Un rus de care românii sunt de-a dreptul îndrăgostiți - VITAS

Dana Ene
- Este unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți din Rusia și revine în România după șapte ani. ?n 2009, când a concertat pentru prima oară la noi, spectacolul lui a fost televizat, iar cotele de audiență, nemaiîntâlnite în cazul TVR2 și TVRi, au dat de înțeles că Vitas are fani mulți aici -

Cântăreț, designer, compozitor și actor - așa ar putea fi prezentat, dintr-o singură ochire, Vitas, un adevărat fenomen al scenei muzi­cale internaționale, pe care unii critici de specialitate l-au supranumit "vocea de diamant". Un glas puternic și clar, de contratenor, care acoperă cinci octave și care i-a pus la picioare întreg mapamondul, cu toate că artistul cântă mai mult rusește. Și bine face! Marii cântăreți au orgoliul originii lor. Americanii cântă în engleză, francezii în franceză, italienii la fel. De ce n-ar face la fel și Vitas, mai ales că e creditat drept cân­tăreț de excepție?! De altfel, rusa nu l-a împiedicat să devină cunoscut pe plan internațional și să umple sălile de concerte, deopotrivă la Kremlin, la New York sau Toronto. Și, nu în ultimul rând, sălile din Beijing, unde doar în această iarnă a strâns la un singur con­cert peste 20.000 de spectatori. Vitas deține nume­roase premii naționale și internaționale, iar vocea lui, aproa­pe nepământeană, i-a îndreptățit pe unii fani să creadă că ea are proprietăți vindecătoare. Muzica lui este folosită deja în scop terapeutic în clinici din Norvegia și Israel și, nu o dată, la concertele pe care artistul le-a susținut în China, spectatorii au venit cu sticle de apă pe care le-au plasat pe scenă, pentru ca mai apoi să le consume, considerând că, astfel "încăr­cată", apa a că­pătat puteri tămăduitoare. Și mai are Vitas ceva im­por­tant: cântă o muzică pentru toate generațiile, melo­dii în care se recunosc și adolescenții, și vârstnicii, deși ele se încadrează într-un gen aparte, ce conține atât elemente moderne, tehno și dance, cât și unele clasice, de operă, jazz sau folk. Poate că tocmai ăsta este secretul: câte puțin din tot.
Vitali Vladasovici Graciov (cunoscut sub numele de scenă Vitas) s-a născut pe 19 februarie 1979 în URSS, într-o familie de ruși stabiliți inițial în Letonia, la Daugavpils, dar a crescut în Ucraina, la Odessa. A arătat că are înclinații muzicale încă de la o vârstă fra­gedă și a învățat de la bunicul lui să cânte la acor­deon. Imediat ce a învățat să scrie, a început să com­pună și primele melodii. Observând că micul Vitas este talen­tat și pasionat de muzică, părinții l-au înscris la mai multe concursuri pentru copii. Nu este deci de mirare că, la 11 ani, întrebat în cadrul unui interviu, ce își dorește să devină când va crește mare, răspundea ferm: "Muzician și dansator profesionist". A urmat Școala de Artă din Odessa și încă din adolescență a cochetat cu muzica și teatrul. Pe o scenă de teatru va fi descoperit de producătorul Serghei Pudovkin, care îl cheamă la Moscova, unde Pudovkin îl aude pe Vitas pentru prima oară cântând. Intuindu-i talentul, îl sfă­tuiește să lase actoria deoparte și să se îndrepte spre muzică. Și instinctul producătorului n-a dat greș. ?n anul 2000, Vitas reușește să-și cucerească conațio­nalii cu melodia "Opera #2", un single ce va sta pe primul loc, trei ani la rând, în topul vânzărilor muzicale din Rusia. Și tot de atâtea ori, Vitas va câștiga premiul "Cântecul anului", în cadrul festivalului cu același nume din Rusia. Bineînțeles că porțile succesului îi sunt larg deschise. ?n 2001 își lansează discul de debut - "Filosofia miracolului", care se bucură de vânzări de-a dreptul specta­cu­loase. La 23 de ani, pe 29 martie 2002, Vitas apărea în spectacolul intitulat "Filosofia miracolului" la Pala­tul Kremlin, de­venind astfel cel mai tânăr artist care a cântat pe faimoasa scenă mos­­covită. Și tot în toamna acelu­iași an, la Palatul Kremlin, Vitas își prezenta și prima colecție de modă.
Un an mai târ­ziu, artistul rus cân­ta, în duet cu Lucio Dalla, me­lo­dia "Ca­ruso" cu oca­zia con­cer­tu­lu­i "San Remo din Moscova". Dar nu este singura rea­lizare a lui din acel an, căci tot în 2003 își lansa două albume con­secutiv: "Ma­ma" și "Cântecele ma­mei mele" - am­bele dedicate ma­mei lui, Lilia, care murise în 2001. În 2003, Vitas joacă și rolul principal în piesa de teatru "Victor sau copiii la putere", o adaptare după Roger Vitrac. De altfel, începând din acel moment, el jon­glează cu mu­zica și actoria deopotrivă, cu mare succes. A jucat în mai multe piese de teatru, dar și în seriale TV sau filme de lungmetraj.
?n 2004, discul "Un sărut cât lunga veșnicie" a înregistrat încasări fără precedent în Rusia, dar și în Comunitatea Statelor Independente (foste so­vie­tice). Albumul s-a vândut în peste 2 mili­oane de exemplare, în mai puțin de jumătate de an, și i-a consolidat succesul pe plan mondial. Au urmat doi ani de turnee în care Vitas a des­coperit că nu tre­buie să cânți neapărat în limba engleză pentru ca oamenii să te iubească. Ser­vită de o voce de ex­cep­ție și de o apariție sce­nică remarcabilă, mu­zica lui a cucerit inimi pes­te tot, chiar și în cele mai neașteptate colțuri ale lumii. ?ntre anii 2004-2006, Vitas a fost artistul rus cu numărul cel mai mare de concerte susținute pe teritoriul Federației Ruse, Ucrainei, Ka­zahstanului, Bielorusiei, State­lor Baltice și Israelului, iar în Asia a ajuns să fie idolatrizat. Drept dovadă, a fost chemat să cânte și în deschiderea Jo­cu­­rilor Olimpice de la Beijing, din 2008, ba chiar a jucat și în două filme chinezești.
Iar dacă în plan pro­­fesional îi merge de minune, de ce nu i-ar merge la fel și în plan personal? Este căsătorit din 2006 cu Svetlana, o rusoaică superbă, și au împre­ună doi copii, un băiețel și o fetiță. Cei doi soți evită cât pot apari­țiile publice și se feresc de aparatele de foto­grafiat ale papa­razzilor.
Din 2002, muzi­cia­nul rus este și mem­bru onorific al unui consiliu inter­național, "In­tellect Without Drugs" (Ra­țiune fără droguri), un organism cu membri unul și unul, precum patriar­hul Rusiei, Dalai La­ma, Kofi Annan, Tina Turner și alții. ?nves­tirea lui în acest con­siliu a avut loc în Re­publica Kârgâz­stan, la Muntele Tashtar Ata (Muntele Mântuirii), unde - după o ceremonie de purificare, lui Vitas i-a fost înmânată "Piatra lunii", o piatră rotundă, magică, care conform legendei, are peste 350 de mili­oane de ani vechi­me și absoarbe tot binele, toate fap­tele bune din lume. Cine știe dacă nu cumva și Pia­tra lunii îi influențează succesul de care se bucură artistul rus...
?n 2013 și 2014, Vitas a lansat două discuri noi, ce fac parte din același proiect, intitulat "My Love Story" (Povestea mea de dragoste). Acesta este și numele noului său turneu. Artistul rus cântă la București, la Sala Palatului, pe 7 aprilie, acompaniat de trupa Diva. Costumele pentru show sunt creație proprie.
(Bilete mai puteți găsi în rețelele Eventim și Vreau Bilet. Au prețuri cuprinse între 90 și 320 de lei.)