La Balcic, pe când era o minune a lumii

Cititor Formula AS
PAGINI SCRISE DE CITITORI

Lucrez ca voluntar în cadrul unei fundații care se dedică, printre altele, îngrijirii persoanelor de vârsta a treia. Așa am cu­noscut-o pe doamna Anadina Lungu, în numele căreia vă scriu. Are 92 de ani, și după o viață intensă, din care a cules multă înțelepciune, singurul lucru care îi mai alină durerile este depănarea frumoaselor amintiri ale tinereții. Deși are numeroase nevoi legate de neputința trupului, dânsa nu-mi cere decât să-i citesc din anumite cărți de care a auzit în ultimul timp și pe care vederea proprie nu-i mai permite să le citească. Asta, pentru că toată viața a nutrit o puternică dragoste pentru literatură, citind și scriind deopotrivă. Acum își îndreaptă cu speranță gân­durile către revista dumneavoastră, deoarece pentru dânsa a scrie și a îm­părtăși generației actuale înțelep­ciu­nea, expe­rien­ța și dragostea de oameni reprezintă garanția și sensul de a fi în viață. De aceea, îndrăznesc să vă rog să vă uitați cu atenție pe ar­ti­colul pe care vi-l atașez, dictat de curând de doamna Lungu, și să luați în con­siderare faptul că prin pu­blicarea lui, fie și parțială, ați produce o mare bucu­rie unei persoane care o merită cu adevărat și care nu v-ar uita ni­cio­dată. MONICA B.

Una dintre minunile care au încântat nu nu­mai tinerețea mea sau a oamenilor noștri de cultură, ci și pe a străinilor care veneau să se încălzească la fru­mu­sețea do­moală, dar penetrantă a unor realități ale peisajului nostru de altădată, este Balcicul. Până bine de curând, Bulgaria nu intrase în rândul de­mo­la­to­rilor. În această economie de piață care ne-a cu­prins și ne devoră, înțelesese să câștige bani frumoși prin expunerea spe­ci­ficului unui trecut irecuperabil. Acum s-a spul­berat visul de azur și se construiesc blocuri mătăhăloase pe Coasta de Argint. A rămas mi­nunea palatului reginei Maria, câteva grădini și marea care-și cântă mereu durerile și bucu­riile, la țărmul Balcicului. Balcicul! Minunea albă învăluită în azurul diafan al mării...

*

De la Bazarcic te îmbarcai în ma­șini și tăiai câm­pul auriu de grâne, smăl­țat de sângele aprins al macilor și de albastrul cicorilor. Apoi, dintr-o dată, zbucnea în fața ochi­lor tăi, albastrul lichid al mării. Intrai în­tr-o lume de povești. Mașinile își opreau zbur­ducăiala în centru, unde te în­tâm­pinau o mulțime de turcoaice cu șalvari largi, albaștri, cu șerpii cozilor negre, ce curgeau de sub maramele de­colorate de soare, cu mărgele mul­ti­colore la gât, cu râsete albe, ce se în­tindeau pe fețele lor arse de soare. Gă­lăgioase, se repezeau să-ți ia ba­gajele, propunându-ți diverse gazde. Alături de ele, turculeți cu fesuri ro­șii, cu canaf negru, mișunau pri­vin­du-te prin tăietura ochilor lor întune­cați. Se îmbrânceau și se repezeau să-ți ia ba­gajul, sporo­văind într-o lim­­bă guturală. De pe margini, pri­veau imobili, ca niște în­țelepți peste care a curs multă vreme, turci bă­trâni, în șalvari spălăciți, rezemați în bas­­toane noduroase. Cred că se în­tre­bau ce caută atâta omenire în liniș­tea lor netulburată pâ­nă atunci.
Din umbra grădinilor mângâiate domol de briza mării, râdea albul căsuțelor care te îmbiau la răcoa­rea odăilor lor. Migdalii, smochinii, salcâmii ofe­reau o umbră rară. Ulițele pietroase plecau șer­pui­toare, urcând - către coasta argintie, către marea de pe­ru­zea, către viile din afara orașului, sau către mi­nunea palatului regal.
Măgăruși de catifea cenușie, ca niște jucărioare animate, cu urechile ascuțite, țăcăiau mărunt pe pia­­tra uliței, mânați de către un turculeț sau turc bătrân, care mergeau ca prin somn. În toată această lume ire­ală, desprinsă din 1001 de nopți, furnicau "viligetu­riștii" guralivi, zbătându-se transpirați, fie să-și gă­sească case, fie să se răcorească în mare, fie la umbra restaurantului lui Diamandi, ca să-și înece setea, ștergându-și sudoarea șiroită de sub pălării albe de pai. Cucoane în mii de culori, în pijamale în­­volănate, ca niște cocoși, sau în halate cuminți de pro­sop, co­borau gălăgioase la mare, cu liota de copii după ele, toți zglobii, toți râzând, toți fericiți.
Pe seară, când umbrele potoleau arșița, o puteai vedea, rar, pe Regina Maria, sub o pălărie mare, co­bo­rând din mașină. Frumoasă ca o plăsmuire, se ames­teca prin mulțime, ca și când ar fi fost ruptă de acolo. Pe iahtul care se legăna alb, în port, dacă înaintai în mare mai departe către palat, o puteai ve­dea pe domnița Ileana, tânără, frumoasă, încon­ju­rată de pri­etene, râzând printre ofițeri. La o masă, singur, cu ochii duși (ce vedea oare, de privea atât de trist în timp?) desena cu viteză To­nitza și își oferea creația lui Diamandi, pentru vinul care-i potolea durerile.
În piața pietruită era de văzut Iancovescu, marele actor, cu figura ultra­mo­bilă, subțire ca un arlechin, care po­ves­tea ceva râzând, miș­cându-și simultan mâi­nile, picioarele și ochii. Camil Petrescu, cu ochii strălucitori, ca de oțel, în­­con­jurat întot­dea­u­na de femei fru­moase, argu­men­ta cu multă ardoare ceva.
Sus, pe dealurile către vii, înalt, subțire, cu obra­zul mic, ars de soare, cu părul negru, ale cărui șuvițe fremătau asemenea unor șerpi în bă­taia vântului, totdeauna în pantaloni al­baștri, cu cămașa albă sau galbenă, legat la gât cu o batistă roșie și cu un șirag de guvizi pe sfoară, nemișcat ca o statuie, era pic­torul Lucian Grigorescu. Primea vân­tu-n față, înghițind depărtările, ca și când aștepta să se ivească din orizont minunea pe care spera să o imor­talizeze pe pânza lui.
Asfințitul soarelui aluneca peste această îm­părăție de basm, asemeni unei cortine de catifea, care topea orice contur și estompa orice for­mă.
Spre seară, ma­mele grijulii mer­geau la Filatov să cumpere cu kilo­gra­mul iaurtul pe care îl tăiai cu cuțitul. Ti­­neretul mer­gea la "cerc", unde se dan­sa, se râdea, se flirta. Acolo am văzut-o pe fiica lui Emil Gâr­leanu. Semăna exact cu ta­tăl ei - brunetă, cu ochii arzători, cu părul buclat, râzând într-un grup de tineri. Tot acolo ve­nea în fiecare seară Puia Re­breanu, fiica ma­relui scri­itor. Era zglobie și mobilă ca un pechinez, cârnă, cu părul tuns scurt. Era îndrăgostită de cel ce va deveni soțul ei mai târziu, un ofi­țer creț, pe nume Va­siliu.
Și iarăși îmi vine în minte seara aceea de la Ma­mut, când un grup de tineri ofițeri de aviație râdeau și sporovăiau în lumina lunii și în foșnetul valurilor. În nici zece ani, mulți dintre ei vor fi sfârtecați pe front.
Și s-a dus mica minune, s-a topit în azu­rul lu­mi­nos, cu o regină frumoasă, plim­bându-se printre ale­ile înflorite, sau țintuită în jilțul ei de piatră, înghițind depărtările și visând la o țară pe care o iubea...
O țară cu grădini de migdali și smo­chini, sub care turci cu ochi de antracit pre­fi­rau mă­tăniile, o­dată cu fan­tasme nu­mai de ei vă­zute. Cu cără­ri de pia­tră în­tortocheate, pe care țăcăneau cu copite mici, ju­­căriile de ca­ti­fea: măgărușii - ziua sub ploaia de azur, noaptea sub clarul lunii, pro­iectați pe Coas­ta de Argint. Așa mor minu­nile...

ANADINA LUNGU