Rețetele d-lui prof. Constantin Pârvu

Redactia
Măr (Malus domestica)

* Consum zilnic, 1 kg mere, în cu­re de lungă durată.
* Consum zilnic, 1 kg mere, fără alte medicamente, pentru combaterea obezității.
* Decoct din 1 lingură mere uscate, bine mărunțite, la cană; se bea conținutul a 3-4 căni pe zi.
* Decoct dintr-un măr tăiat în bucățele la 500 ml apă. Se fierbe la foc încet, până se reduce la jumătate. Se bea seara înainte de culcare.
* Sirop din suc de mere și zahăr în părți egale. Se fierbe până la consistența siropoasă. Se iau câte 2 lin­guri înainte de fiecare masă; acțiune laxativă și pec­torală, îndeosebi pentru copii.
* Consum de mere rase, 500-1000 g pe zi, în cinci mese; indicat contra diareei la copii.

Cura lui Kempner

* Faza I: în primele 1-3 luni se consumă 250-300 g orez fiert pe zi și mere (după gust).
* În faza a II-a (după 1-3 luni), se introduc în hrană, puțin câte puțin, carne, pește, cartofi, puțină pâine fără sare.
Scade colesterolul din sânge, tensiunea arterială, reduce edemele. Este indicată în hipertensiune, edeme cardio-renale, ateroscleroză, preinfarct.

Mierea-ursului (Pulmonaria mollis)

Se face infuzie din 1 lingură pulbere frunze sau frun­ze uscate, mărunțite, peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 mi­nute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.

Mușețel (Matricaria recutita)

* Infuzie din 1-2 lingurițe pulbere flori la o cană apă în clocot. Se lasă acoperită 20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 1-2 căni pe zi, pe stomacul gol.
* Extracție dublă realizată prin macerarea la rece a 1-2 lin­gu­rițe pulbere flori la o jumătate cană cu apă, timp de 30 minute, după care se strecoară și florile rămase se infu­zează în o jumătate cană cu apă în clocot. Se lasă 20 minute, se strecoară și soluția obținută din infuzia caldă se amestecă cu soluția obținută prin macerarea la rece. Se bea pe stomacul gol, în cursul unei zile, în 2 reprize;
* Tinctură preparată din o mână flori (20 g) la 150 ml alcool 70°. Se lasă 10 zile la macerat, agitând zilnic sticla. Se strecoară. Se păstrează în sticle închise cu dop; se iau 10-20 picături, o dată pe zi, în apă.

Obligeană (Acorus calamus)

* Pulbere de rizom - se ia câte un vârf de cuțit de 2-3 ori pe zi, înainte de mese; acționează ca pansament gas­tric.
* Decoct din 1 linguriță pulbere rizom la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 1-2 minute. Se strecoară. Se bea în 2-3 reprize înainte de mese.

Pătlagină îngustă (Plantago lanceolata)

* Pulbere de frunze, se iau câte 2-3 vârfuri de cuțit, de 2-3 ori pe zi;
* Infuzie din 2 linguri pulbere de frunze sau frunze uscate mărunțite peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 10-15 minute. Se stre­coară. Se ia câte 1 linguriță la 2-3 ore.

Salcâm (Robinia pseudo-acacia)

* Infuzie din 1 lingură flori uscate, peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă aco­perită 15 minute. Se strecoară. Se beau 2 ceaiuri pe zi după mesele principale. Pentru tratarea astmului, tusei, răce­lii se bea conținutul a 1-2 căni pe zi, în mai multe re­­prize;
* Infuzie din 1 1/2 linguriță pulbere scoarță peste care se toarnă 200 ml apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.

Tătăneasă (Symphytum officinale)

Decoct din 1-2 lingurițe cu pulbere de rădăcină sau rădăcină bine mărunțită la 1/2 litru apă. Se fierbe 20-30 minute, timp în care lichidul scade la jumătate. Se acoperă și se lasă la răcit 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.