Formula AS în Munții Mehedinți: Un loc pentru eternitate: PONOARELE

Bogdan Lupescu
- Final de călătorie -

Țara florilor de liliac

Acum, de Paști, va înflori imensa pădure de liliac de la Ponoarele. Miresme halucinante vor cotropi așezarea, cu tufe de flori albe și violet crescute pe deasupra stâncilor ciuruite de peșteri. Un sat în care totul îți dă senzația de "altă lume". Totul e altfel. Unic în România. Îți trebuie timp, ca să poți vedea toate "mi­nunile" locului, risi­pite pe întinsul platou mehedințean, de sub Piatra Cloșanilor. Mul­­țimile mari de oameni ce se adună aici, la "Sărbătoarea Lilia­cu­lui", străveche cele­brare a primă­ve­rii, sunt mereu uluite de frumusețile aduna­te într-un spațiu atât de restrâns, transfor­mat, ca semn de pre­țuire aleasă, în rezer­va­ție a Academiei Ro­mâne. Din păcate, atât de pu­țin cunoscută...
Munți goi pe dină­untru, peșteri adânci, ca niște-ntregi univer­suri subterane, în care se varsă lacuri colo­sale, ce dispar și rea­par ca prin farmec, câmpuri albe de la­pie­zuri calcaroase, pe care pășești ca-n alte tărâmuri, locuri cu istorii milenare și oa­meni încă ținând ritualuri păgâne, peste care au tre­cut cei dintâi sfinți creștini... Sunt povești peste tot, sunt legende, istorii ce se potrivesc atât de uimi­tor cu zămislirea geologică a ținuturilor, încât poți zice că hălăduiești printr-un tărâm de la facerea lumii. Iar peste toate, "Podul lui Dumnezeu". Minu­năția de la Ponoarele!... O uriașă arcadă de stâncă, arcuită peste Valea Pragului, singura cale ce leagă Tîrgu-Jiu de Drobeta, prin Baia de Aramă. Astfel de poduri natu­rale sunt doar trei pe planetă, dar al nos­tru e singurul circulat, și pe deasupra încărcat cu pu­teri supra­naturale, energii stranii, ce i-au uimit pe toți cei care s-au nimerit pe aici.
Toate astea sunt strânse într-un singur sat: Ponoa­rele. Plus superbele Chei ale Băluței, sau dacicul Stei al Ponorii - o spinare de stâncă sub care se ascunde bisericuța blestemată de însuși Sfântul Nicodim, înainte de-a zidi Tismana... Toate se vor acoperi în cu­rând, la sfârșit de april, cu una din cele mai întinse păduri de liliac ale Europei. Peste douăzeci de hecta­re de petale cu miros îmbătător, ce preschimbă locul într-un paradis al miresmelor și visării. Stând aici, pe culmea Ponorii, dinăuntrul căreia răsună zvonu­rile abisalelor peșteri, privind din înălțimi întreg satul alături de profesorul Dumitru Borloveanu, îmi zic că nu se poate un tărâm mai frumos pentru a veni primăvara.

Mările lui Cousteau

N-ai zice că sub acest peisaj angelic și tihnit, se răsfiră în hăurile pământului grote adânci și întor­tocheate, în care se-ntind lacuri largi precum mările, comunicând unele cu altele, pe zeci de kilometri. Tenebre fascinante, pe care nici scafandri sau speo­logi vestiți, nici mă­car Jacques Yves Cousteau, sosit aici cu întreaga echipă de cercetători, n-au iz­butit să le parcurgă vreodată, până la capăt. "Totul te duce cu gândul la «două lumi». O lume văzu­tă, la lumină, pe ca­re o vedem, o admi­răm, o pipăim. Dar cea mai fascinantă e lumea subterană, ne­văzută, care sfre­de­lește pământul și încă este necunos­cută", îmi zice pro­fesorul ponorean, cus­todele tuturor peș­terilor nevăzute de sub picioarele noastre, omul care de-o viață s-a căznit să le dezlege miste­rele și să le afle le­gendele. Borloveanu l-a cunoscut perso­nal pe Cousteau, a lu­crat cu el pe când acesta explora gro­te­le mehedințene. Le-a fost călăuză atâtor savanți celebri care-au venit aici, atrași de o anume "putere" misterioasă a zonei. Chiar sub noi e peștera Ponoare, încă înnămolită de ape, dar care se va putea vizita în curând. Galeria ei "fosilă" e o adevărată capodoperă a naturii, plăs­muită de lupta acestor monștri subterani de calcar cu erele geologice, ce-au dat naștere unor frumuseți neex­plicate de mintea omenească. "Cunosc această grotă aproape metru cu metru. Pereții ei încep să devină străvezii, galbeni-roșiatici, în lumina lan­ternelor. Iar din ei pornesc să apară statuete stranii. Unele din ele parcă ar fi ciobani din zona noastră, cu păturile-n spate, care stau cumva atât de firesc, așa cum îi știm dintotdeauna... Undeva, în partea dreap­tă, apa­re un bătrân cu mâinile la tâmple, exact în po­ziția Gân­ditorului milenar... Apoi, din tavan, co­boa­ră niște falduri roșii-galbene-maronii, asemeni fo­telor noas­tre mehedințene. N-ai cum să nu te-ntrebi de unde a știut natura să creeze asemenea miracole, întocmai după măsura locuitorilor de deasupra. De parcă s-ar fi inspirat din istoria noastră, a oameni­lor... Iar picătura curge, curge... Amplificată bizar, în liniștea aceea a peșterii, încât uneori parcă ai sen­zația că poți «comunica» cu peștera, cu întreg adân­cul pământului... Niciunde nu simți mai profund că ești «parte a Creației» decât aici, în aceste lumi subterane, prin care pășești uluit, ca printr-o ireală galerie de artă. Ploile acelea de stalactite, ca niște candelabre de biserici, atât de dese, ce se opresc chiar deasupra capetelor noastre... Simți parcă nevoia să nu le atingi, să umbli smerit, ca printr-un templu."

Bulba, matca apelor

Profesorul vorbește cu ochii închiși, de parcă s-ar înfiora de ceea ce vede cu ochii minții, în subterane. La mijlocul peșterii Ponoarelor se află o "capcană", un sorb adânc, despre care localnicii credeau că duce direct în mijlocul pământului. O pâlnie în stâncă prin care, dacă ai pășit în gol, cazi vreo opt metri până în strânsura avenului, apoi încă douăzeci, până-ntr-un lac întunecos, unde te poți rătăci fără speranță. Acolo e Bulba!, Peștera Mare, matca tuturor apelor din împrejurimi. Cea mai întinsă și mai adâncă dintre toate. Cu trei etaje suprapuse, având o diferență de nivel de 25 de metri între ele. Poți merge kilometri întregi cu barca pe dedesubtul întregului sat, fără să îi găsești ieșirea. Doar trei-patru luni pe an te poți încumeta în ea, când nu e deplin cotropită de ape. Contempli "Galeria cu Anastomoze", cea a "Vălu­rilor de Cristal" sau "Templul Egiptean"... Spații unde lucrătura naturii a rămas neatinsă de la plăs­muirea lumii. Doar să știi că toate astea există, acolo, dedesubtul tău, și nu poți să nu te cutremuri!

Lacul fantomă

De-o parte și de alta a măgurii pe care stăm cocoțați, sunt două lacuri miraculoase: Zatonul Mare și Zatonul Mic. Primul e acum doar o vale pustie și prelungă între munți, cu înfățișare roșiatică, selenară. Abia când zărești brâurile de mâl de dedesubtul pădurilor, realizezi că aici a fost numai apă, peste 20 de hectare de apă, adâncă de 20 de metri - cel mai mare lac carstic al României. Cercetători de renume l-au numit "Lacul fantomă". Fiindcă el, efectiv, apa­re și dispare. Iarăși te înfiori, ascultând: "De-o fru­musețe rară când e plin, acest lac poate să reziste și șapte ani, pentru ca apoi să intre-n pământ, în numai câteva zile. Se mută prin ave­nuri în peștera Ponoare și apoi în peștera Bulba, ră­mâ­nând acolo, în genuni, până la alte și alte ploi mari. Prac­tic, întreg lacul coboară în peșteri, ca prin farmec..." Iar celălalt, Zatonul Mic, e numit "Lacul fără fund". Pe bună dreptate: specialiștii n-au reu­șit niciodată să-i coboare prin sorb și să-i găsească sfârșitul. Când intră cineva acolo, nu mai iese nicicând...

Podul lui Dumnezeu

Profesorul Borloveanu e cea mai autorizată călău­ză prin aceste lumi. El are o pen­siune modestă, dar curată și de bun gust, chiar lângă Podul lui Dumnezeu, unde-i primește cu drag pe toți iubitorii muntelui care au nevoie de prețuri reduse.
Alte două pensiuni sunt "Maria Elena" și "Co­nacu' boierului" - ultima, foarte elegantă, se va des­chide chiar acum, de Sărbătoarea Liliacului. Sunt altfel de turiști, aceștia, ce vin în aceste locuri inex­pli­­cabil de puțin cunoscute. Sunt oameni ce vor să eva­deze în alte universuri, să "plutească" prin po­vești și legende. Podul lui Dumnezeu! Pe acesta îl caută, în primul rând, datorită renumelui său magic. Într-adevăr, e impresionant să-l privești. Bolta de stâncă, pe care încă circulă mașini, aflată la 22 de metri înălțime față de-o vale prăpăstioasă, se află în mijlocul tuturor acestor miracole naturale. S-a născut prin prăbușirea tavanului peșterii Ponoarelor, zice știința. Dar legenda coboară și mai adânc. Cea cu­leasă de profesorul Borloveanu, de la un bătrân po­no­rean, care a murit în anul 1980, la vârsta de 92 de ani:
"Oamenii mereu au crezut că aici, chiar în peștera lor, sălășluia Dracul. Năpăstuia sătenii. De-aceea ei l-au chemat în ajutor pe Dumnezeu, iar Dumnezeu a cobo­rât din cer și a apă­sat cu palma ta­vanul peșterii, pră­bușindu-l peste gura ei. Diavolul însă a reușit să sca­­pe pe ieșirea cea­laltă, spre lacul Za­ton, zbătân­du-se asurzitor și agățân­du-se cu ghearele de colina Ponoa­relor, lăsând în urmă minunatele «câmpuri de lapie­zuri» ale Cleopa­trei și Afroditei - caneluri de calca­re brăzdate în mun­te, de-o frumusețe ireală, unice în Europa..." Apoi, rănit și umilit, necuratul s-a urcat pe-o stâncă de pe malul lacului, nu­mită și acum "Stânca Dracului", de unde veghează mereu spre cei ce vin să se scalde în apele fantomă, și ce­rând, aproape în fie­care an, cap de om. Lacul a rămas al Dia­volului, Podul al lui Dumnezeu. Oricum, amân­două iradiază o "putere". O energie binecuvântată, ce-i ocrotește pe oamenii ce trec peste Podul lui Dum­nezeu, ca pe o punte spre alte di­mensiuni.
Profesorul Borlo­veanu cunoaște bine multele "accidente" care s-au petrecut aici, socotite drept niște întâmplări divi­ne. Mașinile de mare tonaj, care au rămas fără frâne și-au zbu­rat, efectiv, în prăpastie, peste pădurile din vale, transformându-se în mormane de fiare contorsionate, dar șoferii lor au scăpat nevă­tămați. Niciodată pe Podul lui Dumnezeu nu s-au înregistrat victime. Cele mai uimitoare întâmplări au avut loc în 1976 și 1987. Re­cent, un biciclist care-a căzut în hău, a scăpat doar cu câteva zgârieturi. "Mi­racol divin", a fost singura explicație.
O altă legendă zice că Podul ar fi fost ri­dicat de Dumnezeu special pentru ca Sfântul Nicodim să poată trece spre Tismana, după ce oamenii l-au alungat din sat, fiindcă voia să le facă o mâ­năstire. Te­mându-se să nu-și piar­dă pă­mân­turile, localnicii i-au în­scenat un furt, po­negrindu-l. Iar Sfân­tul a lăsat în urmă un bles­tem vechi de 600 de ani, ce nu s-a dez­legat decât în anul 1763, când pono­re­nii au reușit să-și facă iarăși bi­serică, pe vatra străvechii mânăs­tiri. Toate aceste energii au rămas încă aici, crede Du­mitru Borlo­vea­nu, dimpreună cu mulții cercetă­tori care i-au în­tărit convingerile. Ultimele dovezi s-au ivit chiar acum câțiva ani: niște turiști își pu­seseră corturile în gura Peșterii, sub Podul miraculos. Erau veniți de la București, încărcați cu aparatură multă. Făceau niște "măsurători energetice" ale locului, încercând să-și explice cum de femeile ponorence pot urca aceste pante istovitoare cu "clojnele" lor purtate pe cap sau în spinare, sau chiar cu întregi căpițe de fân în spate, drept sarcină, fără a obosi. "Aceste femei sunt un fe­nomen în toată România", au zis. Nu pricepeau cum, chiar dacă sunt bătrâne, ele sunt ferite de boli și ajung la vârste aproape de suta de ani, după un ase­menea efort fizic, zi de zi. Dar, după primele teste, și-au dat seama că și ei pot realiza cu ușurință acest exercițiu, fără un mare efort. Și-au pus bolo­vani în rucsacuri, pe care îi cântăreau, urcau apoi ver­sanții, iar când se întorceau își făceau verificări medicale, dându-și seama că asemenea performanțe nu le-ar fi realizat niciodată în viața obișnuită. Bor­loveanu i-a vizitat la corturi, în ultima seară de dina­inte de a pleca, astfel că a putut afla unele concluzii. Deși erau foarte discreți și nu voiau să fie făcute publice încă cercetă­rile lor, i-au zis doar un singur lucru, ca de la suflet la suflet: "Este clar că ceva se întâmplă aici. E una din zonele cele mai încărcate ener­getic din țara asta...". Iar unul dintre ei, profe­sor universitar, conducătorul întregii expediții, a mai com­pletat ceva, dus de gânduri... Citez: "Nu știu cum se explică. Dar parcă, într-adevăr, am fost trans­puși în altă lume... Într-o altă falie a timpului".

Foto: speopoli.wordpress.com, infopensiuni.ro, ponoarele.ro