rădăcină. Ghințura combate eficient febra și se utilizează sub formă de decoct, preparat dintr-o linguriță de plantă la 500 ml apă. Se adminis­trează pe tot parcursul zilei. Brusturele se folosește tot sub formă de decoct: două linguri de rădăcină mă­runțită se fierbe 5 minute în 500 ml apă. Se admi­nis­trează pe parcursul zilei. Alte preparate din plante medicinale utile în viroze și gripe sunt: extractul de ardei iute, extractul de soc, porumbar, salvie, tătăneasă, lemn-dulce, extractul de scoarță de salcie (cu efecte antiiflamatoare și antitermice foarte bune), gheara-mâței.

Inhalațiile

O altă modalitate eficientă de utilizare a plantelor medicinale este sub formă de inhalații. Se pot folosi mușețelul, levănțica, menta, cimbrul, cimbrișorul, jnea­pănul, pinul. Se amestecă plan­tele menționate în părți egale sau se folosește doar câte o plantă și se realizează o infuzie din două linguri la un litru de apă fierbinte. Se acoperă capul cu un prosop și se inspiră vaporii degajați timp de 20-30 de minute. Tot sub formă de inhalații se pot utiliza și uleiurile volatile din brad, pin, isop sau molid. Se pun câteva picături din aceste uleiuri într-un vas cu apă fierbinte și se inspiră vaporii degajați. Au efect ime­diat în infecțiile repiratorii, prin acțiunea lor anti­inflamatorie și decongestivă, dar și prin fluidificarea și eliminarea secrețiilor de la nivelul căilor respi­ratorii.


Condimentele

Un efect foarte bun în infecțiile respiratorii și în gripă îl au condimentele: scorți­șoara, cuișoarele (ca­re acțio­nează inclusiv în para­zito­ze), ghim­birul, chimenul sau ore­gano. Se știe că ule­iul de chi­men negru are efec­te an­tivirale și antibacteriene pu­ter­nice. El este indicat mai ales în formele care evoluea­ză cu tuse. Se poate administra sub formă de capsule de 100 mg, de 3-4 ori pe zi, pen­tru copii, sau capsule de 400-500 mg de 3-4 ori pe zi, pentru adulți. Uleiul esențial de oregano are, și el, efecte antivirale și antibacte­riene redutabile. Uleiurile se administrează cel mai bine în combinație cu mie­rea de albine (are și ea efecte bune în răceală), care le atenuează iuțeala și le potențează efectul. Se pot amesteca două sau mai multe ingrediente în ace­lași timp. Spre exemplu, pu­tem să amestecăm o lin­guriță de praf de scorțișoară cu 3-4 picături de ulei de ore­gano și puțin ghimbir ras, puse în 100 ml miere, și ob­ți­nem un preparat extrem de eficient, din care pu­tem să luăm câte o lingură, din oră în oră, pe tot par­cursul zilei. Acest preparat se poate folosi și ulterior, pentru întreținere, administrat doar de 2-3 ori pe zi.
Un alt condiment-aliment foarte eficient în lupta cu răcelile este usturoiul. O alternativă la consumul lui ca atare (prezintă dezavantajul mirosului neplăcut) o reprezintă capsulele cu usturoi. Acestea sunt foarte eficiente, atât în episodul acut, dar și ulterior, pentru profilaxie, mai ales în combinație cu vitamina C.

Produsele stupului

O categorie importantă din arsenalul împotriva infecțiilor respiratorii este reprezentată de produsele stupului. Mierea și propolisul sunt recunoscute pen­tru proprietățile lor antivirale, antibacteriene și anti­inflamatoare. Pot fi administrate separat sau îm­pre­ună, mixate cu extracte din plante, condimente sau uleiuri volatile.

Vitaminele

Vitamina C are efecte foarte bune în viroze, mai ales dacă provine din surse naturale (citrice, crucifere, pătrunjel ver­de etc.) și se administrează în combi­nație cu flavonoide (mure, toate tipu­rile de fasole, cereale, ceai verde, în general fructele și legumele cele mai colorate). Este recomandată o doză mare (4-8 g pe zi), pe o perioadă scurtă, până la dis­pariția simptomelor. O altă vitamină eficientă în vi­roze este vitamina D. Și aceas­ta se poate administra o perioadă scurtă, în doze mari: până la 10.000 UI pe zi.

Transpirația

Sudorația este o metodă cunoscută din bătrâni, foarte eficientă în lupta cu virozele. Constă în forțarea transpirației prin consumul de băuturi fierbinți (infu­zii de plante), prin aplicarea unor cataplasme cu sare încălzită în cuptor sau cu mămăligă, ori prin băi fier­binți, urmate de înfășurarea într-o pătură groasă, pre­ferabil din lână. După 10-15 minute, timp în care bol­navul transpiră puternic, acesta trebuie să se îmbrace cu haine uscate și să continue repausul la pat. Metoda poate fi aplicată de 2-3 ori pe zi.

Homeopatia

Homeopatia are un arsenal important de remedii împotriva virozelor respiratorii și a gripei. De exem­plu, Eupatorium este un remediu indicat persoanelor cu simptome de gripă. Pacienții care acuză dureri musculare și osoase, ca și când ar fi fost bătuți, bene­ficiază de acest remediu. Ferrum phosphoricum este eficient pentru pacienții la care principala problemă este febra mare. Causticum este indicat pacienților care acuză simp­tome de tuse iritativă, violentă sau răgușeală, chiar până la pier­derea vocii. Hepar sul­phur este un remediu indicat pa­cienților care se plâng de dureri de gât. De ase­me­nea, este de aju­tor în caz de tuse (mai ales pentru tusea uscată, "lătră­toare"), care apare la expune­rea la cel mai mic curent de aer rece, sau pentru pacientii care au o mar­cată senzație de frig. Mercurius solubilis este util pentru bolnavii care au dureri faringiene înso­țite de salivație puter­nică, sen­si­bilitate la schimbările de temperatură, gust metalic și miros neplăcut al gurii (halenă). La­chesis este indicat pacienților care au o simpto­ma­tologie care se manifestă în special pe par­tea stângă. De exem­plu, este inflamată doar amigdala stângă sau acuză dureri la nivelul urechii stângi. De asemenea, pacienții au senzație de căldură și trans­pi­rație puter­nice, însoțite de presiune la nivelul gâtului (senzație de sufocare). Silicea este util pentru bolna­vii care pre­zintă tuse trenantă, însoțită de secreții nazale sau bron­șice, care se elimină greu. Pacienții sunt foarte sensibili la orice curent de aer rece. Bella­dona este indicat pentru combaterea febrei, la pacien­ții cu acuze violente (de exemplu, faringită cu dureri intense), simptome însoțite de congestie puternică, în special în zona feței (bolnavii sunt roșii la față). Cuprum meta­licum este reco­mandat în cazurile de tuse spastică, pentru pacienții cu accese de tuse care par că nu se mai opresc. Ipeca este un remediu indicat tot în tusea spastică, dar cu accese ce se sfârșesc prin declanșarea reflexului de vomă. Sticta pulmonaria este indicat la pacienții cu obstrucție nazală la baza nasului, care au și accese de tuse spastică, dureri de cap (în special în zona frunții) cu agravare la mișcare. Gelsemium este indicat bolnavilor cu o stare intensă de oboseală, care simt nevoia să stea în pat tot timpul zilei, simptom însoțit de dureri de cap intense, congestia feței și senzație de fiori reci de-a lungul coloa­nei vertebrale. Aconitum este indicat în prima etapă a unei infecții repiratorii, atunci când începe infla­marea mucoaselor, precum și în toate formele de răceală care apar după expunerea la frig sau curenți de aer.

- Putem să preîntâmpinăm apariția gripei și a virozelor respiratorii?

- Profilaxia acestor boli se poate face foarte sim­plu, prin respectarea strictă a regulilor de igienă indi­viduală, prin evitarea contactului cu persoanele bol­nave, prin evitarea zonelor aglomerate (mai ales dacă sunt în spații închise!), prin evitarea stresului și a su­prasolicitării, printr-o alimentație corespun­ză­toare, bogată în vitamine și minerale naturale, prin miș­care în aer liber. Nu în ultimul rând, și pacienții care au dezvoltat viroza trebuie să ia măsuri de limi­tare a îm­bolnăvirii: să stea izolați câteva zile, până la dispariția simptomelor, evitând astfel transmi­terea virusului mai departe.


D-l dr. RAREȘ SIMU poate fi contactat la Cabinetul "Apimedica" din str. C. A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96 sau la Centrul de Sănătate și Viață "Armonia" din str. Italiană nr. 13, ap. 3, Sector 2, București, tel. 0314.379.629, 0766.298.458