Acasă e acasă!

Cititor Formula AS
Sunt o fidelă cititoare a revistei "Formula AS" și aș putea spune că este una dintre pu­bli­ca­țiile care conțin cam tot ce ne trebuie.

Sincere felicitări pentru activitatea dumneavoastră și a tuturor co­laboratorilor; succes mai departe, pe măsura mun­cii depuse.
Mă numesc Emilia Dabija, sunt din Târgu Fru­­mos, județul Iași, învățătoare pensionară, care îmi aduc aminte că în copilărie mergeam cu pă­rinții și frații mei la munca câmpului și niciodată nu se încuia ușa casei. Se punea un băț sau mă­tura în ușă, ca semn că stăpânii nu-s aca­să. Acum vre­murile s-au schimbat, și lacătul și încu­ie­torile de toate fe­lurile nu mai sperie pe rău­fă­cătorii care s-au înmulțit. Mai târziu, când noi, co­piii, eram la ca­sele noastre, era o singură cheie mai mare pe care părinții o puneau într-un loc, ca să fie găsită de cel care avea nevoie când dorea să intre în casă.
Acum oamenii duc în buzunare "gheme" de chei de care au mare grijă, și tot nu sunt în si­gu­ranță cele încuiate. Sperăm ca în viitor lucrurile să se schimbe în bine și-n această direcție...
Am patru copii, opt nepoți (pe șase i-am crescut eu) și un strănepot de câteva luni. După ce am ieșit la pensie, am fost solicitată să ajut la creșterea celui mai mic nepot al meu, ca părinții să poată merge la lucru, în străinătate. Munca mea era de su­pra­ve­ghere și educare a copilului, pe timpul cât ei lip­seau de acasă. Așa am avut oca­­­zia să plec în Italia, localitatea Forli, re­giunea Emilia-Romagna. Am stat cât a fost ne­vo­ie, până ce copilul a trecut de 10 anișori. Pe­rioa­da de adaptare a fost mai grea, de­oa­rece nu ști­am limba italiană, și mergând pe stradă cu ne­po­tul meu, uneori când auzeam vorbindu-se ro­mâ­nește, îmi venea să-i prind de mână pe acei oa­meni. Dar du­pă ce am găsit biserica româ­nească și pe pă­rin­­tele protopop Mihai David, ardelean de-al nos­­tru, toate problemele s-au schimbat în bine.
La biserică, am găsit români cam din toate col­țurile țării, și chiar moldoveni de peste Prut. Ba ve­neau chiar și italieni, fermecați de slujbele noastre ortodoxe. Părintele Mihai David este un bun mobilizator, un bun păstor, un bun patriot. Îm­­preună cu doamna preoteasă, organizau pe­lerinaje pe la locurile sfinte sau alte activități cul­­­turale, în cadrul asociației de români "HORA". De fiecare dată, steagul tricolor al Ro­mâniei era în fruntea grupului, acolo unde se afla și pă­rin­tele. Cel mai de seamă pelerinaj este cel care se or­ganizează la Sfântul Anton de Pa­dova. În fie­care an, la o anu­mită dată, zeci de au­tocare cu români care lucrează în Italia, în­soțiți de preoții lor din parohii, vin în acest loc. Peste tot vezi români îmbrăcați în cos­tume populare și steaguri ale României. Cu toate lucrurile rele care se spun despre ei, românii țin fruntea sus și își afișează mândria națională.
Și la biserică veneau mulți români îmbrăcați în cos­tume tradiționale. Am întâlnit aici oameni mi­nunați. La solicitarea părintelui, am făcut câ­te­va ore de limba română cu copiii de români, dar cel mai mult am activat în corul bisericii. În bi­serica Sfinții Arhangheli "Mihail și Gavril" se cântă mult cântece bisericești, cântece pa­trio­tice și de dor. Vezi în permanență lacrimi pe chipul celor mai sen­sibili și bucurie pentru că trăiesc clipe de neuitat.
Am constatat că românii nu și-au uitat graiul, nu și-au uitat portul popular, tradițiile populare și credința în Dumnezeu. Nu-i ușor de trăit pe me­leaguri străine, dar când e vorba de pâine, nu poți da înapoi. Am întâlnit oameni minunați că­rora le duc dorul, am văzut multe lucruri fru­moase, dar spun și scriu în același timp că dintre toți și toate, eu aleg România! Acasă e acasă! Și nicăieri nu poate fi mai bine ca aici, în țara mea... Vre­murile în care trăim sunt cam tulburi. Eu iu­besc liniștea. Îmi plac oamenii, animalele, plan­tele și cărțile. Fie ca bunul Dumnezeu să ocro­tească această oază de pace în care trăim, departe de zbuciumul lumii.
Multe aș mai avea de spus, dar ca să nu plic­ti­sesc, încerc să mă opresc aici, urându-vă dum­nea­voastră, celor care lucrați la redactarea acestei re­viste dragi nouă, multă sănătate, putere de muncă, spor în toate, fericire, și Dumnezeu să vă răs­plă­tească pentru tot, după voia Sa. Aceleași urări de bine și sănătate, fericire și credință le fac tuturor ro­mânilor, oriunde s-ar afla, și să nu uite niciodată de unde au plecat.
Îi mulțumesc Lui Dumnezeu, că mi-a dat pu­te­rea și curajul de a vă scrie aceste rânduri. Cu mult drag și respect deosebit pentru "Formula AS",

înv. pens. EMILIA DABIJA - Târgu Frumos