Impotența

Rodica Demian
- I se întâmplă oricui. Înainte să mergeți la doctor, încercați sfaturile de mai jos -

Calitatea erecției poate fi influențată de un număr mare de factori fizici și psihici. Du­pă efectuarea unui control medical și după eli­mi­narea tuturor cauzelor organice, impotența (sau dis­funcția erectilă) va putea fi interpretată ca semnul unei probleme mai vaste, care necesită o examinare glo­bală. Dacă suferiți de această afecțiune, începeți cu efec­tuarea unor exerciții și încercați să desco­periți eventualele cauze psihologice - de pildă plic­tiseala sau anxietatea re­simțite în timpul rapor­turilor sexuale. Din feri­cire, există anumite plante cunoscute pen­tru efectul stimulant asupra libidoului.

Ațâțați "focul" cu plante
* Apelați la ginkgo biloba, o plantă medicinală ce stimulează circulația san­gui­nă în tot corpul, inclusiv în penis. Puteți lua până la 240 mg de extract de ginkgo biloba pe zi, în două sau trei reprize. Ameliorarea ar trebui să se producă după 4-6 săptămâni de la începutul trata­mentului.
* Încercați cu Ginseng. Rădăcina acestei plante este folosită din vremuri străvechi pentru stimularea potenței masculine, pentru că amplifică irigarea san­guină a penisului, reduce oboseala și tonifiază. Luați între 100-250 mg, de 2 ori pe zi. Începeți cu doza mi­nimală și sporiți-o progresiv. (Atenție: nu luați gin­seng fără aviz medical dacă sunteți hipertensivi, dacă suferiți de tulburări ale ritmului cardiac sau dacă luați antidepresive).

Susțineți-vă propriul efort
* Eventual cu zinc - între 15-30 mg pe zi - cu o oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă. Această substanță minerală stimulează producția de hormoni, printre care și a testosteronului.
* Încercați cu vitamina C. Are un efect benefic asupra supleței vaselor sangvine, facilitând dilatarea acestora în timpul afluxului de sânge. Doza: câte 500 mg, de 2 ori pe zi. Diminuați doza în caz de diaree.
* Acizii Omega-3 din uleiul de pește sau de se­mințe de in ameliorează, de asemenea, circulația sân­gelui. Pe termen lung, aceste uleiuri pot reduce nivelul colesterolului total și pot preveni contractarea vaselor de sânge, căreia i se datorează, parțial, dificultățile de erecție. Luați zilnic 2 lingurițe de ulei de pește sau o lingură de ulei de semințe de in.
* Luați ulei de luminiță (Oenothera biennis), câte o capsulă de 1000 mg, de 3 ori pe zi. Acest ulei este bogat în acizi grași esențiali, substanțe care contribuie la sănătatea vaselor de sânge. Pentru o absorbție mai bună, uleiul ar trebui administrat în timpul meselor.
* Arginina este un acid de amină, care, stimulând producerea oxidului nitric în pereții vaselor sangvine, favorizează dilatarea vaselor. Efectul: creșterea aflu­xului sangvin la nivelul penisului. Pentru a fi mai efi­cientă, luați-o sub formă de L-arginină - câte 2 capsule de 750 mg, de 2 ori pe zi, între mese.

Faceți sport
Practicarea unei activități sportive ajută la evitarea excesului de greutate, îmbunătățește circulația sangui­nă (inclusiv în vasele responsabile cu erecția) și redu­ce stresul. Faceți 30 de minute de antrenament pe zi - alergare, mers întins, natație - de cel puțin 3 ori pe săptămână. Dacă aveți peste 40 de ani sau dacă n-ați mai făcut sport de multă vreme, ar fi bine să cereți părerea unui medic.

Pedalați ușor
* Dacă obișnuiți să mergeți mult pe bicicletă, trebuie să fiți atenți. Pedalând exagerat de mult și neavând o șa bine adaptată, riscați să vă afectați nervii și vasele de sânge perineale, extrem de sensibile (si­tuate între organele genitale și anus) care contribuie la buna funcționare sexuală. În momentul de față, există pe piață biciclete cu șei speciale (scobite) pen­tru evitarea compresiunii, dar nu e suficient. Când pedalele ajung la cel mai de jos punct, picioarele dvs. n-ar trebui să fie niciodată complet întinse, ceea ce ar permite evitarea producerii unei presiuni prea puter­nice asupra spațiului dintre coapse. Dezlipiți șezutul de șa cel puțin o dată la 10 minute, pentru a lăsa sân­gele să circule în organele genitale și nu uitați să vă ridicați din șa, ținând pedalele la aceeași înălțime, de câte ori treceți peste o denivelare. Pentru a nu vă trau­matiza perineul.

Renunțați la fumat
* Nicotina diminuează elasticitatea vaselor sangvine și le reduce calibrul, în detrimentul circulației. Astfel că afluxul de sânge în penis este diminuat.
* Consumul de droguri (cocaină, am­fetamine...) aduce după sine o redu­cere a performanțelor sexuale.

Deprinderi noi în pat
* Dacă problemele dvs. se datorează stresului sau stării afective mai degrabă decât unei probleme pur fizice, există o mulțime de trucuri pentru a reveni la "linia de plutire".
Puteți, de pildă, să vă bu­curați de momentele în doi fără să faceți neapă­rat sex. Este o posibilitate de a reduce presiunea și de a scăpa de obsesia per­formanței. Mulțu­mi­ți-vă, de pildă, cu mângâ­ieri tan­dre sau cu gesturi sus­cep­tibile să producă plă­ce­re, fără a fi nevoie de erecție.
* Variați procedurile. Plic­tiseala generată de ru­tină poa­te împiedica erecția. Încercați poziții noi sau faceți dra­goste altundeva, nu în dormitor.
* Iubiți-vă dimineața. După o noapte de somn, ni­velul testosteronului este mai ridicat, ceea ce, în mod nor­mal, ar trebui să ușureze lucrurile. Mai ales că la sfâr­șitul zilei de muncă, oboseala este în defavoarea dvs.

Vorbiți
* Exprimați-vă și dialogați cu partenera dvs. Dacă continuați să tăceți, situația riscă să nu se ame­lioreze. Întotdeauna este mai bine să vorbiți, pentru că împre­ună puteți descoperi cauza proble­mei. Uneori, o simplă neînțelegere sau faptul că sunteți preocupați de problemele "financiare" pot jena realizarea actului sexual. Vorbind, veți putea afla ce gândește partenera dvs. și veți înmulți cu doi șansele de a găsi o soluție.
* Priviți lucrurile cu înțelepciune. Faptul că vă gân­diți în mod obsesiv la o problemă nu face decât să agraveze situația. Concentrați-vă ceva mai mult asu­pra altor aspecte din viața dvs., cum ar fi copiii sau activitățile pe care le efectuați cu plăcere.

Revizuiți tratamentele
* Anumite medicamente pentru combaterea hi­per­­tensiunii pot contribui la disfuncția erectilă, mai cu seamă inhibitorii calcici și betablocantele. Dacă luați asemenea medicamente și suferiți de impotență, ce­reți-i medicului dvs. să vă prescrie un alt remediu, care să nu aibă aceleași efecte secundare.
* Medicamentele digitalice folosite în tratamen­tele împotriva maladiilor cardiace pot avea același efect. Dar, în niciun caz, nu întrerupeți un tratament în desfășurare și nu modificați dozele fără a cere avizul medicului.
* Bărbații care iau anumite antidepresive au adeseori probleme cu erecția. Efectele secundare ne­fiind predictibile, trebuie să apelați la medicul dvs. care să schimbe, eventual, molecula.
* Dacă luați cimetidină în cadrul unui tratament anti-ulcer sau anti-reflux și constatați, în paralel, o dis­funcție erectilă, vorbiți cu medicul dvs., pentru că în aceste cazuri este vorba de un efect secundar relativ frecvent.

Odihnă și relaxare
* Încercați să dormiți cel puțin 6-8 ore pe noapte. Oboseala diminuează notabil aptitudinea de a avea erecție.
* Reduceți stresul. Anxietatea și gândurile nega­tive nu sunt deloc propice săvârșirii actului sexual. An­xietatea chiar favorizează producerea de către orga­nism a adrenalinei, care inhibă procesul fiziologic ce conduce la erecție.
* Dacă nu reușiți să vă detașați, practicați o teh­nică de relaxare, precum yoga sau meditația. Pentru des­tindere este suficient, uneori, să faceți câteva mi­nute gimnastică respiratorie, fără să vă gândiți la nimic altceva.

Bine de știut
Erecția este rezultatul unui întreg lanț de eveni­mente. Creierul transmite semnale organelor genitale, vasele de sânge se dilată și sângele "năvălește" în pe­nis. În paralel, venele prin care iese sângele din penis se blochează, producând turgescența (umflarea). De impotență sau disfuncție erectilă se vorbește atunci când bărbatul nu mai reușește să aibă sau să mențină o erecție. Acest fenomen se da­to­rează adeseori arteriosclerozei, diabetului sau unor probleme de ordin neurologic, dar și depresia sau alcoolismul sunt factori ce tre­buie luați în considerare. "Vinovate" pot fi, de asemenea, unele medicamente, în pri­mul rând antihipotensivele și antidepresivele.

Cauzele ar putea fi psihice?
Faptul că știți dacă problemele dvs. erec­tile sunt de origine psihică sau fiziologică vă va ajuta să găsiți o soluție adecvată.
Bărbații au erecție noaptea, în mod nor­mal, dar uneori și dimineața. Dacă vi se-ntâmplă când vă treziți, există șanse ca motivul impotenței dvs. să fie mai degrabă de ordin psihic.
Dimpotrivă, dacă disfuncția a apărut treptat și dvs. suferiți în același timp și de alte tulburări ce vă afec­tează zona genitală (de ex. dificultăți la urinare), în cauză este, cel mai probabil, o problemă organică. Cereți părerea medicului de familie sau a unui urolog.

Când intervine medicul?
Dacă au trecut 2 luni de când n-ați mai avut erecție sau dacă suferiți, în mod regulat, de tul­burări erectile, stați de vorbă cu medicul dvs. Care va considera, eventual, că este bine să vă prescrie un medicament care să inducă erecția (Viagra, de pildă). În acest caz, medicul vă va explica bene­ficiile acestor tratamente, dar și posibilele efecte secundare ale acestora.
Examinând trata­men­tul dvs. curent, va con­stata, poate, că unul din­tre medicamente favo­rizează disfuncția dvs. erectilă. Și în final, ana­lizele medicale ar putea revela o altă afecțiune, precum diabetul sau o boală cardiovasculară care se poate afla la ori­ginea problemelor dvs. cu erecția.