Leacuri miraculoase din Apuseni: PULBERILE DE PLANTE

Florentin Popa
Dr. ing. GHEORGHE NEAG, fitoterapeut

- Cu ceva vreme în urmă, studiind pagina de internet a unui cititor care ne-a trimis un arti­col foarte interesant despre leacurile mo­țești, mi-a atras atenția un pasaj: "Veniți și vedeți! În inima Munților Apuseni, într-un loc mirific, hărăzit de Dumnezeu cu păduri de brad și poieni înmires­mate de flori, se află «Piramida». E așezată pe o stâncă de cremene, prin fața căreia curge sprinten un izvor cu apă de cristal, rece ca ghea­ța. Piramida e laboratorul nostru, în care preparăm pulberi vegetale stabi­lizate, deosebit de eficiente pentru în­ti­nerirea organismului. Unice în lu­me, ele sunt încăr­ca­te cu energia pă­mântului și a cerului! Veniți să vedeți!" Am fi mers, dacă nu era încă iarnă în Apuseni, așa că ne-am dat întâlnire la Cluj, unde venise deja primăvara -

Bunica doftoroaie

- D-le Neag, de unde v-a venit ideea să realizați leacuri de sănătate din plante medici­nale, sub formă de pulberi?

- Nu este o idee proprie, ci mate­rializarea expe­rienței bătrânilor satu­lui Poiana Horea din Munții Apuseni, care folosesc din moși-strămoși pul­be­rile de plante, pentru a vindeca diver­se afecțiuni. Eu n-am făcut altceva decât să gă­sesc o tehno­logie capabilă să conserve întreaga putere de vindecare a plantelor medi­cinale și aromatice pe care le folosim. M-am bazat în primul rând pe faptul că leacurile noastre strămoșești și-au dovedit eficiența și au trecut proba timpului. Povestea a început de la bu­nica mea, Rafila Neag a lui Pititeu, cunoscută drept "doftoroaia satului", care culegea fel de fel de ierburi de pe munte și ostoia durerile bolnavilor cu ceaiuri, pomezi, legături și descân­tece. Copil fiind, eram fas­cinat de ceea ce făcea, dar mai ales de respec­tul cu care era privită de comunitate. Pe atunci se ajungea cu greu la medic, iar oamenii din sat care aveau vreun beteșug veneau acasă la buna ca la spital. Și ea avea pentru fiecare câte-un leac. Iar cum curiozitatea co­piilor e mare, am ajuns să învăț, una câte una, rețetele și meșteșugul ei de vin­de­care.

Fărina de muzuc

Anii au trecut, am mers la liceu, apoi la facultate și am ajuns să lucrez la In­sti­tutul de Cercetări Miniere din Cluj-Napoca, în dome­niul procesării mineralelor. Munca mea mă fascina, dar după 12 ani de cercetare, timp în care mi-am luat și doctoratul, s-a ivit o opor­tu­nitate pe care n-am putut s-o refuz, la acel moment. Fără să intru în amănunte, am devenit directorul unei corporații multinaționale, unde am muncit pe brânci vreme de 10 ani și unde mi-am pierdut sănătatea. La început am avut dureri de spate, apoi n-am mai putut să calc într-un picior, ficatul îmi dădea tot mai des semnale de alarmă, eram cu nervii la pământ din cau­za stresului, făcusem hipertensiune arterială, aveam dureri cumplite de cap, am albit, apoi mi-am pierdut părul... Ajunsesem studiu de caz pentru medici, dar tratamentele alopate nu-mi erau de niciun folos. Între timp, s-au agravat problemele de la coloană, fusesem propus pentru operație... Disperat de neputința medi­cinii, m-am adâncit în studiul plantelor, ca să-mi gă­sesc singur leacul. Am citit despre diverse metode de extracție a substanțelor active din plante și mi-am dat seama că procesarea mineralelor (domeniu în care eram expert) semăna foarte mult cu procesarea plan­telor medicinale. Mi-am amintit de o rețetă a bunicii, pe care ea o numea "fărină de muzuc" - o pulbere din muguri de brad pitic, despre care știam că e bună la pro­ble­mele coloanei și ale articulațiilor. Mi-am pre­parat-o singur, dar conform principiilor științifice de care vă spuneam. La scurt timp, am văzut că ceva mi­raculos se întâmplă cu coloana mea: m-au lăsat du­rerile, puteam să mă aplec și să mă răsucesc din nou, ceea ce înainte îmi provoca mari chinuri. Pornind de la acel prim succes, am realizat și alte pulberi din plante, tot după rețete vechi, pentru celelalte boli care mă chinuiau. În circa un an, eram un alt om: nu mai aveam nicio problemă de sănătate, toate analizele erau "de aviator" și mă simțeam ex­celent... Practic, am renăscut!

Pulberi din plante verzi

- Și de la bolile dvs. ați dez­voltat o întreagă gamă de pulberi din plante medicinale... În ce scop?

- Odată ce-ți dai seama cât de prețioasă e sănă­tatea, ai face orice ca s-o păstrezi! Eu ocupam o func­ție importantă, aveam o poziție bună în societate, mulți bani în cont, dar toate aces­tea nu mă pu­teau ajuta să-mi redo­bândesc sănă­tatea. Am avut noro­cul să conștientizez unde e "ră­dăcina rău­lui", așa că mi-am dat demisia și m-am mutat îna­poi, în sa­tul natal. Ajuns aca­­să, la poa­lele mun­ților, mi-am dat sea­ma că acolo-i Raiul pe care nu trebuia să-l pă­răsesc nicio­da­tă! M-am odihnit o vreme, m-am plim­bat prin natură, m-am reo­biș­nuit cu tih­na sa­tului, cu vor­ba oa­­menilor și cu bu­cu­ria lucrurilor mici, ast­fel că în scurt timp mi-am revenit total în plan psihic - am scăpat de efectele stresului. Apoi, mi-am con­struit o casă puțin cam "ciudată" pentru moții mei, cu aco­perișul sub formă de piramidă, pentru că stu­diasem efectul de piramidă și știam ce urmări be­nefice are. Apoi am început să culeg plante și să pre­par pulberi de plante pentru cunoscuți și oamenii bolnavi din sat, la fel cum făcea și bunica mea. Încă le testam efi­ciența, de parcă nu-mi venea să cred ce efecte au, dar rezultatele obținute ulterior au fost peste așteptări. Nu vreau să par lipsit de modestie, însă atâția oameni s-au vindecat cu pul­berile astea, încât s-a dus vestea prin împrejurimi. Eram tot mai solici­tat, ajunsesem să nu-mi mai pot procura singur plan­te­le medicinale necesare și nici nu mai aveam timp să le procesez, așa că mi-am implicat întreaga familie în acest demers. Iar de aici s-a născut o mică afacere, care sperăm să se dezvolte în viitor, în interesul sănă­tății semenilor noștri. Am brevetat pro­ce­deul de obți­nere a pulberilor vegetale, am transfor­mat casa în la­bo­rator, pe care l-am dotat la standarde europene, iar în prezent sun­tem gata să le oferim tuturor celor inte­resați produsele noastre, de o calitate fără cusur.

Secretele întineririi

- Am fost puțin intrigat de numele firmei sub care produceți pulberile din plante: "Alimente Ge­riatrice". De ce ați ales acest nume? Sunt ele desti­nate doar persoanelor în vârstă?

- Nu numai lor, însă studiile științifice confirmă că pulberile din plante medicinale mineralizate deter­mină o fascinantă acțiune de reconstrucție celulară, de întinerire evidentă a organismului și de îmbunătă­țire durabilă a stării de sănătate. Am numit pulberile de plante "alimente geriatrice", pentru că sunt un iz­vor de tinerețe și sănătate pentru organism, resurse generoase și diversificate de bionutrienți, fitohor­moni, enzime, vitamine și minerale, într-o formă na­turală, comodă și eficientă. În plus, se știe că pentru reînnoirea continuă a celulelor din organism avem nevoie de elemente esențiale de reconstrucție. Ali­mentele ar trebui să ne asigure sănătatea și vitalitatea celulelor, iar sănătatea celulelor ne determină cali­tatea vieții. Ni se pare că trăim bine și mâncăm sănă­tos, dar dacă facem un bilanț, constatăm că hrana pe care o consumăm nu e tocmai ce-i trebuie organis­mu­lui. De multe ori, ingerăm sau inhalăm substanțe ne­să­nătoase: zahăr și dulciuri rafinate, pâine albă, ali­mente prăjite, fripte și afumate, grăsimi vegetale hi­drogenate, proteine și grăsimi animale în exces, al­cool, cafea, tutun, hormoni de creștere, aditivi alimen­tari de sinteză etc. Pe lângă acestea, suntem afec­tați de radiațiile solare, de undele electromagnetice, de sedentarism, de nemul­țumiri, de efortul intelectual exagerat, de insomnii, de stres...
Reconstrucția continuă a organismului are nevoie de o alimentație de bază diversi­ficată, constituită din legume și fructe proaspete, cereale integrale și se­mințe crude, care să aducă bionutrienți valoroși: vita­mine, minerale, oligoelemente, enzime și alte sub­stanțe naturale complexe, cu funcții multiple în orga­nism. Pulberile stabilizate din plante sunt o bo­găție de elemente nutritive - cărămizile de bază ale recon­strucției celulare și ale întineririi organismului. În mod normal, toate aceste substanțe ar trebui să fie pre­zente zilnic, în stare proaspătă, în alimentația noas­tră. Dar putem să consumăm zi de zi câțiva mu­guri de brad, o frunză de salvie sau pelin, un tubercul de topinambur, o rondelă de țelină sau de ridiche neagră, un cubuleț de sfeclă roșie, un ardei iute, un pumn de merișoare, afine sau coacăze negre? Evident că nu! Or, pulberile vegetale asigură toate elementele de reconstrucție care contribuie la vindecarea și înti­nerirea organismului. Sunt realizate din plante cres­cute la munte, în zone nepoluate. N-avem nevoie de cantități mari de pulbere pentru a asigura funcțio­narea procesului de întinerire; dar prezența continuă a ali­men­telor geriatrice în alimentația noastră e im­por­tantă pentru a susține procesul de reconstrucție celu­lară. Dacă organismul nu dispune de toți nutrien­ții necesari, folosește ceea ce are la dispoziție pentru regenerare, lăsând goluri importante acolo unde nu are ce pune. Așa apar ridurile, bolile cronice, demi­ne­ralizarea oaselor, scăderea mobilității, scleroza, cata­racta, parodontoza, depresia. Dacă nu dăm importanță acestor lucruri, vom constata că îmbătrânim prematur și suntem pe o pantă descendentă... Însă nici cei care ajung în astfel de situații nu trebuie să dispere: pro­cesul de îmbătrânire poate fi stopat cu ajutorul ali­mentelor geriatrice!

Pelicula miraculoasă

- Pulberile mineralizate sunt mai eficiente decât extractele de plante din capsule? De ce ați ales aceas­tă formă de condiționare?

- Majoritatea capsulelor tranzitează tubul digestiv fără să fie dizolvate de sucul gastric sau cel pancrea­tic, pentru că oamenii bolnavi nu au un metabolism intens. Când medicamentul ajunge în stomac, orga­nis­mul emite o cantitate mare de leucocite, pentru că nu-l recunoaște și tinde să se apere. Mai inteligent e să-i oferim organismului direct substanțele active naturale din pulbere: o ținem puțin în gură, să se "împrietenească" cu saliva, să intre în circulație și să înceapă digestia, așa cum se întâmplă cu orice ali­ment. Gura, fiind o zonă puternic vascularizată, o parte din elementele nutritive se absorb chiar la acest nivel. Odată absorbite, substanțele naturale benefice ajung prin sânge și limfă până la nivel celular!
Vedeți, eu tot "doctor de pietre" am rămas, cu studiile mele de mineralogie, cu toate că în 2005 mi-am luat și compe­tența în fitoterapie, la Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj. Toa­te cunoștințele acumulate din do­me­niul ingineriei le-am folosit la rea­lizarea acestor pulberi. Prac­tic, încapsulăm produ­sul vegetal în stare crudă într-o peliculă fină de mine­ral, care e solubilă în mediul umed din gură. Putem compara pulberea de plante mi­neralizată cu mierea din fagurii stupului: după ce albinele o că­păcesc, aceasta își păstrează în timp proprietățile neschim­bate. La măcinare, plantele sunt extrem de active și pot deveni chiar toxice în anumite condiții. Aici e marea noastră descoperire: am reușit să facem pulberi asimilabile din plante întregi, cu durabilitate în timp, fără conservanți care să le compromită sub­stanțele biologic active. Pentru conservare folosim doar mine­rale naturale în stare pură, extrase din zona montană: mag­neziu, calciu, sulf, siliciu etc. După cercetări amănunțite, am realizat rețete diferite pentru fiecare produs, stabilind atât compatibilitatea, cât și proporția de minerale de care avem nevoie pentru a le păstra intacte principiile active. Avem deja 12 pro­duse noti­ficate la Institutul de Resurse Alimentare și alte cinci în cercetare.

Praf și pulbere de capul bolilor

- Ce pulberi de plante ați realizat și în tratarea căror afecțiuni pot fi folosite?
- Cea mai importantă ca valoare terapeutică este, fără tăgadă, pulberea mineralizată din muguri de brad, care are o acțiune remarcabilă în reconstrucția oa­selor și a articulațiilor, combaterea osteoporozei, re­împrospătarea sângelui și curățarea tubului digestiv. Are efect rapid asupra durerilor articulare și reuma­ti­ce, asanează organismul, stimulează gonadele și aju­tă la menținerea greutății corporale. Eu eram șchiop, aveam coloana îndoită și dureri așa de mari, încât nici cele mai puternice medicamente alopate nu le mai do­moleau. Pulberea din muguri de brad m-a aju­tat cel mai mult. Nu cred că există un produs alo­pat care să ac­ționeze atât de rapid ca analgezic și anti­in­flamator și să ajute în așa măsură la reconstrucția cartilajelor!
* Pulberea mineralizată de afine este un puternic antioxidant, care întărește țesuturile, susține și con­so­lidează structura colagenului, îmbunătățește vede­rea (fiind de folos în combaterea degenerescenței ma­culare și a cataractei), stopează dezvoltarea tumo­rilor canceroase, îmbunătățește funcția cognitivă și memo­ria, contribuie la reducerea stării de anxietate și stres, ameliorează sănătatea inimii și previne acci­dentele vasculare, păstrează flexibilitatea vaselor de sânge, ajută la menținerea unui nivel normal de insu­lină în sânge, are efect diuretic și antiseptic asupra tractului digestiv și urinar, asigură întinerirea orga­nismului.
* Pulberea mineralizată de ardei iute este un tonic cardiac deosebit de eficient pentru întărirea inimii, echilibrarea circulației sângelui și combaterea palpi­tațiilor. Stabilizeză tensiunea arterială, elimină coles­te­rolul, calmează durerile, întărește imunitatea orga­nismului, combate tumorile maligne, stresul, de­pre­sia, diabetul zaharat și infecțiile respiratorii. Este un puternic stimulent și revigorant al meta­bolismului: îmbunătățește digestia, amplifică activi­tatea enzi­matică și scade absorbția grăsimilor. În plus, ardeiul iute are rol cicatrizant, antioxidant, antice­lulitic, anti­tusiv, antianemic, vitaminizant, minera­li­zant, afro­disiac și revigorant cerebral.
* Pulberea mineralizată de coacăze negre are multiple efecte de vindecare și regenerare a organis­mului: previne accidentele vasculare și insuficiența cardiacă, reduce tensiunea arterială, vitaminizează și mineralizează organismul, combate anemia, îmbună­tățește performanțele cerebrale, crește acuitatea vi­zuală, reface colagenul din piele. Pulberea din coa­căze negre este foarte bună pentru imunitate - am tes­tat-o pe familia mea, pe rude, pe vecini, pe prieteni și toți au trecut iarna fără să răcească deloc. Este anti­oxidantă și previne cancerul, luptă împotriva reu­matismului cronic degenerativ și a gutei, combate colesterolul și scleroza, are acțiune benefică în ulcere duodenale, gastroduodenite, gastrite, colite, afecțiuni hepatobiliare, nefrite și pielonefrite. De asemenea, este utilă în insuficiențe respiratorii, afecțiuni febrile, tuse, oboseală generală și surmenaj.
* Pulberea mineralizată de merișoare are o acțiune antiinfecțiosă eficientă pentru căile urinare, digestive și respiratorii, fiind un remediu valoros pentru imuni­tate, dar și în tratarea infecțiilor urinare, a litiazei renale, a colitei și a diareei, a ulcerului gas­tro­duo­denal și a virozelor respiratorii. Resta­bi­lește echi­librul hormonal în organismul femi­nin și este un anticancerigen redutabil pentru țesuturile epiteliale din sân, cervix, eso­fag, uter și ovare. Merișoarele sunt efi­ciente și în tra­tarea prostatitei și a dia­betului de tip II. Prin efectul lor puternic antioxidant și regenerator, antocia­no­zidele din merișoare ajută la reînnoirea sănă­toasă a țesuturilor și întârzie pro­cesul de îmbă­trâ­nire celulară.
* Pulberea mineralizată din fructe de păducel reîntinerește inima și vasele de sânge, fiind re­comandată ca remediu natural pentru insufi­ciență cardiacă con­gesti­vă, angină pectorală, tul­bu­rări de ritm cardiac, recuperare după infarct miocardic, ate­roscleroză, hiperten­siu­ne arterială și tensiune arterială osci­lan­tă. Are ac­țiune sedativă asupra siste­mului nervos central, fiind eficientă și pentru tratarea stărilor de hiperexcita­bili­tate ner­voa­­să, emotivitate exce­sivă, insomnie, coș­ma­ruri și tul­burări nervoa­se la meno­pauză.
* Pulberea minerali­zată de pelin negru are acțiune curativă multiplă asupra organismului uman: apără sănătatea ficatului, este imunostimulator, ver­mifug, antimicrobian și antiviral cu spectru larg, sti­mulator digestiv (crește secreția de suc gastric, pan­creatic și biliar), antihi­pertensiv, bun antiinflamator al tractului gastro-intes­tinal, antidiabetic, antitu­mo­ral, antiaste­nic, antice­lulitic, diuretic, regulator al ci­clului men­strual, deto­xifiant, febrifug și tonic ce­rebral remar­cabil.
* Pulberea mineralizată de ridiche neagră creș­te imunitatea organismului și capacitatea lui de apă­rare împotriva infecțiilor, alergiilor și eczemelor, având un efect tonic, detoxifiant și mineralizant. Cu­răță filtrele organismului (ficat, rinichi, plămâni, intestine și piele), menține echilibrul hormonilor tiroi­­dieni, reglează digestia, combate constipația, aju­tă la dimi­nuarea colesterolului și la reducerea greu­tății corpo­rale. Este utilă în combaterea bolilor reu­matismale și a cancerului.
* Pulberea mineralizată de salvie are o acțiune sinergică complexă: asigură sănătatea creierului și îmbunătățește semnificativ memoria, fortifică orga­nismul, tratează bolile respiratorii, combate colita și diareea, diminuează glicemia, contribuie la funcțio­narea optimă a ficatului și inhibă cancerul de sân. În plus, salvia stabilizează tul­bu­rările de menopauză, com­bate infertilitatea și trans­pira­ția excesivă, o­preș­te lac­tația, stimulează pofta de mân­care și previne parodon­toza.
* Pulberea stabilizată de sunătoare are o acțiune recu­peratoare multiplă asu­pra or­ga­nismului: este anti­de­pre­soare și sedativă, în­tă­rește sistemul nervos, este vaso­dilatatoare și hi­potensivă, cicatrizantă, he­mostatică, sti­mulează func­ția hepatică, are efecte antibiotice și antivi­rale. Se folosește cu succes în trata­rea depresiei nervoase, a anxietății și a in­somniei, dar e eficientă și în afec­țiunile cardiovasculare, hepatice, gas­tro-intestinale și în obe­zi­tatea pe fond psihic.
* Pulberea mineralizată de topinambur este un prebiotic de excepție, care se remarcă prin acțiuni multiple de regenerare a organismului: combaterea obezității și a constipației, calmarea durerilor de stomac, reducerea glicemiei, întărirea imunității, for­tificarea sistemului osos și articular, scăderea tensiu­nii arteriale, îmbunătățirea activității inimii, preve­nirea și combaterea cancerului, ameliorarea funcțio­nării rinichilor și inhibarea candidozelor.
* Pulberea mineralizată din frunze de țelină este un produs remarcabil, cu acțiune complexă anti-aging. În medicina chineză se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului și a minții. În compoziția frunzelor de țelină se găsesc substanțe bioactive cu acțiune complexă: stimula­toare, diuretice, depurative, antireumatice, afrodi­siace, regulatoare hormonale, antitumorale, antihi­pertensive, antidiabetice, antilitiazice. Pulberea asi­gură aportul de nutrienți pentru menținerea funcțiilor depurative ale organismului, reducerea surplu­sului de greutate corporală, ameliorarea func­țiilor sexuale, îmbunătățirea funcționării inimii, ficatului, rinichilor, pancreasului și ochilor, fiind în același timp un tonic general recomandat în stările de astenie, con­vales­cență, surmenaj, afecțiuni respi­ratorii și dureri arti­culare.

- Pulberile din plante ajută și la echilibrarea emoțională?

- Categoric! Pelinul e un tonic cerebral foarte valo­ros; salvia este foarte bună în Alzheimer și Par­kin­son, deoarece protejează neuronii; mugurii de brad, afinele și coacă­zele păstrează elasticitatea vase­lor de sânge din creier; pă­du­celul intervine benefic la nivel emoțional. Starea de bine vine de la nivel ce­lular - e dovedit științific acest fapt, iar confortul psihic ne influențează mult sănătatea trupească. Așa­dar, este foar­­te bine să por­nim pro­cesul de regenerare celulară de la minte spre corp, de la interior spre exterior, pen­tru că efectele stresului sunt de multe ori dramatice.

- Cât timp durează un tratament cu pulberi din plante?

- Pentru rezultate vizibile, o cură cu pulberi mineralizate din plante se face timp de minimum trei luni, dar efectele se simt după numai câteva zile. Pulberile sunt ambalate în borcane de 270 ml, can­titate care ajunge pentru 18-19 zile de tratament. Pro­du­sele noastre nu creează dependență și nu au efecte secundare.

- Cât costă o doză de pulbere mineralizată?

- Un borcan cu pulbere costă între 45 și 59 lei, în funcție de ingredientele folosite. Se pot comanda online, de pe site-ul www.alimente-geriatrice.ro sau la tel. 0729.668.108, de luni până vineri, între orele 9 și 18.


D-l dr. ing. GHEORGHE NEAG poate fi contactat la sediul firmei "Alimente Geriatrice" din Poiana Horea, nr. 215A, comuna Beliș, jud. Cluj. Mai multe detalii despre tratamentele cu pulberi mineralizate din plante puteți găsi pe pagina de internet a companiei.