Prospețime de primăvară: Urzicile

Iulia Vlad
Gloria lor începe brusc, primă­vara, când sunt transformate în sucuri de sănătate și în bucate de post. Pișcăcioase și nu prea mândre la înfățișare, n-ai zice că ele fac bine și la obraz, dar fac, dându-i o pros­pe­țime cu totul deosebită: prospețime de pri­măvară. Iată câteva sfaturi care vă aju­tă să "înverziți".

Loțiune tonică cu urzici
Peste 3 linguri de urzici proaspete, mărunțite, se toarnă o cană de apă clo­cotită. Se acoperă și se lasă să stea 20 de minute, apoi se strecoară. Are ca efect remineralizarea și împros­pătarea tenului.
* Pentru ten uscat sau sen­si­bil, se amestecă ceaiul obți­nut cu o jumătate de lin­guriță de miere și se șterge te­nul (curățat) în fiecare di­mi­neață și seară.
* Pentru tenul gras, mixt și nor­mal se adaugă o parte de oțet de mere la 3 părți de infu­zie de ur­zici, și se loționează tenul dimi­nea­ța și seara. Loțiunile se păs­trea­ză la rece, nu mai mult de 3-4 zile.

Tratament pentru acnee, cu urzici
E vorba de un tratament "interior", care face însă minuni în cazul tenului chinuit de acnee. Beți 2-3 căni de ceai de urzici pe zi, preparat astfel: peste o lingură de frunze de urzică zdrobite turnați o cană de apă clocotită. După ce lăsați la infuzat timp de 15 minute, strecurați și beți. Cura se ține cel puțin 3 săptămâni.

Mască cu urzici pentru tenul ofilit
Peste o mână de urzici proaspete, bine spălate și mărunțite, turnați apă clocotită. După un minut, scoateți ur­zicile din apă și mărunțiți-le cu furcu­lița, transformându-le într-un piure. Adăugați un gălbenuș de ou și o jumă­tate de linguriță de miere și amestecați bine. Întindeți compoziția obținută pe față și lăsați să "lucreze" o jumătate de oră, apoi clătiți. Este un preparat ce restaurează și regenerează și cel mai îmbătrânit și obosit ten.

Rețete pentru păr frumos
* Clătitul părului cu infuzie de urzici
Puneți 4-5 mâini pline cu ur­zici proaspete într-o oală de 1 li­tru, cu apă rece, și așezați vasul pe foc mic, până la fierbere. Tra­geți oala deoparte și lăsați să stea 10 minu­te, acoperită. Strecurați lichi­dul și clă­tiți-vă părul cu el. Se repetă de 3-4 ori pe săptămână. Îndesește părul și îi o­prește căderea.

Masaje cu suc de urzici
Opăriți cu apă clocotită și lăsați să se infuzeze timp de 15 secunde câteva mâini de urzici tinere și proaspete. Scoateți-le din apa clocotită și turnați peste ele puțină apă foarte rece (de la frigider). Stoarceți apoi sucul din urzici (prin presare), și masați-vă cu el rădă­cinile părului. Pentru ca sucul să rezis­te mai mult timp (3-4 zile), se ames­tecă o parte suc de urzici cu 4 părți vodcă.