Singurătatea tehnocratului de cursă lungă

Ciprian Rus
Nu există pe lume personaje mai crea­tive decât parlamentarii în an electoral.

După trei ani, din bezna somnului cel dulce din timpul ședințelor de plen, răsar idei care mai de care mai năstrușnice. Și mai generoase, că doar nu sunt finanțate din salariile și pensiile pe care singuri și le îngrașă în ajun de alegeri, să fie siguri că au viitorul asi­gu­rat.
Ca și când moștenirea lăsată de vechiul guvern n-ar fi destul de grea, parlamentul continuă să-l șicaneze pe noul premier Dacian Cioloș, punându-i în spate propu­neri legislative cu iz populist și electoral, care sporesc și mai mult presiunea care apasă pe un buget aflat, și așa, la limita pra­gului de deficit. Practic, după ce l-au învestit și au eliminat din start posibilitatea organizării de alegeri anticipate, care le-ar fi scurtat mandatele cu un an, parla­men­ta­rii adoptă o atitudine "superioară" și aro­gantă față de primul ministru, pe care îl scot la tablă, în fața clasei, ca să dea expli­cații. Ultima pro­ble­mă care îi preocupă, brusc, pe aleșii noștri este sporirea nata­li­tății, prin susținerea unui proiect de lege pentru majorarea in­demnizațiilor de creș­tere a copilului. Drept urmare, comisia pen­tru muncă din Camera Deputaților a decis eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei pe care l-au înlocuit cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Modificarea avan­tajează mamele care aveau salarii mari îna­inte să nască. Pentru a sprijini și ma­mele cu venituri mai mici, deputații au propus creșterea indem­nizației minime de la 600 de lei - cât este în pre­zent - la peste 1.000 de lei. Proiectul este ca și aprobat, având sprijinul parla­men­tarilor PSD și PNL. Nimic de zis. Cine nu-și dorește o viață mai înlesnită pentru mame și pentru copii? Problema este că atunci când vii cu asemenea propuneri cos­­tisitoare, minima decență îți cere să vii și cu soluția finan­ță­rii ei. De unde să scoți 1 miliard de lei, cât spu­ne Ministerul de Fi­­nanțe că ar fi efor­tul bugetar pentru a pune în aplicare legea într-un context fi­nan­ciar așa de restrâns ca cel al României? Vorbele nu fac bani. "Când Parlamentul vi­ne cu modificări sau cu propuneri le­gislative care vizează alocări bugetare, e important să precizeze de unde luăm banii. Așa spune Constituția. Bugetul pe anul viitor, deja cu angaja­men­tele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Deci, tre­buie discuții foarte serioase, nu e suficient să facem pro­­puneri ici și colo. Avem nevoi foarte multe și trebuie să le prioritizăm", le-a transmis Cioloș parlamentarilor.
Răspunsul l-a primit prin tot felul de replici miștocărești, prin declarații de "apă­rare" a femeilor (binecunoscutul pa­trio­tism parlamentar) și prin startul unui lin­șaj mediatic, care amintește de epoca Boc. Până la alegeri au mai rămas câteva luni. Cu un președinte slab și cu un Par­la­ment agresiv, cu un PNL care intră în hora populismelor marca PSD, Dacian Cioloș e din ce în ce mai singur. Ar fi dramatic ca efor­tul, tot mai vizibil, al guvernului teh­nocrat, să fie îngropat sub interesele clasei politice, ce pare a nu fi învățat nimic după semnalele străzii, provocate de incendiul de la Colectiv.